Actie voor sekseneutrale wc's op scholen

FLEVOLAND
Twee leerlingen en een docent van het Scholengemeenschap Arcus in Lelystad, het Helen Parkhurst College en het Echnaton in Almere hebben een actiepakket aangevraagd voor de nationale wc-actie. Dat laat het COC weten, de organisatie voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

De landelijke actie woensdag staat in het teken van zogenoemde genderneutrale toiletten op scholen. Volgens initiatiefnemers COC en Transgender Netwerk Nederland moeten transgenders op school naar een toilet kunnen zonder te moeten kiezen voor een meisjes of jongens-wc. Dit blijkt een groot probleem voor hen. In het actiepakket zitten speciale stickers met daarop een meisje, een jongen of allebei. Die kunnen op de wc's in de scholen worden geplakt.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren uit Almere heeft namens de Partij Voor Nederland inmiddels vragen gesteld aan de minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Hij is tegen de actie van het COC. Van Klaveren zegt dat de sekse feitelijk niet verandert als iemand nog geen geslachtsveranderende operatie heeft gehad. Het kamerlid wil van de minister weten of zij de subsidie aan het COC gaat korten.

reacties (39)

 • -Z-

   

  Dit is een reactie op het bericht, zoals het hoort. COC overdrijft. ALS er een transgender ergens moeite mee heeft, kan die dat op die ene school prima bespreken en regelen. Voor zon uitzondering gaan we dus helemaal niks verbouwen of aanleggen. Zijn ze gek trouwens bij het COC: sorry jongens, sorry meiden, ik moet ook wel naar de wc maar ik ga naar nummer 3, want dan weet niemand wat ik ben ... Als transgender zou ik mijn ogen uit mn kop schamen voor zon toilet, en voor het COC. Voor de vaste zeurders deze toegift: ik wil een maximum loopsnelheid in drukke straten want ik word zo vaak gepasseerd als ik een rustig loop daar !

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je smijt anders wel in één zin Halal, vegetariërs en hoger opgeleiden op één hoop. En het lijkt me overtrokken om het hele land maar stil te zetten en ieder voorstel als belachelijk te kwalificeren omdat er problemen in de ouderenzorg zijn. Over de bezuinigingen deze tip: denk eens heel goed na over welke partijen in dit land dat op hun geweten hebben, welke groepen er ondanks de crisis nog steeds geen zier aan belasting betalen.

  reageer
 • jet

   

  laten we ons druk maken over onze oude medemens!! wie helpt die straks met toilet gang!! de thuiszorg wordt weg bezuinigd

  reageer
 • Flevoburger

   

  Beste "W" waar haal je het vandaan dat ik "alles wat anders is haat"? . Ik vind het woord "haat"overigens een zeer extreme uitdrukking en zegt dat meer over jou dan over mij maar dat terzijde. . In de huidige tijd van extreme bezuinigingen waarbij ik in de praktijk ervaar dat ouderen gewoon keihard te weinig noodzakelijke aandacht krijgen en derhalve dan ook letterlijk in volle plasluiers rondlopen ... tja, om dan extra financiën in te zetten om extra toiletten in schoolgebouwen te plaatsen. Dat vind ik niet reëel, en dat is gewoon een mening. heeft niets met "haat" te maken.......

  reageer
 • Ab

   

  Onzin je moet kinderen hier niet mee vermoeien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Nee andersom dan. Al die 1/4 van maand restproducten.

  reageer
 • Eddie

   

  Hahahaha

  reageer
 • Eddie

   

  Dat wil toch geen enkele vrouw???? Gay, straight, man-woman, she male or just confused....vrouwen willen geen wc delen met een man, gadver.

  reageer
 • Almere

   

  het gevaar is dat een kind niet meer mag zijn wat hij/zij is. Een jongen is nu eenmaal anders dan een meisje, lichamelijk maar ook zeker qua karakter e.d. Als deze verschillen vanaf de kleuterschool bewust of onbewust worden onderdrukt, omdat ieder gelijk is volgens de gender mainstreaming beweging, krijgt men later persoonlijheids problemen. De man weet zich niet meer als man te gedragen en vrouw niet meer als vrouw. Met alle gevolgen van dien in de toekomstige gezinnen. jongens horen op z'n jongens gestimuleerd te worden en meisjes op z'n meisjes. Wat er mis is in Zweden? Dit dus, want daar is het al heel ver in de samenleving doorgedrongen.

  reageer
 • Astrid

   

  Waar ik vroeger mijn opleiding deed hadden we al gemengde toiletten en dan heb ik het over ruim 20 jaar geleden. Ik snap niet dat het op scholen nog steeds zo'n issue is met die aparte wc's.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "In hokjes"...heel toepasselijk ja. Het onderwerp is echter dat er kennelijk een indeling in twee soorten hokjes is die niet voor iedereen voldoet. Voor 'Flevoburger' is het onderwerp bijvoorbeeld aanleiding om zijn haat tegen alles wat anders is uit te venten.

  reageer
 • Sam

   

  Interessante discussie. Uitkomst is dat mensen nog meer in hokjes worden geplaatst. Moeten we dat willen? Het is deze week ook 76 jaar geleden dat de kristalnacht was.

  reageer
 • jan bakker

   

  Ouderen kosten alleen maar geld vlgs. mannetje Pechtold. Neen dus, alles moet naar onderwijs.

  reageer
 • KC

   

  Om geen onderscheid te hebben is er veel betere op lossingen. Bij vele naturiste kampeerterreinen zijn geen afzonderlijke dames en heren toiletten. Dus ook geen discriminatie.

  reageer
 • Henk

   

  Bizar want ze zouden beter moeten weten. In de jaren 60/70 zijn behoorlijk wat mensen verknipt omdat een jongetje maar met poppen moest spelen... Laat t kind lekker zelf kiezen waarmee hij wil spelen. Of lekker zelf kiezen waar hij kakt

  reageer
 • Sander

   

  is de gehandicapten wc geen optie?

  reageer
 • Tja

   

  Zo'n gemengd toilet lijkt me ideaal voor de pubers inderdaad. Gierende hormonen en dan samen met je vriend(innetje), of, nog beter die klasgeno(o)t(e) achterna en dan lekker onder de schotten doorkijken.. Nee, top idee hoor! (maar het zal wel aan mijn kromme gedachtengang liggen dat ik dit denk en zal zeker nooit voor (gaan) komen)

  reageer
 • .\/\/.

   

  Twee vragen: 1. Wat is er gevaarlijk aan? 2. Wat is er mis in Zweden?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ja ja.... en dan straks Halal toiletten, toiletten voor vegetariërs, toiletten voor hoger opgeleiden enz. Zullen we ons eerst eens druk gaan maken over de "toiletmogelijkheden" voor onze ouderen in de verzorgingshuizen?

  reageer
 • Ikke

   

  Eerst de toiletten goed schoon.En voor de rest geen gezeik wat een flauwekul..

  reageer
 • Marja

   

  Hier sluit ik me helemaal bij aan.

  reageer
 • Tja

   

  Pakken ze toch lekker het invalidentoilet, deze is in 99% van de gevallen al sekseneutraal.

  reageer
 • As

   

  Alsof een wc pot het verschil ziet

  reageer
 • fred

   

  En, hoeveel transgenders zitten er op een middelbare school van 600 kinderen. 1? 0,5?. Wat een onzin. En nog erger: als je bij het coc iets aanvraagt staat dat dus een dag later in het nieuws. Lekker klantvriendelijk.

  reageer
 • Almere

   

  gender mainstreaming begingt hier in NL ook flink voet aan de grond te krijgen. Een gevaarlijke gedachtengang waarbij een jongetje geen jongetje meer mag zijn en een meisje geen meisje.. In Zweden is het al zover dat er zelfs geen jongetjes of meisjes speelgoed meer te koop is, dat is nu kinderspeelgoed zonder speciaal voor jongen of meisje te zijn. laten we waken dat onze scholen niet teveel besmet raken met deze gedachtengang, hoewel ik soms denk dat het al te laat is.

  reageer
 • Ik

   

  Als ze nu op de scholen eerst eens beginnen met SCHONE toiletten! Naar mijn idee is dat een veel groter probleem!

  reageer
 • Poe

   

  Hij heeft gewoon gelijk. De sekse veranderd inderdaad juridisch gezien niet. Daarnaast slaat dit hele verhaal nergens op.. Gaan we nu voor elke kleine groep een apart iets verzinnen? Dit land gaat langzaam helemaal kapot.

  reageer
 • Kaya

   

  Het word hoe langer hoe gekker hier in dit land!!

  reageer
 • Henk

   

  Zucht wat een ondoordachte nutteloze actie. Alsof een puber dan naar de 'transgender-wc' wil gaan... Krijgt hij direct gezeik met leeftijdsgenoten. Volgens mij is t probleem helemaal niet zo erg als ze t allemaal doen voorstellen. Waarom zou een transgender (alsof dat zoveel voorkomt op t voortgezetonderwijs) twijfelen of die op de een of de ander moet zitten.

  reageer
 • arcus

   

  jammer.. dat juist van Klaveren dit aangrijpt.. zelf is hij leraar geweest op de Arcus en heeft leerlingen gehad en kent de school.. Inderdaad vind ik ook dat er neutrale wc moeten zijn en dat hoeft niet een een plan de COC maar simpel de man/vrouw bordjes weg te halen. Alle argumenten met dat het maar 1 of 2 x voor komt per dag.. pff het zal jou kind zijn die zich kapot schaamt om daar naar binnen te lopen bah!

  reageer
 • lm

   

  Helemaal mee eens bob!! Het wordt steeds gekker!! Ik zou echt geen man willen hebben in de vrouwen wc!!!!!

  reageer
 • Rhianna Gralike (50Plus)

   

  Weer zo'n lid van de Tweede Kamer, die onbewust discrimineerd en zonder kennis van zaken oordeelt en veroordeelt. Te triest van woorden. Thuis zal hij ook wel een dixie in de tuin gebruiken i.p.v. dezelfde toilet te gebruiken als de overige gezinsleden.

  reageer
 • avd

   

  oplossing.... haal van alle toiletten het bordjes " dames en heren " weg. klaar met de discussie.

  reageer
 • bob

   

  het moet toch niet gekker worden

  reageer
 • piet

   

  ik ben man maar ga ook wel eend bij vrouwen op de wc en andersom gebeurd dat ook. waarom zo moeilijk doen.

  reageer
 • Henk

   

  Waarom zijn er uberhaupt verschillende toiletten?

  reageer
 • Sam

   

  Ik pak altijd de eerste wc die ik tegen kom. Bij voorkeur op het werk, want zorg dat je altijd schijt, in de baas z'n tijd.

  reageer
 • Kul

   

  Seksuele voorkeur heeft toch niets met wc bezoek te maken? Gaat erom of je staand of zittend plast. En of er iets moet staan voor tampons en maandverband. Niet meer, niet minder. En wat boeit het als er een vrouwelijk uitziende bezoeker in het mannenrollen staat en andersom? Die toch niet overal zo moeilijk over. Hoe vaak zal dit voorkomen? 1 of 2 keer oer dag?

  reageer
 • Andree

   

  Wat hebben homo's met transgender te maken? Overigens is het slechts aandachttrekkerij. Men gaat maar lekker naar het toilet waarvoor je geboren ben. Voor de rest is het een probleem uit een maatschappij zonder echte zorgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert