Aangifte tegen 'dierenleed' Oostvaardersplassen

LELYSTAD
Zo'n 20 mensen hebben donderdagochtend bij de politie in Lelystad aangifte gedaan tegen dierenmishandeling in de Oostvaardersplassen.

De aangifte is een initiatief van dierenactiviste Anita Willemse uit Vlaardingen. Zij vindt de manier waarop Staatsbosbeheer omgaat met de dieren in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere een vorm van 'wanbeleid'. In de aangifte staat dat de dieren maar op een klein grondgebied kunnen grazen en dat daar te weinig voedsel is te vinden.

Via een oproep op Facebook wist Willemse zo'n 20 mensen mee te krijgen naar het politiebureau in Lelystad. Twee van hen waren gekleed in een hertenpak.

reacties (49)

 • pia

   

  op je stoel blijven zitten, dat geeft geen reactie!

  reageer
 • pia

   

  anita. laat je niet gek maken door de azijnzeikers. TOP wat je gedaan hebt

  reageer
 • .\/\/.

   

  "door jacht en bosbouw hebben wij onze luxe op kunnen bouwen." - dat is onzin. Onze welvaart komt uit verregaande industrialisering, automatisering en ons hoge opleidingsniveau. Die drie factoren hebben we kunnen ontwikkelen vanuit een financieel gunstige positie gebouwd op enkele eeuwen zeeroverij, slavenhandel en kolonialisme.

  reageer
 • Sander

   

  Dan moeten ze niet bij de politie van Lelystad zijn.. Wat een hypocriete onzin, de politie heeft wel betere dingen te doen. Volgende keer oppakken graag.

  reageer
 • IK

   

  Alle "natuur" is aangelgd in Nederland, SBB, Flevolandschap, enz zijn niet meer dan boeren die anders met hun land omgaan en het dan natuur noemen, mede voor de recreatie en ontspanning van de mensen die niet meer weten dat de vroegere natuur dienstbaar was aan de mens, door jacht en bosbouw hebben wij onze luxe op kunnen bouwen. Dat wij daarvoor dieren moeten doden (denk aan de biefstuk, karbonades maar ook je schoenen, handtasjes enz.) is een gegeven waar we niet omheen kunnen! Wat wil men nu eigenlijk? Een dierentuin, waar de dieren netjes pareren voor de mensen, entree geheven wordt en de dieren hun troggen altijd vol vinden? Of een "natuurgebied"zonder hekken zodat je per jaar tientallen ongelukken (met doden en/of zwaargewonden) hebt door aanrijdingen met edelherten, wilde zwijnen,heck-runderen en koninckspaarden. Of de huidige toestand, waarin kadavers nut hebben voor niet knuffelbare natuur en zo zorgen voor nog meer biodiversiteit. Wel roepen wat je niet wil houd volgens mij in dat je ook moet aangeven wat je wel wil!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Grote Grazer

   

  Pukkie jij weet blijkbaar niet waar deze mensen mee bezig zijn. Wees niet te snel met een oordeel.

  reageer
 • Grote Grazer

   

  Dat klopt niet, zie de recentelijke uitspraken in de televisie uitzendingen van Pauw en Een vandaag

  reageer
 • Irene

   

  Hehe, eindelijk weer eens een normale intelligente reactie.

  reageer
 • Irene

   

  Hehe, eindelijk weer eens een normale intelligente reactie.

  reageer
 • henk

   

  Oostvaardersplassen is nepnatuur , een kaalgeschoren weiland met een paar dooie bomen waar dieren opgesloten zitten net zo lang tot ze verhongeren . De mens heeft het aangelegd en is dus ook verantwoordelijk voor de dieren die er geplaatst zijn .

  reageer
 • Pukkie

   

  Het probleem is dat de dieren geen schuwheid hebben richting mensen (=ontbreken van schietgrage jagers), het gebied en de dieren goed zichtbaar zijn en SBB de dode dieren vaak laat liggen (voor aaseters). Wat men dan ziet zijn magere dieren in de winter en karkassen. Een groepje zgn dierenliefhebbers vindt dat zo schokkend dat ze daar ophef over gaan maken. Ze willen of kunnen niet snappen dat het beleid het beste alternatief is en ze vinden het 'gewoon zielig om te zien'. Wat niet zichtbaar is zijn de dieren die jaarlijks een boel jagers achter zich aankrijgen of bijv de dieren in de intensieve veehouderij die in grote schuren verstopt zitten. Dat is onmetelijk veel leed. Daar hoor je deze dierenliefhebbers niet over.

  reageer
 • Pukkie

   

  De dieren worden niet pas afgeschoten wanneer ze niet meer kunnen lopen, SBB schiet ze nu vroegtijdig af bij slechts het vermoeden dat ze de winter niet doorkomen. Lees ICMO2 advies. Dat 'vroegtijdig afschieten' wat jij promoot gebeurt door jagers die voor hun hobby op dieren schieten: tijdens het jachtseizoen is de plezierjacht geopend en schieten ze op alles wat beweegt terwijl de dieren het al zwaar hebben in de winter. Voor die tijd worden ze bijgevoerd (zie voerbakken en illegale voedselbergen op bijv de veluwe) anders zijn de jagers bang dat ze in de winter te weinig te schieten hebben. Gezonde dieren opjagen en afknallen en natuurgebieden verstoren zou dus de meest diervriendelijke oplossing zijn?!

  reageer
 • Dier

   

  Met je eens.

  reageer
 • johan

   

  laat de natuur zijn eigen selecties maken. Het regelt zichzelf wel.

  reageer
 • Bertus

   

  Die Wim Botter wil ook alleen maar "belangrijk" doen en dat men denkt dat hij sociaal bewogen is, ja als de schijnwerpers op hem staan!!

  reageer
 • dennis

   

  eerst mogen ze niet dood gaan op natuurlijke wijze (van ouderdom, honger en ziekte). om het dood gaan humaner te maken worden ze nu afgeschoten in de bovenste fasen en is het ook niet goed. tja, dan is het bejagen zeker de oplossing. Een niet omsloten natuurgebied bestaat helaas niet meer in Nederland. Het ontsluiten van de natuurgebieden met corridors is ook afgeschoten. Helaas denk ik dat er geen bevredigende oplossing zal zijn voor alle partijen.

  reageer
 • Peter

   

  Ja daar zitten we echt op te wachten. Schrijnend hoe weinig mensen echt snappen hoe de Oostvaardersplassen werken en wat voor inspanningen er worden verricht op het gebied van dieren welzijn.

  reageer
 • Edwin

   

  Je helemaal gelijk in de raad hoor je hem niet omdat hij het niet snapt, maar nu makkelijk publiciteit zoeken en lekker 'makkelijk' scoren...

  reageer
 • Niek

   

  Goed gezegd! Betere argumenten zijn er volgens mij niet. En waar halen die mensen inderdaad de tijd vandaan, zeg.

  reageer
 • Grote Grazer

   

  Helemaal met je eens Maartje, waren er maar meer mensen zoals Anita Willemse uit Vlaardingen

  reageer
 • Grote Grazer

   

  Het is moeras en conditiefase 1 ik was iets te snel.

  reageer
 • Vos

   

  Dit is goed verwoord kan ik mij goed in vinden. . Ook mijn complimenten voor deze mensen die zich in zetten voor deze dieren aldaar in het honger veldje. Zag nog golfkarretje met HOOI naar binnen rijden bij SBB.

  reageer
 • Maartje

   

  Complimenten Anita. Jij bent niet gek, maar al die trieste onnozole types die jou afbranden wel. Zij hebben het niet begrepen. Dat kunnen we ze ook niet kwalijk nemen, ze weten niet beter, echt niet. Negeer al die onnozole haat.

  reageer
 • Vos

   

  Gelukkig jullie niet

  reageer
 • Vos

   

  Je hebt ook mensen die niks van een slecht beleid weten.

  reageer
 • Vos

   

  Of blijf bij je leeftijd

  reageer
 • Vos

   

  Jij wel dan ? . Ben trots op deze mensen die op komen voor deze dieren,en ze hebben het slecht JA.

  reageer
 • Vos

   

  Dikke vette JA

  reageer
 • lely

   

  Ja, inderdaad die man doet werkelijk alles om in het nieuws te komen.

  reageer
 • Grote Grazer

   

  Positief zeg, dat er weer actie is ondernomen. Als men zich echt verdiept in dit gebied, (een totaal mislukt project) zal men tot de conclusie komen dat er daar geen sprake is van natuur en wat natuur moet doen. Waarom de drooglegging van het moerras?. Dit is ook ingrijpen. Is dit dan wel goed?. Dit is ook niet de natuur de natuur laten. In de andere gebieden binnen Nederland worden de dieren vroegtijdig afgeschoten en op de Veluwe is men aan het hormoondarten. Hier is sprake van ingrijpen zodat er voldoende voedsel voor de dieren is die overblijven. In de Oostvaardersplassen sterven de dieren door de honger, omdat ze niet kunnen migreren en er te veel leven in het gebied. Dit sterven duurt gemiddeld 90 dagen. Alleen in conditiefase 5 (als de dieren nog nauwelijks kunnen lopen) krijgen ze een kogel. Schandalig dat dit kan gebeuren in Nederland. De mens heeft de dieren opgesloten en laat ze nu achter de hekken sterven door de honger. Zelfs Dijksma is al naar Lelystad gekomen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het openstellen van het Hollandse Hout. Het moge dus duidelijk zijn dat de politiek nu ook op zoek is naar oplossingen. Alle complimenten voor deze dame.

  reageer
 • KC

   

  Ook Wim Botter wil weer opvallen. Laat de politiek hier buiten. Doe je woordje in de gemeenteraad en niet op politiebureau.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Gerrit58, de kolommen van Omroep Flevoland staan vol kritische geluiden van Flevolanders over zaken en gebeurtenissen in werkelijk alle uithoeken van onze zompige moerasdelta en ook nog over ver daarbuiten. Dus waarom zou iemand uit Vlaardingen dan niets mogen zeggen over iets in Flevoland? Over een natuurgebied van internationale waarde? Mag ik als Flevolander wel iets vinden over Vlaardingen? Als Almeerder iets over Zeewolde? Als Muziekwijker iets over de Parkwijk? Mag ik iets over mijn buren vinden? En zij over mij? Leg het me uit alsjeblieft, want wat je zegt lijkt me zo niet logisch.

  reageer
 • flevo

   

  Hadden ze wel allemaal een afspraak gemaakt dan? Je kan toch geen aangifte meer doen als je geen afspraak hebt!!

  reageer
 • willem

   

  deze vrouw is doorgeslagen wel een polder onder water zetten daar hoor je haar niet over is bijna bij haar voor de deur maar over flevoland gaat ze zeuren waar ze warscheinlijk nog nooit is geweest hoe dom kan je zijn

  reageer
 • Peter

   

  positief? Als men zich echt verdiept in dit gebied zal men tot de conclusie komen dat de natuur gewoon doet wat het moet doen. Op het moment dat er teveel dieren dreigen te zijn grijpt de natuur in en worden er (tijdelijk) minder jonge dieren geboren en leggen de zwakkere dieren het loodje. Zo werkt het ook zonder omheining. Er is overigens nergens een gebied wat niet op een of andere manier omheind is. Het is een schitterend gebied alleen zitten de jankerds in de trein en beseffen niet hoe groot het is. 56 vierkante kilometer is niet klein te noemen.

  reageer
 • lely

   

  Haha met je carnavalspak aan aangifte gaan doen, ga alsjeblieft aan het werk !! Inplaats van de politie nutteloos belasten.

  reageer
 • Gerrit

   

  Leuk pakje, helpt echt!!

  reageer
 • J'accuse

   

  Ik ken nog wel een paar voorbeelden van dicht bevolkt en te weinig te eten. Maar dan gaat het over mensen. Daar maar iets aan gaan doen!

  reageer
 • jaap

   

  Wat een trieste vertoning. Weet mevrouw Willemse wel waar het overgaat. Geen enkel verstand van zaken vrees ik

  reageer
 • Ben

   

  Laat r lekker druk maken om haar eigen!! Typisch gevalletje van niks te doen te hebben!!

  reageer
 • polderbewoner

   

  Blijf in de Rijnmond en voer daar actie tegen het milieu, etc.

  reageer
 • wat een triest en zielig figuur

  reageer
 • Gerrit58

   

  Kan die mevrouw uit Vlaardingen zich niet beter druk maken over inpoldering enz. in Zeeland? lijkt mij zinvoller dan je ver weg van huis druk maken om de Oostvaardersplassen. Hoe vaak is ze er zelf geweest? En in welke jaargetijde? Ik zeg: schoenmaker blijf bij je leest.

  reageer
 • Pukkie

   

  Wat wil deze 'dierenactiviste' dan wel? Jagers erop los laten die gezonde dieren afmaken? Kudde's uiteenjagen en zelf voor selectie zorgen door prikpillen? Bijvoeren waardoor het er zoveel worden dat er alsnog jagers op los gelaten worden? Elk gebied heeft een natuurlijke of onnatuurlijke omheining en dieren passen zich daar binnen aan op de draagkracht van dat gebied. Deze dieren worden tenminste uit hun lijden verlost wanneer ze de winter waarschijnlijk niet door komen. Heel wat vriendelijker beleid dan in menig ander gebied waar jagers elk jaar voor hun plezier gezonde dieren mogen verwonden en doden. Daar hoor je zulke 'dierenliefhebbers' niet over want dat is niet zichtbaar en dus niet erg...

  reageer
 • Bas

   

  ze heeft in ieder geval zeer haar best gedaan. Vele anderen zouden ook eens in plaats van oordelen ook iets positiefs moeten ondernemen. Daar wordt iedereen beter van.

  reageer
 • rikkie

   

  hebben die nou niets anders te doen! !

  reageer
 • A.

   

  Ja hoor zet de politie maar aan het werk die hebben gelukkig niets beters te doen. Het is de natuur die zichzelf in evenwicht moet brengen. Als het goed gaat komt er meer nageslacht wn als er magere tijden komen dan sterven de zwaksten. De dieren castreren is dan de enige optie en dan is er uiteindelijk geen natuur meer over.

  reageer
 • Henk

   

  Triest volk!!! hebben zeker niets anders te doen, laat het lekker gewoon allemaal zoals het is en maak je eens druk om dingen die "er echt toe doen!!"

  reageer
 • ger

   

  verwacht ze nou echt dat dit.enig effect zal hebben???

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert