Blanke pieten met roetvegen bij intocht Almere

ALMERE
Sinterklaas is zaterdagmorgen aangekomen in de havenkom van Almere Haven. Bij de intocht had de Sint behalve Zwarte Pieten ook enkele blanke pieten bij zich met roetvegen op het gezicht.

De gemeente Almere heeft steeds gezegd dat de pieten in Almere zouden lijken op die in het Sinterklaasjournaal. Daar werden de afgelopen dagen pieten met roetvegen en Witte Pieten geïntroduceerd.

Ook in Lelystad werd Sinterklaas ontvangen. Daar waren bij de intocht alleen Zwarte Pieten. De organisatie wilde aanvankelijk ook enkele regenboogpieten laten meedoen, maar daar staken ondernemers een stokje voor.

Sinterklaas kwam zaterdag ook aan in Emmeloord, Biddinghuizen, Swifterbant en op Urk.

(foto 1,2,3 Almere, foto 4,5 Emmeloord)

reacties (100)

 • .\/\/.

   

  Precies! Ik maakte me er eigenlijk ook niet zo druk over, tot ik de primaire reacties van de voorstanders van de traditionele Zwarte Pieten hoorde. Toen was ik om en wist ik: er moet iets veranderen, dit kan zo niet langer.

  reageer
 • Madelon

   

  Mijn grootste bezwaar tegen het witwassen van zwarte Piet is dat dit om POLITiEKE redenen gebeurt! Volkomen geschift ! Natuurlijk verandert een traditioneel volksfeest maar dan moet dit evolueren. Zo is in de loop der tijd de roe en het dreigen met : "meenemen in de zak" naar Spanje. Verander je het feest om politieke redenen dan krijg je reacties die voor de politiek gevolg hebben zijn: rellen ,haat, polarisatie en niet te te vergeten afschuw.

  reageer
 • Wendy

   

  Te gek voor woorden dit!

  reageer
 • Hans

   

  Door al dat gezeur van voorstanders, begin ik steeds meer een tegenstander te worden.

  reageer
 • Frans

   

  Hulde voor Lelystad en boe tegen Almere die geen kleur durft te bekennen en laf zich schaart achter wat andere doen. Voor alle (heel weinig tegenstanders van het echter sinterklaasfeest met de enig echte zwarte pieten) de discussie is nooit begonnen door degene die van sinterklaas en zwarte piet ....Houden.... maar wel door de gene die een ver verleden aanhalen om hun misplaatste valse gevoel aan andere op te dringen. Door jullie gaan wij het anders bekijken, ik heb nooit verschil gezien, maar Dank zij jullie weet ik dat er nu heel zielige mensen zijn, die moeten worden geholpen om van hun frustraties af te helpen. Kan niet zo zijn dat jullie nog je voelt als slaaf of slaaf geweest zijn, nee jullie hebben er heel andere bedoelingen er mee. Slaven en vooral slavinnen bestaan helaas nog en zin zowel WIT als GEKLEURD kijk maar in andere landen en vrouwen handel, ga je daar druk om maken, ga naar die landen toe, ga daar demonstreren, dan heb ik respect voor jullie, maar dat doen jullie niet daarvoor ben je te gelukkig in dit veilige landje, al maak je het land wel stuk nu. Denk daar een over na en kom weer terug in de realiteit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • -Z-

   

  De lokale intocht woord om commerciele redenen die drogredenen zijn gehouden als ook de landelijke intocht is. Heel Nederland checkt het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht, ook Almere. Hoe kan het dan dat Sint in Almere al aan wal staat, terwijl hij in Gouda nog steeds op de boot zit ? Er was DUS voor-informatie, en de kinderen met hun ouders zijn dus voorgelogen door de gemeente. En: het overregelen door ondernemers maakt de intocht helemaal kapot. Waarom niet gewoon zaterdag landelijk, zondag lokaal ? Omdat het geen kinderfeest meer is, maar een volwassen gevecht om geld, kleur, ikke ikke en meer niet ter zake doende bijzaken.

  reageer
 • Klaas

   

  Dat bedoel ik dus met bekrompen. En hoe vonden je kinderen het? Kijken die het sinterklaasjournaal? Krijg je vragen van hun? Of praat jij het hun aan? Ben jij dan niet net zo slecht als die demonstranten van afgelopen zaterdag bij de intocht? Jij helpt dan toch ook hun geloof/ hun kinderfeest om zeep?

  reageer
 • omdat

   

  wij ons dus niet kunnen vinden in deze situatie...duhhh

  reageer
 • joan

   

  Geen fluit aan in haven kom er volgend jaar niet weer geen Sint of Piet die een kleintje een handje of pepernoot heeft gegeven.Was niets te zien.Twee heeeel verdrietige kindjes.

  reageer
 • joan

   

  idd wat een afgang die zogenaamde intocht in Almerehaven.Stonden achterin en hebben geen Sint of pieten kunnen zien.Was vroeger wel anders liep hij gewoon door het dorp.Twee kleinkinderen die heeeel verdrietig waren.Dus volgend jaar voor ons ergens anders intocht.Ach alles verdwijnt hier in haven toch!!

  reageer
 • Jonge piet...

   

  Zelfde verhaal hier en helemaal mee eens!!!

  reageer
 • tjeetje

   

  ik kijk naar intochten van sinterklaas met allemaal huppelende vrolijke zwarte pieten erbij, blij uitgelaten. kan iemand mij es uitleggen wat hier racistisch aan is?? er is geen zwart persoon voor van straat geplukt hoor. het zij de blanken (meestal) die zich zwart laten schminken, dus wat is nu t probleem, eigenlijk. leg t es uit! want alles wordt uit zn verband getrokken!

  reageer
 • ik

   

  witte piet.... ik protesteer! racistisch! voel mij aangesproken!

  reageer
 • uhm

   

  dus 165 jaar was t prima en weinig te klagen! ik neem aan dat jij ook genoot van sinterklaastijd! (of je bent van ander geloof) maar nu je "volwassen" bent (ja tussen haakjes want ik vind jou kinderachtig) hoeft sint opeens niet meer. kost jou zeker alleen maar geld. ik vind jou stoer hoor: feest van weet ik hoeveel kinderen verprutsen! bikkel!

  reageer
 • onzin.

   

  En als je hier geboren bent?

  reageer
 • Peter

   

  Dat klopt helemaal. Zwarte Piet is pas in 1850 verzonnen door een Amsterdamse schoolmeester. Hoog tijd om te stoppen met die zwarte knecht. En dat zeg in als blanke (groot)ouder! Het gaat helemaal nergens over en alleen de kinderen zijn de dupe van hun EMO (groot)ouders!

  reageer
 • uhm

   

  gaan we de kerstman hierna aanpakken? obesitas, rendieren die hem moeten meesleuren, dwergen!

  reageer
 • Een ouwe Piet...

   

  Ruim 40 jaar terug werd ik geboren als gekleurde Nederlander en ik heb me absoluut regelmatig gediscrimineerd gevoeld maar nooit door Zwarte Piet en ook mijn kinderen die voor de helft blank zijn hebben dat ook nooit zo ervaren en hoogstwaarschijnlijk mijn kleinkinderen over een aantal jaren ook niet. Eigenlijk vind ik de huidige Piet eerder beledigend met zijn Negroïde uiterlijk dan de stereotiepe Piet met zijn zwarte uiterlijk, knalrode lippen en glimmende gouden accessoires waar ik me nooit op voelde lijken. Nu merk ik sowieso wel in mijn familie- en vriendenkring dat er geen afkeer is onder degenen die gewoon een baan of een eigen zaak hebben en juist degenen die graag klagen hoe slecht het wel niet is terwijl ze er zelf weinig aan willen doen die hebben er een probleem mee...

  reageer
 • Andrea

   

  Maar waarom in haven dan wel?

  reageer
 • Jan

   

  Politie moet keihard optreden tegen die lui die anti piet zijn maar dat mogen ze niet. Grote mond hebben ze ook nog, weg met dat volk ze praten over racisme wat een mode woord

  reageer
 • co

   

  schaam je dat je luistert naar die anti pieten. afblijven van dat kinderfeest als je het niet zint opzouten, dit is een nederlands kinderfeest met traditie, wij gaan toch ook geen anti dingen doen tegen bijv. een offerfeest. nederland is van de Nederlanders.

  reageer
 • Klaas

   

  Vragen van je kind? Mij kinderen kijken elke dag het sinterklaasjournaal. Ik heb in Almere juist vragen gekregen waar de witte en clownspieten waren. Kinderen zijn flexibel, zij passen zich makkelijk aan. Het zijn juist de ouders die zich bekrompen opstellen. Iedereen verteld zijn kind toch dat piet zwart is van roet? Waarom kan de ene piet dan niet meer zwart zijn dan de ander? Als daarmee de discussie klaar is en iedereen zich kan vinden in het feest, waarom dan zo moeilijk doen? Voor- en tegenstanders!

  reageer
 • Andre

   

  Afgaand op jou verhaal hoort zwarte piet dus helemaal niets met sinterklaas te maken. Kan dus de hele piet afgeschaft worden ipv alleen de zwarte kleur.

  reageer
 • Lely

   

  Hou toch eens op.................................................

  reageer
 • Nee hoor

   

  goed dat je naar de grote meerderheid in het land luistert! hulde volgend jaar mag je het weer doen :-D:-D

  reageer
 • Klaas

   

  Het is dus tegenwoordig vreemd als iets rustig verloopt.als je dat handje vol tegenstanders geen podium geeft om zich te uiten had dit helemaal geen discussie geweest.maar overal moet maar aandacht aan gegeven worden want we zijn o zo bang dat iemand zich beledigd voelt.als ik iets niet leuk vind doe ik daar ook niet aan mee maar ik ga niet iemand dwars zitten door het proberen te verbieden.

  reageer
 • Sam

   

  Goed dat de organisatie dat juist niet doet.

  reageer
 • Ikbenik

   

  Beetje jammer dat je als organisatie het dus niet aandurfde om verandering door te voeren!

  reageer
 • Havenaar

   

  Een tekenend voorbeeld van de twee- nee meer- deling in de samenleving. En de politiek zou zich er aanvankelijk niet mee bemoeien? Nu dan ze moeten nu wel want na wat Nederland gisteren op tv heeft gezien, een pappa die tegen zijn kindje moest zeggen: ze zijn een beetje aan het stoeien he? daarmee is nu juist het zaad van racisme aangewakkert. En ik reken dat de tegenstanders van piet aan. Zij zijn begonnen met die onzin.

  reageer
 • Havenaar

   

  Alle tegenstanders van zwarte piet doen aan geschiedvervalsing. St Nicolaas is een van oorsprong Germaans feest. Met Wodan op een paard en zijn zwarte raven. Vandaar de veren etc. Smurfpieten, regenbogen, stroopwafels en kaas hebben er niks mee te maken. Het christendom heeft dat feest verandert. Net als het kerstfeest een oorspronkelijk oogstfeest was en niks met Jezus te maken had. Het is de bedoeling dat het kinderfeest door bepaalde groeperingen om zeep wordt geholpen. Net als het kerstfeest ook al punt van discussie is geweest. bijv de drank in de kerstpakketten van de werkgever en de boom zou storend zijn op het bedrijf voor de anders gelovigen. Als we maar meegaand en genoeg (te) tolerant blijven dan voel ik mij in dit land niet meer thuis. Beschamende vertoning ook in Gouda !

  reageer
 • topzo

   

  dit was super en geen vragen van mijn kind puur genieten de magie van sint top lelystad!!

  reageer
 • P.L.

   

  Top! Fijn dat er gemeenten zij die kleur durven te bekennen. Zo wordt 't voor IEDEREEN feest. En voel je als kleurling echt welkom op dit fantastische feest. En voor alle kei harde bedreigers. T feest is ooit begonnen met witte pieten. Ken je historie!

  reageer
 • maartje

   

  In Lelystad hebben ze het gelukkig wel goed begrepen en hun rug recht gehouden

  reageer
 • Martin Ort

   

  Heel gek, de omroep geeft aan dat er blanke pieten waren in Almere. In Haven was dat het geval, echter worden er foto's gebruikt van Centrum en daar waren ALLE pieten toch echt zwart!!! En dat kan ik als organisator zelf zeggen. Stemmingmakende reportage dus weer.....helaas!

  reageer
 • Hendrik

   

  Was in Almere stad toen de sint kwam ik vond het leuk gedaan de organisatie rondom heen. Het was koud maar gezellig en rustig verlopen. Tja wat had ik anders op mijn saaie zaterdag moeten doen :-)??

  reageer
 • ik

   

  de media is links georienteerd. dus het is koren op de molen voor ze.

  reageer
 • Jammer dat er in de media zoveel aandacht besteed wordt aan deze discussie. had er geen aandacht aan gegeven, dan was het zover niet gekomen. Vaak doet de media aandacht geen goed! Ander puntje is, dat er vanmorgen bij de intocht meer volwassenen vooraan stonden dan kinderen!! Dat was de rede waardoor veel kinderen bijna niets konden zien. Had je eindelijk een plekje op een verhoogde rand gevonden, komt er zo maar weer een volwassene voor je staan met een kind op de schouder. Pfffff.... mensen denk ook eens na, voordat je ergens tussen kruipt en een ander het minimale zicht belemmerd. Misschien is het nog niet zo een raar idee, om ook pieten achter de hekken langs de kinderen te laten lopen, zodat zij ook nog een beetje plezier aan de intocht kunnen beleven. Ik ging in ieder geval met twee teleurgestelde kleuters huiswaarts. Jammer

  reageer
 • brenda

   

  vandaag bij intocht Roelofarendsveen geweest. niks geen aanpassingen maar gewoon zwart,rode lippen en gouden oorringen. Daar in dat dorp worden ze boos als je zegt: huh hier nog normaal? En laten we eerlijk zijn.... Nu moeten de pieten bruin gesminckt worden zonder rode lippen en oorringen. Volgens mij lijken ze dan meer op onze gekleurde mede mens dan dat ze pikzwart zijn. Tenminste ik heb nog nooit iemand gezien wie zo pikzwart is maar bruine mensen kom ik dagelijks tegen.

  reageer
 • idd

   

  dat komt door die belachelijke discussie. de veiligheid van de pieten kon niet gegarandeerd worden dus dan alleen maar achter de hekken

  reageer
 • Ramon

   

  Hoe komt u daar nou bij? Stonden zelfs zwarte pieten als u naar beneden liep het centrum in.

  reageer
 • urk

   

  mogen schoonmaakpieten niet omroepflevo... beginnen jullie ook al

  reageer
 • Andrea

   

  Nou daar ben ik het helemaal mee eens,op de Antillen zijn de pieten gewoon zwart,zonder problemen en hier discrimineren we,ik snap het ff niet meer hoor

  reageer
 • ab

   

  Zwarte piet blijft zwart en daar blijft iedereen vanaf. Vandaag een boekje met sinterklaasliedjes voor mijn dochter gekocht. Wel even gecheckt dat het de originele liedjes zijn. Deze discussie lopt uit de hand want geen Nederlander die het zwarte pietfeest met discriminatie associeert maar wel met verbroedering en gezelligheid. mijn Afrikaanse vrienden zijn juist heel blij met dit feest. Zij ervaren zit als een gezellige periode met vermaak en niet met discriminatie. Ook zij zegggen dat je naar de context van de viering moet kijken.

  reageer
 • Almeriaantje

   

  wat een afgang zeg in Almere. Te stupide voor woorden

  reageer
 • Urk

   

  Wij hadden schoonmaakpieten!!

  reageer
 • Pol

   

  Laat de media stoppen met ook maar iets te melden over deze discussie. Is het snel over. Laat de kinderen van hun kinderfeest genieten en volwassen mensen eens volwassen worden. Discussie mag wat mij betreft maar dit neem meer dan absurde vormen aan. Hulde aan het sinterklaas journaal, hier kunnen de 90 opgepakte idioten, beide kanten van de discussie, een voorbeeld aan nemen. Super opgelost. Hier zou het nu klaar mee moeten zijn.

  reageer
 • ME

   

  Kijk maar naar het nieuws...dan zie je hoe vooral tegenstanders het verpesten in Gouda. Ze moeten zich schamen!

  reageer
 • ME

   

  Wedden dat het niet genoeg is voor tegenstanders!!

  reageer
 • Ans

   

  Aanpassen prima, of het nu zwart is, of wit met roetvegen, mijn kinderen maakt het niets uit. Die denken toch dat piet zwart is van roet. En dan is de ene logisch toch zwarter dan de ander.

  reageer
 • Gerard

   

  Hulde aan deze reactie! Ik ben geen racist en voedt mijn kinderen niet racistisch op. Ik vind het dan ook bijzonder pijnlijk dat ik voor racist uitgemaakt wordt, omdat ik sinterklaas vier. Het was heel anders geweest als tegenstanders het anders gebracht hadden. Dan had men er ook minder moeite mee gehad om het aan te passen, maar door iedereen weg te zetten als racisten, zet iedereen juist de hakken in het zand.

  reageer
 • Tinus

   

  Simpel, de kerstman bestaat niet. Leeft hier toch helemaal niet in Nederland.

  reageer
 • Ger

   

  Wat een discriminatie !

  reageer
 • Donnie

   

  Wat ben ik blij dat ik niet in almere bij de intoch ben geweest maar in een gemeente met een normale intocht. Ik had al zo'n vermoeden dat het in almere een genante vertoning zou worden.

  reageer
 • tegenstander

   

  mevrouw de burgemeester.... ik dacht dat u tegen deze onzin was..... u gooit zoveel geld over de balk. maar normale zwarte pieten dat kunt u niet regelen. foutje Annemarie

  reageer
 • Louise

   

  Geweldige oplossing! Volgend jaar een intocht met zwarte pieren! Probleem opgelost

  reageer
 • helaas hebben wij in almere haven de zwarte witte gele of blauwe pieten niet eens kunnen zien. Erg druk in de haven, waar een heleboel volwassenen de beste plekken vooraan hadden. Te gek voor woorden!! zelfs tijdens het lange wachten geen pieten die door de rijen wachtende doorliepen om een pepernootje uit te delen. ze liepen alleen tussem de hekken Helaas naar huis met twee vetdrietige kindjes.

  reageer
 • ZWARTE PIET

   

  ik vind het niet normaal dat we de traditie van jaren en jaren geleden niet zonder gezeik voort kunnen zetten!! zelfs op de Antillen zijn de mensen verkleed als ZWARTE PIET.. waar gaat dit heen in nederland we zijn te gast in ons eigen land!! Wat gaan ze ons nog meer afpakken?? Als je iets zegt dan discrimineer je nou mensen wake up degene die gediscrimineerd worden zijn WIJ!!! maar ssssst dat mogen we niet zeggen...

  reageer
 • Truus

   

  Dit hele gedoe om zwarte Piet werkt racisme juist in de hand.

  reageer
 • jaap

   

  mee eens

  reageer
 • steef

   

  raar dat er steeds weer over gesproken word hou er gewoon over op dan stopt het van zelf en blijft het ouderwets gezellige sinterklaas viering

  reageer
 • das n goeie

   

  ik denk aan een rechtzaak ivm dierenmishandeling en slavenarbeid. Je kunt t toch niet maken om die arme rendiertjes zo hard te laten werken en dan over de elfjes maar te zwijgen. Ik denk dat ik dit jaar maar oversla

  reageer
 • Raymond

   

  Hopelijk blijft het bij deze eenmalige belachelijke vertoning en zijn de zwarte pieren volgend jaar weer gewoon zwart. Ongelofelijk dat de gemeente Almere meegaat in deze zinloze discussie.

  reageer
 • vdb

   

  en wat doen we nu met de kerstman

  reageer
 • Tja

   

  Ik had toch een uitgesproken mening. Die laat ik nu in het midden want wat voor meerwaarde heeft die nog? Inmiddels ben ik deze discussie zo moe.. Het enige wat ik nog zou willen is dat er een knoop doorgehakt wordt zodat we kinderfeest weer het kinderfeest kunnen laten zijn..

  reageer
 • Jeroen

   

  Te triest voor woorden dat zelfs op het feest zelf zoveel problemen ontstaan door VOLWASSENEN. Ik schaam me diep dat ik tot de volwassenen hoor.

  reageer
 • G.M. G.M.

   

  Ik denk dat de gemiddelde Nederlander er helemaal niet zo'n probleem van had gemaakt als er geleidelijk een verandering aan Zwarte Piet was geweest. Het hele probleem echter is de manier waarop tegenstanders van Zwarte Piet deze 'discussie' voeren, waardoor den Nederlander zich verzet. Als je van het Sinterklaasfeest houdt dan ben je racist word er geschreeuwd, het feest moet afgeschaft worden word er geroepen en er staan diehard hooligan tegenstanders te protesteren op een feest die voor kinderen bedoeld is. Wat een schande vind ik dat! Niemand associeert Piet met racisme en wil al helemaal niet voor racist uitgemaakt worden. Het feest afschaffen terwijl dit zeg maar de enigste echte traditie hebben die wij nog hebben staat ook buiten kijf en hooligans die schreeuwen waar kids bij staan, lekken het laaste beetje geduld wat er nog was helemaal op. Mijn gezin is gemixed met Nederlands/Spaans/Antilliaans en Surinaams bloed. Vorig jaar hadden wij twee vrouwelijke hindoestaanse Zwarte Pieten van Surinaamse afkomst en die ga ik dit jaar weer bellen. Een geleidelijke verandering zou ook ik geen probleem vinden, evenals als alles zou blijven zoals het was. Het is een kinderfeest en ook nog eens het leukste feest en daar gaat het om. Maar die tegenstanders die met bijna brutaal verbaal geweld kinderen bang maken terwijl het een nationale dag van plezier zou moeten zijn, ook die mogen van mij gerust emigreren naar ergens maakt niet uit als het maar niet hier is...

  reageer
 • Paul

   

  Wat een overdreven reactie!de kinderen hebben hier geen last van en voor hun is het een feest zoals altijd, wat een gezeur zeg.

  reageer
 • Wim

   

  Voor wie ? Prachtig feest toch?

  reageer
 • kees

   

  hebben jullie nou niet doot dat jullie zelf het issue groot maken. niet die paar pietenhatets

  reageer
 • kees

   

  er gaat toch niets mis

  reageer
 • jan

   

  inderdaad. slappe hap.

  reageer
 • jan

   

  bij ons in Wolvega gelukkig ook alleen echte zwarte pieten. ophouden met dat hypocriete gedoe.

  reageer
 • Peter

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • Snorretje

   

  Als je de geschiedenis van zwarte piet bekijkt zie je dat zwarte piet door de jaren heen wel vaker van uiterlijk is veranderd. zwart was al meer bruin, geen kroeshaar meer, geen oorbellen meer. Allemaal niet zo ingrijpend als deze verandering maar hier komen we ook wel weer overheen.

  reageer
 • nou

   

  ik heb wel zwarte zwarte pieten gezien hoor!

  reageer
 • Bart

   

  Neem je je medicijnen wel op tijd?

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Beter is het om een handje tegenstanders gelijk te geven en het feest volledig afschaffen.Wij doen er in ieder geval niets meer mee.

  reageer
 • Jos

   

  Over een paar jaar hoor je niemand meer over dit gedoe. Of ja misschien is er dan nog een "achtergebleven" stadje Lelystad waar krampachtig vast gehouden wordt aan de ZWARTE PIET. Het is om te :-)

  reageer
 • Henk

   

  Ik ben boos op de noren ivm de plunderingen door de vikingen.

  reageer
 • roet piet

   

  helemaal top! Zwarte piet was toch zwart door de roet? nou dat is hij nu ook. Iedereen blij, vooral de kinderen. Eerst waren de tegenstanders zielepieten, maar steeds meer laten de voorstanders zien dat zij de zielepieten zijn. Land leve roetpiet!

  reageer
 • ik hou van Almere

  reageer
 • Het gaat er om dat het een mooie kinderfeest is ,of het nou zwarte pieten of roetpieten zijn, het blijft iets moois. Zo beledigen we toch niemand.En het blijft een mooie feest

  reageer
 • Faerie

   

  Nog triester: als volwassene gaan demonstreren TIJDENS het kinderfeest waar kinderen bij zijn! Waar ben je dan mee bezig?! (Zie RTL4)

  reageer
 • Toon

   

  Een Piet is een Piet, zwart of wit, of je nou wil of niet...

  reageer
 • j.

   

  democratie betekent toch meeste stemmen gelden? waarom dan toch capituleren voor een minderheid. 20 jaar nadat zuid Afrika eindelijk de apartheid afschafte, voeren wij weer een variant in. schande!

  reageer
 • deco

   

  kinderfeest ten gronde gebracht. belachelijk het zou nooit meer hetzelfde zijn . door een paar individuen verpest waaronder iemand met de naam gario .

  reageer
 • beernd

   

  gewoon belachelijk dat we aan die aanpassingen meedoen

  reageer
 • Derrick

   

  Weet je, om me heen hoor ik alleen maar dat het de kinderen niet uitmaakt wat voor pieten er zijn. Dan maakt het toch ook niet uit wanneer er alleen maar zwarte pieten zijn?

  reageer
 • jb

   

  ja...mee eens...wat een gedoe....

  reageer
 • helemaal eens. Het kinderfeest is compleet VERZIEKT door volwassenen

  reageer
 • zo

   

  lijkt nergens op; de hoge pieten zijn allemaal bange pieten. ..

  reageer
 • Danny

   

  Vroeger was het heel normaal dat de Pieten root vegen hadden. Is dus niks nieuws

  reageer
 • markp

   

  Hoezo goed praten, het is een kinderfeest, die hebben lol, de volwassenen lopen te zeuren. waar gaat het feest nou eigenlijk om. je noemt je een echte zwarte piet, ik dacht dat die er waren voor de lol van de kinderen. hele discussie van beide kanten is te zielig voor worden. kijk naar de kinderen daar gaat het om.

  reageer
 • tamara

   

  nou ik moet zeggen dat ik die clown piet erg eng vind brrr

  reageer
 • Faerie

   

  Columbus Day, hoor je de indianen ook niet over..

  reageer
 • een echte zwarte piet dan

   

  Ja zo kan je alles goed praten..........

  reageer
 • markp

   

  ik weet het niet hoor, maar als je naar alle blije, lachende gezichten van de kinderen kijkt (en daar is het feest toch voor) is er weinig afgebroken van een traditie. het is een feest voor kinderen en die hebben lol. dit ondanks alle gedoe van de afgelopen maanden. der is geen kind die schrikt van de nieuwe uitstraling van de pieten. Misschien dat de volwassene daar een voorbeeld aan moeten nemen.

  reageer
 • vince

   

  triest

  reageer
 • Kees

   

  muchadoaboutnothing. Als de kinderen maar lol hebben en dat hebben ze.

  reageer
 • een echte zwarte piet dan

   

  jammer dat almere zich zo laat inpakken door tegenstanders. weg traditie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert