Appelteelt Flevoland gehalveerd

FLEVOLAND
De appelteelt in Flevoland is in vijftien jaar tijd gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In het jaar 2000 bedroeg de oppervlakte aan appels bijna 1500 hectare. Nu is dat nog 725 hectare.

De afname van appelteelt in Flevoland wordt deels veroorzaakt door de teruggang van de fruitteelt in het algemeen. Daarnaast kiezen steeds meer telers voor de peer.

Landelijk worden er sinds drie jaar meer peren dan appels geteeld.reacties (7)

 • me

   

  Er werd altijd al gesorteerd, en de minste appels zijn fabriekskwaliteit. Die gaan dus in de appelmoes, appelsap, rode kool en dus ook in de Jilz. De prijs voor die appels ligt een stuk lager dan de prijs voor gave appels die op de markt komen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En met dat alles is het fruit uit de supermarkt nog steeds onrijp, niet te eten en vrijwel onbetaalbaar. Bravo!

  reageer
 • Eddie

   

  Ben een leek, maar klinkt inderdaad als een goed idee!

  reageer
 • Robbert

   

  De peren zijn nu het appeltje voor de dorst. Ook fruittelers worden uitgeknepen door deze overheid en moeten opzoek naar andere inkomens

  reageer
 • Bears

   

  Perenboomgaarden staat gemiddeld velen jaren langer dan appelboomgaarden. Plukken is makkelijk, alles kan vaak in één ruk geplukt worden. Minder gevoelig voor fruitboomkanker. Makkelijker in onderhoud na de eerste 4 jaar. ( snoeien ) De meeste telers zullen appels behouden om eventuele prijsschommelingen in de perenmarkt op te kunnen vangen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Opa Schoonenberg

   

  Dit is op zich best wel jammer. Op andere plekken in de wereld is cider een erg populair drankje aan het worden. Zeker wanneer het op basis van lokaal, verantwoord geproduceerde, appels gemaakt is. Dus appeltelers: schaf eikenhouten vaten aan en verzin een verhaaltje over duurzaam geteelde appels uit eigen regio. Heineken zorgt met zijn Jillz wel voor de promotie van het product. Er is heel weinig wetenschap of kunde voor nodig om deze appelwijn te fabriceren. En toch maak je een heuse appelwijn. Dus: stop geen duurbetaalde Flevo sapjes meer in die flesjes maar liever Flevo Pure Cider of iets dergelijks.

  reageer
 • Ronald

   

  ook meer opbrengst per vierkante meter.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert