Cessna bijna in botsing met modelvliegtuigje

LELYSTAD
Een piloot van een eenmotorige Cessna moest in juli dit jaar boven Almere een onverwachte manoeuvre maken, om uit te wijken voor een modelvliegtuigje. Dat blijkt uit een rapportage van Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De piloot kon een botsing voorkomen door een bocht te maken. Het modelvliegtuigje maakte waarschijnlijk een kunstvlucht en passeerde de Cessna met hoge snelheid in een steile klim. De piloot merkte dit laat op, doordat er geen melding kwam via het botsingspreventiesysteem. Toch wist hij op tijd te handelen.

In hetzelfde rapport wordt ook een incident genoemd op Lelystad Airport, waarbij een leerlingpiloot een oefening verkeerd uitvoerde. De leerling wilde een zogenoemde 'touch and go'-landing maken; een landing met direct daarna een stijging. De landing ging goed, maar vervolgens ging het mis en kwam het vliegtuig in het gras terecht.

reacties (3)

 • Ricardo

   

  Op 1200 voet mag je helemaal niet vliegen met je modelvliegtuig. Tevens dien je als piloot ervan altijd weg te blijven van mandragende toestellen. Gelukkig is het goed gegaan maar dit zijn wel de lieden die het voor de rest verpesten en voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.

  reageer
 • Andree

   

  Op de foto een tweemotorig vliegtuig op een vliegveld. Heeft de Cessna piloot niet gekeken om te zien waar de bestuurder stond? Wellicht had hij daar een flesje water naar beneden kunnen laten zakken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat betekent dat er één van beide verboden moet worden: vliegverkeer van Cessna's op die hoogte of modelvliegerij. Conflicten tussen het een en het ander, en dan ook nog boven stedelijk gebied, dat moeten we niet hebben.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert