Almere en Ymere breken contract Nobelhorst open

ALMERE
De gemeente Almere en Ymere hebben het contract over de nieuwbouwwijk Nobelhorst opengebroken. De woningcorporatie kan door de crisis op de woningmarkt en door rijksmaatregelen niet het afgesproken aantal woningen bouwen.

Afgesproken was dat de woningcorporatie grond afneemt voor de eerste duizend woningen. Daarnaast zou Ymere op een later moment nog eens 1.900 woningen in de wijk neerzetten. Omdat de corporatie veel minder investeringen kan doen, is nu afgesproken dat die 1.900 woningen ook door andere partijen gerealiseerd kunnen worden.

Welke financiële consequenties dit precies voor de gemeente heeft, is onduidelijk. Het college van b en w wil de deal donderdag achter gesloten deuren met de gemeenteraad bespreken.

reacties (11)

 • Michael

   

  Beste Landrot, een ieder die goed let op de belangrijkste economische indicatoren had dit kunnen voorspellen. Toen Ymere het contract tekende was de crisis al 3 jaar aan de gang. De korte termijn vooruitzichten waren op dat moment alles behalve positief. Met het ondertekenen van het contract in 2011 heeft Ymere dus een behoorlijk risico genomen, bewust of onbewust, daar kan ik niet over oordelen. Voor wat betreft mijn successen, ik ben mede-eigenaar en commercieel directeur van een succesvol ICT detacheringsbureau. Ooit begonnen samen met een vriend op mijn zolderkamer en inmiddels 20 man personeel in dienst en een EBITDA waar menig MKB+ bedrijf jaloers op is. Daarnaast help ik jonge Flevolandse ICT ondernemers op weg om van hun start-up een succes te maken. Daar zitten een aantal bedrijven tussen die inmiddels een gevestigd naam hebben in Flevoland. Hoewel vastgoed niet mijn vakgebied is ben ik van mening dat je met gezond verstand en een zorgvuldige analyse een heel eind komt. En anders zijn er tal van bedrijven die objectief kunnen adviseren, bijvoorbeeld Metafoor, het bedrijf van een andere succesvolle Flevolandse ondernemer. Wat zijn uw successen? Laten we beginnen met uw voornaam?

  reageer
 • landrot

   

  De beste stuurlui staan weer op dit forum. Zagen het allang aankomen, weten het beter, en zien weer complotten. Je vraagt je af welke successen ze zelf op hun lijstje hebben staan

  reageer
 • Sjef

   

  Goede kans voor zelfbouwers. Moet de vierkante meterprijs voor kleine kavels (<300m2) wel zakken tot EUR 250 per vierkante meter. Het is dan af voor je het weet. ;)

  reageer
 • Michael

   

  Ymere had dit inderdaad al in 2011 kunnen zien aankomen. Wat mij betreft weer een voorbeeld van mismanagement bij Ymere. Desondanks ben ik blij dat Ymere en Gemeente Almere er samen uitgekomen zijn, vooral voor alle (toekomstige) bewoners van Nobelhorst. Ik blijf Nobelhorst een mooi initiatief vinden, helaas alleen in een ongelukkige tijd. Ik hoop dat Gemeente Almere er bij het selecteren van partijen voor de overige 1.900 woningen er ook erop let dat de plannen van deze partijen passen bij het karakter van Nobelhorst (een stadsdorp). Maar dat zal wel niet, denk dat ze al lang blij zijn als een andere partij zich conformeert aan (een gedeelte van) de overige 1.900 woningen. Overigens wel slim van Ymere om het op deze manier aan te pakken, komen ze er toch mooi onderuit.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En zo komen de problemen van de Rochdales uiteindelijk op het bordje van de gemeentebegroting. En uiteraard is dit onderwerp zó beladen dat het alleen achter gesloten deuren besproken kan worden. Want ten koste van alles moet worden voorkomen dat we er als burgers achter kunnen komen hoe de vork in de steel zit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  verbaasd me niks; had al van begin contract zoiets voorspeld. Almere heeft veel te veel bouwlocaties en daarnaast proberen ze nog de bestaande stad in te breien en Almere Weerwater vol te krijgen. Elk weldenkend mens snapt dat dat allemaal onmogelijk is en per definitie het 1 ten koste gaat van het andere. en idd terecht opgemerkt : huurwoningen een tekort en daar gebeurt nagenoeg niks.

  reageer
 • haha

   

  Kun je ook positief bekijken. Komt het toch nog in de buurt van een hutje op de ..... kale vlakte..

  reageer
 • fred.

   

  lekker. je zal er maar net een huis hebbeb gekocht. blijft dus nog vele vele jaren een kale vlakte...

  reageer
 • Noel B

   

  Moet je nagaan dat een gemiddeld huis 200.000,- kost waarvan 35000,- aan bouwmaterialen en redt aan belastingen, uurloon bouwvakkers en nutsvoorzieningen is. Cement, stenen, glas kost in verhouding niets! Dus waar gaat dit over? Belastingen verlagen op uurloon bouwvakkers, cement en stenen en de bouw trekt weer aan als in Duitsland. Netzoals auto verkoop. Op een auto van 10.000,- gaat de BPM volgend jaar met 11% omhoog?!?!? Autoverkoper en monteur ga maar vast op zoek. Men blijft daarna langer rijden in een oude stink auto. NL gaat kapot!

  reageer
 • cor h

   

  hoezo crisis? er zijn nog altijd meer sociaal huur zoekende dan huur woningen? dat is toch de kern taak van een sociale woningbouw vereniging?

  reageer
 • hk

   

  Het contract is uit 2011 en de crisis loopt al sinds 2008... wie houdt hier nou wie voor de gek??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert