Bijval voor gemeente in zaak stadsverwarming

FLEVOLAND
De gemeente Almere krijgt steun in de strijd tegen de te hoge tarieven voor stadsverwarming van drie landelijke consumentenorganisaties. De Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Woonbond vinden dat huishoudens met stadsverwarming gemiddeld 300 euro per jaar te veel betalen.

Ze vragen de Tweede Kamer om een hoorzitting waarin experts een oplossing kunnen bieden voor de problemen met de stadsverwarming. Het probleem volgens de drie organisaties zit in de afhandeling van een bepaalde belasting. De prijs voor stadsverwarming is gebaseerd op de aardgasprijs, maar over aardgas wordt energiebelasting geheven, terwijl stadsverwarming daarvan is vrijgesteld. De gebruikers betalen daardoor teveel.

In Almere, Lelystad en Zeewolde zijn ruim 55.000 huishoudens aangesloten op stadsverwarming. In heel Nederland gaat het om 600.000 huishoudens die stadsverwarming hebben. De gemeente Almere is al meer dan zes jaar verwikkeld in een rechtszaak met energiebedrijf Nuon over de tarieven van stadsverwarming.

reacties (42)

 • J. de Vries

   

  Zo juist met de Nuon gebeld over het omzetten naar de "vaste klant korting van 25% max." op elektriciteit. Dit blijkt alleen mogelijk te zijn bij afname van GAS en elektriciteit. Dus huishoudens met stadsverwarming worden uitgesloten en betalen daarmee ook nog eens 25% te veel op hun elektriciteitsrekening. Mijn broek is in dit land zo langzamerhand op mijn enkels beland.

  reageer
 • hano

   

  Mevrouw Jorritsma en Horselenberg poetsen de schoenen van de directie van Nuon. Nuon maakt zich schuldig aan kartelvorming. Er is geen vrije keuze want Nuon is eigenaar van het leidingnet. Het enige dat iets kan oplossen is dat wij als collectief iets gaan doen hieraan. Bijvoorbeeld allemaal maandelijks geld inhouden. Maar ja, dan komen de wolven van Nuon met deurwaarders achter ons aan en dan dat durft niemand. Dan sluiten ze je gewoon af en met de politie erbij in naam der koning halen ze ook nog je huis en bankrekening leeg. En dan is er geen burgemeester die voor je opkomt.

  reageer
 • rob

   

  in Lelystad 6500.- aansluitkosten betaald voor mijn gebouwde woning. Ik betaal nu 400.- vast recht ! Toen ik na ve bellen en schrijven van Essent een specificatie kreeg stond er aansluitkosten bij !! Kon voor dit bedrag 3 ketels kopen en 25 jaar voort.

  reageer
 • Ariane

   

  Het kost net zoveel als elders in Almere

  reageer
 • Betty

   

  Moet je het nieuws volgen, er wordt zeker wel actie ondernomen door de gemeente Almere. Er loopt al jaren een rechtzaak tegen de Nuon.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Geert

   

  Stadsverwarming is echt wel duurder dan gas. Ik kom uit Hilversum uit een huis van 1900, steens muren, ongeisoleerd en ongeisoleerde houten vloer en dak. Kom ik in Almere, in een goed geisoleerd huis uit 2000, betaal ik ineens het dubbele!

  reageer
 • George

   

  het vastgoed recht staat toch echt ieder jaar op mijn rekening. de opmerking van wat moet je met een HR ketel met stadsverwarming slaat nergens op, je snapt het niet geloof ik.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Dat is niet zo en dat weet u ook wel. Bovendien wat moet je met een HR ketel bij stadsverwarming. En reken maar dat de GJ van de stadsverwarming een stuk goedkoper zijn dan die uit een HR ketel. Daar gaat no steeds het meeste naar buiten. Op uw kosten.

  reageer
 • Loes

   

  Helemaal mee eens, maar je bedoelt zeker Haven en Buiten! En stadsverwarming scheelt ook ruimte.

  reageer
 • George

   

  dat is nog altijd goedkoper dan de jaarlijkse huurprijs die je voor de warmte wisselaar betaald. Na 20 jaar nog steeds hetzelfde prut ding terwijl jij voor dezelfde kosten vast een HR ketel hebt ondertussen.

  reageer
 • Stefan

   

  De aansluitkosten zijn in Poort ook erg hoog. Nu betalen we hier ook nog extreem veel voor de levering. We willen het niet voor niks, maar voor redelijke tarieven.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  In Stad hebben we gewoon stadsverwarming. Inderdaad geen ketel met kosten en lekker geen ruimte verloren aan zo'n ding. Ook is alles onderhoudsvrij.

  reageer
 • Geert

   

  Voor al die pannenkoeken hier die zeuren dat stadsverwarming helemaal niet duur is 'omdat de kosten voor een cv-ketel en het onderhoud hiervan' niet gedragen hoeven te worden door klanten met stadsverwarming; lees eerst eens goed het rapport met de bevindingen van de consumentenorganisaties. Daarin staat te lezen dat zowel de prijs als het onderhoud van een cv-ketel worden geindexeerd in het tarief van de stadswarmte. En ook op dat punt levert stadswarmte een EXTRA (lees: te hoge) kostenpost op van resp. 40 en 60 eu; totaal dus 100eu per jaar!

  reageer
 • George

   

  Ik heb ook al een aantal keren aangekaart bij de Nuon dat wij in de filmwijk met verouderde warmte wisselaars zitten. de nieuwe zijn veel kleiner en zuiniger met energie, geven ook geen warmte in de meterkast af. niets hoor je terug erover. je betaald ieder jaar een vaste vergoeding wat overheen komt met de afschrijving van een cv ketel, maar na 20 jaar is iedere CV vervangen door een nieuwe, zuiniger exemplaar. wij betalen dus nog steeds de hoofdprijs voor een installatie die al lang is afgeschreven.dat mag ook wel eens meegenomen worden

  reageer
 • Hans

   

  Dit kan wel eens het langste topic ooit worden

  reageer
 • Koos W.

   

  Vergeet maar dat wij de burger ooit geld terug krijgen. Dit wordt een langlopende zaak die uiteindelijk wordt geschikt met een afkoopsom. En die gaat naar??? in ieder geval niet naar ons. We mogen al blij zijn als het tarief de komende jaren naar beneden gaat, maar zolang de zaak loopt al ook dat niet gebeuren.

  reageer
 • Ariane

   

  Poort is aangesloten op de centrale bij Diemen. Daar betalen ze praktisch niets voor de warmte. Willen de mensen dat dan ook voor niets in huis hebben>

  reageer
 • KC

   

  Er is niet alleen een fout gemaakt met de energiebelasting gemaakt, maar huizen met stadsverwarming betalen ook voor het feit dat zij geen CV hebben. Hoe krom kan het zijn. Al jaren hebben diverse politieke partijen dit aangekaart in de raad van Lelystad. Maar de gemeente heeft niets gedaan. Almere is wel een rechtszaak begonnen tegen NUON. Lelystad help je inwoners! .

  reageer
 • almeerder89

   

  o ja, de gemeente almere zou jaren geleden voor ons opkomen vwb het te veel betalen van stadsverwarming . nooit meer iets van gehoord. de gemeente houdt zich liever met andere (onbelangrijke) zaken bezig......

  reageer
 • almeerder89

   

  hoe gaat dit aflopen? de kristallen bol laat het volgende zien:nuon zegt dat het niet klopt. ze laten het aankomen op een proces. gaat jaren duren. in de tussen tijd zullen er minder mensen aanspraak doen op de terugbetaling, wegens verhuizing, overlijden etc. als er dan een uitspraak komt, zal deze ook gaan over een kortere periode. helaas, zo weten ze er altijd op de een of andere manier onderuit te komen.

  reageer
 • vin

   

  Helaas zijn geen volk wat met dit soort zaken in opstand komt of collectief een rechtzaak aanspannen om het geld wat teveel uit ons portemonnee gegraaid wordt terug te eisen. Helaas blijft het alleen bij klagen en ondertussen al jaren 300 euro teveel betalen aan stadsverwarming. o ja. met pietenkwestie komt men wel in opstand. .zucht

  reageer
 • Paul

   

  En als je in Haven en Stad woont moet je een ketel aanschaffen, een serviceabonnement nemen en jaarlijks onderhoud plegen. Tevens moet de ketel na zoveel jaar vervangen hoezo stadsverwarming duur?

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Je moet gewoon betalen voor de infrastructuur en de warmtewisselaar in de meterkast. Daarnaast de betaal je voor de GigaJoules. Je kan uitrekenen hoeveel gas ervoor nodig is om die te maken en wat een GJ dus waard is. Of ze met zonne-energie of dat met gas met korting produceren of niet doet er helemaal niet toe. En dat iemand ook maar denkt dat je van 10 jaar geleden geld zou kunnen terugkrijgen is gewoon bespottelijk.

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Almere Poort wordt verwarmd met de restwarmte van de electriciteitscentrale bij Diemen. De pijpleidingen waren natuurlijk praktisch gratis en nu wil iedereen gratis warmte in Poort want daar kopen ze helemaal geen gaas om te stoken?

  reageer
 • ras

   

  dat is zo helemaal gelijk. ik zou zeggen mensen verdiep je is een keer in TESLA de man die gratis stroom wou voor iedereen maar uit de geschiedenis boeken is geschreven. je wil geen slapende honden wakker maken.

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  De meeste mensen hebben werkelijk geen flauw idee wat een eigen CV-installatie kost en hoe lang die mee gaat maar bij de de stadsverwarming is ieder tientje voor de infrastructuur te veel. Overigens is er al jaren gezeur over de rekeningen en één of andere halve zool heeft er zijn levenswerk van gemaakt om rechtszaken te voeren. Nooit wat gewonnen.

  reageer
 • Hans

   

  Stadsverwarming is stadsverarming

  reageer
 • Elbert

   

  Het zijn gewoon oplichters en dat weten we allemaal en toch blijven we klant.

  reageer
 • Pzaal

   

  we betalen teveel. goh meen je dat nou? ja logisch. stopt meteen met het betalen aan stads warmte, als ik het niet terug krijg dan doe ik het zelf wel, laat maar voor de rechter komen als ze hun geld willen.

  reageer
 • Andree

   

  Sinds wanneer is een bedrijf verplicht zijn inkoopvoordelen door te geven aan de kopers? Een aannemer betaalt ook veel minder voor stenen, cement of zand dan de opdrachtgever zelf.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik teken ervoor!

  reageer
 • willeMstad

   

  Stadsverwarming is aanstaande maandag (17/11) éen van de 25 agendapunten in het overleg over energie van de Kamercommissie van Economische Zaken. Logisch ,dat hij nog niet reageert.

  reageer
 • Pedro

   

  Idd ik hoor dit ook al jaren wanneer krijg ik de inhoud van mijn spaarpot eens terug !!!

  reageer
 • pet

   

  das al jaren zo. terug betalen dan maar

  reageer
 • Wouter

   

  Sinds ik in 1986 in Almere kwam wonen, heb ik stadverwarming. Al toen werd dit gezegd en ook berekend door derden. Echter heeft men daar nooit iets aan willen doen. Er is al meerdere malen melding van gemaakt. Wanneer gaat er nu iets gebeuren? Ik betaal zonder problemen voor energie, maar wel een eerlijk bedrag en niet op de zakken van graaiers te vullen. Dus de hoogste tijd dit eindelijk recht te zetten en te compenseren voor alle voorgaande jaren. Voor mij betekent dit ca. EUR 8.000,00 retour op mijn rekening.

  reageer
 • Donnie

   

  Simpel rekensommetje. In hilversum betaalde ik 90 euro per maand voor gas en stroom. In almere betaal ik 160 euro voor stadsverwarming en stroom. Beiden bij de nuon. Ik heb een beter geisoleerd huis en stook veel minder. Zelfs met gestegen energiekosten is dit verschil niet te verklaren. De belofte was dat stadsverwarming even duur als gas zou zijn. Wat ik ook doe ik vang overal bot. Maar dit stinkt. De energiemaffia heeft me in de tang en ik kan er niks aan doen

  reageer
 • benadeelde

   

  goh, dus als je al 20 jaar in almere woont heb je dus 6 duizend euro teveel betaald, dat wordt een lekkere eigenaars afrekening. en dat voor 50.000 inwoners is 300 miljoen.

  reageer
 • George

   

  zie je wel en Nuon altijd ontkennen, dat wordt een leuke teruggave straks van de Nuon over de afgelopen jaren

  reageer
 • Andries K

   

  Ja, 300,- per jaar te veel. Maar over de exceptioneel hoge aanschaf prijs van de aansluiting van een woning op het stadswarmtenet lees ik niets? Daarnaast keuze vrijheid in bijvoorbeeld Almere Poort is er niet, je bent verplicht je aan te sluiten... Er zit nog voldoende Thorium in het zwarte zandstrand van Ameland om kern energie uit te halen en er zijn nog genoeg SS20 raketten uit de koude oorlog om op te stoken. Eerst die bronnen opstoken, dan stadswarmte !

  reageer
 • Angelo

   

  Dan wordt het nu eens tijd dat we geld terug krijgen. Ik hoor dit nu al jaren en nog steeds betalen we blijkbaar te veel. Is wel een leuk spaar potje.

  reageer
 • piet

   

  nee tuurlijk niet hij vult zijn zakken met wat wij betalen aan warmte. ik krijg eindelijk na 7 jaar eens 100 euro terug op stadsverwarming. en dat is van afgelopen jaar. waar zijn die overige 6 jaar dan als ik alles uitreken kom ik al gauw op ongeveer 2000 a 3000 euro over de afgelopen jaren.

  reageer
 • Hans

   

  Krijgen we ons geld terug met terugwerkende kracht? Lijkt me niet...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert