Kamermeerderheid voor uitbreiding Lelystad Airport

LELYSTAD
Zoals verwacht is een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord gegaan met de uitbreiding van Lelystad Airport. De Kamer sprak woensdag opnieuw met staatssecretaris Wilma Mansveld over het vliegveld, nadat aanvullende milieurapporten zorgen hadden geuit over onder meer de vliegveiligheid door vogels rondom de luchthaven.

De VVD was net zoals in eerdere debatten voorstander van uitbreiding. Kamerlid Ton Elias vond dat de staatssecretaris het Luchthavenbesluit gewoon op 1 november had moeten vaststellen, in plaats van onderzoeken te doen die niet eens verplicht waren.
PvdA-Kamerlid Henk Leenders en D66-collega Paul van Meenen vonden het juist goed dat de staatssecretaris extra zorgvuldig te werk is gegaan, maar vonden dat de knoop nu moet worden doorgehakt.

Omdat GroenLinks tijdens het debat afwezig was, was de SP de grootste tegenstander van uitbreiding. Volgens Kamerlid Farshad Bashir heeft nog steeds geen enkele vliegmaatschappij concrete belangstelling en is Mansveld de enige die nog in Lelystad Airport gelooft. PVV'er Dion Graus zei niet tegen Lelystad te zijn, maar de groei van Schiphol heeft de voorkeur.

Staatssecretaris Mansveld zei dat verder uitstel van een besluit niet aan de orde kan zijn. Wel heeft zij omwille van de zorgvuldigheid de extra milieuonderzoeken laten doen.
Zij bestreed de kritiek van de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland dat vogels nabij de luchthaven een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Het risico op botsingen is het grootst tot 300 meter hoogte, maar vlakbij de luchthaven komen vogels tellingen uit 2011 geen grote aantallen voor.
Omdat er bij de Oostvaardersplassen geen vliegroute meer is gepland en trekvogels daar andere routes volgen, is er volgens Mansveld daar geen probleem. De staatssecretaris zegde toe dat vogelbewegingen wel scherp in de gaten zullen worden gehouden.
De uitbreiding van de luchthaven hoeft de natuurdoelen met de Oostvaardersplassen niet in de weg te staan, aldus Mansveld.

Op 4 december is er nog een vervolgoverleg van de Kamer, maar het lijkt uitgesloten dat dit aan de standpunten nog iets verandert.

reacties (43)

 • Marcel

   

  Respect voor iedereen zijn mening maar of je voor of tegen bent feit blijft dat dit al ruim 30 jaar geleden geplant is. Je kan het proberen tegen te houden wat dus nu niet meer lukt, om dan nu te gaan schreeuwen op internet hoe slecht plan dit is slaat kant noch wal. Er is niemand die u tegenhoud als u nu gaat verhuizen er zijn genoeg mensen die juist dicht bij een luchthaven willen wonen.. of deze nu winst/verliesgevend is. Ik hoop dat de baan verlenging snel gaat beginnen en over een aantal jaar een 2e of 3e baan erbij kan.

  reageer
 • Tom

   

  nee, laten we vooral luisteren nour jou, Maartje. Jij hebt geschreven in een andere post dat mensen niet moesten zeuren want er kwamen nu ook al dagelijks vliegtuigen over jouw huis (in Lelystad) en daar had je helemaal geen last van. Even voorbijgaand aan het feit dat bij uitbreiding LAP vliegtuigen over Dronten, Biddinhuizen, Zeewolde overkomen op 1/3 van de hoogte zoals nu over Lelystad, en dat dat dus minimaal 3 x zoveel geluidsoverlast aan de bewoners daar gaat leverene. Over liegen en overdrijven gesproken.....

  reageer
 • Rob

   

  Ik zou graag zien dat de mensen die vóór dit debacle-in-wording zijn, zich laten registreren. Als er dan over tien jaar blijkt weer een half miljard Euro door de goot gespoeld te zijn, laat men dan de rekening ook even bij die mensen neerleggen. Echt, dit besluit is dommer dan de Noord-ZUidlijn, Fyra en Betuwelijn samen. Het business plan rammelt aan alle kanten, de aannames zijn bewezen achterhaald. Dit is één grote ego-trip van Alders en consorte.

  reageer
 • Louise

   

  Ja ik zit op het vliegveld te wachten! Een van de redenen om hier te komen wonen, naast de Hanzelijn. Kom maar door met die vluchten! Er zijn meer mensen voor dan u misschien denkt.

  reageer
 • Maartje

   

  Praten voor een ander, liegen, overdrijven, de boel verdraaiien is voor de tegenstanders ook niet vreemd. Maar ga gerust op de huilie huilie tour

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wim

   

  "verliezers..." Je staat hier niet op het voetbalveld voor je wekelijks partijtje balletje trappen... Het gaat hier om zaken als overlast bij mensen en de hier uit voortvloeiende zaken, dat heeft niets te maken met wel of niet gelijk krijgen. Maar goed, dit zijn in ieder geval de typische reacties van de zgn voorstanders en internettrollen.

  reageer
 • bas

   

  tjee wat een slechte verliezers zijn er toch ook

  reageer
 • Wim

   

  Het is toch weer opvallend in de discussie over de uitbreiding dat bijna alle tegenstanders echt met argumenten komen en iets te melden hebben, terwijl de zgn "voorstanders" meest reageren om het reageren zonder dat er werkelijk iets met inhoud geroepen wordt. Misschien dat dit iets zegt over het niveau van beide groepen? En voorstanders, zeg eens eerlijk, hoeveel van jullie is er voor deze uitbreiding en zgn "grote banenfabriek" en heeft er zelf ook overlast van?

  reageer
 • wim

   

  opvallend in de discussie over de uitbreiding is dat de tegenstanders meest echt wat te melden hebben en met argumenten komen, terwijl de meeste zgn "voorstanders" reageren om het reageren en val van deze opmerkingen zonder inhoud zijn. Zegt dat iets over het niveau van beide groepen?

  reageer
 • Koos

   

  Hahaha GroenLinks was afwezig. In de polder een grote mond hebben, maar landelijk het niet snappen....

  reageer
 • Bas

   

  tjee wat ik kortzichtig, maar goed ga: naar de fjorden in Noorwegen?

  reageer
 • Ben

   

  nou niet zo overdrijven heh. Dit wordt een vliegveld voor de middel grote toestellen. die maken tevens minder lawaai. Dus niks am de hand ;)

  reageer
 • Ben

   

  Jij hebt er straks de minste laat van. wedden?

  reageer
 • Ben

   

  Wat kunnen tegenstanders toch onwaarheden verkondigen... geen wonder dat dit mooie Projekt door gaat

  reageer
 • Ben

   

  prachtig! weer een goede stap vooruit voor Flevoland en omstreken.

  reageer
 • Rob

   

  Kan iemand mij uitleggen hoe dit nou goed is voor de werkgelegenheid? Alle vakantievluchten moeten op den duur van Schiphol naar Lelystad verplaatst worden. De bestaande grondstewardessen, balie-dames etc verhuizend dus gewoon mee. Het is verplaatsing van werkgelegenheid, meer niet. Uiteraard zijn er wat nieuwe bagage-sjouwers en luchtverkeersleiders nodig. De bagage-sjouwers worden goedkope krachten uit het oostblok, want niemand van de NL'ers wil voorovergebukt in een vliegtuig staan met koffers van 20kg, daar zijn 'we' te 'goed' voor. De luchtverkeersleiding dient ervaren te zijn en zal dus ook deels vanuit A'dam meekomen. Her en der een winkeltje in de terminal is wellicht het enige baantje waar een NL'er zich goed genoeg voor voelt... Maar jullie geloven toch niet dat duizenden en duizenden banen op gaat leveren eh?

  reageer
 • Bo

   

  Ga alvast maar oefenen dan hahaha

  reageer
 • helaas

   

  T zou toch jammer zijn als dit doorgaat. Grote foute investering in de polder, die daar absoluut niet klaar voor is, Schiphol is nog amper klaar voor de toevoer van al die mensen. dat zou hier in de klei dan wel lukken? gaat ook minstens 50 jaar overheen......en dan krimpt de bevolking van NL weer. Nu ja, als iemand nog een huis zoekt, bij deze komt t te koop. Wil niet onder de rook van een vliegveld wonen, daar ben ik eerder weggegaan....om rust te krijgen.....en te genieten en dat gaat allemaal verloren. En dat alleen maar om een prestige project van een globetrotter....

  reageer
 • Democratie

   

  Graag gedaan hè, groetjes.

  reageer
 • Dingetje

   

  Wat fijn dat je er zo solidair mee om gaat! Super! Echt te gek! En graag gedaan hoor! Ondanks dat we s nachts niet mogen vliegen op de luchthaven, zal ik niet twijfelen nog een extra circuitje te boren boven je tuin...vergeet je niet te zwaaien?

  reageer
 • Piet

   

  Ja, de hele operatie is opgezet vanwege de ontlasting van Schiphol. Met andere woorden: ze dumpen hun shit hier.

  reageer
 • Brigitte

   

  Nachtrust??? Er wordt alleen overdag gevlogen hoor. Tenzij u na Sesamstraat al naar bed gaat

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Ik vind het nog steeds jammer als het doorgaat.Beslissingen slechts door een handje vol mensen genomen,kunnen leiden tot een negatief resultaat.Een meerderheid in de Kamer van VVD en PvdA komen immers niet overeen met de realiteit als er nu verkiezingen gehouden worden.De polder wordt verziekt.Beter is het dat gelijk het doek valt voor de oostvaardersplassen en de agrarische sector.Vliegtuigen geven vervuiling, geven lawaai en verzieken het leefklimaat voor mensen.Wie zit hier eigenlijk op een vliegveld te wachten?

  reageer
 • ikke

   

  Ook u went eraan! En bedanken voor het voor zijn hoeft niet hoor, sommige willen vooruitgang...

  reageer
 • Vliegopbhz

   

  Ton Elias (Tweede Kamer, VVD): "besluit uitbreiding Lelystad Airport kan ‘idioterie’ zijn, maar kamermeerderheid is voor” Tja... zo kun je er ook tegenaan kijken.

  reageer
 • Bas

   

  Ik heb nu al oprechte medelijden met je

  reageer
 • jan

   

  heerlijk hoef je niet 3 uur eerder weg om naar schiphol te gaan . en vliegtuigspotten lekker dicht bij

  reageer
 • weg met die slaap

   

  En bedankt regering en iedereen die voor is. Daar gaat mijn nachtrust en die heerlijke rustige momenten als ik in de tuin zit. Lekker al die vliegtuigen op 500 mtr hoogte die over je huis heen brullen. Alleen maar denken aan geld en aan een paar banen, maar niet aan al die mensen die straks gestrest wakker liggen. BEDANKT!!!!!

  reageer
 • jan

   

  noppers vinden elke verandering negatief, doorzetten nu, en lage aanvleigroute over NOP met hun windmolens

  reageer
 • Fijn

   

  vlag uit. nu doorpakken en snel aan het werk. kans voor business vliegveld en goed voor ons land.

  reageer
 • jan bakker

   

  Nu weten we in ieder geval waar we wel en niet op moeten stemmen in maart a.s. PvdA is voor ontlasten regio Schiphol, hoezo ontlasten? Woon nu in de regio Schiphol en krijg daar de overlast van de regio Lelystad bij, dus voortaan dubbele overlast. Die piloten houden zich op Schiphol ook al niet aan de (theoretische) vliegroutes, gaan ze dat van/naar Lelystad dan ineens wel doen ???

  reageer
 • J.J.

   

  Schiphol ontlasten? Onzin. Gaat weer heel veel geld kosten.

  reageer
 • Mars

   

  Waarom zou het kansloos zijn. Lelystad ligt centraal gelegen en is in vier richtingen prima ontsloten.

  reageer
 • Bart

   

  Eindelijk een grote stap vooruit met Flevoland. Het werd tijd!

  reageer
 • Neve

   

  Prachtig. Zal blij zijn als de Airbus 380 eindelijk kan landen op Lelystad.

  reageer
 • verstandig besluit

   

  en nu snel doorpakken. vlag uit.

  reageer
 • Marcel

   

  En nu snel gaan bouwen! Is goed voor heel Flevoland. Er is genoeg onderzocht en er komt toch groen licht. #HappyForFlevoland

  reageer
 • Bas

   

  Doemdenkers, het wordt na Schiphol de grootste luchthaven van Nederland en thuisbasis van Transvia. Als het straks zover is, dan geen landende en opstijgnde vliegtuigen bekijken, niet daar eten en ik niet gaan shoppen op de grote luchthaven Lelystad. Want dat zou echt hypocriet zijn.

  reageer
 • kees d.

   

  Wordt nu niet eens tijd dat hier door Lelystad eens echt op de kaart wordt gezet?

  reageer
 • nopper

   

  wordt KANSLOOS... bodemloze geldverslindende put..

  reageer
 • Dirk

   

  Midden in een sessie roepen dat het besluit gevallen is is wat voorbarig. Even afwachten nog...

  reageer
 • ikke

   

  En nu door.....

  reageer
 • Ron

   

  Mooi. Weer een stapje verder. Gas geven nu !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert