Federatie Windverenigingen op zijspoor gezet

FLEVOLAND
De Federatie Windverenigingen Flevoland, die bezig is met de sanering van windmolens in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland, is op een zijspoor gezet. De provincie en de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde gaan voortaan samenwerken met de vijf aparte windverenigingen die er in het gebied zijn, en niet meer met de overkoepelende federatie.

De bedoeling is dat de uitvoering van het grote windmolenplan daardoor sneller van de grond komt. Dat plan houdt in dat het aantal turbines in Lelystad, Dronten en Zeewolde wordt gehalveerd en dat er nieuwe grote turbines worden neergezet. Bovendien moeten inwoners zonder windmolen financieel ook kunnen participeren.

De Federatie Windverenigingen Flevoland heeft er lange tijd aan gewerkt om daarvoor bij inwoners en windmoleneigenaren voldoende draagvlak te creëren. Maar onlangs splitsten enkele boeren uit Dronten zich toch af, omdat het voor hen aantrekkelijker is om alleen hun individuele molen te vervangen. Dit heeft de positie van de federatie ondermijnd. Nu de provincie en de gemeenten verder gaan met de aparte windverenigingen, houdt de federatie alleen een coördinerende rol over.

reacties (13)

 • tja

   

  juist wel, die boeren kosten zo handenvol belastinggeld /subsidie. aanpakken dat zakkenvullers gebeuren

  reageer
 • Windzucht

   

  Wat een gelul allemaal. De boeren gaan alleen maar voor de eigen beurs. Trekken zich niets aan van gemaakte afspraken met de overheid. Die had ruimtelijke kaders en landschappelijke inpassing voorop staan. Aan dat kader wilden de federatieleden niet voldoen blijkbaar, want een aantal leden kiest nu voor de euro's en niet voor hun vereniging. Die boeren draaien anderen letterlijk de nek om. Eigen schuld dikke bult. Jammer voor de goedbedoelenden..... Maar die halen voor eigen leden de wind uit de zeilen. Goed gedaan overheid. Nu wel participeren en windbeleid op eigen kracht met goedwillenden uitvoeren. Ook niet molenaars en burgers.

  reageer
 • Inwoner

   

  Mee eens, de risico s bij de provincie gaan leggen is wel een goed idee

  reageer
 • bergerac

   

  De boeren hebben hun nek uitgestoken en enorm veel risico genomen. Gaat de provincie nu ook het risico van die boeren overnemen? Met een hele domme actie probeert de provincie de regie terug te krijgen. Zoals gewoonlijk geen slimme actie van de politiek.

  reageer
 • Zeurkous

   

  Fossiele brandstoffen is ook van iedereen we gaan jouw auto onteigenen en iedereen mag er mee rijden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Sommige nederlandse kolenmijnen zijn anders pas vlak na de tweede wereldoorlog genationaliseerd.....

  reageer
 • Andree

   

  Al in de gouden eeuw moesten windmoleneigenaren windbelasting betalen. Dit was in de 1970-er jaren ook nog zo. De natuurlijk bronnen van het land zijn van de gemeenschap.

  reageer
 • Johan

   

  Het windmolenplan is afgekeurd door provincie!!! Federatie word op zijspoor gezet!!! Proberen nu via gebiedsgebieden het plan door te drukken. Zal ook mislukken Provincie ga gelijk met de molenaars praten,dan lukt het wel.

  reageer
 • Jan

   

  De provincie moet van andermans eigendom afblijven ook al hebben ze een noodverordening uit gegeven.

  reageer
 • Jaap

   

  Ook als het toevallig jouw grond is?

  reageer
 • Herman

   

  De wind is van NIEMAND.

  reageer
 • Duh

   

  De zon is ook van ons allemaal, panelen onteigenen? Vreemde denkwijze houdt Andreee er op na.

  reageer
 • Andree

   

  Gewoon alle particuliere molens met de grond erbij onteigenen. De wind is van de gemeenschap en niet van degene over wiens land deze toevallig waait.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert