GS: minder grond nodig van NLR voor Nieuwe Natuur

FLEVOLAND
De provincie wil minder grond van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Marknesse voor natuur inzetten dan gedacht. Dat blijkt uit het voorstel Nieuwe Natuur van Gedeputeerde Staten.

Het NLR wil 150 hectare grond verkopen aan Natuurmonumenten, zodat die het kan inzetten voor een gesubsidieerd natuurproject van de provincie. Maar Gedeputeerde Staten heeft nu besloten slechts 50 hectare te willen gebruiken. Het college is niet overtuigd van de meerwaarde om meer grond om te zetten in natuur.

Daarnaast oordeelt de provincie dat het voorstel niet bijdraagt aan de verbetering van de Flevolandse agrarische structuur. Landbouworganisatie LTO verzette zich onlangs tegen de plannen van NLR. Veel boeren pachten de grond van het laboratorium. Volgens LTO zou de verkoop betekenen dat betrokken boeren 25 tot 40 procent van hun inkomsten mislopen.

Ook al lijkt het plan kleiner te worden, LTO blijft tegen. Volgens de landbouworganisatie levert het helemaal geen kwaliteitsimpuls op voor de natuur. LTO wil alsnog in gesprek met de provincie om te voorkomen dat de grond wordt verkocht.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Marknesse laat in een eerste reactie weten zeer teleurgesteld te zijn. Het NLR is met Natuurmonumenten in gesprek over hoe het nu verder moet.

Voor het project Nieuwe Natuur riep de provincie burgers en organisaties op om mee te denken over de invulling van 800 hectare natuur. Dit idee is ontstaan nadat het Rijk de plannen voor het Oostvaarderswold stop zette.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert