Toneelvoorstelling met Sinterklaas in azc

LUTTELGEEST
Kinderen uit het asielzoekerscentrum in Luttelgeest hebben maandagavond naar een voorstelling met Sinterklaas gekeken. Het toneelstuk werd gespeeld door het Wolkentheater uit Amsterdam. Dit gezelschap reist een aantal azc's af om kinderen uit andere landen kennis te laten maken met Sinterklaas en Zwarte Piet.

De discussie over Zwarte Piet heeft een prominente rol gekregen in het toneelstuk. Zo mogen de kinderen in de zaal zelf bepalen hoe Piet er uit komt te zien. Per voorstelling zijn dus verschillende Pieten te zien.

De Stichting Wolkentheater is elf jaar geleden opgericht door een vluchteling uit het voormalige Joegoslavië. Hij vindt dat niemand zich ontheemd zou moeten voelen en ontdekte dat kinderen in azc's behoefte hebben aan een boodschap van hoop. Deze elementen komen in de toneelvoorstellingen van Wolkentheater telkens terug.

reacties (8)

 • Jan

   

  Ik denk dat de discussie op een tijdstip komt waarin er berichtgeving is over moordende islamieten die zich als beesten gedragen, en dan wordt er ineens ophef gemaakt over een kinderfeest, waarbij iedereen opeens voor racist wordt uitgemaakt. Kwaad bloed gezet door de manier waarop, geen enkele discussie mogelijk door de degene die een rechtszaak zijn begonnen, met daarbovenop de beelden van een Sinterklaas intocht op tv waar je echt doodziek van wordt. Respect vragen maar niet geven? Zwaar overdreven acties, en maar doorgaan alsof wij in Nederland die al heel ons leven Sinterklaas hebben gevierd, als kind en later als ouder, dat allemaal doen omdat we zo graag willen kwetsen. Natuurlijk is er dan een tegenstroming van hardliners, die net zo emotioneel reageren. Beide is niet goed te praten. Maar nu hebben we, voor het eerst sinds heel lang, weer eens een probleem met discriminatie. Oorzaak en gevolg.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zeker, het gaat waarschijnlijk om een minderheidsstandpunt, en de manier waarop dat is gebracht is niet altijd netjes geweest. Maar als je ziet van welk kaliber de reacties waren die daarop loskwamen.....help! De meest gore racistische taal kwam boven, met doodsbedreigingen erbij. Deze discussie heeft me vroeger (jaren 80, 90) niet echt geboeid, maar sinds ik heb gezien wat het losmaakt ben ik ervan overtuigd dat het probleem veel dieper zit dan velen toegeven. Het is dus tijd voor verandering.

  reageer
 • Jan

   

  Gek he, als een klein groepje weer eens de discriminatiekaart wil trekken, en vervolgens met kinderen erbij een feest wil verpesten. Dat was pas intolerant gedrag. Idioten!

  reageer
 • klaas

   

  grappig sinterklaas bestaat niet dus

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, dat is mij ook opgevallen. Sinds die discussie is gestart is duidelijk geworden hoe tolerant dit land werkelijk is als puntje bij paaltje komt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Creatief omgegaan met de discussie een mooi voorbeeld voor voor en tegenstanders

  reageer
 • Jan

   

  Best wel vreemd. Deze mensen zijn asielzoekers, op de vlucht, hopelijk kunnen ze snel weer terug naar eigen land. Tot die tijd kunnen ze hier dus schuilen. Waarom moet deze idiote discussie ook aan hen voorgelegd worden? Sinterklaas in Syrie straks?

  reageer
 • Piet

   

  De discussie over zwarte piet verergert alleen maar racisme.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert