Spyker Cars: kat met negen levens

ZEEWOLDE • Di 11 november 2014 | 23:00 • Dinsdag 11 november 2014 | 23:00
De geschiedenis van autofabrikant Spyker Cars lijkt op een kat met negen levens. Een geschiedenis van vallen en weer opstaan. Eind jaren negentig kopen Victor Muller en ontwerper Maarten de Bruyn het teloorgegane Nederlandse automerk Spyker. De verwachtingen zijn hooggespannen, want nog voor de eerste auto in 2001 de weg op gaat zijn er al ongezien een kleine twintig Spyker C8 Spyders verkocht.

Problemen
Het bedrijf heeft steeds problemen die door het boegbeeld van Spyker, Victor Muller, op een opvallende manier het hoofd worden geboden. Als er geld nodig is gaat hij niet lenen, maar kopen. Eerst koopt Muller een F1-team en later neemt hij het veel grotere Saab over. Beide acties zijn pogingen Spyker weer financieel gezond te maken. Beide avonturen lopen niet goed af. Ook de beursgang van Spyker is geen succes.

Financiën
In de afgelopen jaren moest Muller steeds verder zoeken om over de hele wereld geldschieters te vinden om zijn plannen te financieren. Langzamerhand zal het voor hem steeds moeilijker worden om nog iemand te vinden die vertrouwen in hem en Spyker heeft.

Auto's
Het is onduidelijk of er nog auto's worden gebouwd bij Spyker in Zeewolde. Er is nog wel activiteit in het pand, maar het lijkt erop dat het al een tijd geleden is dat er daadwerkelijk een nieuwe auto de garage is uitgereden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel