Vereniging blij: geen wilde dieren meer in circus

ALMERE
De Almeerse vereniging Wilde Dieren de Tent Uit is blij met het besluit van het ministerie van Economische Zaken om geen wilde dieren meer toe te laten in het circus. Het streven is om dat verbod per september volgend jaar in te laten gaan. Het gaat onder meer om olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s, zeeleeuwen, apen en nijlpaarden.

Staatssecretaris Dijksma zegt dat het niet meer van deze tijd is dat wilde dieren optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.

"Wilde Dieren de Tent Uit" is een samenwerkingsverband van verschillende dierenbeschermingsorganisaties, waaronder de Almeerse Stichting AAP. Ze pleiten al jaren voor een verbod.De vereniging heeft aangeboden om de dieren op te vangen.

reacties (23)

 • The Lion King

   

  Goedverzorgd? Ik zit in een kooi, loop wat heen en weer....

  reageer
 • Herman

   

  Ook maar meteen alle fokkerijen sluiten voor huisdieren, ras honden en katten, want dat is nog een veel ergere uitbuiting van dierenleed. En DAT heet dan huisdieren.

  reageer
 • yr

   

  wilde dieren zijn al eeuwen het onderdeel van het circus; waar hebben we het over, mensen het werk ontnemen!

  reageer
 • Puk

   

  Fantastisch nieuws! Eindelijk is deze achterlijke traditie van dierenuitbuiterij nu voorbij.

  reageer
 • Hendrik..

   

  Dus als we die "wilde" circus dieren dan los laten in de Oostvaardersplassen, hebben we een win win situatie. Heerlijk, olifanten en giraffen kijken vanuit de trein........

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Herman

   

  Nee, breng ze terug in de vrije natuur. Daar worden ze binnen de kortste tijd afgeknald door stropers voor hun huid of ivoor. Maar ja, dat is dan niet erg, het gebeurde immers in de vrije natuur!!!

  reageer
 • Faerie

   

  Ik denk dat de toekomst inderdaad meer ligt in een Circus met sneller vermaak dan dat met dieren mogelijk is. Herman Renz past zich inderdaad al aan met meer acrobatiek en stunts. En Cirque du Soleil is de top en gebruikt geen dieren. Maar... voor wat ik met eigen ogen heb gezien zijn de dieren, in elk geval die ik bij Herman Renz (Tom Dieck jr.) heb gezien, niet slecht af. De tijgers, lijgers en leeuwen zagen er niet bepaald gestesst uit. De hokken en het buitenverblijf waren, voor zover technisch mogelijk is met een reizend gezelschap, ruim. Inderdaad niet slechter dan de alternatieven, opvang of dierentuin. Kom op, ik heb veel respect voor AAP, maar wat kunnen zij bieden? En de vroegere stichting Pantera? Die maken het nog bonter om geld te verdienen voor de verzorging. Mensen mogen daar dichterbij de dieren komen dan elders. Hoe bedoel je stress en onnatuurlijke omgeving? Zet het verbod anders in. Bepaal dat de dieren die nu nog in gevangenschap voor het circus werken (mogen van mij ALLE dieren zijn, niet alleen 'wilde') dat tot hun pensioenleeftijd kunnen doen. Dat er meer toezicht komt is prima, om in elk geval tot de dag dat er geen dier meer in het circus werkt, te zorgen dat de omstandigheden goed zijn en blijven. Maar.. ik vind ook dat opvangen wel wat beter bekeken mogen worden. AAP is wat dat betreft goed bezig, buitenstaanders kunnen niet zomaar dichtbij de dieren komen en het hoofddoel blijft waar mogelijk rehabilitatie. Bij de opvang voor katachtigen in Anna Palowna zet ik meer mn vraagtekens en zijn naar mijn idee de dieren van bijvoorbeeld Tom Dieck jr. beter af.

  reageer
 • Peter Aggenbach

   

  Oh. Dus 250 goedverzorgde wilde dieren mogen niet meer in het circus optreden? En ongeveer 1000 stuks per jaar verwaarloosde wilde dieren in de Oostvaardersplassen mogen daar wél de hongerdood sterven. Hier klopt iets niet(...)

  reageer
 • Hoi

   

  Idd, die dieren hebben het goed bij het circus en dat ze in kleine kooien vervoerd worden, is niks mis mee. Wij zitten toch ook een auto, en een baby leg je vast in een maxi-Cosi, dus ook wij hebben als we vervoerd worden niet alle ruimte. Misschien is het een idee dat minister Sharon D. ze zelf lopend gaat verplaatsen, dan heeft ze een Win Win resultaat.

  reageer
 • stef

   

  denk je dat die dieren het zometeen beter hebben in oost europa of de balkan? een hok waarbij ze zich net kunnen omdraaien en amper voedsel, de Werp die er met willekeur over heen gaat?

  reageer
 • wilma

   

  Zij hebben het helemaal niet slecht in het circus! Als ik lees dat een circusolifant 34 jaar is.........De minister kan beter iets doen tegen eigenaren van mishandelde en verwaarloosde dieren en dit eeuwenoude beroep in haar waarde laten; ze doen er gezinnen en vooral kinderen een plezier mee. Als ik in een petitie mee kan tekenen voor het behoud van circusdieren ben ik van de partij!

  reageer
 • Paul

   

  Of je ze nu wel of niet "wilde" dieren noemt ze horen niet in een klein hokje te zitten en moeten vrij kunnen bewegen, ze hebben niets misdaan dus hoeven ook niet gevangen te zitten!

  reageer
 • Herman

   

  Is er eigenlijk wel nog een normaal denkend mens, die geloofd, dat die "wilde" dieren werkelijk "wilde " dieren zijn? De meeste worden in het circus geboren en kunnen dus ONMOGELIJK als "wilde" dieren bestempeld worden. Alleen die zogenaamde verenigingen en politici geloven dat.

  reageer
 • Paul

   

  Natuurlijk hebben deze dieren het slecht, altijd opgesloten zitten in een klein hokje, goed dat het verboden wordt!

  reageer
 • Hendrik..

   

  Dat circus in Den Haag heeft enkele honderden veel te hoog betaalde circusartiesten die nodig terug moeten naar hun natuurlijke leefomgeving.

  reageer
 • Oleg Popov

   

  Een goede clown in zijn natuurlijke omgeving is meer waard dan honderd wilde dieren in een kooi.

  reageer
 • pieter

   

  dan blijven alleen de enge clowns over ; kan de circustent beter meteen sluiten.

  reageer
 • j.

   

  Gaan we toch gewoon lekker naar dat circus in Den Haag kijken!

  reageer
 • johan

   

  Denkt u dat ze het niet slecht hebben dan? Een tijger in een veredelde zeecontainer met tralies stoppen... nounou wat zal dat dier blij zijn. Dit soort dieren zijn niet voor vermaak.

  reageer
 • Marc

   

  Dat werd eens een keer tijd. Gelukkig zijn de beste circussen zonder wilde dieren,

  reageer
 • kees d.

   

  Zijn er nog meer van die onzinnige verenigingen? Denken ze dat die dieren het slecht hebben in het circus? We hebben hier in Nederland allerlei instanties die toezicht houden op de circusdieren. Daar stuitert het blije gezicht van Dijksma gewoon overheen.

  reageer
 • TimvD

   

  wat moet het circus nu doen? acrobaat, clown, honden en paarden. klaar xD

  reageer
 • tavz

   

  verbied dan het hele circus maar, komt toch niemand kijken naar alleen een clown!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert