Ambulances uitgerust met hartmassageapparaat
Het is onduidelijk of het apparaat ook daadwerkelijk meer mensenlevens redt. In elk geval zijn er volgens de GGD dusdanig veel voordelen dat tot aanschaf is overgegaan. Bij handmatige hartmassages is het bijvoorbeeld nodig om de paar minuten van persoon te wisselen, terwijl het apparaat in eenzelfde tempo door kan gaan.
Verder draagt de apparatuur bij aan de veiligheid van het personeel omdat zij niet langer achterin een rijdende ambulance hartmassages hoeven uit te voeren. Hoeveel de Autopulse heeft gekost, heeft de GGD niet bekendgemaakt.
reacties (13)
.\/\/.
Het zal er zeker akelig uitzien, maar ook een 'handmatige' reanimatie ziet er akelig uit. Maar die machine meet bijvoorbeeld heel nauwkeurig de uitgeoefende druk, en doseert dat beter dan iemand die met de hand reanimeert. De machine wordt verder niet moe, waardoor het ambulancepersoneel zich beter met andere zaken bezig kan houden. Ik vermoed dat het apparaat getest is, en dat is aangetoond dat het minstens even goed of beter resultaat oplevert dan een handmatige reanimatie, dat het veilig is voor de patiënt.
reageerlela
Ik heb 1,5 jaar geleden moeten reanimeren in Hilversum. Toen de ambulance kwam hebben ze de patiënt ook aangesloten op de autopuls. Dit systeem is mij heel erg bij gebleven omdat ik het vervelend vond om ernaar te kijken. Het hele borstkas wordt steeds naar binnen geduwd. Deze patiënt had het trouwens niet overleefd.
reageerhulpverlener
Het is inderdaad in gooi en vecht streek inmiddels een vast gegeven dat bij elke reanimatie de autopulse mee gaat. los van de constante massage en de vaste frequentie geeft de autopulse in een reanimatie setting meer rust. je hebt nu bij een volledige reanimatie 4 personen nodig voor de basale reanimatie en dan is medicatie toedienen ook prima mogelijk. veelal ging het in Almere met diverse hulpverleners ook altijd heel goed alleen was het in een gemiddelde slaapkamer al snel erg druk met 2 man brandweer 4 man ambulance en met een beetje masel 2 man politie. mijn ervaring met de autopulse is een enorm prettig hulpmiddel die in de eerste seconden van het opstarten veel rust geeft. Het is mooi om te zien dat de ggd nu inmiddels de investering ook heb doorgevoerd.
reageerJan
Mooi initiatief!
reageer.\/\/.
"een nog niet goed onderzocht product waarvan de werking nog niet goed is uitgetet" - dat zal denk ik wel meevallen. Ambulancezorg is tot op de vierkante millimeter geprotocolleerd.
reageerylva
fijn dat de lucas steeds meer wordt aamgeschaft. hoe sneller dat ie kan worden ingezet hoe "groter" de kans is dat het slachtoffer het kan overleven. alleen hoop ik dat ze het hebben aangepast dat ie gecombineerd gebruikt kan worden met een aed.
reageerGooi
In het gooi zijn de ambulances al langer uitgerust met de autopuls. Dus resultaten zijn al lang bekend. En die zijn positief.
reageerReactie
Dit zijn kosten waar je niet moeilijk over moet doen. Goed dat het er is.
reageerBarbara
Omdat er niet van tevoren voorspeld kan worden wat de uitkomst zal zijn van een reanimatie zou ik niet meteen te vroeg juichen bij deze aanschaf..
reageerjoost
De aanbesteding op een nog niet goed onderzocht product waarvan de werking nog niet goed is uitgetet noem ik nou niet direct een centen kwestie eerder een verkwisting. Beter nadenken voor dat u iets leest.
reageer.\/\/.
Dat is omdat de zorg een markt geworden is. En daarin telt alleen de financiële kosten-batenanalyse. Overigens is het zo dat wie een reanimatie overleeft een hele grote kans heeft geheel of gedeeltelijk invalide te blijven. En wat dat kost.....
reageerCarla
Helemaal mee eens!!
reageerJohn
Waarom gelijk weer de vraag hoeveel het gekost heeft....je kunt ook zeggen wat levert het op.... Gezondheid kost geld maar redt ook levens....
reageer