Twijfels over aanpassing subsidieregeling windmolens

DRONTEN
Wethouder Hans Engelvaart is er niet zeker van of de aanscherping van subsidieregeling voor het vervangen van windmolens iets uitmaakt voor de situatie in Dronten. Hij gaat dit na het weekend verder uitzoeken.

Het ministerie van Economische Zaken maakt het voor volgend jaar financieel minder aantrekkelijk om molens te vervangen voor eenzelfde exemplaar. Bij de aanvragen van 2014 wordt scherper getoetst of de nieuwe molen bijdraagt aan een efficiëntere energievoorziening. Volgens Engelvaart ziet het ernaar uit dat dit alleen geldt voor de vervanging van windmolens jonger dan tien jaar. En in Dronten gaat het volgens hem juist vooral om oudere molens.

De Dronter politiek had minister Kamp opgeroepen om te voorkomen dat boeren in de gemeente met een hoge rijkssubsidie hun windmolens zouden vervangen door eenzelfde type. Daardoor doen de boeren niet meer mee aan het gezamenlijk windmolenplan voor Dronten, Zeewolde en Lelystad.

reacties (24)

 • tante rikie

   

  ik hoor de heer Engelvaart een aantal weken geleden nog roep toeteren op de radio dat wat in Dronten was gebeurd kon ook in Lelystad en Zeewolde, navraag heeft uitgewezen dat niets minder waar was. Hij heeft een klein probleem ,ze hebben zitten slapen daar, en Gijsberts van de provincie heeft ook niet goed opgelet , en nu uithuilen bij Henk Kamp in den haag. En dat hij komende week dingen gaat uitzoeken heb ik niet zon hoge pet van op. Boeren die een nieuwe vergunning met sde hebben aangevraagd hebben dat keurig volgens de regels gedaan . Alle uitlatingen over malversaties en zakkenvullerij kunnen we gewoon terzijde schuiven, 10-15 jaar geleden hebben deze mensen ook hun nek uitgestoken en risico´s gelopen met het bouwen van een windturbine , en toen hoorde je bijna niemand .

  reageer
 • Peter

   

  ach die henkie toch. reageren als je het niet snapt is toch zo 1989 ...

  reageer
 • Dirk

   

  Stoppen die regeling als het niet duurzamer is en geen reële ROI kent voor alle partijen. Zakkenvullers hebben wij niet nodig. De Flevolandse boer is niet zielig (politiek goed vertegenwoordigd zal ik maar zeggen). Windenergie is prima, maar het moet niet ten koste gaan van de burger met de verdiensten naar een enkeling.

  reageer
 • Henkie

   

  Om nederland gezond en leefbaar te houden zijn er tientallen projecten die millioenen kosten en niets opleveren en door de belasting betaler worden betaald

  reageer
 • wind

   

  De gemeente Dronten zit met een probleem opschalen kunnen ze niet tegen houden. Dit geldt alleen voor de gemeente Dronten dhr. engelvaart probeerde al eerder zijn straatje schoon te vegen maar in Lelystad en Zeewolde kan het gewoon niet. Nu gaan ze bij EZ proberen of ze de regeling kunnen wijzigen, nu dat ook niet lijkt te lukken gaan ze maandag met juristen verder kijken. Maar de verleende vergunningen krijgen wel leges ( minstens 1 miljoen euro ) in rekening gebracht. Dit wordt een juridisch steekspel want de gemeente ondermijnd de plannen van de windparken. Dhr. engelvaart speelt een gevaarlijk spel.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem

   

  Ik ben absoluut geen voorstander van deze regeling. Maar deze boeren krijgen pas subsidie als ze eerst miljoenen hebben geïnvesteerd .Terugverdientijd daarvan is een jaar of zeven dat wordt nog wel eens vergeten.

  reageer
 • tavz

   

  die schutting, dat is diefstal van gemeente grond. die stukjes grond van die boer is zijn eigen eigendom. het rijk/ europa wil groene stroom een molen geeft dat. maar kosten zoveel dat dat niet te doen is het rijk is daardoor met subsidie over de brug gekomen want we moeten groene stroom hebben. dat dronten zn zaakjes niet op orde heeft en die boeren daar slim op in spelen............wie is nou fout dan?

  reageer
 • Ron

   

  Ja is moeilijk he voor de boeren. De koeien moeten nu om de windmolen heen grazen. Dat moet je ruim compenseren. En de akkerbouwers missen een paar meter grond. Ongeveer 0,01 procent. Daar moet je duizenden euro s voor betalen. En als mijn schutting 10 cm op gemeentegrond staat.. Ach laat ook maar.

  reageer
 • Jan

   

  Heeft u ook gereageerd toen ze zijn geplaatst

  reageer
 • bergerac

   

  Ik lees in de reacties enkel maar commentaar op die zogenaamde boeren maar volgens mij is het de politiek in dronten die wat te verwijten valt.

  reageer
 • Herman

   

  De een vindt het mooi, de ander vindt het horizon vervuiling. Ieder zijn EIGEN mening, de jouwe is gelukkig NIET de mijne. Dat stukje grond is niet voor landbouw gebruik meer beschikbaar, vandaar dat er een vergoeding voor is.

  reageer
 • tja

   

  verdiep je er maar eens in, het kost de belastingbetaler klauwen vol geld, ze draaien op subsidie

  reageer
 • henk

   

  Raar dat mensen een paar vierkante meter beschikbaar stellen voor het plaatsen van een windmolen en daar per jaar duizenden euro's voor krijgen . Maar alle burgers van Flevoland hebben evenveel last van die horizonvervuiling .

  reageer
 • Johan

   

  Natuurlijk wel!

  reageer
 • tja

   

  zucht, dat is juist het probleem, ze betalen over inkomsten van windenergie geen belasting

  reageer
 • Sandra

   

  Precies. Gemeente is niet vrij te pleiten, maar wat een minne mentaliteit.

  reageer
 • Henk

   

  Verdienen meer??? Lijkt meer op uitkeringsfraude.

  reageer
 • tavz

   

  jij ziet het natuurlijk liever in je eigen zak verdwijnen? is alleen maar mooi die boeren verdienen meer en betalen zo ook weer extra belasting. duz win win situatie!

  reageer
 • Ron

   

  38 boeren rond Dronten met allemaal een windmolen ?

  reageer
 • Johan

   

  Jazeker, wat een gedoe!!! Engelvaart wil nog steeds zijn straatje schoonvegen ten koste van enkele boeren Hans geef toe dat er een gat zit in drontens bestemmingsplan

  reageer
 • Andree

   

  En een dik pak geld van de gemeenschap wat gemalverseerd wordt en bovendien wordt het uitdunnen van het aantal windmolens, waar de gemeenschap en zijn vertegenwoordiging vóór is, gefrustreerd. Men kan beter sofort alle sloop en nieuwbouwvergunningen weigeren.

  reageer
 • Jon

   

  38 boeren een paar? Die allen meer dan een ton extra krijgen voor eenzelfde windmolen? Het is maar net wat je met overheidsgeld wilt doen, maar dit klinkt mij asociaal in de oren. Maar laten we niet vergeten dat het onze eigen gemeente was die het geld voor oprapen heeft gelegd.

  reageer
 • tja

   

  over heel veel belastinggeld, dus ook uw en mijn geld dat op het punt staat te verdwijnen in de diepe zakken van een paar boeren

  reageer
 • Ron

   

  Waar praten we nou over ? Een handvol boeren ? Wat een gedoe zeg .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert