Duizenden waarschuwingen voor slecht afvalscheiden

ALMERE
De gemeente Almere heeft tot 1 oktober van dit jaar ruim 4.000 rode- en 15.000 gele kaarten uitgedeeld aan Almeerders die afval niet goed scheiden. Dat schrijft de gemeente op vragen van de PVV over de afvalpolitie.

De gemeente zegt dat er geen boetes zijn uitgedeeld en dat het kaartensysteem alleen gebruikt wordt om in gesprek te komen met de overtreders. Volgens de gemeente leidt dat tot betere afvalscheiding.

Sinds eind 2013 krijgen Almeerders een gele kaart als ze hun kliko's verkeerd vullen. Als het opnieuw fout gaat, volgt een rode kaart en wordt het afval die week niet opgehaald. Er zijn volgens de gemeente tot begin oktober 2014 meer dan een miljoen afvalbakken geleegd. Dat zou betekenen dat bij minder dan 1 procent van de geleegde bakken een rode kaart is uitgedeeld.

reacties (36)

 • .\/\/.

   

  Geef nou maar gewoon toe dat je het liefst alles (papier, kranten, glas, echt alles) in zo'n ouderwetse zinken vuilnisemmer zou willen kukelen, zodat je nergens over na hoeft te denken. Wees eerlijk. Vroeger woonde ik in een flat met een stortkoker. Ideaal, werkelijk alles mocht je erin keilen. Maar die tijd is gewoon voorbij.

  reageer
 • Dussss

   

  Misschien betaal ik de gemeente niet om het vervolgens zelf te gaan doen. Btw. Ik ben genoeg tijd kwijt met mij. Eigen werk.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Bij ons (gezin vier personen) is alleen het GFT-gedeelte in de duobak aan de krappe kant in het tuinseizoen. Ik vraag soms aan mijn buren of ik hun GFT-gedeelte mag gebruiken (vooral mensen die hun tuin betegeld hebben hebben daar ruimte over) Sinds we plastic en papier in aparte bakken stoppen is het restafval-gedeelte meestal niet eens halfvol als de bak eens in de 14 dagen geleegd wordt. En afval scheiden is ècht kinderspel.

  reageer
 • Hendrik

   

  Misschien een goed idee om die controleurs op het scheidingsstation het afval te laten scheiden. Dan krijgt de gemeente tenminste waar voor het geld dat aan salarissen uitgegeven wordt.

  reageer
 • Sofie

   

  Helemaal mee eens het is altijd zo makkelijk om een ander of de gemeente de schuld te geven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  exactly ! Maar ik geef wel toe in wijken met grote gezinnen zal de bak te klein zijn en juist daar zal het in andere bakken doen wel vaker voorkomen. afd. reiniging hou rekening met dit soort eigenschappen van wijken ... maar voor de meeste wijken is het excuus een larie excuus (de wijk loopt dood of is geen doorgaande weg en komt toerisme heus niet voor)

  reageer
 • Paul

   

  Dan moet je beter het afval scheiden! dan heb je genoeg aan 1 groene bak en 1 papier bak en 1 plastic bak (gezin met 6 personen)

  reageer
 • avd

   

  het is helemaal geen moeite voor mij het zelf weg te brengen. je begrijp de strekking van mijn verhaal niet. als alle afvalbakken bij iedereen voor de deur staat, moet die vuilniswagen telkens stoppen, mensen uitstappen enz. DAT is te veel werk voor de gemeente.

  reageer
 • pietje

   

  Kan je je misschien wel voorstellen dat ik als lid van een gezin dat prima uitkomt met de huidige regeling (en dat doen de meeste gezinnen in Almere) liever niet zie dat de gemeente meer geld gaat uitgeven en aan de burger doorberekent voor grotere bakken of vaker ophalen? Wie een keer te veel afval heeft kan ook in de auto of op de fiets stappen en het afval bij het recyclingperron inleveren. Kost je helemaal niets - wat in veel andere gemeentes wel anders is.

  reageer
 • Job

   

  Wat draagt de gemeente Amsterdam bij, uit de algemene middelen, om het afval uit de stad op te halen? Is het systeem in Amsterdam ook milieu vriendelijk? Afval scheiden? In het centrum zie ik niets anders dan bergen afvalzakken en aanverwante zooi op straat. Ook naast de ondergrondse vuilcontainers.

  reageer
 • pietje

   

  Misschien helpt het als je verpakkingen (dozen, drinkpakken, blikken enz) eerst klein maakt, voor je ze in de bak gooit? Bij ons, gezin van vier, gaat de eerste keukenafvalzak geregeld pas na een week de container in. Bakken die we aan de weg zetten zijn meestal nog niet halfvol. Als wij zo veel ruimte overhouden, zou het andere gezinnen toch ook met één bak moeten lukken. En grote gezinnen kunnen nu ook al een extra bak aanvragen.

  reageer
 • jijbentjij

   

  of doen het WEL slim;-) in Almere Buiten is er overigens gewoon de mogelijkheid om je afval in de ondergrondse container te gooien.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Kan me dat alleen voorstellen als je in een flat woont. Het beste is toch twee grote bakken en dan om de week gft of grijsafval. Dit systeem hebben de meeste gemeentes ook.

  reageer
 • MW

   

  Klagen, klagen, klagen.....Wees blij dat je afval gehaald wordt. Een kleine moeite om je aan de regels te houden. Heb nog nooit probemen gehad met hoeveelheid/ het scheiden van afval. Wel vind ik de duobak door t tussenschot te smal, de kans dat er iets vast komt te zitten is groot.

  reageer
 • D

   

  Eerlijk op 1 stukje plastic kijken ze vast niet . En mocht het wel gebeuren kunnen ze er altijd voor zorgen dat handhaving langs komt om te kijken of er een adres tussen zit.

  reageer
 • Donnie

   

  Ik breng mn afval zelf weg. Ik ga echt geen afval scheiden. Wat een onzin allemaal.

  reageer
 • Ikbenik

   

  Jullie eten dan zeker niet veel en hebben weinig visite over de vloer?

  reageer
 • Arjan

   

  Dan doe je iets niet goed. Mijn gezin komt prima uit met de huidige bakken. Sterker nog, we hebben per 2 weken nog ruimte over aan zowel de groene als de grijze kant. Alleen in de zomer hebben we soms wat te weinig ruimte door snoeiafval van de tuin.

  reageer
 • trans

   

  ik zorg voor goed gescheiden afval zet bak bij straat ander persoon komt langs en gooit bijv plastic bij gft in mijn bak. ik gele kaart??!! kan toch niet. ik heb zin in buurman pesten en ga afval gooien in zijn bak en hij gele kaart systeem klopt niet

  reageer
 • Job

   

  Maar.. Waarom heeft 99 procent van de Almeerders het probleem van gele en rode kaarten dan niet?

  reageer
 • Sander

   

  Gooi mijn afval al een hele tijd weg op mijn werk in amsterdam of bij het afval perron. Dit is echt een stap te ver voor mij. Betaalde voorheen in amsterdam nog geen 330 en kon in het gewoon voor me de deur in een ondergrondse container gooien. Hier betaal je net geen 310 euro en daarvoor heb je een halve bak voor twee weken. Die na anderhalve dag al vol zit. Verder heb je een hele taak om alles apart te verzamelen, dat levert de gemeente denk ik veel op. En de voor de bewoner scheelt nog geen 2 tientjes op jaarbassis vergleken met Amsterdam.

  reageer
 • ja

   

  duhhh wat denk je zelf... breng het zelf weg maar dat zal wel teveel moeite voor jou zijn

  reageer
 • haha

   

  jij bent grappig

  reageer
 • Sander

   

  Gooi mijn afval al een hele tijd weg op mijn werk in amsterdam of bij het afval perron. Dit is echt een stap te ver voor mij. Betaalde voorheen in amsterdam nog geen 330 en kon in het gewoon voor me de deur in een ondergrondse container gooien. Hier betaal je net geen 310 euro en daarvoor heb je een halve bak voor twee weken. Die na anderhalve dag al vol zit. Verder heb je een hele taak om alles apart te verzamelen, dat levert de gemeente denk ik veel op. En de voor de bewoner scheelt nog geen 2 tientjes op jaarbassis vergleken met Amsterdam.

  reageer
 • Hendrik

   

  Natuurlijk schrijven ze geen boetes uit. Als je die aanvecht bij de rechter houdt die boete geen stand. Een container die op de openbare weg staat kan iedereen wat ingooien dus de mensen die de container in bruikleen hebben van de gemeente zijn niet aansprakelijk voor wat erin zit. Misschien kunnen die controleurs dan achter echte criminelen aan. Spoorbaanpad veiliger maken of zo iets.

  reageer
 • Rinus

   

  PVV is tegen handhaving? Wat is er mis met afvalcommando's? PVV is toch voor scheiding?

  reageer
 • avd

   

  als de gemeente nu weer 1 x per week gaat ophalen is dit probleem voor velen van ons opgelost.

  reageer
 • avd

   

  de gemeente wil dat de afvalbakken op een vaste plaats wordt aangeboden. Ik heb geen zicht op mijn bak en ben na plaatsing ook niet meer verantwoordelijk voor wat erin zit. Het probleem los je enigszins op door de bak bij de mensen voor de deur aan te laten bieden, dan kun je ook toezicht houden. Maar dat is weer te veel werk voor de gemeente.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik heb 4 gele kaarten aan me handvat hangen, reden: de sticker zit op de deksel ipv op de achterkant. En als je dan belt, hang je tien minuten aan de lijn. Als het zo belangrijk is, moet je maar zorgen dat je beter bereikbaar bent.

  reageer
 • grondstof

   

  Het is logisch dat de bak niet goed gescheiden aangeleverd wordt, zorg eerst maar dat het schotje uit de bak gaat en dat grijs en groen apart in bakken komt. Een gezin heeft gewoon te weinig ruimte in de bak, in andere gemeenten heeft men 2 bakken voor de diverse afval stromen buiten die van plastic en papier om.

  reageer
 • peter

   

  Als ik een rooie kaart krijg gooi ik het wel op de hoek van de straat neer. De enige manier is het zelf wegbrengen van je afval naar een afval station, zoals dat ook in Belgie en Oostenrijk moet.

  reageer
 • Astrid

   

  Die vuilnisbakkenruikers zijn ook bij ons langgewenst, als de klep niet goed dichtgaat door teveel vuilniszakken, dan gooien ze zelf de zakken in een andere bak, zodat deze goed sluit. Hoe kun je dan goed controleren ?

  reageer
 • Reinhold

   

  Als deze afval politie zo weinig te doen heeft, kunnen ze dan ook meteen de stront van de honden opruimen of de gele kaarten aan de eigenaar verdelen

  reageer
 • wim

   

  wat dacht je van die asociale die jou bak vullen is niet te bewijzen en hop weer geel krijgen ze nooit waterdicht

  reageer
 • Faerie

   

  Ik had ook een gele kaart omdat er geen sticker op zat. Waarom niet? Toen ze mn nieuw bak (was niet nodig, maar ze begrijpen kennelijk niet veel bij stadreiniging) brachten zat daar geen sticker bij, en de nieuwe sticker had ik nog niet ontvangen. Dus ook mijn gele kaart mag naar de gemeente zelf.

  reageer
 • sander

   

  wij hadden ook een gele kaart. oorzaak? Het nummer op de deksel was niet leesbaar. Van wie is de bak? Precies van de Gemeente Almere. dus onze gele kaart is bij deze voor hun

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert