"Gemeente moet klaar staan voor riviercruiseschepen'

LELYSTAD
Lelystad moet klaar staan voor de komst van riviercruiseschepen. Dat zegt voorzitter Hans Gerson van de Amsterdam Cruise Port.

De ACP promoot havens en locaties bij rederijen en touroperators, die Lelystad wel zien zitten als locatie. Maar dan moet Lelystad de cruiseschepen en de passagiers wel voldoende kunnen bieden, zegt Gerson. De schepen komen alleen naar Lelystad als de haven voldoende voorzieningen heeft en als de toeristen er iets kunnen doen.

Volgens Gerson hebben tenminste twee ondernemingen plannen voor het aandoen van Lelystad. Het gaat om KD-Lines en Viking River Cruises. Op de riviercruiseschepen zitten zo'n 150 tot 200 toeristen die bereid zijn geld uit te geven. Omdat Hoorn en Volendam deze grote schepen weert, biedt dat kansen voor bijvoorbeeld Lelystad, maar ook Urk benadrukt Gerson.

Elke keer als een riviercruiseschip afmeert levert dat volgens de ACP zo'n 20.000 euro op. De gemeenteraad van Lelystad praat dinsdag over het plan.


Foto riviercruiseschip: Amsterdam Cruise Port

reacties (36)

 • Rob

   

  'Al die uitleg' van u was 3 maal hetzelfde herhalen: er wordt geld uitgegeven. Nu komt u eindelijk met wat meer details, waaronder het argument van havengeld, wat ik zelf al had aangedragen. Doordat er een schip komt, ontvangt de gemeente dan meer precario's? Neen dus. Ontvangt de gemeente meer OZB van de winkels? Sowieso niet op korte termijn, en een winkelpand word ook niet meer waard als er af en toe een cruiseschip komt. Vele mensen hebben er werk aan. Betalen die daardoor meer gemeentebelasting? Het antwoord is wederom neen. Als een bedrijf of middenstander meer winst gaat maken door extra klanten, is dat niet terug te vinden in extra inkomsten voor een gemeente. Ik beweer niet dat ik gelijk heb, ik vraag alleen om een uitleg. Een uitleg die ik nog steeds niet heb gehad. Probeer het nog eens, eventueel met een simpel rekenvoorbeeld?

  reageer
 • Barbara

   

  Ja idd @Ariane, een draagvleugelboot zo heette hij. Maar waar het me om ging in mijn reactie was het opnieuw getoonde enthousiasme waarmee hier zaken worden aangepakt om ze even snel, met bakken verlies veelal, weer los te laten. Elk "mooiweer" praatje wordt in hallelujahsferen omarmd, geld en mensen worden er voor aangetrokken die even snel als een leuk "proefobjectje" weer aan de kant worden geschoven. Buitenstaanders weten precies dat ze vooral bij Lelystadse bestuurders moeten zijn om hun tijdelijke zinnen door te kunnen drijven. Ze trappen daar ook overal in hoor je vaak. Als je wilt investeren in een toekomst moet je wel weten hoe of die toekomst eruit zal zien. En niemand heeft die glazen bol in handen waar te zien is hoe die toekomst er uit zal zien. Een nieuw perspectief op de werkelijkheid zou een leuk begin zijn voor het bedrijven van nieuwe politiek!

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Dat u het na al die uitleg nog niet begrijpt wil niet zeggen dat het niet zo is. U roeptoeterT zelf maar wat. De gemeente ontvangt havengeld, precario's en wat meer. De vele ondernemers betalen ook precario, OZB en vele mensen hebben er werk aan. Heel goed voor de gemeente en de gemeenschap.

  reageer
 • Rob

   

  Fijn dat u voor mij bepaald waar ik last van heb. Nogmaals: het gespendeerde geld moeten winkels afdragen aan het rijk, niet aan de gemeente. Dat zij hun rekening daar van betalen heeft niks met inkomsten voor de gemeente te maken. U heeft mij nu al 3x hetzelfde verteld: er wordt geld uitgegeven. Maar u heeft mij nog steeds niet uitgelegd hoe dit dan bij de gemeente terecht komt. Heeft u uberhaupt een gedegen antwoord hierop, of roeptoeterd u zelf ook maar wat?

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  D/T fouten komen niet voort uit woordblindheid. Er staat nergens dat het nettowinst moet zijn. Wanneer zo'n schip afmeert zullen de passagiers aan wal gaan en dingen doen. Zoals geld spenderen aan goederen, kleding en vermaak. De ontvangers van die gelden zullen het weer gebruiken om rekeningen te betalen en hopelijk ook wat aan zichzelf spenderen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • -Z-

   

  Hoppa weer anoniem braken. Waarom ben je niet concreet met je oplossing van nuttig besteden ? Omdat je niks beters weet dan braken ? Prima plan dit, jammer dat Urk nog dommer is dan jij: Urk verliest reputatie en perspectief. Het had eindelijk enclave-af kunnen zijn, nu wordt het nog meer een ikki-ikke-vesting. Gevoelsmatig net zoiets wrangs als jij ...

  reageer
 • Henk

   

  Helemaal mee eens !

  reageer
 • Rob

   

  Sorry dat ik woordblind ben, dat weet ik, dus u hoeft me daar niet steeds op te wijzen, want dat helpt mij toch niet. Dat wil niet zeggen dat ik niet weet hoe de maatschappij functioneert. Tuurlijk wordt er geen 200,- p/p overgemaakt naar de gemeente. Maar, op basis 20.000,- winst per scheepsbezoek is dat toch het gemiddelde waar we tegenaan kijken. Aangezien u alles en beter weet, mag u mij vertellen hoe dat geld vanaf de groentenboer, of bataviastad, of..... (vul zelf een lokale bedrijf naar keuze in) vanaf de kassa van dat bedrijf bij de gemeentekas uitkomt. Moet de lokale groenteman niet zijn belasting afdragen aan het rijk, ipv aan de gemeente??

  reageer
 • ed

   

  Die gondelbaan komt er niet meer, want de bedenker van dit plan heeft Lelystad inmiddels verlaten en maakt furore in Almere. Misschien iets voor de Floriade 2022 ?

  reageer
 • B De Graaf

   

  Openbaar vervoer om zeeo helpen en 325.000 euri subsidie voor de cruise boten ???? Belachelijk

  reageer
 • KC

   

  Die schepen moeten er komen, maar Urk moet ook nog over de brug komen. Dit is een betere investering dan die zeilboot race. Er moet wel een goede verbinding komen naar de stad en bijv. het Aviodrome, e.d. Misschien het oude plan van de gondelbaan uit de kast halen. Dit is al opzicht een aardige attractie tussen Bataviastad en het centrum of nog verder naar het vliegveld. .

  reageer
 • ed

   

  Gisteren 7 december(zondag) stond dit stuk reeds op de website met de mededeling dat morgen dus maandag de gemeenteraad zou vergaderen over dit item. Dit is/was dus onjuist. Daarvoor heb ik het stukje geplaatst, maar geen reactie van de redaktie ontvangen, maar ze hebben vandaag (maandag) de tekst wel even aangepast.

  reageer
 • Ariane

   

  Deze schepen maken meerdaagse tochten. Dat is wel iets anders als met een draagvleugelboot over het water te bonken en allemaal ziek aan te komen. Overigens komen ze vooral van de IJssel en zelden uit Amsterdam. Hoewel een rondje IJsselmeer voor Amsterdammers ook leuk zal blijken.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  gedoneerD En waarom zou dat moeten? De mensen passagieren en spenderen. Sinds wanneer zou er zoveel netto naar één ontvanger moeten? U heeft werkelijk geen idee hoe de maatschappij functioneert.

  reageer
 • MKM

   

  Eens. Met niets doen kom je niet verder. Hier is tenminste een mooie ontwikkeling mogelijk!

  reageer
 • Elbert

   

  Wat veel negatieve reacties hier. Dit is gewoon een kans die je over een jaar moet gaan evalueren. In de directe omgeving is al genoeg te doen, daarnaast zijn het vaak mensen met geld. Zorg voor een goede verbinding met het centrum en iedereen profiteert er van mee. Als Lelystad niks onderneemt is het klagen, klagen en nog is klagen en nu is er een mooie kans en dat weer blèren.

  reageer
 • Rob

   

  De mensen spenderen geld wanneer aan de wal. Dus de lokale middenstand gaat er op vooruit. Aan wie draagt deze middenstand zijn inkomstenbelasting af? Toch niet aan de gemeente Lelystad zeker? Net zo voor de bevoorraders... Met 100 passagiers aan boord moet er 200,- per persoon rechtstreeks aan de gemeente gedoneert worden. Ziet u het gebeuren??

  reageer
 • Mark

   

  Dit lijkt mij voor Lelystad de juiste weg, Investeer in toerisme, haal ze binnen en laat ze geld uitgeven, op die manier kan Batavia haven zich door ontwikkelen en de rest van Lelystad zal daarvan mee profiteren. Wij Lelystedelingen zijn over het algemeen zure zeikerds maar iedereen die hier loopt te klagen denkt niet mee en draagt dus niet bij aan een oplossing van ons probleem! Lelystad is een slaapstad en zal en moet ergens geld vandaan halen, Lelystad heeft havens, watersport en een schitterend outlet centrum. Stop klagen en zet je schouders eronder! Ik ben voor!

  reageer
 • Joke

   

  Wat klinkt u ontevreden.

  reageer
 • hoppa weer geld over de balk,besteed dit nu eens nuttig a.u.b.

  reageer
 • Barbara

   

  We hadden en aantal jaren terug ook zo'n snelle vliegboot klaargestoomd voor overtochten die het helemaal zouden gaan maken. Het zou de Amsterdammer sneller dan snel naar Lelystad transporteren en vise versa. Mevrouw Netelenbosch kwam de zaak openen. Binnen 2 maanden werd de boel weer afgeblazen wegens uitblijven passagiers. Stijger werd weer afgebroken, personeel ontslagen. Vervoer en/of plezier op het water roept telkens nog veel weerstand op..

  reageer
 • Rinus

   

  Goede zaak, investeren in de toekomst van Lelystad als New Town aan het Marker- en IJsselmeer.

  reageer
 • Dirk Schipper

   

  geïnd - De mensen spenderen geld wanneer aan de wal en wellicht laat het schip ook nog wat bevoorraden.

  reageer
 • Sander

   

  Genoeg te doen daar in elk geval, vergeleken met enkele andere afmeerlocaties in Nederland. Hopelijk dat de gemeente genoeg gaat doen om dit te realiseren, het is immers toch wel logisch voor lelystad, gezien het belang van de kust voor het toerisme van Flevoland.

  reageer
 • Tom

   

  zo'n boot wil water, en lozen van z'n afvalwater. En dat zijn grote hoeveelheden. En maar een beperkt aantal havens / aanlegplaatsen kunnen dat leveren. Als gedurende de tijd dat dit soort handelingen zich afspelen de pasagiers ergens mee vermaakt kunnen worden (bv Bataviastad, Natuurpark, Nieuw Land etc etc) is dat win-win.

  reageer
 • precies niets te doen dus

  reageer
 • Andree

   

  Dat klinkt wat raar. Men zal wel bedoelen gereed te zijn. Een goede afmeerlokatie is vanzelfsprekend en inderdaad zal er wat te doen moeten zijn. Dat zal meest wel uitdraaien op een middagje shoppen in Bataviastad en hopelijk wat vertier in de buurt. Ook aviodrome zal sommigen goed kunnen bekoren.

  reageer
 • Rob

   

  Er is toch een aanlegplaats met bolders en voorzieningen. Wat moet er nu weer bij gemaakt?

  reageer
 • Rob

   

  Kan iemand mij uitleggen waar die 20k aan inkomsten vandaan komen??? Een gemiddelde cruiser neemt zo'n 100/125 personen mee. Ok, er wordt een beetje havengeld geint, en de rest dan?

  reageer
 • ed

   

  Sinds wanneer vergadert de gemeenteraad MORGEN !, want dan is het maandag. Er staat NIETS op de agenda van de gemeenteraad. Foutje van OMroep Flevoland ?

  reageer
 • Antje

   

  Heel interessant, komt leven on de brouwerij. Goed voor werkgelegenheid..

  reageer
 • LELY

   

  Cruiseschip zoals afgebeeld kan ook ZONDER extra voorzieningen afmeren.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Meneer Gerson weet U wel of hebt u zich wel georienteerd wat de mogelijkheden hier in Lelystad zijn. BataviaStad Bataviawerf Erfgoedcentrum Natuurpark Aviodrome Oostvaardersplassen, teveel om op te noemen en U doet alsof er niets te doen is.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Gemeenteraad laat je niet achter de sleepboot spannen. ACP is slechts een tussenpersoon . Belanghebbenden in deze zijn: Touroperators, Rederijen, BataviaStad , Bataviawerf/Erfgoedcentrum ( Batavialand ?) Laat deze partijen maar voor de kosten opdraaien, nu Urk is afgehaakt en de gemeente geen subsidie zal krijgen van de provincie Flevoland, want de eis van de provincie was Urk + Lelystad dan wordt subsdie verstrekt.

  reageer
 • Havenaar

   

  Op weg naar super provincie. Alles groot en groter groots. En waar gaan die centen heen?

  reageer
 • blijf maar weg met die boten het is wel mooi geweest.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert