SVOL: nieuw schoolsysteem in Lelystad

LELYSTAD
De drie brede middelbare scholen in Lelystad - SGL, ISG Arcus en De Rietlanden - moeten omgevormd worden naar een vmbo cluster en een havo/vwo cluster. Die komen op twee van de drie bestaande locaties van de huidige scholen. Het is nog onbekend welke school verdwijnt.

Dat staat in een nieuw voorstel van de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad. Volgens bestuurder Barry Lommen is een herinrichting noodzakelijk om de stabiliteit, continuïteit en kwaliteit van het voortgezet onderwijs in de komende jaren te kunnen garanderen. Waarbij scherp naar de kosten wordt gekeken.

Lommen weet zich gesteund door de schoolleiders van de drie scholen en de Raad van Toezicht. Dinsdagavond legt hij zijn plannen voor aan vertegenwoordigers van docenten en ouders. In het schooljaar 2018/2019 moet het nieuwe schoolsysteem operationeel zijn.

reacties (16)

 • Peter

   

  Het is te hopen dat er goed nagedacht wordt over de locaties. De Rietlanden ligt op redelijke afstand van een wijk in aanbouw. De Arcus ligt mooi centraal gelegen bij het station en naast het MBO waarmee goed samengewerkt wordt en waar volgens mij nog veel meer samenwerkingsvormen mogelijk zijn. Een nieuw campusachtig gebouw bij Arcus zou prima 'verbonden' kunnen worden met de mogelijkheden van het MBO. Een goede architect kan het Arcusgebouw voor nog zeker 50 jaar opnieuw bestemmen. Het gebouw is wel oud maar prima te renoveren door mensen met verstand van zaken en er ligt nog voldoende onbebouwd terrein om heen, dus ruimte zat. Het Arcusterrein zal de komende 15 jaar nauwelijks aantrekkelijk zijn voor de gemeente voor een herbestemming zoals winkels e.d. Terwijl het terrein van de SGL zo ontzettend veel mogelijkheden heeft voor herbestemming, daar kun je wel wat mee.

  reageer
 • Henk

   

  Amen!

  reageer
 • frits

   

  Een groter streekziekenhuis zal er ook echt niet meer komen. Het Zuiderzeeziekenhuis moest ook al gered worden, en functioneert nu eindelijk redelijk. Iets anders nuttigs kun je met het SGL-terrein niet doen. Woninglocaties zijn er ook al teveel, en ook op aantrekkelijkere locaties in de stad. Een terrein naast het Stadshart is dan toch beter te hergebruiken, zeker in combinatie met Parkwijk, en als de Zuigerplasdreef weer hersteld is.

  reageer
 • Esther

   

  Goede uitleg van Ilse. Ik vind dit zeer positief. Hopelijk gaat de realisatie van dit plan niet te lang duren.

  reageer
 • Ilse

   

  Om de simpele reden dat dit niet te betalen is op deze manier Henk. Dit heeft niets met de identiteit van Arcus te maken, maar alles met het beperken van keuzes als dit niet gedaan zou worden. Als de scholen blijven werken zoals ze nu doen, dus 3 brede scholen, dan betekent dit automatisch dat er op alle 3 de scholen kleine groepjes overblijven op de verschillende niveaus. Leerlingen moeten richtingen kiezen en door de kleine aantallen kunnen niet alle richtingen of profielen worden aangeboden. In het VMBO zijn in totaal 6 profielen mogelijk maar bij een laag leerlingenaantal ga je deze niet alle 6 aanbieden omdat dan de groepen veel te klein worden. Door de 3 scholen samen te voegen ontstaat de mogelijkheid weer om toch meer of zelfs alle profielen aan te gaan bieden omdat dan de groepen ineens weer van acceptabele grote zijn. 4 leerlingen van de SGL, 4 van de Rietlanden en 4 van Arcus met dezelfde interesses maken ineens weer een mooie groep leerlingen voor 1 klas. Het onderwijs leent zich er vervolgens uitstekend voor om de betreffende leerlingen de ruimte te gunnen die bij hun identiteit hoort. Daar is geen apart gebouw voor nodig. Juist de dure verouderde gebouwen slokken nu enorm veel geld op wat eigenlijk bedoeld is voor het primaire proces, dus het onderwijs zelf. Hier moet wat gebeuren, en snel ook.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dennis

   

  Deze verandering zal pas over 3 jaar werkelijk waarheid zijn voor de leerlingen.. drie brede scholen geven juist minder keuzes (de scholen kunnen zeer weinig profielen aanbieden) en zijn niet te betalen.

  reageer
 • Ik

   

  Lekker net wanneer mijn meisje naar de middelbare gaat.. Zal t eerste jaar wel een zooitje zijn..

  reageer
 • Ik

   

  En de pijler.. Arcus is brug en pijler samengevoegd..

  reageer
 • HM

   

  Waarom geen drie scholen met elk hun eigen identiteit zodat er voor ouders wat te kiezen valt? Lelystad is daar groot genoeg voor. Dit lijkt wel heel sterk op een nieuwe poging om het bijzonder onderwijs (Arcus) de nek om te draaien. Alsof er kost wat kost alleen nog maar openbaar onderwijs over mag blijven. We zijn hier toch niet in Oost-Duitsland?

  reageer
 • Henk

   

  Je bent al een tijdje niet in Lelystad geweest? De geldersman bestaat al sinds 1992/1993 niet meer. Het groenhorst college wat na enkele jaren t oude pand van de geldersman betrok valt onder eigen bestuur en niet onder die van SVGOL

  reageer
 • maan

   

  5 scholen? Waar? SGL, Rietlanden, de Brug(arcus) en de Geldersman, dat zijn er 4. En die zijn er nu nog steeds, alleen is Geldersman, de Groenhorst geworden.

  reageer
 • Hendrik

   

  Denk dat de SGL de klos is. Dat terrein was bedoeld voor de nieuwbouw van een groter streekziekenhuis.

  reageer
 • Peter

   

  Lijkt me een goede ontwikkeling!

  reageer
 • hk

   

  20 jaar geleden waren er ook veel meer scholieren...

  reageer
 • frits

   

  Hef de Arcus dan maar op. Meer kansen om de Zuigerplasdreef weer te herstellen. De Rietlanden en de SGL liggen op mooie ruime locaties waar je als school veel mee kunt. Bijvoorbeeld met eigen sportcomplexen. En ook ruimte voor toevoeging van lokalen.

  reageer
 • School

   

  Vroeger had je nog een keuze in Lelystad nog ff kan je niet meer kiezen... 20jaar gelden had je 5 scholen straks nog maar 2 !!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert