Nieuwe duurzame stal voor bijna 9.000 vleesvarkens

ZEEWOLDE
In Zeewolde is een nieuwe duurzame vleesvarkensstal geopend voor bijna 9.000 biggen. De stal van de familie Broeren is licht, ruim en aan twee zijden voorzien van een grote glazen lichtstraat. Daardoor is er daglicht in de stallen en ervaren de varkens een natuurlijk dag- en nachtritme. De stallen hebben extra ruimte en er is ook speelgoed voor de dieren.

Op het bedrijf is ook een voerfabriek gebouwd waarin tarwe van eigen land en van boeren uit de regio wordt verwerkt. Een automatisch voersysteem zorgt ervoor dat elk varken een portie krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. Dat moet ze gezond houden.

Zaterdag had het bedrijf een open dag. Die trok veel bezoekers.

reacties (24)

 • Barbara

   

  Okee @Eatmeat,je hebt gelijk, een perfecte wereld moeilijk.. Maar wel een mogelijkheid voor allen te groeien naar een bestaand geweten. Dagelijks aanpasbaar, zo houd je het levendig!

  reageer
 • Koos W.

   

  Zoals in eerdere reacties is gezegd is het denken over hoe we dieren moeten houden de laatste 50 jaar gewijzigd. Het zou mooi zijn als we een wereld zouden hebben zonder vlees maar dat realiseer je niet. Daarom is het mooi als er stappen worden gemaakt. De boerderij van deze boer kan de komende jaren bijvoorbeeld een EU-norm worden, waardoor eerst alle andere intensieve bedrijven daaraan moeten voldoen. Dan zijn we alweer een stap verder, en dan weer kijken naar een nog diervriendelijkere oplossing. Stapsgewijs kunnen we er komen. Daarvoor zijn dit soort initiatieven welkom.

  reageer
 • Kapita

   

  Vraag en aanbod!

  reageer
 • Ruben

   

  Erg mooi bedrijf top

  reageer
 • Puk

   

  9.000 varkens en dat wordt duurzaam genoemd?!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jan

   

  Ik ben er zelf geweest, mooi bedrijf, goed ondernemerschap op een plek waar niemand last heeft van de schaalvergroting, klaar voor de toekomst en de dieren worden gehouden conform de gestelde eisen. Werkgelegenheid voor meerdere mensen. Succes fam. Broeren.

  reageer
 • Eatmeat

   

  In een perfecte wereld zou je gelijk hebben, maja dat is ie eenmaal niet!

  reageer
 • Barbara

   

  Op jou aanraden heb ik net de duidelijk geformuleerde brief van de varkensboer gelezen @Swiebertje. Hij zou als voorbeeldbrief kunnen dienen voor veel mensen die ook de dupe zijn geworden van bandeloos agressieve praktijken in vele situaties die niet door de beugel kunnen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Ik vertel mijn kippen thuis elke ochtend een mop, daar worden ze ontzettend blij van... Barbara wordt eens wakker (dier)! Een dier is geen mens. Natuurlijk moet je een dier goed verzorgen en liefdevol. Maar dat doet deze boer in Zeewolde zeker. Dit is een prachtig voorbeeld hoe het overal zou moeten zijn. Maar een dier is geen mens en dus moet je ook emoties en gevoelens op een andere manier bekijken. Dat is niet te vergelijken. Zo kijken dieren namelijk ook niet naar elkaar, behalve in de Donald Duck en in tekenfilmseries. De natuur draait om eten of gegeten worden. Lees de brief van varkenshouder Chris Hoeven maar eens! Fijne zondag!

  reageer
 • arie

   

  Iemand probeert binnen de mogelijkheden een zo goed mogelijk alternatief te bieden en je moet er weer overheen denderen met een zo zuur mogelijke reactie en ziekten waar totaal geen enkel medisch onderbouwd bewijs voor is. Eet je zelf wel gezond want volgens mij risp je alleen maar zuur op. Heel mooi dat er steeds meer van dit soort alternatieven zijn waarbij er zo goed mogelijk voor dieren gezorgd kan worden zonder dat de prijs van goed vlees zo wordt opgedreven dat het een luxeproduct wordt.

  reageer
 • Barbara

   

  Hah @Ben...Als je het eenmaal ontdekt hebt begrijp je dat een onschuldig dier, in dit geval de varkens die moedwillig in gevangenschap hun tijd moeten doorbrengen, zoveel meer te geven hebben dan het stuk vlees op ons bord.

  reageer
 • Ben

   

  We hebben er weer een, deze snapt het ook niet!!

  reageer
 • Barbara

   

  Geef eens een voorbeeld op welke manier deze dieren in gevangenschap hun blijdschap kunnen uiten? Ze kunnen geen kant op, noch met hun lijf, noch met hun emoties. Het zijn net mensen in die zin!

  reageer
 • Maaike

   

  Je hebt zo gelijk Barbara

  reageer
 • vers

   

  alles is beter dan hoe het nu is voor de dieren de dieren worden hier toch stukken blijer van dan in de hokken van nu

  reageer
 • Louise

   

  De intensieve veehouderij is ontstaan in de jaren 60- 70. Het is toentertijd een vorm van productie geworden die iedereen acceptabel vond. Inmiddels zijN we 50 jaar verder en zijn de omstandigheden veranderd. Duurzaam denken en handelen en diervriendelijk produceren zijn er twee van. Tevens zal onze vleesconsumptie naar beneden moeten. Mijn vader had een intensieve veehouderij en ik weet hoe het was. Hij deed zijn werk op een voor toen verantwoorde wijze en met aandacht voor de dieren. Dat de werkwijze van toen nu niet meer past maakt boeren geen boemannen, zij zullen echter wel tijd en geld moeten kunnen investeren om de omslag te kunnen maken. De boer in Zeewolde is een mooi voorbeeld daarvan, denk ik.

  reageer
 • kim

   

  Barbara dat is t verschil, het zijn geen huisdieren. Het is een levend product. Die een hele hoop mensen uiteindelijk consumeren. Dat blijft een feit. Mensen blijven vlees eten, wat echt super lekker is. Er zijn nog een hoop stallen binnen de Eu waarbij de leefomstandigheden echt verschrikkelijk zijn. Waardoor de prijzen echt laag zijn. Deze boer heeft zijn uiterste best gedaan om er voor te zorgen dat deze varkens kunnen leven in goeie en gezonde leef omstandigheden. Ik weet zeker dat deze boer om zijn varkens geeft en met goeie zorg voor ze zorgt.

  reageer
 • Vleeseter

   

  Duurzaam is een verkrachte term. Het betekent niets. Het zou moeten betekenen: goed voor onze planeet. Als het gaat om vlees consumptie, dan is ons dieet niet duurzaam. Dus is een stal, hoeveel beter ook, dan wat er nu is....niet duurzaam. Eet minder vlees.

  reageer
 • piet

   

  topie eindelijk iemand die ook geeft om ze dieren en niet alleen aan de centen denkt die binnen moeten komen een hart op de goede plaats petje af erg mooi en een dier die het naar zijn zin heeft zonder stres en een beter leven (heeft ook lekker der vlees )

  reageer
 • Jan

   

  Ik neem aan de u niet de moeite neemt om zelf met de betreffende veehouder in discussie te gaan over de voors en tegens van de stal of wilt u de leefwereld van de veehouder überhaupt niet begrijpen? Dat u de veehouder en veehandelaar niet uit elkaar kunt houden is u vergeven, waarbij ik mij overigens wel afvraag of u concrete bewijzen heeft dat de handelswijze van de veehouders/veehandelaren in deze meer gevallen van darmkanker veroorzaakt of zal gaan veroorzaken.

  reageer
 • Barbara

   

  Mooie woorden lees ik, maar om als varken een natuurlijk dag en nachtritme te kunnen ervaren in gevangenschap en ondertussen met je neus op de feiten gedrukt te worden dat dat opgelegde ritme zich afspeelt tussen vier ijzeren wanden met een dagelijks gedoseerd menu geeft mij de indruk dat het lot van deze dieren in handen ligt van mensen die hun eigen leefwereld al niet goed begrijpen, laat staan die van het dier. Het maakt mij in elk geval verdrietig als ik mijn huisdieren in zo'n ambiance zou willen laten leven. Je wilt als veehandelaar helemaal niet denken in termen van duurzaamheid, je wilt helemaal niet dat mensen minder vlees gaan eten. In tegendeel, je stimuleert het eetgedrag van lekker goedkope hamlappen precies in de verkeerde richting. De grote aantallen darmkankers zullen het bewijs ooit gaan leveren dat minder uiteindelijk meer oplevert..

  reageer
 • veevoer

   

  niet om te zeuren maareh, ben je dr geweest en ben je al eens bij een traditionele varkenshouderij geweest? Of roeptoeter je zo maar wat?

  reageer
 • burger

   

  Waar slaat het wakker eigenlijk op bij didactiek stichting

  reageer
 • Louise

   

  Ik ben benieuwd wat wakker dier hier van vindt! Ik vind het in ieder geval een goed initiatief en een mooi alternatief voor de traditionele intensieve veehouderij.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert