Almeerder wint snelle elektrische fiets

ALMERE
Herman Heemskerk (60) uit Almere Buiten heeft vanmorgen een elektrische fiets gewonnen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij deed mee aan een proef met de naam Electric Highway.

Doel van de proef was om de forenzenfiles te ontlasten door naar het werk te fietsen. Henk Heemskerk werkt bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam, 40 kilometer van zijn woning.

Zijn nieuwe elektrische fiets haalt 40 kilometer per uur. Hij is van plan zijn nieuwe vervoermiddel vaak te gebruiken voor woon-werkverkeer.

reacties (13)

 • Theo

   

  Gefeliciteerd met je fiets. Geniet ervan!

  reageer
 • Peter

   

  even voor alle duidelijkheid. High speed e-bike De high speed e-bike gaat met meetrappen maximaal 45 kilometer per uur. Vanaf 1 januari 2017 is de high speed e-bike formeel een bromfiets. Tot die tijd gelden de regels voor een snorfiets. Typegoedkeuring high speed e-bike Fabrikanten kunnen een high speed e-bike laten keuren als snorfiets. Bij de toelatingskeuring wordt nu nog alleen gekeken naar de constructiesnelheid zonder meetrappen. Is de constructiesnelheid bij een high speed e-bike maximaal 25 kilometer per uur? Dan kunnen fabrikanten en fietswinkels deze e-bike in Nederland verkopen als snorfiets, in plaats van een bromfiets. Vanaf 1 januari 2017 wordt gekeken hoe hard een high speed e-bike kan als iemand meetrapt. De zogeheten maximale voertuigsnelheid bepaalt dan wat voor voertuig de high speed e-bike is voor de regelgeving. De high speed e-bike gaat met meetrappen maximaal 45 kilometer per uur. High speed e-bikes zonder typegoedkeuring mogen niet op de openbare weg rijden. Vanaf 1 januari 2017 Mogelijk gaan er voor de high speed e-bikes aangepaste regels gelden, anders dan voor de bromfiets. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) onderzoekt hoe high speed e-bikes veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Zo bekijkt IenM wat de beste plek op de weg is. En welke helm geschikt is als aanbeveling dan wel verplichting. De regels voor een bromfiets zijn: U moet minimaal 16 jaar zijn; U moet een bromfietsrijbewijs (AM) hebben; U moet voor uw high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA); U mag op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag u niet harder dan 40 kilometer per uur op het fiets/bromfietspad. (Op de rijbaan mag u niet harder rijden dan 45 kilometer per uur); U moet op uw high speed e-bike een gele kentekenplaat hebben; U moet op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan); U moet een helm dragen. Tot 1 januari 2017 gelden voor de high speed e-bike de regels voor een snorfiets. U moet minimaal 16 jaar zijn; U moet een bromfietsrijbewijs (AM) hebben; U moet voor uw high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA); U mag niet harder rijden dan 25 kilometer per uur binnen en buiten bebouwde kom; U moet op uw high speed e-bike een blauwe kentekenplaat hebben; U moet op het fietspad rijden.

  reageer
 • snorder

   

  Lees dan http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/high-speed-e-bike maar eens. Lijkt mij duidelijk genoeg.

  reageer
 • Gerrit

   

  Op een brommer of bromscooter heb je een helm op slimpie

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, dat is niet zo. Op deze fiets zit alleen electrische trapondersteuning. Als je niet trapt gaat-ie niet vooruit, en dat is het belangrijk verschil met snorfiets en bromfiets. Een ander verschil is dat deze electrische fiets geen uitlaatgassen voortbrengt, een niet onaanzienlijk voordeel voor de andere fietspadgebruikers. Overigens is die 'Electric Highway' op Almeers grondgebied nog niet veel meer dan een paar niet aaneengesloten stukken roze verbreed fietspad tussen de Literatuurwijk en de Hollandse brug, waar je bij de overgangen tussen het normale en roze fietspad altijd even je ruggewervels weer op de juiste volgorde moet leggen. Leuk project om wat beleidspiepels op de foto te zetten, loopt in de uitvoering volledig achter op de pretenties.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • George

   

  wettelijk is dat helemaal niet zo. als de fiets zelfstandig kan rijden zonder te trappen is het een snorfiets. al kan je met trap ondersteuning 60 halen, zo lang je moet trappen om vooruit te komen hoef je geen verzekering of rijbewijs te hebben!

  reageer
 • George

   

  ging hij anders dan met de auto naar de stadsbibliotheek? geloof er niets van, 30 euro per dag parkeerkosten....

  reageer
 • knor

   

  met die snelheid moet hij dus op de gewone rijbaan ipv fietspad lekker veilig....

  reageer
 • snorder

   

  Wettelijk is dit geen fiets, maar een snorfiets. Dus er moet een kentekenplaat achterop, de bestuurder moet een rijbewijs hebben en hij mag nergens sneller dan 25 km/h.

  reageer
 • idd

   

  met n brommer is t verplicht om n helm bij deze snelheid te hebben dus vind dit n beetje vreemd maar in ieder geval gefeliciteerd met de turbofiets

  reageer
 • m.

   

  ja want dat kan met een brommer of scooter niet ?

  reageer
 • Kees

   

  Mooi alternatief inderdaad. Met die snelheid hoop ik wel dat hij er ook een helm bij gewonnen heeft.

  reageer
 • Gerrit

   

  Lekker veilig ook als je onderuit gaat met die snelheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert