"Uitkijken dat mantelzorgers niet over de kop gaan"
Overbelasting
Om te voorkomen dat mantelzorgers zelf omvallen is er de zogenoemde respijtzorg. Degene voor wie gezorgd wordt gaat dan bijvoorbeeld een paar uur naar een zorgboerderij, dagbesteding of uit logeren. Maar nu de gemeenten vanaf 1 januari verantwoordelijk zijn voor deze zorg komt dat onder druk te staan. Er moet flink bezuinigd worden en enkele zorgboerderijen in Flevoland hebben daardoor al de deuren moeten sluiten.
Hulp
Volgens het CMO Flevoland hoeven de bezuinigingen niet per definitie te betekenen dat alle druk bij de mantelzorgers terecht komt. Het is de bedoeling dat er nieuwe initiatieven voor in de plaats komen en mantelzorgers zelf moeten meer mensen uit hun eigen omgeving om hulp vragen. Volgens het CMO is daar vaak meer hulp te krijgen dan men denkt.
reacties (13)
johanna
dat doen ze zeker
reageerjuul
idd. wat willen ze nu? meer mantelzorgers en meer mensen aan het werk? waar halen we die tijd vandaan? oja , door het ontslaan van meer mensen uit de zorg kunnen er weer meer mensen mantelzorger worden. daar is het blikje mantelzorgers! Eerst werd je betaald voor je leuke werk bij de zorgboerderij. nu kan je voor niets werk doen!
reageer.\/\/.
Men is er achter gekomen dat het geld van de zorg vrijelijk gestolen kan worden door volledig parasitaire clubs, bureaus en instanties. En daarom wordt, net als vroeger, een systeem van bedéling opgezet, waarbij mensen van goede wil tot op het bot worden afgeragd. Bravo.
reageerGerten
Was bij de overheid ook maar vaak meer hulp te krijgen dan dat men denkt.
reageerpietje
In het christelijke Urk zijn waarschijnlijk veel grote families, die ook nog veelal in hun geboorteplaats zijn blijven wonen. In een stad als Almere ligt dat al heel anders: familie kan ver weg wonen, families kunnen uit slechts een paar mensen bestaan, de sociale vaardigheden kunnen ontbreken om anderen om hulp te vragen en ga zo maar door. Gemeentes rekenen zich misschien wel iets te veel op het veronderstelde rijke sociale leven van hun burgers - contacten zijn over het algemeen losser geworden en zorgen voor een zieke is wat anders dan gezellig even samen wat ondernemen. In het participatieverhaal wordt deze kant flink onderbelicht.
reageerJan
Natascha, als we niet verplicht worden om te werken omdat je anders de belastingen, je huur en de rest niet kunt betalen. Is het goed dat dit bestaat. In het gezin moeten beide ouders wel werken om het hoofd boven water te houden, niet iedereen is rijk geboren. Het zal goed zijn als je eens een maandje gaat ruilen met die meneer in het filmpje, dan roep je wel anders. De buren werken, de kennissen werken en je eigen familie ook. Probeer dan maar eens gewoon te leven of moeten we de mensen die hulp nodig hebben (waarvan sommige jouw vroeger ook geholpen hebben om groot te worden) op te bergen in tehuizen waar het eten zo nu en dan naar binnen wordt gegooid? Wassen met de brandslang allemaal op een rij en afspoelen?
reageerJade
Zorgboerderijen moeten gewoon openblijven, juist in deze tijd. Voor volwassen is het erg leuk om daar te zijn. Maar ook voor kinderen die de zorgboerderijen bezoeken is het voor de ouders even geen zorg. Juist voor deze groep is het ook erg belangrijk voor de familie dat dit bestaat. Als dit dicht gaat ontstaat er een groot gat voor de bezoekers maar ook voor de familie neemt dan de druk toe. Niet iedereen wil naar de andere dag instellingen toe waar je verplicht binnen zit of met ze alle op een rij mogen wandelen hand in hand met een medewerker als het zonnetje er is.
reageerDerrick
Kortzichtig Urk! Er is een groot verschil tussen verzorgen of de totale zorg overnemen. We betalen miljarden aan de verzorgingsstaat en laten vervolgens de non-professionals ziek worden...
reageerNatascha
Dat hoort ook zeker de normaalste zaak van de wereld te zijn. Maar vergeet niet, we hebben tegenwoordig allemaal een druk leven met werk en eigen gezin. Dus geen tijd voor jezelf laat staan dat je nog tijd heb om te mantelzorgen. Laten we eerst eens tijd voor onze kinderen nemen. Zoals bekent zijn er veel probleem jongeren in Flevoland. Komt ook omdat ouders het tegenwoordig veel te druk hebben en geen tijd genoeg meer in de opvoeding stoppen. Een beetje aandacht voor onze kinderen doet wonderen.
reageerurker
waarom vindt bijna iedereen het zo gek om voor hun eigen familie te zorgen? dat hoort toch de normaalste zaak van de wereld te zijn?
reageerN
Het is ook erg van deze tijd dat je familie namelijk in de buurt woont...
reageerzorgmans
tuurlijk.... we trekken even een paar blikken mantelzorgers open.
reageerDirk
een armoedig landje begint het te worden !!
reageer