Diederik Samsom: "Geen schaliegasboringen"

NOORDOOSTPOLDER
Er zal in Nederland niet naar schaliegas worden geboord. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in het radioprogramma De Nieuws BV op Radio 1.

Het kabinet onderzoekt momenteel of en waar boringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan. Noordoostpolder is daarbij in beeld. Samsom zei woensdag dat boren in Nederland volstrekt onnodig is en dat het niet gaat gebeuren. Volgens Samsom is er genoeg gas gevonden om Nederland nog veertig tot vijftig jaar van gas te voorzien. Daarna moeten er volgens de PvdA-leider echt duurzame energiebronnen worden gebruikt.

Samsom zei eerder wel akkoord te kunnen gaan met de winning van schaliegas als dat schoon en veilig kan gebeuren. Binnen zijn partij is het verzet tegen schaliegasboringen groot.

De VVD laat in een eerste reactie weten verbaasd te zijn over de uitspraak van coalitiegenoot Samsom. De partij wil volgens een woordvoerster eerst de feiten op een rij voordat de fractie tot een oordeel komt. Energie is voor de partij te belangrijk om nu al alternatieven uit te sluiten en er zijn nu ook geen nieuwe feiten die tot een nieuw standpunt leiden.

VVD-minister Henk Kamp komt naar verwachting rond de zomer met een structuurvisie over schaliegas. Dan pas wordt er een besluit genomen over eventuele proefboringen.

Overigens heeft Diederik Samsom woensdagavond in de Tweede Kamer gezegd dat het onderzoek wel gewoon door moet gaan.

reacties (10)

 • Dennis

   

  @Swiebertje: we zijn het met elkaar eens dat er een enorme en nog steeds energiehonger bestaat. Ik ben wel zo realistisch dat onze windmolens het niet alleen gaan trekken. Wellicht zeer omstreden, maar ook realistisch denk ik dat we richting kernenergie moeten denken. Anders dat 40% procent van het land bedreigd wordt door water en een paar gekken rondlopen die dit mogelijk als terroristisch doel zullen zien is Nederland prima geschikt voor kernenergie. Het is natuurlijk kiezen uit kwaden, waaruit je uiteindelijk een keuze moet maken. Note: wij als NL alleen zullen de de opwarming niet vertragen, de opgave om de groot-verbruikers gezamelijk tot serieuze actie te krijgen zal mogelijk vele malen groter worden.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dennis kom maar met alternatief! Door vergaande automatisering is ons stroomverbruik de afgelopen jaren alleen maar toegenomen ondanks alle milieuvriendelijke apparaten en lampen enZ. Dus het Is zo simpel niet als iedereen stelt. Ik zie onze maatschappij nog niet de grote offers brengen die nodig zijn. We klagen nu al steen en been als We even geen internet hebben. Met de huidige duurzame alternatieven kunnen We bij lange na niet onze huidige energiehonger stillen!

  reageer
 • Rinus

   

  Verkiezingen in zicht ?

  reageer
 • Is de mensheid zo dom?

   

  Jammer dat iedereen niet realiseerd dat de grondlagen onder onze huizen in structuur vernietigd worden. We pompen er verschillende stoffen weer in de grond als vervanging. Simpel gezegd definitief zijn we voor de toekomst schade aan het toebrengen aan onze planeet Op de aarde zijn we de boel aan het vervuilen en in de grond hoe bedenk je het.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Ik ben bijzonder benieuwd naar de alternatieven die samson in gedachten heeft want kolencentrales wil hij ook niet. Verder Is er niet veel wat gas kan vervangen. Ja, kernenergie maar dat zal hem ook niet worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • A.

   

  Meer Samson is al jaren niet meer te geloven. Hij belooft van alles maar doet wat anders

  reageer
 • Donnie

   

  Alsof er nog iemand is die gelooft wat samsom zegt..... Dit is net zo geloofwaardig als de belofte van rutte om de belasting te verlagen......

  reageer
 • Jeroen

   

  Dat kan die nu zeggen, hij heeft al vaak genoeg bewezen dat zijn woord niets waard is.

  reageer
 • Geert

   

  Echt verstandige prietpraat van deze oud milieu-activist. Niet dus! Als we vandaag een besluit hadden moeten nemen over de winning van aardgas zou dat ook wel tegen gehouden zijn, gelukkig hebben we daar 50 jaar geleden al ja tegen gezegd. Nee, liever vasthouden aan zgn. duurzame energiebronnen zoals wind waarin miljarden gemeenschapsgeld gepompt wordt. Zouden we die in dit land niet beter kunnen besteden? Zorg en/of armoedebestrijding, lagere belastingen? En de Amerikanen op grootscheepse wijze schaliegas laten winnen waardoor we minder afhankelijk zijn van de OPEC en de te dure olieprijs flink aan het zakken is. Maar de amerikanen hebben altijd al de kastanjes uit het vuur moeten halen, dat heeft de afgelopen 100 jaar de geschiedenis bewezen.

  reageer
 • Dennis

   

  Geert heeft helemaal gelijk! De Amerikanen hebben altijd de kastanjes uit het vuurvgehaald: oorlog Vietnam, Oorlog Irak (waar waren de massavenietegunfswapens?) oorlog Afghanistan, bonussen, de ziekteverzekeringsmaatschappijen belangrijker laten maken de zieken, grotere kloof arm en rijk, grootschalig vernietigen van bodem, bodem- en oppervlaktewateren door schaliegaswinning, niet meedoen met Kyoto, tegn alle afspraken in de NAVO tegn de Russische grens aanzetten en dan verontwaardigd zijn dat deze kat in het nauw wellicht rare sprongen gaat maken.... Nee, dat waren nog eens kastanjes... Winning van schaliegas is niet alleen zeer omstreden om de consequenties op korte termijn, het is en blijft een fossiele brandstof. Wie wonen er in het putje van Europa? Yep, wij. Redelijk suicidaal!

 • gas

   

  geheel mee eens. visie is denken op de wat langere termijn. voorbereiden is verzamelen van kennis. gelukkig is S ook een voorbijganger.

 • Joke

   

  Sorry Geert, een beetje zielig verhaal. Fijne avond.

 • sjouke

   

  Dat wordt dan donderen met Kamp. Die ziet het wel zitten, levert veel dollars op, en daar is Kamp niet vies van.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert