Aanleghaven voor cruiseschepen kost 6,5 ton

LELYSTAD
De Bataviahaven in Lelystad moet voor 650.000 euro worden aangepast, zodat ook cruiseschepen er voortaan kunnen aanmeren. Dat staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Lelystad.

De helft van het geld komt voor de rekening van de provincie, en als de gemeenteraad akkoord gaat zal Lelystad zelf ook ruim drie ton ophoesten. Daarvan worden onder meer stroom- en drinkwatervoorzieningen aangelegd.

De gemeente wil de aanleghaven realiseren omdat ondernemers met riviercruiseschepen daar om hebben gevraagd. Bovendien past het goed in het plan om de kust van Lelystad verder te ontwikkelen.

reacties (34)

 • Hannes

   

  Het geeft de haven in de toekomst zeker een uitstraling. Beter dan 17 miljoen op potten voor een zinloze Floriade

  reageer
 • Flevoburger

   

  En dan komt er zo'n cruiseschip naar Lelystad..... Sta je daar als passagier op de kant. En toen? met de bus naar het centrum? Dat gaat hem niet worden. Toeleveranciers zullen geplaagd worden door overijverige parkeerbonnen schrijvertjes ( onder het motto "de bruine vloot hebben we verjaagd en deze jongens weten we ook wel weg te krijgen" ) De jachthavens staan voor de helft leeg. De kleine watersport ( waaronder bijvoorbeeld de snelstgroeiende tak van de watersport "het kitesurfen" ) staat aan de kant. Ontwikkelen van de kust Lelystad: zorg dat er bedrijvigheid is , dat het interessant wordt om naar de kust te gaan. Gratis parkeren. Lowprice zeil/roeiboot verhuur. Betaalbare horeca. Een kitesurflocatie, leuke evenementen, oude ambachten ( trek bijvoorbeeld zo'n paling / vis roker aan ) koester de ondernemers die willen investeren , in plaats van met parkeerbeleid de boel weg te jagen. Het strand van Almere barst van goed bezochte evenementen waarom is er in lelystad niets? Geen strand ? Dan maak je dat. Er zijn genoeg mogelijkheden en kansen. Die moet je dan wel zien en benutten en niet op zoek gaan naar politieke paradepaardjes. My 2 cents!

  reageer
 • Rinus

   

  Ja, laten we helemaal stoppen met alles en dan maar klagen en klagen, zijn we dan tevreden?

  reageer
 • Wil van Ree

   

  Goed initiatief om meer activiteiten te ontwikkelen rondom Bataviahaven. De ondernemers daar kunnen een extraatje wel gebruiken. Er zitten een paar goede restaurants en die moeten we zien te behouden.

  reageer
 • jan nop

   

  wil graag een 8 baans weg vanaf de A6 naar de windmolens aan de kust in de Noord Oostpolder. Komt die er nu ook omdat ik het vraag?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andree

   

  Hartstikke goed om de daad bij het woord te voegen en wat te ondernemen. Bezuinigen maakt niet dat je niets moets doen.A

  reageer
 • last van lange teentjes?

  reageer
 • Carla

   

  Idd niet te rijmen met de huidige forse bezuinigingen!

  reageer
 • Jaap

   

  Wat een onsamenhangend verhaaltje Ik snap er niets van, maar als je wilt weten waar het over gaat ga dan nu even kijken want er ligt er net een voor de kant.

  reageer
 • Wouter

   

  Ik snap er zo langzamerhand geen barst meer van. Er moet 7 miljoen worden bezuinigd. Uit alle hoeken en gaten worden duizenden zoniet tonnen euro's geschraapt. En dan als een duvel uit een doosje is er plotsklaps enkele tonnen beschikbaar voor een aanleghaven. Ra ra, hoe zit dit? College van B&W Lelystad graag meer diepgaand uitleg hierbij!

  reageer
 • Havenaar

   

  Ik dacht dat er streng bezuinigd moet worden maar als het gaat om prestige objecten kennelijk niet dan is geld te over.

  reageer
 • Realist

   

  Van welk geld gaat Lelystad dit beheren? Het geld voor beheer is op, daarom is burgerparticipatie gekomen.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Hebt U wel eens van het prestige-object BataviaLand gehoord/gezien, als dat gerealiseerd wordt is er geen braakliggend terrein meer !

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Ik zie het als schipper al helemaal voor me! Windkracht 7 a 8 NW van Amsterdam naar Lelystad.Overal lees ik dat deze gemeente moet bezuinigen en overal lees ik dat er plannen zijn om het geld met bakken uit te geven.Betalen de inwoners zoveel belasting of staat deze gemeente diep in het rood?

  reageer
 • Dirk

   

  Niet alles kan meer op de tekentafel vorm gegeven worden in 2014! Die Tijd is geweest en we kunnen de resultaten daarvan iedere dag zien. En die zijn niet positief. De maakbare stad...belachelijk!

  reageer
 • Jan

   

  Natuurlijk! Volgens mij denkt de gemeente dat hier straks een nieuwe Cote d'Azur ontpopt. Laat de rest van Lelystad maar stikken. Nieuwbouwwijk Warande heeft de gemeente ook al opgegeven

  reageer
 • Peter

   

  Ik denk dat de aanleg voor riviercruise schepen een heel goed idee is. Brengt meer leven in de brouwerij en bevordert het toerisme. Jammer dat er negatieve reacties zijn. Ik heb geen enkele connectie met de gemeente raad of ondernemers. Nogmaals ik zie het als zeer positief. In de loop der jaren zijn er veel jachthavens bijgekomen en heeft volgens mij Lelystad steeds aantrekkelijker gemaakt om er te wonen en te zijn.

  reageer
 • Saskia

   

  ik zeg DOEN!!! Nu gelijk de boulevard afmaken :-)

  reageer
 • Hendrik

   

  Als een ondernemer wat vraagt, dan doe je dat natuurlijk. Ook al kost dat een schip met geld. Als de eigen inwoners wat willen, dan doe je dat natuurlijk niet, want dat is klootjes volk wat alleen maar zeurt over betaald parkeren, vreemd fiets beleid en wat wegen in het centrum die regelmatig vaststaan........

  reageer
 • willem

   

  is een cruiseschip hetzelfde als een passagiersboot???? er is al ingegrepen door de omroep blijkbaar dus niet en waar hebben we het dan over maakt nogal verschil dunkt me

  reageer
 • Henk

   

  Zo zie je maar meningen verschillen. Ik denk dat 3 ton niet veel investering is en het levert wel toerisme op. Dat is voor elke stad en de middenstand erg goed.

  reageer
 • Riek

   

  Zal wel weer een hele lange discussie aan vooraf gaan,net als Lelystad airport ,zucht

  reageer
 • ABS

   

  Kom eens van die ivoren toren, stap op de fiets, doe een rondje Lelystad en u ziet vanzelf waarom die persoon recht van spreken heeft. De, qua locatie, misschien wel mooiste stad van Nederland is door bestuurlijk wanbeleid verworden tot de nationale achterbuurt. Net 40 jaar oud en de eerste gebouwen worden alweer afgebroken en de verpaupering neemt hand over hand toe.

  reageer
 • Roger van Osch

   

  Het hele gebied rond Batavia haven, Lelystad dus, is een van de grootste publiekstrekkers van Nederland! Een plek dus om te ondernemen!

  reageer
 • Dirk

   

  Prima idee. Sluit dan wel het dossier stadshart en ga je richten op de kust in "Lely"stad. Alle winkels verplaatsen, horeca, theater, etc. Zorg voor een groot en lang strand en uitgebreide boulevard. Dan gaat het werken. Alleen een paar cruiseschepen brengt geen geld in het spreekwoordelijke "laatje". De aantrekkingskracht en potentie zit in de kustlijn van Lelystad, benut die nu eens goed en niet met cat. 5 industrie maar duurzaam gericht op toerisme en vrijetijdsbesteding. Consumenten en bewoners snakken ernaar. Ook goed te combineren met Batavia Stad, de Batavia, Nieuw Land, trip naar het Vliegveld, Oostvaardersplassen etc. Trekt ook nieuwe investeerders aan in horeca, hotels, pleziervaart, toerisme, etc! Dus: Kortom toon nu eens lef! Kiezen is verliezen! Het is het één of het ander. Wil je ze beiden, dan wordt het weer net niets, Lelystad zoals het is....

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Gezeur, wat geeft u toch het idee het beter te weten dan het gemeentebestuur en gemeenteraad?

  reageer
 • Andree

   

  Goed zo! Een mooie start/eindbestemming voor IJssel en Rijnkruisers. De mensen kunnen dan een dagje Lelystad/Urk/Polder/Bataviastad doen. Met een paar honderd tegelijk is dat een welkome uitbreiding van het bezoek.

  reageer
 • Barbara

   

  Lelystad heeft al lang geleden haar hart en ziel verkocht aan Bataviastad. En dan nu de haven geschikter zien te maken om ouwetjes die op een rivierkruizer hangen een welkom te heten op een kale, meestal winderige kade? Een paar mooie zomerse avonden uitgezonderd! Of het hen mogelijk te maken een spijkerbroekje aan te schaffen bij de Outlet waar de kledingmaten niet hoger reiken dan maatje 38? Wie doet er nou wie een waar plezier met dit nieuwe idee? Hoogmoedswaanzin daar lijkt het weer op..

  reageer
 • Jos

   

  De ondernemers van de cruiseschepen hebben er om "gevraagd" en dan honoreer je dat toch. U vraagt wij draaien.

  reageer
 • lex

   

  Goede zaak meteen doen, Lelystad is gebouwd als slaapstad waarbij elke economische vooruitgang steeds is tegen gehouden. geld van buiten Lelystad naar binnen brengen is de oplossing en door het toerisme kan heel veel geld binnen gehaald worden.

  reageer
 • Eyeopener

   

  Verhuis de winkels uit het centrum naar de omgeving van bataviahaven.... Braakliggend terrein genoeg. In het huidige centrum alleen nog zorg, scholen, kantoren, hotel, parkeerplaats, supermarkten, grove detailhandel, bijbehorende horeca en een knappe infrastructuur met goede verbindingen naar vliegveld en Bataviahaven. De woningbouwgrond nabij Bataviahaven ruilen met hoogwaardige woningbouw stadshart..... Zo moeilijk is het niet. De zuigende werking van Bataviastad volledig benutten, inclusief de extra toeristen vanaf het water.... Win-win-win

  reageer
 • kustbewoner

   

  Gemeente dient te bezuinigen. Openbaar groen,cultuur en sport enzovoorts. Herinrichten/onderhouden van werkeiland Lelystad is onmogelijk ? Wel eventjes 900.000 euro beschikbaar voor Stadhuisplein inrichting Wel eventjes 325.000 euro beschikbaar voor Bataviahaven inrichting. Voorzieningen zeker vergeten bij de realisatie in 2006. Stichting Bataviahaven( onder voorzitterschap van een ex-wethouder) dient zijn eigen huishouding in orde te hebben en te houden, Zorg eerst maar dat de bruine vloot weer in zijn geheel terugkomt naar Lelystad, want er zijn een 20tal schepen vertrokken dankzij o.a. het parkeerbeleid. Wederom een" waterballon" gelanceerd

  reageer
 • Ron

   

  En wat dragen de ondernemers bij ? Moet dat allemaal van belastinggeld betaald worden ?

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Waarom verbaast mij dit niet ? Willem de jager is voorzitter van de stichting bataviahaven! Hoeveel banen levert het op ? Wat heeft een winkelier in lelystad er aan ? Het lijkt wel een stad in een stad te zijn alles wat Batavia in de naam heeft krijgt te kust en te keur geld van de provincie en de gemeente !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert