"Het gaat niet om bezuinigen maar om verbeteren Jeugdzorg"

FLEVOLAND
De veranderingen in de jeugdzorg hebben niet als doel om te bezuinigen, maar om de zorg te verbeteren. Dat zegt wethouder Winnie Prins van Zeewolde. De gemeenten zijn vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de jeugdzorg en Prins coördineert die overgang voor Flevoland. Volgens haar zijn de Flevolandse gemeenten er klaar voor, maar is er nog wel de zorg of de gegevens die ze van het Rijk hebben gekregen allemaal kloppen.

Preventie
Toch gaat de overname van de jeugdzorg gepaard met een bezuiniging van 15 tot 25 procent. Volgens Prins is dat haalbaar door meer in te zetten op preventie. Hoe minder problemen uit de hand lopen, hoe minder het kost. Dat moet bereikt worden door een nauwere samenwerking van verschillende instellingen. Een gezin dat hulp nodig heeft krijgt één aanspreekpunt waar een heel team van professionals achter zit.

Verandering
Voor de gezinnen die nu al gebruik maken van zorg brengt deze verandering soms wat spanning met zich mee. Sandra Mol uit Zeewolde heeft een twaalfjarige zoon met PDD-NOS, een vorm van autisme. Zij is bang dat iemand straks zijn of haar visie koste wat het kost wil opleggen. Maar volgens wethouder Winnie Prins mag het gezin zelf aangeven welke hulp nodig is. Alleen wordt dan wel door een professional beoordeeld of die hulp ook echt nodig is.

reacties (16)

 • Jan klaassen

   

  Wat een sneu wereldje is dit geworden. Het chronisch gejammer van: ik heb "recht" op van alles en nog wat! Een volkomen doorgeslagen maatschappij. Niet zoiets van: Ik zadel de maatschappij op met mijn probleem, en hoe kunnen we dit gaan managen, maar: Ik heb een probleem en jullie lossen dat maar op! Wordt eens wakker het is geen verzorgingsstaat meer, opgesoupeerd door..........

  reageer
 • Sandra Mol

   

  Dank je wel voor je reactie Marcel. Ik denk dat het inderdaad passender is om er op een reactiepagina als deze niet zo diep op de materie in te gaan, al hoewel ik het wel belangrijk vind om het publiek te informeren over de gekkigheden die ik tegenkom, buiten de informatievoorziening van de gemeente om. Ik zal proberen rechtstreeks contact met je op te nemen, zodat ik mijn zorgen kan uitleggen.

  reageer
 • Marcel Oosterbos

   

  dan heb ik het item verkeerd geinterpreteerd volgens mij is het zo dat het college een verplichting heeft om een pgb te verstrekken indien de aanvrager motiveert waarom hij geen gebruik wil maken van de (voorgestelde) zorg in natura dat is iets anders dan dat je moet bewijzen dat de ZIN niet toereikend is, hiernaast moet je wel in staat zijn om de taken als pgb houder goed uit te kunnen voeren en moet de zelfingekochte zorg van goede kwaliteit zijn, probleem is dat bij de laatste twee de criteria niet helder zijn althans ik kan ze nergens terugvinden voor Zeewolde. Wat mij betreft is het wat vreemd dat de beoordeling over het al dan niet toekennen van het PGB op advies van het expertteam gebeurt die ook adviseert/overlegt over de toe te kennen zorg dit zou meer uit mekaar getrokken moeten worden zoals jezelf ook aangaf...Ik wou toch graag reageren op je bericht maar het gaat wat ver om op deze plek verder in te gaan op jullie persoonlijke situatie.

  reageer
 • frisjes

   

  Droom verder mw Winnie Prins. U heeft waarschijnlijk geen zorgintensief kind of ouder in uw familie, die zo van de zorg afhankelijk is. Anders sprak u deze woorden niet. Niet meer je eigen PGB-er kunnen kiezen, omdat deze als ZZP-er werkt bv....en dat straks niet onder de natura zorg valt..... Nog minder uurtjes zorg krijgen, omdat elk uurtje dat jij minder krijgt, helpt aan de bezuiniging enne die gaat NIEMAND, maar dan ook NIEMAND die zorg nodig heeft voorbij. Helaas.

  reageer
 • ik weer

   

  ja ervaring en kennissen die niets anders kunnen dan dit werk en blijkbaar heeft johan ook niets beter te doen snachts aan de reactie te zien verder laat ik het hierbij want dit soort mensen zijn niet mijn vrienden en zouden op een heel amdere plaats beland zijn ook kennis johan

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ras

   

  kijk dit zijn nou mensen die het door hebben.

  reageer
 • Sandra Mol

   

  Beste Marcel, mijn zorgen zitten 'm in het volgende. Tot nu toe mag iedereen die zorg nodig heeft, kiezen of deze zorg In Natura wordt aangeboden of dat men de verantwoordelijkheid neemt om zelf de juiste zorg in te kopen dmv een PGB. Na het overgangsrecht (dus als men werkelijk onder de gemeente valt) kun je alleen de beschikking over een PGB krijgen als je aan de zorgprofessional hebt kunnen bewijzen dat Zorg In Natura niet volstaat. Deze zorgprofessional zit met een dubbele pet, want deze is in dienst van een zorgaanbieder. Enerzijds zal hij de belangen van zijn werkgever dienen, namelijk een nieuwe Zorg In Natura-client leveren. Anderzijds moet hij er voor zorgen dat het kind de beste zorg krijgt, wat bij de meeste kinderen (80% heb ik wel eens gehoord) een PGB betekent. Dit komt omdat er vrijwel geen Zorg In Natura-instellingen voor deze zorgvragers is. Ik hoop je hiermee mijn zorgen te hebben verduidelijkt, maar mochten er nog vragen zijn, dan beantwoord ik ze graag.

  reageer
 • marcel

   

  De wethouder had hier de zorg van mevrouw Mol weg kunnen nemen door aan te geven dat de directe toegang tot specialistische jeugdzorg nog steeds gewaarborgd is via de huisarts......

  reageer
 • pietje

   

  Verbeteren is het nieuwe bezuinigen...

  reageer
 • frits

   

  het gaat niet om verbeteren van jeugdzorg het gaat puur om bezuinigen opgelegd door de geld graaiers uit denhaag

  reageer
 • Carry

   

  Zouden ze hun eigen leugens nu ook geloven?

  reageer
 • Hans

   

  Niet als doel te bezuinigen? Als mevrouw Prins zo een beleid verdedigt,heb je toch niets te verwachten van de plaatselijke politiek! Triest!

  reageer
 • kees d.

   

  De bezuinigingen in de zorg zijn noodzakelijk geworden nadat dit kabinet 70 miljard euro van de AWBZ premie aan andere zaken dan de zorg heeft besteed. Dan roepen deze wanbestuurders nog dat de zorg onbetaalbaar is geworden. Buiten dat de zorg een stuk minder gaat worden komen er ook nog eens een hoop werklozen bij.

  reageer
 • Johan

   

  Ik ken er een paar die in deze zorg werken. Deze doen der werk met plezier en uit de kracht om wat voor een ander te betekenen. Uit wraak lijkt me een rare en vooral nare gedachte. zelf kennis?

  reageer
 • ik zorg zelf wel

   

  als deze maatschappij niet zo zou pronken met hun eigen gebrek dan kon deze instantie nuttig werk gaan doen want de mensen die hier zijn zelf slachtoffer geweest en pakken nu die mensen terug dit is een vorm van zwakte helaas

  reageer
 • Bram

   

  ook deze dame staat buiten de werkelijkheid, weet niet wat ze zegt en liegt de bevolking keihard voor....Ze moet ook wel anders is haar carriere voorbij...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert