Huizen in vakantiepark illegaal bewoond

ZEEWOLDE • Wo 26 november 2014 | 11:45 • Woensdag 26 november 2014 | 11:45
Nagenoeg alle vakantiehuizen op buitenplaats Horsterwold in Zeewolde worden illegaal gebruikt. Dat blijkt uit een presentatie van de gemeente over tien jaar handhaving op het vakantiepark.

De gemeente Zeewolde schat dat 85 procent van de villa's permanent bewoond wordt en in tien procent wonen arbeidsmigranten. De overige vijf procent staat leeg. De 143 luxe woningen op het park mogen niet als hoofdverblijf dienen.

In de afgelopen tien jaar hebben de handhavers van de gemeente Zeewolde 44 gevallen van permanente bewoning aan het licht gebracht. Betrapte bewoners moeten een flinke dwangsom betalen als de permanente bewoning voortduurt. De Vereninig van Eigenaren van het vakantiepark wil niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (35)

 • Henk

    Za 24 september 2016 Zaterdag 24 september 2016

  Even verdiepen in de huisvestingswet. Als permanent wonen op een vakantiepark wordt toegestaan dan wordt het aantal woningen in mindering gebracht op het aantal te bouwen woningen in de sociale sector. U heeft gekozen voor een villa op het vakantiepark houdt u zich dan ook aan de regels zoals in uw contract staan vermeld. Wel dient aandacht besteed te worden aan mensen die met hun caravan een zomerplaats huren en vervolgens een winterplaats, dat is een heel jaar wonen in hun caravan. Ook schrijven zei bij de gemeente in met als woonplaats het adres van de camping. Zij zijn dan vrijgesteld van het betalen van toeristenbelasting. Dus afdeling bevolking kijk goed naar het adres van de camping, want de naam van de camping wordt niet opgegeven. NCC terrein de Distel.

  reageer
 • Een boze recreant

    Wo 23 maart 2016 Woensdag 23 maart 2016

  Burgemeester Gorter draait de feiten om,hij bedoeld waarschijnlijk 85% wordt bewoond door Polen(soms 12-16 in een huisje)en 10% recreanten,die elders hun hoofd verblijf hebben en achtervolgd worden door razzia,s die absurde proporties aannemen(kenteken controles,begluren via de tuin van de buren.Stop het geld in de verbouwing van het gemeentehuis.en niet in deze bodemloze put.

  reageer
 • Hendrik

    Za 29 november 2014 Zaterdag 29 november 2014

  Tien jaar handhaven met als conclusie dat 44 gevallen zijn " aangepakt ".De leeggekomen huizen worden vervolgens weer opgevuld met nieuwe bewoners. Een beleid met verliezers aan beide zijden. Europese werknemers van buiten Nederland bewonen in veel gevallen de vrijgekomen recreatiewoningen met woonconstructies die voor de Gemeente niet te handhaven zijn. We hebben het niet alleen over Horsterwold maar ook over Harderwold, RCN en Flevonatuur. De knoop wordt steeds ingewikkelder en ga daarom terug in het geval van Horsterwold naar het begin. 9 maanden gebruik per jaar en een grotere woning , zo werd het aangeboden na een mislukte start met kleine recreatiewoninkjes. Misschien niet goed overdacht destijds door de Gemeente. Voor de meeste mensen op het park is 9 maanden gebruik ook meer dan voldoende. De schrik dat dit dan een hoofdverblijf zou worden zat er snel in bij de Gemeente en ras werden er folders verspreid met de waarschuwing pas op overtreding. Beetje laat voor de meesten want de koop was al gesloten. De fout werd snel hersteld in het geval van Harderwold 6 maanden minus 1 dag was daar het uitgangspunt. Voor de goede orde werd daar laatst een ex burgemeester met een huurcontract voor langere tijd waargenomen. Kortom Gemeente wordt realistisch en neem je verlies of je winst.

  reageer
 • Bedroevde vakantieganger..

    Vr 28 november 2014 Vrijdag 28 november 2014

  Iedereen mag natuurlijk zijn mening geven. Maar weet u echt hoe het hier aan toe gaat ? Veel mensen hebben het over grote vila's, er staan inderdaad een aantal grotere huizen op het park, heel bijzonder voor een vakantiepark, want op een normaal vakantiepark mag je nooit huizen bouwen van dat formaat, maar deze zogenaamde vila's zijn gebouwd met toestemming van uw gemeente. Ook wij dachten hier een leuke plek gevonden te hebben om lekker vaak te kunnen zijn, 12 weken per jaar niet maar dit was wel te overbruggen. De weken hoeven tenslotte niet aan een sluitend te zijn, alles staat in ons contract. De vakantiewoning werd gebouwd, nou mensen dit was de grootste fout ooit. Niks geen leuk park, mensen worden afgelegd, in de gaten gehouden , nummerborden opgeschreven, er is in 9 jaar geen stukje grond meer verkocht. Je word bekeken en behandeld als criminelen, terwijl je je hier blauw betaald aan belastingen, want je betaald hier net zo veel WOZ dan in het dorp voor een gewoon woonhuis en een extra kapitaal aan forenzen belasting, dat dan weer wel ! Mensen vertrekken het wordt langzaamerhand een spookpark lege huizen waar mensen uit weg getreiterd worden, deze moeten dan toch weer worden verhuurd om hun kosten te betalen, inderdaad meest aan polen. Daar komen hier genoeg van, ze worden tenslotte op handen gedragen door jullie gemeente. Ondertussen word heel Zeewolde overspoeld, ( niet goed voor de andere vakantiegangers, die blijven hier door weg) De paar mensen die nog in het dorp lopen die lopen rechtstreeks naar de Lidl bier kopen. Leuke dorp loopt helaas leeg ! Dit komt weer omdat er bij het park een mega groot polen Hotel is opgezet midden in het bos, bier flessen, vuilnis in de bermen, maar alle ogen zijn alleen op het park gericht ( en dit kost zo te horen kapitalen ) Maar de gemeente verdiend aan de Polen. En kijkt niet om naar het leuke dorp wat leeg loop heeft en steeds meer winkels sluiten, terwijl het veel drukker had kunnen zijn als dit park vol gebouwd had kunnen worden. Vakantie gangers houden tenslotte wel van winkelen. Maar wij klanten moeten weg, je word beticht van illegale praktijken dit terwijl er elders in Nederlandse parken gewoon mensen permanent wonen en het dit mag. Wij zijn vakantiegangers, wie zijn lekker gemaakt met heel veel beloftes. We mochten hier 40 weken per jaar genieten, nu mensen het is HEL. Hier ga je echt niet voor de lol in je tuintje zitten, want je wordt aan alle kanten begluurd. Er zijn momenten dat je echt denkt in een gevangniskamp te zitten. Wij zijn geen criminelen en ook niet illegaal. Als we dit wel zouden zijn, dan werden we wel met open armen ontvangen en in de watten gelegd, want laatst stond er nog in de krant, illegalen moeten voorzien worden van een dak boven hun hoofd eten en kleding. Hier wordt je uitgekleed en uit je vakantiewoning gegooid en het ergste is anderen mensen genieten er van, sorry jullie zouden zich moeten schamen dat deze praktijken in Nederland kunnen..

  reageer
 • Henk

    Do 27 november 2014 Donderdag 27 november 2014

  Je kan linksom of rechtsom praten maar als je eerlijk bent wist je dat dit zou kunnen gebeuren. Je geeft zelf aan dat mensen de stap 'waagden' en dus een gok namen. Ik snap dat het aantrekkelijk leek om er te gaan wonen, voor in verhouding minder geld toch een prachtige woning, maar er is een bewust risico genomen. Het is een gok geweest die verkeerd is uitgepakt. Wel geef ik je 100% gelijk in het asielzoekersverhaal, dit is bizar. Tegen het plan in en helemaal lekker als je zou willen verkopen nu de regels gehandhaafd worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ariane

    Do 27 november 2014 Donderdag 27 november 2014

  Een probleem is natuurlijk dat wanneer je ze legaliseert je wel meer inkomsten krijgt maar dat je er nooit meer vanaf komt. Of dat de gemeenschap ze dan tegen volwaardige woningprijzen moet uitkopen en vergoeden. Dit terwijl het als vakantiehuisje is neergezet.

  reageer
 • Roos

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Heeft de gemeente genoeg subsidie binnengehaald om de WMO naar behoren uit te voeren?

  reageer
 • hans

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Het zou de gemeente sieren om eens oplossing gericht te denken in plaats van geld in een bodemloze put te gooien door eindeloos te blijven handhaven. Dat lost niets op en brengt vele goedwillende gezinnen op de rand van de financiële afgrond. Bovendien lees ik veel reacties waaruit totale onwetendheid over de situatie blijkt. zo betalen eigenaren keurig alle belastingen die de burgers van Zeewolde ook moeten betalen. Zelfs meer dan dat, Zo heft de gemeente ook forensenbelasting, zo'n slordige 700,00 euro per gemiddelde woning. De eigenaren zijn bijna allen mensen die zich bij de ontwikkeling van het park hebben laten misleiden door mooie praatjes van de project ontwikkelaar en gemeente. vanaf 2005 zijn er nog nauwelijks woningen verkocht dan wel gebouwd. Let wel inwoners van Zeewolde, de gemeente handhaaft haar eigen wanbeleid. Zij heeft zelf deze situatie gecreëerd, door alle recreatie regels vorstelijk te verruimen. grotere huizen, 40 weken gebruik per jaar zonder restricties. Zelfs bij informatie over de mogelijkheden bij de gemeente was "wonen "geen probleem. Vandaar ook dat vele mensen de stap waagden. Het is te hopen dat de gemeente eens informeert bij Harderwijk, daar is men eindelijk tot inkeer gekomen dat handhaving een uitzichtloos middel is. Uiteindelijk bouw je woningen om er in te leven. Dan had je dit niet moeten laten bouwen als gemeente. Nederland is in heel Europa het enige land dat een dergelijk beleid kent met recreatie woningen. Een woning is in andere landen een woning. De woningen op het Horsterwold voldoen aan alle bouw besluiten er is zelfs een schoonheidscommissie aan te pas gekomen....Als klap op de vuurpijl heeft de overheid besloten dat elke gemeente zelf mag bepalen. Met als gevolg dat er in de gemeente Dronten zonder enig probleem op allerlei parken gewoond kan worden en een paar kilometer verder er een soort oorlog wordt gevoerd. Kortom gemeente kom eens met een oplossing, net zo snel als u toestemming verleende tegen alle bestemmings regels in voor het migranten dorp. Lekker ver van de bebouwde kom....

  reageer
 • hennie

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  hoor jij iemand zeuren dan..

  reageer
 • kees

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  ben je nou zo stom om te denken dat die mensen slapeloze nachten hebben, kasten van een huizen staan daar die een gewone burger in een rijtjeshuis niet kan betalen, een dwangsom kan er dus ook wel van af...ik geef ze groot gelijk.

  reageer
 • Jeroen

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Ik zou liever in mijn rijtjeshuis lekker slapen dan slapeloze nachten omdat je niet mag wonen in je villa.

  reageer
 • Sjaak

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Nou nou is dat echt zo, op elk vakantiepark is dat toch het geval.

  reageer
 • jan

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Die mensen zijn slim en wij stom..... Wij in een rijtjes huis en hun in een villa, ik geef ze groot gelijk.

  reageer
 • Jaap

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  De gemeente had veel eerder moeten handhaven maar de bewoners hebben zelf bewust deze keuze gemaakt dus nu niet zeuren

  reageer
 • Maart

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  vakantieparken worden ineens Door de coa overgenomen en omgetoverd tot asielzoekercentra's, waar eerder permanente bewoning niet is toegestaan. met twee maten meten.

  reageer
 • Bewoner

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  De Vereniging van Eigenaren van het vakantiepark wil niet reageren. Nee, logisch. Zou ik ook niet doen. gewoon aanpakken die lui. Illegaal is illegaal.

  reageer
 • Paul

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  De kopers hebben dit altijd geweten, ze hadden al veel eerder op moeten treden! En dit heeft niets met woningnood of asielzoekers te maken, mensen willen gewoon voor een koopje in een villa wonen..

  reageer
 • Pigfarmer

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Tja, zoals altijd staat de gemeente toe dat mensen dure woningen bouwen zodat de gemeente lekker onroerende zaak belasting kan heffen, denk ook aan toeristenbelasting zonder rekening te houden met de gevolgen. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. voor zichzelf!

  reageer
 • Piepertje

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  1.100 euro bedoel ik natuurlijk

  reageer
 • Piepertje

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Vorige week stond bij de kleine advertenties in de Zeewolde Actueel een woning vanaf 16 december te huur aangeboden. Die staat in het park. Mooie woning, 110 euro per maand incl gas, licht, water.

  reageer
 • Flevoburger

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Als je als gemeente / overheid aangeeft dat je ergens niet permanent mag wonen en het gebeurd toch dan moet je gewoon gaan handhaven. Klaar. Is geen hogere wiskunde. Overigens een dikke fail voor de gemeente zelf: als je al 10 jaar onderzoek doet dan had je inmiddels toch wel een keertje kunnen ingrijpen?

  reageer
 • recreant

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Een zeer eenzijdige en ongenuanceerde presentatie waarbij de schuld simpelweg bij de vermeende permanente bewoners wordt neergelegd. Permanente bewoning is onder meer niet toegestaan, omdat het park binnen de Ecologische Hoofd Struktuur (EHS) van het Horsterwold valt. Een 'Polenhotel' met 500/600 bewoners is wel toegestaan, terwijl het zelfs verder in hetzelfde gebied ligt. Ook asielzoekers zijn welkom. Over dubbele moraal en (on)eerlijk bestuur gesproken!

  reageer
 • Henk

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Dat is natuurlijk onzin Jaap. Je kunt het verpakken zoals je wil maar Jeroen heeft gewoon een punt. Dat het uit woningnood voortkomt is ook onzin. Als je een villa kunt betalen op zo'n park kun je ook een normale koopwoning betalen. Wel vind ik dat de gemeente zich achter zijn oren zou moeten krabben . Als je een vergunning afgeeft voor een park met zulke 'vakantiehuisjes' kun je er vergif op in nemen dat mensen dat permanent gaan bewonen.

  reageer
 • woningzoekende

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  moeten ze maar zorgen dat mensen wat sneller aan woonruimte komen. Ik sta per 1 december op straat omdat er gewoon amper huizen beschikbaar zijn.... grijp overal mis... Ja ook op vakantiehuisjes helaas....

  reageer
 • Andries K

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Handhaving is onder de maat. Maar parmante bewoning in vakantiehuisjes is toch niets nieuws? Handhaving van de Rijksoverheid op de Gemeente Zeewolde is ook onder de maat en de burger moet bloeden.

  reageer
 • B

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Waar elders dan in Zeewolde gebeurt dit niet? Er is woningnood. Dat is geen luxe..

  reageer
 • Jaap

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Bespeur ik enige jaloezie?

  reageer
 • Marco

    Wo 26 november 2014 Woensdag 26 november 2014

  Het zijn (bijna) allemaal koophuizen...

  reageer
 • Sam

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  Je verwacht het niet he.

  reageer
 • piet

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  bij de parkopzichter verhaal halen hij verhuurt zonder dat het mag.

  reageer
 • Jeroen

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  Belasting ontduiking is het. Schaamteloos met je dikke kont in een vila gaan zitten met de kosten van een gemiddelde woning! Aanpakken die handel, en bij 3 overtredingen uit huis plaatsen, mensen hebben immers nog een ander post adres. Gaan ze daar maar wonen.

  reageer
 • Wil Janssen

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  Niet permanent wonen ? Dan permanente handhavingsproblemen en -kosten

  reageer
 • willem ex buiten

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  Ik denk dat dit artikel niet geheel klopt.Immers 85% van 143=121 gevallen van permanente bewoning.Als er nu 44 gevallen bij de gemeente bekend zijn,roept dit toch echt vragen op over de kwaliteit van de handhavers.Ook arbeidsmigranten horen daar absoluut niet thuis.Hebben zij dan een huurcontract? Rechtsongelijkheid van de eerste orde.

  reageer
 • Andree

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  44x in 10 jaar??? Hoe moeilijk is het? Je kan toch 143x per week controleren en handhaven?

  reageer
 • Dat Dus

    Di 25 november 2014 Dinsdag 25 november 2014

  Ah, ik zoek nog woonruimte voor een jaar. Goed om te lezen dat er nog wat woningen leegstaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert