Bewoners in actie tegen kappen bomen

ALMERE
Bewoners van de Kruidenwijk in Almere komen in actie tegen het kappen van de bomen in hun wijk.

De gemeente Almere is begonnen met het weghalen van bomen, maar een groep bewoners is daar niet blij mee. Ze hebben in vijf dagen tijd al 175 handtekeningen verzameld en willen eind volgende week een petitie aan de gemeente overhandigen.

De bomen worden gekapt omdat ze licht wegnemen en met hun wortels de stoeptegels omhoogduwen. De bewoners vinden dat onzin en willen de wijk groen houden.

reacties (17)

 • IPI

   

  Hè hè, eindelijk iemand die met een goeie reactie komt. Het is "gekleuter" achter een tekentafel, waarbij het er op de tekening leuk uitziet. Nu worden het overal een soort voetbalveldjes of weitjes die maximaal 12 x per jaar met een helse machine worden gemaaid.

  reageer
 • IPI

   

  "Na 25 30 jaar moet er gekapt worden" is een fabeltje van ambtenaren die niets van bomen weten. Het ligt er aan welke bomen je plant. Eiken kunnen eeuwenoud worden, net als Platanen, beuken en noem maar op. De enige bomen die na zo'n korte periode gekapt moeten worden zijn die polderpopulieren, die hier geplant zijn in het begin. Goeie populieren kunnen ook heel oud worden. En oké, áls de stelling al op gaat dat er na 25-30 jaar gekapt moet worden dan hoort er op zijn minst opnieuw beplant te worden. Het geeft schone lucht aan de woonomgeving, maar dat schijnt niet relevant te zijn. Overlast van blaadjes en vermeende overlast van boomwortels zijn de geldige redenen van het ontgroenen van de Kruidenwijk. Magere redenen.

  reageer
 • IPI

   

  Het zijn niet de boomwortels die de stoeptegels omhoog drukken. Het is de bodem die verzakt. Let maar op als ze de straten gaan verhogen, soms wel 30 cm. De bomen hebben het echt niet gedaan hoor. En het verhaal van de schade door boomwortels is ook lariekoek. Er zijn gebieden in Nederland waar eeuwenoude bomen staan vlak bij gebouwen en daar gebeurt helemaal niets mee

  reageer
 • Eibert Draisma

   

  Wortelopdruk ontstaat niet doordat de boomwortels de bestrating opdrukken, maar doordat de bestrating verzakt en niet de boom met zijn wortels, toch krijgt de boom altijd de schuld. De Gemeente is sowieso van plan de bestrating 30 cm op te hogen, dus dan is dit probleem opgelost. En hoeven de bomen niet gekapt te worden.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Kunnen ze in Stedenwijk de populieren ook eens weghalen? Het is wel welletjes zo. De bijl erin. Je ben gewoon bang om er op een winderige dag langs te rijden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andree

   

  Daar wordt ook zeer regelmatig van alles gekapt en gesnoeid. In een bosrijke omgeving weet iedereen dat dat moet.

  reageer
 • maart

   

  wortels van grote volwassen bomen kunnen enorm veel schade aanrichten. niet alleen de stopteken gaan scheef liggen. Maar wat denk je van het ondermijnen van de vundering van een gebouw. het lijkt misschien niks zo van boven de grond bekeken maar onder de grond is het ernstig. Voor iemand die een koop huis bezit lijkt het me na 30 jaar oppassen geblazen waar je de handtekening voor zet.

  reageer
 • Henk

   

  Wel eens in het groene Gooi geweest?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zelf heb ik onlangs gekneusde ribben overgehouden aan een struikelpartij over opstaande tegels als gevolg van boomwortels. Als een bejaard iemand zoiets gebeurt kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Het is niet aan bewoners om daar wel of geen bezwaar tegen te hebben: het gaat om de openbare ruimte. Of vindt u het niet erg dat uw oude moeder elders gevaar loopt?

  reageer
 • rik

   

  zijn meestal mensen die er ver vandaan wonen welke er geen last van hebben gewoon kappen die bomen en die 175 mensen planten zelf maar een boom in hun tuin

  reageer
 • ron

   

  als alle argumenten en alternatieven maar de revue zijn gepasseerd . soms is kappen het beste en soms zijn er alternatieven. Op een afstand er over oordelen is niet mogelijk. NB de opmerking over "slechts 175 handtekeningen is natuurlijk kul. Je weet helemaal niet in welke gebied deze persoon is geweest. maar ik vind wel dat je ook eerlijk moet vertellen hoeveel mensen de handtekeningen bewust niet hebben gezet. "Als de bewoners die stoeptegels geen probleem vinden is er geen reden meer om te kappen zou je zeggen" Nee zo werkt dat niet; de gemeente is verantwoordelijk voor een veilige wijk; als ze dat bewust onveilig in stand laat is zij juridische aansprakelijk en dus niet toegestaan. wel zijn er soms oplossingen die het veiliger kunnen maken. Maar als het gaat om 35 jaar oude populieren van een soort die bekend staat om ernstige achteruitgang dan zal de keuze bij stoepen al snel kappen zijn.

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  Er lopen ook andere mensen over deze stoepen. Wel ben ik van mening dat waar mogelijk een paar bomen moeten blijven staan en dat men voor de toekomst meer ruimte voor de bomen moet geven. In dat geval kunnen bomen ook ouder worden. Slechte takken zijn te voorkomen door de bomen regelmatig te snoeien. Dit is regulier onderhoud. Het kappen van bomen is soms ook noodzakelijk als de bomen ziek zijn en \ of de leidingen onder de straat dreigen te beschadigen. In dat geval is kap ook gerechtvaardigd.

  reageer
 • Als de bewoners die stoeptegels geen probleem vinden is er geen reden meer om te kappen zou je zeggen.

  reageer
 • Andree

   

  Het is overal hetzelfde. De mensen zijn werkelijk totaal onwetend? Na 25-30 jaar moet er altijd gekapt worden. In iedere wijk. Dat is noodzakelijk om de boel fit te houden. Wanneer er niet gekapt wordt zal het te donker worden en wellicht krijgt iemand eens een tak op zijn hoofd. Daarna zijn de mensen boos dat er niet op tijd gekapt werd. Overigens is 175 handtekeningen niets op zo'n wijk en zeker ten opzichte van hele gemeente van 200.000plus

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat van die stoeptegels is wel een goed argument. Sommige trottoirs zijn ronduit gevaarlijk. En bovendien, er kan toch iets anders voor in de plaats worden gezet? Dan blijft de wijk toch groen.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Is dit geen oud nieuws? Dit heeft al een paar keer eerder op Omroep Flevoland gestaan: bewoners van Almere worden verrast door het kappen van bomen in hun wijk. Kennelijk gaat er ergens iets mis.

  reageer
 • Ambtenaar

   

  Bomen kappen in zo'n jong gebied als Almere, je gelooft het niet. Er is altijd wel een reden om een boom te kappen, maar er zijn er meer dan twee om hem te laten staan. Tel uit he winst.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert