SGP-fractie valt uiteen

URK
De fractie van de SGP op Urk is uiteengevallen. De fractie en wethouder Post hebben het vertrouwen opgezegd in raadsleden Jan Hakvoort en Willard Woord, en in Jan Sinke die de fractie ondersteunt. Dat meldt fractievoorzitter Jan Willem Bakker.

De overige drie fractieleden willen niet meer met hen samenwerken, omdat ze niet meewerken aan een onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie over het Berechja College. Uit een rapport, waar Omroep Flevoland de hand op wist te leggen, bleek dat de gemeente al geruime tijd op de hoogte was van financiële problemen bij de school.

De fractie heeft Hakvoort en Woord gevraagd hun raadszetels in te leveren. Of ze dat doen, beslissen ze na een vergadering komende maandag van het bestuur van de SGP. Die vergadert dan over de situatie. Tot die tijd willen leden van de fractie geen verdere toelichting geven.

Bestuursvoorzitter Louw van der Zwan is diep bedroefd door de breuk in de partij. Volgens hem heeft het bestuur er het afgelopen half jaar alles aangedaan om de fractie op één lijn te krijgen. Hij noemt het een schande dat zich voor de tweede keer in 7 jaar tijd een scheuring binnen de partij voordoet. In 2007 verliet Jan Koffeman de fractie en richtte later Hart voor Urk op.

reacties (36)

 • Relie

   

  En God zag dat het goed was.

  reageer
 • GWU

   

  Logisch dat de 2 raadsleden hun mail niet beschikbaar stellen aan een particulier bedrijf (zie hun persbericht) dat mag een dokter of dominee bijvoorbeeld ook niet doen. En als het lek bij hun zou zitten, dan hebben ze die mailcorrespondentie allang verwijderd. Als dat de reden zou zijn, zouden ze nu gewoon mee kunnen werken. Dat doen ze niet, omdat het niet integer is om mail aan particulier bedrijf ter beschikking te stellen. De Urker gemeentepolitiek en ambtenarij is ongelofelijk corrupt, niet zozeer qua geld, maar wel qua belangetjes. De beerput moet open! Degene die gelekt heeft, heeft dit gedaan uit eigenbelang. Dat kan alleen maar in de top van de ambtenarij zitten, want hierdoor hebben ze de politiek in de tang.

  reageer
 • Klaas

   

  Als je zoveel gedoe over hebt voor het niet meewerken aan een onderzoek. Dan doet dat het ergste vrezen.

  reageer
 • KC

   

  Hele juiste weer gave. Houdt jullie poot stijf en ga alleen in zee met justitie. Heel veel sterkte en wijsheid en laat je niet gek maken door andere bij de SGP en zeker de wethouder niet.

  reageer
 • Klaas

   

  Terecht dat zij geen mails aan een particulier onderzoeksbureau willen geven. Als het lekken van vertrouwelijke informatie onderzocht moet worden dan moet dat langs de juiste weg en dat is via een aangifte, zodat justitie hiernaar een onafhankelijk onderzoek naar kan doen. Maar waarschijnlijk wil men de aangifte niet doen omdat de kans bestaat dat de dader in eigen kring gezocht moet worden en het dan niet in de doofpot gestopt kan worden, wat hun wel zal lukken op de manier waar ze nu voor gekozen hebben. Mail verkeer is ook vertrouwelijk en hoort dus niet bij een particulier bureau.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Altijd gedacht dat Urk anders was. Maar dat valt eigenlijk best mee.

  reageer
 • Harm

   

  een frauderend fractielid zoals u het benoemt, een bedrijf van een CDA-raadslid dat failliet is, een integriteitsprobleem binnen het SGP....En dit zijn de probleemgevallen die ons op Urk moeten besturen en het gemeenschapsgeld moeten beheren en controleren? Het is te triest voor woorden !!, maar het kan inderdaad allemaal op Urk !!

  reageer
 • kramer

   

  Dat hele onderzoek naar het lekken is een rookgordijn om het werkelijke probleem aan het zicht te onttrekken...namelijk het falen van het gemeentebestuur rondom de nieuwbouw van de visserij school. Daarom respect voor deze 3 sgp dissidenten.

  reageer
 • Tunis

   

  Oeps, foutje het is Jan Willem Ruyter

  reageer
 • Tunis

   

  Mensen waar hebben we het over? Een deel van de SGP is het niet eens met de keuze van onderzoeksbureau. Daar pinpoint zich eigenlijk de discussie op en had mijn inziens opgelost moeten worden. Nu moet er een intermediair aan te pas komen in de persoon van Jan Meindert Keuter om de mannen weer bij elkaar te brengen. Succes Jan Meindert!

  reageer
 • Polderling

   

  Het is misschien, of was, niet zo'n mooie bedoeling bij de SGP op Urk. Een frauderend fractielid heeft nu Hart voor Urk opgericht en loopt wat in klederdracht rond om op Urker wijze stoer te doen. Het is en blijft dus een veroordeelde boef. Daar nam de SGP afstand van dus ok, goed! Nu is in deze kwestie niet de vraag waarom zij weg moeten maar de kern uit die teksten! Wist de wethouder/ambtenaar dat het mis ging? Dat is dus een "Ja" Nu kregen deze en alle andere raadsleden deze informatie en als de wethouder/gemeente dan zegt dat ze er niks van wisten wie is er dan fout? De fractieleden die op illegale wijze de waarheid aan het licht brengen of de wethouder/college/ambtenaren die dit verzwegen. De SGP fractie lijkt mij niet het probleem maar de SGP wethouder

  reageer
 • urk

   

  Dus de rest van de polder ook weer terug geven aan de zee

  reageer
 • jd

   

  dat is cru gezegd niet weten waar je het over hebt. ..

  reageer
 • Almere

   

  ik ben voor.. maar dan ga ik wel op Urk wonen ipv dat gat waar ik nu zit..

  reageer
 • Piet Bogers

   

  Degene die gelekt heeft de eer aan zichzelf houden en zijn zetel opgeven? Misschien is het wel geen raadslid maar een ambtenaar, wethouder of misschien wel de burgemeester.

  reageer
 • Anneke

   

  Wat raar om niet mee te werken. Zeker wat te verbergen...

  reageer
 • Tom

   

  een particulier rechercebureau (dat roept bij mij al vraagtekens op, hebben we hier in NL niet OFFICIELE instanties voor) zou bij mij ook geen inzage krijgen in AL mijn emails. Stel je voor, daar zitten emails tussen die niks met deze zaak te maken hebben, maar wel erg vertrouwelijk zijn. Ik heb nix met Urk, laat staan met de politieke popie jopie's daar, maar dit standpunt snap ik helemaal en geef ik ze gelijk in.

  reageer
 • Urker

   

  En weer zijn we de schande van de natie. Als diegene wie gelekt heeft nu gewoon de eer aan zichzelf houd en zijn zetel opgeeft, dan hoeft het niet ten koste van de partij te gaan. Volgens mij ben je gekozen als lid van een partij en niet alleen op persoonlijke titel. Ken je principes en neem je verantwoordelijkheid. Wat die drie nu als argumenten op geven zijn verhaaltjes! Als je niets te verbeteren hebt kun je gewoon meewerken aan een rechtmatig onderzoek.

  reageer
 • Piet Bogers

   

  Ze moeten de ambtenaren op het gemeentehuis eens onderzoeken. En dan specifiek de hoogste ambtenaren. Ik heb hier het gevoel dat er een vies spelletje wordt gespeeld. En wat betreft de fractievoorzitter, hij zou het gezicht moeten zijn van de partij. Een wanneer zien of horen we normaal van hem? Juist, nooit. Laat hij maar opstappen. De SGP-fractie bestaat nu nog maar uit 3 personen die allen in het onderwijs werkzaam zijn. Lijkt mij geen ideale mix.

  reageer
 • Hans

   

  Heel Urk los maken van het vaste land, en teruggeven aan de zee

  reageer
 • Sjaak

   

  Mee eens. Maar hier ligt dat toch anders. De onderzoekers willen ook vertrouwelijke e-mails inzien. En daar zit de kneep. Sterker nog, ze kunnen dan strafrechtelijk worden vervolgd. Eigenlijk moeten degene die het vertrouwen in hun fractiegenoten hebben opgezegd opstappen.

  reageer
 • ML

   

  PERSBERICHT Zaterdag 29 november hebben 3 leden van de SGP-fractie en de SGP-wethouder het vertrouwen opgezegd in twee raadsleden en een burgerraadslid van de SGP. Wij willen graag inhoudelijk daarover het volgende naar voren brengen: - In het voorjaar zijn vertrouwelijke stukken m.b.t. het Berechja College gelekt naar de pers. De zaken die daarin vermeld stonden hadden niet openbaar gemaakt mogen worden. - De burgemeester besloot een particulier bedrijfsrecherchebureau in te schakelen om de mogelijk dader op te sporen. - Wij hebben vanaf het begin aangegeven dat we zeker willen meewerken aan het onderzoek, maar dat we geen mails beschikbaar kunnen stellen. Wij hebben bij de burgemeester verklaard dat wij als SGP-fractieleden de vertrouwelijke stukken over het Berechja College niet gelekt hebben. - Het onderzoek wordt geleid door een particulier recherchebureau. Wij hebben vertrouwen in justitie, maar niet in een particulier bedrijf. Wij kunnen geen e-mails beschikbaar stellen. Dat doen we aan niemand. - Wij stellen onze zetel niet beschikbaar. Wij hebben het vertrouwen in de fractie en de wethouder niet opgezegd en doen dat ook nu niet. Wij zijn gekozen als SGP-raadslid en staan van harte achter de beginselen en het partijprogramma. Wij zullen daarom als SGP-raadslid verder gaan. - Het doet ons verdriet dat het vertrouwen in ons publiekelijk is opgezegd. Wij hopen dat de breuk van tijdelijke aard is, en zijn bereid om ons daarvoor in te zetten. Het enige wat wij vragen is respect voor ons standpunt zoals wij al in een eerder stadium zijn overeengekomen met het bestuur. Jan Hakvoort, raadslid SGP Willard Woord, raadslid SGP Jan Sinke, burgerraadslid SGP

  reageer
 • Lezer.

   

  Ach, de Urker SGP functioneert net zoals een Urker kerk. Ook daar heb je regelmatig een scheuring met een nieuwe kerk als gevolg. Dus ik denk dat deze in ongenade gevallen fractieleden binnenkort wel een nieuwe partij oprichten.

  reageer
 • KC

   

  Het college had direct openheid van zaken moet geven, dan komen anderen niet in gewetensnoot. De wethouder moet zich in het duale systeem niet bemoeien met raadsleden en zelf openheid verschaffen. Is HIJ wel integer genoeg? Trouwens raadsleden hebben een eed of belofte afgegeven bij hun aantreden. .

  reageer
 • Anja

   

  Wie integer is werkt altijd mee met een integriteitsonderzoek! Vertrouwen is het hoogste goed in de politiek.

  reageer
 • KC

   

  Waar bemoeit een wethouder zich mee. Als ik Jan Hakvoort was dan bleef ik gewoon zitten. Hem kennende, dan is hij integer genoeg.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ik vind het maar een vreemde ontwikkeling: Juist van politici met een SGP achtergrond, waarvan je zou verwachten dat eerlijkheid, rechtvaardigheid en integriteit hoog in het vaandel staan, Tja dan werk je toch mee aan zo'n onderzoek? Of hebben zij dan toch iets te verbergen?

  reageer
 • jk

   

  moet de waarheid niet boven tafel komen. intrigiteid noem je zo iets ?

  reageer
 • Serge

   

  Zoals de Heere het wil.

  reageer
 • arie

   

  Dat wordt wel een hele uitdaging want ze hebben er 3 nodig hoor!

  reageer
 • jane

   

  helemaal mee

  reageer
 • Jacob

   

  Ik geloof nog altijd dat kerk en staat gescheiden moet blijven. Wat heeft de heere te maken met deze ruzie??? Juist dit soort politieke mensen die aan de hand van het geloof regeren zijn slecht. En vergeet niet tis niet de eerste keer binnen de SGP anders had er nu geen Hart Voor Urk geweest.

  reageer
 • zet er een paar verstandige vrouwen voor terug. Misschien dat het dan nog goed komt.

  reageer
 • Hendrik

   

  Ik denk dat de Heere der Heerscharen moet ingrijpen in deze aardse ruzie.

  reageer
 • Hap snap

   

  Wie niets te verbergen heeft heeft niets te vrezen.

  reageer
 • miep

   

  grote blunder

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert