Edelherten in Hollandse Hout 'slecht plan'

LELYSTAD
Edelherten in het Hollandse Hout is een onzinnig idee. Dat zegt Jozef Linthorst van vereniging Het Edelhert. Die vereniging zet zich in voor het welzijn van edel- en damherten.

De gemeente Lelystad overweegt deze winter al edelherten uit de Oostvaardersplassen toe te laten in het Hollandse Hout bij Lelystad. De dieren zouden in het bos kunnen schuilen tegen de winterse kou en ze zouden er ook voldoende voedsel kunnen vinden. Volgens Linthorst kan dat niet omdat er geen hek om het bos staat. En als er al wel een hek zou zijn, vreten de edelherten het bos helemaal kaal.

Volgens de vereniging is het plan om de Edelherten toe te laten in het Hollandse Hout vooral een politiek spel. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet de Tweede Kamer binnenkort informeren over de toestand in de Oostvaardersplassen. Het zou haar goed uitkomen als er een positief verhaal te vertellen is over de Edelherten. En dat met de maatregel voorkomen kan worden dat de dieren worden afgeschoten, zegt Linthorst.

reacties (27)

 • Ayla

   

  dus als ik mijn paarden op een stuk land zet met hek er om heen zonder bij te voeren ben ik natuurlijk bezig? Want de natuurlijke selectie treedt zo tegen het eind van de winter in , dan gaat er eentje dood of ik moet het afschieten , uit zijn lijden verlossen. Wat een kul zeg. Buiten om het feit dat ik meteen de dierenliefhebbers op mijn dak krijg en een forse boete, zijn de oostvaarders plassen een heel groot weiland met heel erg veel dieren, nog steeds geen natuur, er staat een hek om heen, dus open die hekken of afschieten . Ik heb nog nooit zo veel mannelijke herten kuddes gezien in andere echte natuurgebieden, maar daar hebben ze gelukkig natuurlijke vijanden. En ja als er een roedel wolven achter aan zit krijg je ook paniek.. maar gelukkig zijn die kuddes gezond, de zwakke zijn al gepakt, nog voordat ze echt leden , Dat kun je bij de plassen niet zeggen . Of de hekken open of afschieten en wel op tijd voordat ze lijden ...... Het is toch gek dat op de Veluwe alle bomen gewoon schors hebben en bij de plassen de onderkant kaal., hoe zou dat komen ? kom op zeg is er dan nergens iemand met gewoon gezond boerenverstand? en als je je afschiet eet ze dan op, want diervriendelijker vlees kun je niet hebben !

  reageer
 • Yvonne van der Mey

   

  Laat Jozef Linthorst eerst eens orde op zaken stellen in die verkapte jagersclub waar hij voorzitter van is. De man weet alleen wat de jagers binnen de vereniging het edelhert hem vertellen (en meer dan de helft van de mannen die daar iets te vertellen hebben, jagen. Onder meer in park Hoge Veluwe). Geef de dieren meer ruimte, weer een stap verder de goede richting in.

  reageer
 • Leve de OVP

   

  Jozef Linthorst kun je niet serieus nemen. Als er één geen verstand heeft van zaken in de Oostvaardersplassen, is hij het wel. Het enige dat hij wil is zelf kunnen jagen in de Oostvaardersplassen en loopt te stoken omdat hij het daar niet mag. Dat is alleen voor een selectgroepje mensen weggelegd, die wel verstand van zaken hebben, zoals die daar wettelijk gelden. En ook de Hoge Veluwe heeft hekken!! En schiet men juist door het bijvoeren af, waardoor er teveel van de dieren rondlopen!

  reageer
 • Almeerder

   

  Blijkbaar heeft hij wel kennis van zaken en heeft goed vergelijkingsmateriaal met de Hoge Veluwe. Daar loopt alles goed.

  reageer
 • Tonny

   

  Wie is Jozef Linthorst? Ik ken hem als een zeer deskundig persoon met passie voor alle in het wild levende dieren. Verder heb ik hier een film over de O.V.P uit 1996 liggen en ik kan je mededelen dat het een wereld van verschil is met hoe het gebied er nu uit ziet. Deze film is te koop bij beeld en geluid en heeft de titel: boeren in het wild.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  Hij heeft blijkbaar lang genoeg meegelopen om verstand van zaken te hebben. Maar wees eens eerlijk. A la je de Oostvaardersplassen van nu vergelijkt met 10 jaar terug, dam springen de tranen in je ogen.

  reageer
 • Wie is Jozef Lindhorst Jozef Linthorst is de voormalige jagermeester van Het Hubertusgilde, de jagersclub van het Nationaal Park Hoge Veluwe. Het uit 18 leden bestaande Hubertusgilde (Broederschap van Grofwildjagers) plus 18 gastjagers werd altijd gedomineerd door prominenten van de multinational Van de Berg en Jurgens – later Unilever. Hoezo objectieve mening

  reageer
 • Ruben

   

  Jagers hebben wel goede kijk op beheer en verstand van zaken

  reageer
 • Martijn de Jonge

   

  Het openstellen van het Hollandse Hout in de winter zou passieve bijvoedering betekenen zoals nu ook al in het Kotterbos gebeurt. Het is overigens wel ironisch dat om de Nieuwe Wildernis-natuur te laten overleven er productie bossen buiten de Oostvaardersplassen worden opengesteld. Hoe het daarmee afloopt kun je zien aan Oostvaardersbos wat nu aan puin ligt en waar Staatsbosbeheer is gaan tuinieren met jonge aanplant, hekken en wallen om de beplanting tegen vraat te beschermen. Terugkomend op de mogelijke openstelling van het Hollandse Hout: dat betekent extra voedsel in de winter waardoor er meer herten de winter doorkomen en het terrein nog verder te lijden krijgt van wildvraat. Dat is voor de vogels van een Natura-2000 reservaat geen goede zaak!

  reageer
 • Kaya

   

  Veel mensen die zo uitgesproken tegen het huidige beleid zijn hebben blijkbaar de rapporten niet gelezen waarin tot de conclusie is gekomen dat dit het meest diervriendelijke beleid is. De dieren hadden er niet uitgezet moeten worden maar nu ze er eenmaal zijn wordt zoveel mogelijk de natuur haar gang gelaten. Dieren die mogelijk de winter niet door komen worden afgeschoten. Alternatief is er jagers op los laten, zoals die vereniging het wil. Dan krijgen we hetzelfde als op de Veluwe: schuwe dieren, gezonde dieren die doodgeschoten worden, stroperijen, kudde's die opgejaagd worden etc. In de winter (=jachtseizoen) wanneer de dieren het al zwaar hebben moeten ze ook nog op hun reserves vluchten voor schietgrage jagers. Met bijvoeren worden het er teveel en staan de jagers ook weer te trappelen. Over de Veluwe klaagt niemand: jagers ruimen op na hun slachtpartijen, wat men niet ziet deert dan ook niet. Met de prikpil veroorzaak je ook weer zeer veel onrust en angst door dieren uit de kuddes te gaan vangen (met alle gevolgen daarvan) en bemoei je je met iets wat natuurlijk geselecteerd zou moeten worden (=risico op bijv doorzet genetische afwijkingen). Laat de dieren daar met rust en help ze uit hun lijden wanneer nodig. Jagers die voor hun plezier dieren opjagen, doden, verwonden en hele natuurgebieden verstoren, en kwetsbare soorten, zijn niet welkom. Dat zij natuurlijke vijanden vervangen is onzin: de natuurlijke vijand van dieren is de draagkracht van een gebied wat zorgt voor inperking van populaties, niet de jager of roofdier. Er zijn genoeg gebieden zonder roofdieren. Een jagerssprookje dus.

  reageer
 • Vos

   

  Het lijkt mij ook een goed idee om de politici met hun neus op de feiten te drukken door middel van foto's. Van enig bos is inderdaad geen sprake meer.

  reageer
 • Pukkie

   

  Jammer dat er niet bij wordt gezegd dat vereniging het edelhert, inclusief Linthorst, uit jagers bestaat. Niet bepaald onpartijdig dus.

  reageer
 • bezoeker

   

  Een hek er omheen is niet mogelijk, want er loopt een fietspad c.q. openbare weg door het gebied. Wildroosters plaatsen op of in de Knardijk plaatsen is ook niet mogelijk ( geen werkzaamheden aan een dijk seizoen oktober tot en met april).Er is geen keurontheffing verleend.

  reageer
 • berend

   

  op je bord

  reageer
 • Jeanet

   

  Misschien is het een idee om foto's van de oostvaardersplassen van nu en vijftien jaar gelden aan de politici te laten zien. Het is van een vos naar een open vlakte gegaan. En hoe komt dat?

  reageer
 • Oldschool

   

  Ik vind Sharon Dijksma lekker

  reageer
 • Poe

   

  Of wolven

  reageer
 • Jan

   

  dit is paniekvoetbal en niet ten gunste van het hert die het daar tpch al zo moeilijk heeft. en hoe met deHeck runderen en Konick paarden?

  reageer
 • Tonny

   

  Een duidelijk verhaal van Jozef Linthorst ,hier is niet veel meer aan toe te voegen.

  reageer
 • Ruben

   

  Inderdaad gewoon elk jaar voldoende afschot en beheer plan maken

  reageer
 • avd

   

  en zo is het maar net.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Eindelijk iemand met kennis van zaken aan het woord en met een goed verhaal. Ik ben ook 100% pro natuur. Edelherten horen in het bos. Alleen bij tweeduizend edelherten hoort minstens de helft daarvan op het bord, een strenge winter komen ze toch niet door met zoveel. Verkoop maar liever jachtvergunningen in de OVP, er zullen genoeg liefhebbers zijn. Van de opbrengst kunnen andere nuttige zaken voor de dieren geregeld worden.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Waarom zet men trouwens niet gewoon vleeskoeien in de oostvaardersplassen?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Helemaal mee eens. Slopen nu al hele delen vd oostvaardersplassen.

  reageer
 • Bert

   

  Eindelijk iemand met een helder en duidelijk verhaal. Aantal dieren in Oostvaardersplassen is te hoog. Dit geldt voor alle grote grazers. Gewoon actief jacht beheer. Zo kan er voldoende voedsel groeien. Goed voor zowel flora als fauna, dus voor alle bii diversiteit.

  reageer
 • Jan

   

  Helemaal eens met de heer Linthorst. Het verbaast mij elke keer maar weer dat er mensen beslissingen nemen die er helemaal geen verstand van hebben.

  reageer
 • Bas

   

  elke veeboer in Nederland dient zich te houden aan dierenwelzijn behalve Staats Bos Beheer want dieren neer zetten op een stuk grond met een hek erom en dan zeggen dat de dieren het maar moeten uitzoeken is vragen om dieren welzijn moeilijkheden. Er zijn meer edelherten op het kleine oppervlakte van Oostvaarders plassen dan edelherten op de grote Veluwe. De enige oplossing is net als Flevo Landschap doet dieren afschieten. Waar blijft de dierenbescherming of partij voor de dieren. Dit gaat al jaren ongestoord zijn gang maar je zult als boer maar 1 koe in een drassig weiland laten staan dan is de boete torenhoog. De club heet ook Bos Beheer want van Wild Beheer hebben ze minder verstand dan mijn dochter van 5 die haar konijn in de winter extra verzorgd!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert