Passend Onderwijs dreigt college voor rechter te slepen

LELYSTAD
Het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Dronten Lelystad kondigt juridische stappen aan tegen een voorgenomen bezuiniging van het college van burgemeester en wethouders van Lelystad.

Het college wil vanaf 1 januari een subsidie van 177.000 euro voor schoolbegeleiding schrappen. Het samenwerkingsverband vindt dat die bezuiniging niet door de beugel kan, omdat de schoolbegeleiding goed werkt. Korten op de begeleiding zou op termijn meer kosten met zich meebrengen, omdat leerproblemen van scholieren dan later gesignaleerd worden. Het Passend Onderwijs vindt 1 januari te kort dag, omdat de subsidie per schooljaar loopt.

Ook organisaties op het gebied van sport, welzijn en jongeren protesteerden dinsdagavond tegen de voorgenomen bezuinigingen. Zij maakten gebruik van het inspraakrecht op de gemeenteraadsvergadering. De organisaties vinden dat de bezuinigingen veel te ver gaan. Daarom hopen ze dat de gemeenteraad niet instemt met de bezuinigingen.

reacties (12)

 • Mar

   

  Zelf kinderen Kees? Ervaring mee Kees? lees hier eens het stuk van Marijke dan begrijp je er waarschijnlijk meer van. Jij denkt er wel erg gemakkelijk over maar helaas is er iets meer aan de hand met veel kinderen dan 'handje' vast houdenbdoor ouderd anders zouden ze niet in aanmerking komen voor bijzondere begeleiding. Denk daar even over na Kees.

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk. Kijk eens naar de verkiezingsprogramma's. Eerst stemmen binnen halen en nu iedereen in de steek laten. Dit is wanbeleid. Maar ja dit is ook beleid. Triest! ,

  reageer
 • Marijke

   

  Passend onderwijs is voor kinderen die extra zorg, begeleiding etc nodig hebben. Deze generatie zorgkinderen is een verloren generatie. Als ouder moet je overal bovenop zitten en zelfs dan gaat het nog mis, ook op speciaal onderwijs. Vervolgens op zoek naar een opleiding, een baan, terwijl de extra middelen die ze helaas nodig hebben steeds minder worden. Op dit moment is het een enorme puinhoop vanwege de AWBZ en WMO die naar de gemeente gaat, dit treft ook deze kinderen. Wajong is uitgesloten onder de nieuwe regels, sociale werkplaatsen sluiten de deuren, nogmaals, we hebben een verloren generatie zorgkinderen die geen goed onderwijs krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over de wanhopige ouders die alleen maar tegen bureaucratie en muren aanlopen en de diverse instanties die het ook niet meer weten.

  reageer
 • Herman

   

  Maar niet ELK kind hoeft aan het handje vastgehouden te worden, omdat de ouders DENKEN, dat er iets aan de hand is. We zijn gewoon TE VER doorgeschoten.

  reageer
 • raadsvolger

   

  Bezuinigen op bibliotheek/welzijn /sportbedrijf/schoolbegeleiding, etc. het is van de gekke ! Onkruidbestrijding kost 500.000,-- ( nu geen round-up meer zal wordengebruikt). Welzijn wordt gekort met 500.000,--. Renteloze leningen verstrekken heeft veel gekost ( cantine NLE), bezuinigen op bieb 50.000,-- Kostenverslindend project Flevokust ( voorbereidngskosten miljoenen ?) en dan de zaak aan de provincie verkopen ? zonder een vinger in de brei te houden ( bestemmingsplan + bedrijvenlijst) en dan bezuinigen op het Sportbedrijf ( o.a. schoolzwemmen). Niet naar de burger luisteren en ten koste van alles een project/object in stand willen houden ( o.a. vogelvereniging Fauna) ad. 150.000,-- euro. en wat te denken van de soap m.b.t. projectontwikkelaars in de stad o.a. werkeiland en de Schans en de Groene Velden. We gaan terug naar eind jaren 70 begin jaren 80, op naar art.12 gemeente.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Er zullen meer conflictsituaties komen, waar de rechter uiteindelijk zal oordelen! Daarom zou het goed zijn als er een of meerdere instanties zijn waar de burgers met hun vraagstuk= geschil terecht kunnen. Het is afgelopen met het voorgeschreven beleid vanuit Den Haag. Installeer daarom in elke gemeente een soort Rijdende Rechter of plaatselijke Ombudsman!

  reageer
 • mar

   

  we hebben het hier over onderwijs iets wat van een heel andere orde is dan stadspromotie.....ieder kind heeft namelijk recht op goed onderwijs.

  reageer
 • vdb

   

  bezuinigingen op ontwikkelingshulp en op verspilling

  reageer
 • ABS

   

  Zoals ik al eerder heb aangegeven: bezuinig Fackelday weg met z'n miljoenen verslindende prestigeobjecten (MFA's, Flevokust, luchthaven etc.) en alle problemen zijn opgelost in dit dorp. Dus zo moeilijk is het niet, hoor.

  reageer
 • anno1978

   

  Net aanwezig geweest! Veel sprekers maar weinig vragen vanuit de partijen die doeltreffend waren. Bedenkt er even bij dat we als inwoner van Lelystad middels enquêtes hebben kunnen aangeven waarop we wel en niet willen bezuinigen. Een van de dingen dier naar voren kwam was bezuinigen op het op de kaart zetten van Lelystad. Wethouders vinden die niet kunnen. We bezuinigen dus wel enorm op sport en cultuur. Ik schrok van de bedragen. Een voorbeeld. Het GOL draait op velen vrijwilligers meen iets van 30 en 2 partimers die in dienst zijn. Vraag vanuit een politieke partij was of het wel nodig was om 2 mensen in dienst te hebben en of het niet alleen op vrijwilligers kan draaien. Hoe serieus wil je het hebben. Dan hebben we tegenwoordig ook een partij die zichzelf partij LEUK noemen. Hoe serieus gaan we dit nemen. Kom op jongens. Ik zeg laten we het gemeentehuis bombarderen met mails over onze ontevredenheid. Inwoners van Lelystad sta op nu het nog kan.

  reageer
 • frits

   

  Nee roepen tegen een bezuiniging is 1 ding. Geef dan ook aan waarop wel bezuinigd moet worden. Is overigens niet zo moeilijk: de inwoners hebben in de burgerpeiling ook aangegeven dat er wel op stadspromotie, cultuur en duurzaamheid bespaard mag worden. Overigens stond ook sport hoog op de bezuinigingslijst van de inwoners.

  reageer
 • Havenaar

   

  Al jaren en jaren wanbeleid in Lelystad. pfffff

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert