Geen vogelgriep in Dronten

DRONTEN
Er heerst geen vogelgriep in Dronten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Zeker zes bedrijven in Dronten zijn gecontroleerd, omdat ze binnen een straal van tien kilometer van Kamperveen vallen. Daar is vorige week vogelgriep vastgesteld.

Jan Rombouts reageert opgelucht dat de kippen op zijn pluimveebedrijf niet zijn besmet. Hij stelt tegelijk dat het een spannende situatie blijft, omdat er nog steeds vogelgriep in Nederland is.

Binnen de 10-kilometerzone vallen in totaal 34 bedrijven. Bij twee bedrijven die op een kilometer afstand zitten van het bedrijf in Kamperveen, is pluimvee geruimd. Bij een van de twee bedrijven waren er klinische verschijnselen van vogelgriep geconstateerd. Daarop werd besloten beide bedrijven te ruimen. Op de andere 32 bedrijven is geen vogelgriepvirus aangetroffen.

In Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen zijn besmette bedrijven ontdekt. Om te voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreidt, heeft staatssecretaris Dijksma een aantal maatregelen genomen. Zo is het land verdeeld in vier regio's, om het contact tussen pluimveebedrijven zo veel mogelijk te beperken.
Verder is het vervoer van eendagskuikens binnen Nederland verboden. Bij noodzakelijke transporten moeten vrachtwagens na elke rit ontsmet worden. Deze maatregelen blijven waarschijnlijk drie weken van kracht.

reacties (6)

 • Koos Hopeloos

   

  Dan hebben ze mij nog niet onderzocht

  reageer
 • IK

   

  Zolang in Nederland de wetgeving op huisvesting en verzorging op een zeer hoog niveau gehandhaafd wordt heb ik liever dat het in Nederland geproduceerd wordt in plaats van in de legbatterijen in Polen, de runderfarms in het Amazonegebied en de varkensbedrijven in het Oostblok.

  reageer
 • Jan

   

  Nadenken is iets anders dan ongenuanceerd dingen beweren waarvan niet is aangetoond dat ze juist zijn.

  reageer
 • Gijs

   

  En waar halen wij dan onze eieren, vlees, melk enzovoort weg. Overal in Europa en ook ver daarbuiten zijn de bedrijven vaak vele malen groter dan in Nederland, ook goed gecertificeerde bedrijven niks mis mee. Het is dus totaal weg met de Nederlandse veehouderij en van elders van nog veel grotere bedrijven halen of van de zeer goed gecontroleerde Nederlandse bedrijven halen. Als het in Nederland niet goed was dan had het hele land al onder de vogelgriep gezeten.

  reageer
 • Jan

   

  Gelukkig voor deze bedrijven. Dit neemt niet weg dat we moeten nadenken of we zoveel dierintensieve bedrijven (kippen, koeien, varkens) willen in Nederland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • burger

   

  goed nieuws!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert