Rijksdienst wil uit pand aan Oostvaardersdijk

LELYSTAD
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil weg uit haar pand aan de Oostvaardersdijk in Lelystad. Het liefste voor 1 januari 2016. Het pand kost de Rijksdienst zo'n 800.000 euro per jaar. Daarnaast biedt het gebouw te weinig mogelijkheden om de collectie scheepsarcheologie aan het publiek te laten zien.

Batavialand
De Rijksdienst zet daarom sterk in op het plan Batavialand waarin museum Nieuw Land, de Rijksdienst en de Bataviawerf samenwerken. Een gedeelte van de collectie van de Rijksdienst kan in museum Nieuw Land tentoon worden gesteld. De rest wordt dan opgeslagen in het grotere depot van de Rijksdienst in Rijswijk.
In 2012 werden plannen voor het maritieme themapark Batavialand gepresenteerd. Begin dit jaar werd Peter Verdaasdonk als directeur van de stichting aangesteld.
Grootschalige nieuwbouw is volgens directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in eerste instantie niet noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. Zijn voorkeur gaat uit naar inhoudelijke samenwerking voordat plannen voor een groot attractiepark worden uitgewerkt.

Vertrek
Als Batavialand niet van de grond komt overweegt de Rijksdienst helemaal uit Lelystad te vertrekken. Samenwerking wordt dan gezocht met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
In Lelystad heeft de Rijksdienst zo'n 30.000 objecten opgeslagen. Allemaal hebben ze te maken met scheepsarcheologie, zoals delen van oude schepen. Ook worden er scheepswrakken geconserveerd en onderzocht.

Personeel
De ongeveer tien man personeel van de afdeling scheepsarcheologie hoeven niet te vrezen voor hun baan zegt Van 't Veen. Het is niet de bedoeling dat er gedwongen ontslagen vallen bij de Rijksdienst. Personeelsleden blijven of bij de collectie of kunnen op het hoofdkantoor in Amersfoort aan het werk.

reacties (13)

 • Hans

   

  de tekeningen die jij hebt zijn de oorspronkelijke plannen maar Bataviastad kan te weinig uitbreiden op terrein van RCE en wil dus het Nieuwland slopen. Daarom doet Bataviastad mee in de stichting Batavialand. Als commercieel bedrijf stappen ze in een niet levensvatbaar Batavialand om na een paar jaar de stekker eruit te halen en Bataviastad dan op inmiddels hun grond te kunnen uitbreiden. Dit gebeurd met instemming van Lodders en Fackeldey die beide nauw betrokken zijn bij Batavialand.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Nieuw Land op de plaats van RCE is onjuist ! Ik ben in het bezit van projecttekeningen Batavialand en NLE blijft op de plaats waar het NU is gevestigd met over het Nieuw Land heen een dijk van plm. 10a 12 meter met verder een dijklichaam van dezelfde hoogte vanaf plein Nieuw Land richting Batavia-haven en dan weer 2 dijklichamen vanaf nieuwe havenkom richting Mexx gebouw vroegere Sportmuseum en verder tussen Lelybaan en MEXX de Batavia op het droge ! Luchtballonnen ! Plannen stroken ook niet met het vigerende bestemmingsplan.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Helemaal mee eens. Dit roep ik al jaren tegen dovemansoren in de gemeente en provinciale politiek. De organisatie Nieuw Land bestaat uit: 5 bestuursleden 3 leden managementteam 11 medewerkers afd. Onderzoek en Collectie 5 medewerkers Interne Zaken 12 medewerkers Publiek en Presentatie Dit is wel Heel Veel voor een organisatie die nog geen 35.000 bezoekers (betalende en donateurs) per jaar ontvangt

  reageer
 • Hans

   

  Plannen zijn dat Nieuwland museum verhuist naar de plek van RCE en dat op de plek van het museum Bataviastad kan uitbreiden. Enig probleem is nog dat de gemeenten mede eigenaar zijn van Nieuwland en voor uitkopen (minimaal 2 miljoen) heeft Verdaasdonk geen geld. De gedeputeerde Lodders zit met twee petten op 1) in het bestuur van Nieuwland en 2) in het bestuur van Batavialand. Verdaasdonk heeft ook twee petten 1) directeur Nieuwland en 2) directeur Batavialand. Het wordt tijd dat de gemeente en provinciepolitiek daar vragen over gaat stellen.

  reageer
 • Hans

   

  Bezoekers komen voor het winkelen en gaan daarna niet naar een duf museum. Al jaren lopen de bezoekers aantallen terug. Er komen ongeveer 2 miljoen bezoekers bij Bataviastad en nog geen 30.000 bezoekers per jaar bij Nieuwland. Zonder subsidie kan Nieuwland niet bestaan. Batavialand is zonder subsidie niet levensvatbaar. Directeur Verdaasdonk en adjunct v/d Mos zijn de groot verdieners bij Nieuwland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ketelbinkie

   

  Ze mogen wel wat meer reclame maken bij het Bataviastad publiek. De entree is gratis en kinderen willen die echte grote Michiel de Ruyter kanons wel eens in het echt zien.

  reageer
 • Koos W.

   

  Ja, en een haven met een bruine vloot, cruise schepen met vele toeristen die daar afmeren. Een groot parkeerterrein voor bussen en auto's en een boulevard met horeca gelegenheden met uitzicht op de haven en het markermeer. Zucht het kan allemaal zo mooi zijn, maar het zijn steeds plannen, ideeen en daar blijft het bij.

  reageer
 • LELY

   

  Dit is oud nieuws, want dit is al enkele maanden bekend. Maar de woordvoerder RCE draaide destijds om de hetebrij heen, want de huur was toen al opgezegd. Je ziet er ook bijna geen bezoeker want het is moeilijk zichtbaar en bereikbaar. Slopen dat pand dan kan Batavia-Stad ook daar uitbreiden, wat de bedoeling ook is/was. Verder is en blijft Batavialand een LUCHTballon.

  reageer
 • Jan

   

  Het zou mooi zijn als dit in een publiek museum kwam, meer bezoekers voor bataviastad, extra inkomsten. En met batavia, nieuw land, bataviastad echt een volle dag uit voor bezoekers die van ver komen.

  reageer
 • ingrid

   

  Woon 15 jaar in Lelystad maar had niet eerder gehoord van de collectie van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Ik lees graag Flevolands nieuws en volg de actualiteiten. Jammer dat ik dit gemist heb.

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Een ander pand zal minder kosten??? Dit is toch ook al van het Rijk? Ze mogen de deur en de openingstijden wel wat beter markeren. Ook zou het helpen als die uitgebluste figuren van de Bataviawerf, die meer met hun roddels en roosters bezig zijn, ook maar iets zouden weten van wat erin de omgeving te zien is.

  reageer
 • ABS

   

  Triest dat toch weer bekende namen opduiken bij dat Batavialand zoals een wethouder die te licht bevonden en dus weggestuurd is (Lodders) en een gedeputeerde die aangeeft feitelijk niet te weten wat hij kan/moet bereiken op provinciaal niveau na uiteraard wel eerst stevig aan zijn netwerk gewerkt te hebben, dus ook feitelijk te licht is, en daarom maar burgemeester wil worden (Witteman).

  reageer
 • Het Rijk

   

  Dus met chantage probeert het rijk Lelystad een oor aan te naaien door te dreigen weg te gaan. Als er geen samen werking komt met batavialand misschien moet het rijk juist de eerste stap doen!! ....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert