Wethouder drukt kosten maar valt in slaap achter het stuur

ALMERE
Wethouder Henk Mulder van Almere zegt dat hij de kosten van zijn woon-werkverkeer van Leeuwarden naar Almere de komende maanden niet verder naar beneden kan brengen. Per april komt hij hoogstwaarschijnlijk in Almere te wonen. Dan hoeft hij geen vervoerskosten meer te maken.

Mulder zit sinds mei vaker zelf achter het stuur in plaats van in de dienstauto met chauffeur. De wethouder zegt het ingewikkeld te vinden om met de eigen auto 'gezond thuis te komen'. Zo claimt Mulder afgelopen donderdag na de gemeenteraadsvergadering op weg naar huis achter het stuur in slaap te zijn gevallen. Hij zou wakker zijn geworden in de berm.

Het woon-werkverkeer van Mulder kost de gemeente Almere dit jaar zo'n 50.000 euro. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PVV.

Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, zegt dat het terecht is dat Mulder vervoer krijgt. Dit omdat de functie van wethouder van Almere zwaar is en zeker met de portefeuilles waar Mulder verantwoordelijk is.
reacties (49)

 • kritisch maar fair

   

  Dat de wethouder een probleem heeft met zijn reis heeft te maken met het feit dat hij hier zelf voor gekozen heeft, als ambtenaar deed hij niets anders. het is zijn keuze om nog niet in Almere te wonen. Het is zijn keuze om de vraag van de PvdA om wethouder te accepteren. Door met een verhaal te komen dat hij achter het stuur in slaap valt probeert hij zijn keuzes te rechtvaardigen, iets wat niet correct is. Ik heb een belangrijke functie in Brussel gehad en had ook auto met chauffeur, maar ik koos ervoor om 2 nachten in Brussel te overnachten, één omdat het teveel tijd koste om op en neer te rijden en twee ik een betere nachtrust had waardoor ik beter functioneerde. Als bestuurder dien je ook rekening te houden met de gevoelens van de samenleving en in deze tijd kun je dit als wethouder niet meer verkopen, daarvoor is de functie niet speciaal genoeg. Het is overigens ook aan de PvdA om een wethouder te zoeken die hier woont i.p.v. telkens een wethouder van buiten te halen. overigens woont ongeveer 70% van alle ambtenaren van niveau 12 en hoger buiten de gemeente, iets wat aan de hoge kant is.

  reageer
 • Neve

   

  Zo is dat ! Die werkt toch ook keihard en lange dagen? Wat een stakker met dat verhaal dat ie in slaap valt!

  reageer
 • Neve

   

  Ohhhhh wat een zielig verhaal over in slaap vallen.. Al eens gezien hoeveel ,, gewone,, mensen met een gewoon loon en minimale reiskostenvergoeding er s ochtends vroeg de weg opgaan en ook laat weer terug moeten rijden ?? Die mensen werken toch ook hard en maken lange dagen? Duizend euro per week reiskosten, kolere. ! Gaat ie met n limo of zo?

  reageer
 • Gast

   

  Allemaal makkelijk gezegd het commentaar. Wordt zelf maar eens wethouder.... De nuanceringen zijn meer dan terecht. Daarbij komt nog dat de reistijd gewoon als werktijd wordt gebruikt

  reageer
 • Ambtenaar

   

  Oh, EEN AANTAL ambtenaren hebben een reisdag. Ik dacht te begrijpen ALLE ambtenaren, zoals het er staat. Maargoed, wat is dat dan, die 'reisdag' ? Kunt u een uitleg geven?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  Wat een "stumper" die wethouder, ik heb totaal geen medelijden met hem en hij is gewoon onverantwoord door zo achter het stuur te gaan zitten "oh wat ben ik zielig" gaat er bij mij totaal niet in. Geen verantwoordelijksheids gevoel heeft deze man bah!!

  reageer
 • Kees

   

  Juist frank The old boys network

  reageer
 • Goh

   

  Dat is 24.000 en scheelt nog meer dan de helft.

  reageer
 • J.J.

   

  Wat is de meerwaarde van wethouder die in Friesland woont?. Elke wethouder zal zich moeten houden aan de spelregels. Dus gewoon een wethouder uit eigen stad/leefomgeving....

  reageer
 • Andree

   

  De moderne Koplopers die op Leeuwarden rijden hebben ook WiFi en daar kun je je krantje even ophalen. Of via het Stations WiFi van Leeuwarden.

  reageer
 • Andree

   

  Flauwekul. Een sociale woning krijgt hij niet en vrije sector gemeubileerd kost wel Euro 2000 of iets dergelijks.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, het barst weer van de stuurlui op de wal.

  reageer
 • Karel

   

  Ja, dit is eigenlijk de enige oplossing die gesubsidieerd zou mogen worden. Spaart ook veel reistijd uit waarin geslapen, of gewerkt kan worden. Als de functie zo zwaar is dan is heen en weer rijden onverantwoord.

  reageer
 • Frank

   

  tuurlijk...houden elkaar allemaal het handje boven het hoofd....misselijke gasten

  reageer
 • Inwoner

   

  In deze tijden van besparingen (verhalen bij de burger) kan je dit toch niet verkopen aan ons burgers. Ik zie liever dat deze man zijn baan opzegt en in Friesland blijft wonen aangezien (onze) Henk meer belang voor zichzelf ziet dan in het algemeen belang. Hopelijk is deze Henk het geld dubbel en dwars waard !!!???

  reageer
 • Kerstman

   

  Er staat Ambtenaren, niet ALLE ambtenaren. Deze wethouder kan daar wel gebruik van maken.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik vind dat een cvk helemaal niet zou moeten willen twitteren over een onderwerp als dit. Ik weet niet precies waarom, maar het klinkt zo on-koninklijk dat vluchtige gedoe. Om afschuwelijke risico's als slapend in een wegberm te belanden had er voor deze wethouder al veel eerder een mooi onderkomen in Almere beschikbaar moeten zijn.

  reageer
 • Patrick

   

  Wat is er op tegen om eerder te verhuizen? Er staat genoeg leeg. Als je een dergelijke functie gaat vervullen, weet je van tevoren waar je aan begint lijkt mij. Een dergelijke vergoeding is volstrekt absurd in deze tijden waarin vrijwel iedereen het met minder moet doen.

  reageer
 • me

   

  misschien door de weeks in Almere blijven en de weekenden naar huis gaan met de trein??? Doen ook genoeg mensen.

  reageer
 • Ambtenaar

   

  Beste Kerstman, Wat is een 'reisdag' die ambtenaren zouden hebben? Heb ik iets gemist? (Mijn werk is verplaatst en mijn reistijd is nu 5 kwartier met openbaar vervoer i.p.v. 5 minuten voorheen, zo'n reisdag lijkt me wel wat)

  reageer
 • maurice

   

  Hij zal best lange dagen maken maar dan ga je maar lekker dichter bij huis werken.

  reageer
 • Tom van Weert

   

  De vorige wethouder Duivenstein had hier een huur woning, als de gemeente nu zelf had gehuurd dan had wethouder Mulder er zo in gekund ! Dat kost dan ook geen 50 k alleen dit B&W heeft geen visie en die partijen ook niet!

  reageer
 • fred

   

  Leen Verbeek zegt het zelf: hij is ook zo'n regent als Mulder en dus erg ongeschikt. Hoe kun je het hier nou mee eens zijn!

  reageer
 • Ron

   

  Flatje in Almere. 600 per maand x12 = 7.200 En in het weekend lekker met de trein naar moeder de vrouw.

  reageer
 • Kerstman

   

  Het blijft ongehoord dat er een jaarsalaris aan vervoer op moet gaan. Daarbij werk ik als ondernemer zeker niet regelmatig, leg grote afstanden af en heb veel overleg + uitvoer. Daar kies IK voor, betekend ook dat ik mijn tijd goed moet inplannen (dus ook rekening moet houden met voldoende rust) net zoals de wethouder dat moet doen omdat HIJ dit vak gekozen heeft en zich met dat oog heeft laten verkiezen na formatie. Dan moeten we nog niet vergeten dat ambtenaren nog steeds een "reisdag" hebben, welke door sommige flexibel ingedeeld kan worden. Dat heb ik niet. Zou dat kunnen invoeren, maar dat zou nergens op slaan. Daarnaast maak ik afwegingen, soms heb ik ook een chauffeur als ik weet dat het een zeer belastende dag word. Ik huur daarvoor een "leerling-chauffeur" in, en geloof mij, inclusief de kosten van mijn auto kost dat zeker geen 50K per jaar. Ik kom niet eens boven de 20. Al zou ik hem voor alle ritjes gebruiken dan betaal ik nog dat bedrag niet. Hoe belastend het werk ook mag zijn en hoe groot de afstand ook is, het rechtvaardigt dit bedrag niet. Zeker niet met het salaris wat meneer verdiend. Het laat een mentaliteit zien die onder andere ten grondslag ligt aan de economische ondergang van dit land.

  reageer
 • lelystedelinge

   

  dichter bij zijn werk komen wonen kan ie lekker op de fiets...

  reageer
 • Faerie

   

  Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren wat de werktijden zijn van een wethouder. Er zijn genoeg dagen dat die mensen heel vroeg beginnen en pas heel laat naar huis gaan. Almere-Friesland is een mijl op 7 met 2-3 uur reistijd. Dus opmerkingen 'vroeg naar bed' slaan dan al nergens op. Laat staan als je met de trein 4 uur per dag kwijt bent aan reizen, al gaat er sochtends inderdaad om 5.03 een eerste trein van Leeuwarden richting Zwolle. Dan kan hij er om 7 uur zijn ongeveer. En terug moet hij vanuit Almere dan uiterlijk om 23.00 uur weg. Die kan soms lastig worden, want overleggen kunnen soms lang doorgaan in de raad etc. En dan nog, is 4 uur reistijd en dan vaak om 1 uur thuis en om 4 uur weer op redelijkerwijs te verlangen van iemand? Mensen die nachtdienst hebben werken doorgaans gewoon een 8 urige dag en kunnen zich instellen op de dienst. Ik vraag me af hoe regelmatig zo'n baan als wethouder is. Een auto leasen is misschien niet 50.000 euro, maar de chauffeur moet ook betaald. Daar zit de andere helft in. Hij geeft al aan dat hij er minder gebruik van maakt. Ergens vind ik het ook jammer dat hij op dezelfde hoge kosten zit als zijn ex-collega Ed Anker. Ergens best te begrijpen, maar ik hoop dat hij zich van zijn beste kant laat zien en inderdaad zsm in Almere komt wonen. Want eerlijk, dat had ie ondertussen wel kunnen doen, de tweede termijn is nu al een aantal maanden bezig.

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Met De auto doe je er minimaal 1,5 uur over. Enkele reis. Nauwlijks sneller en je kan niets anders doen. In de trein kun je werken en lezen.

  reageer
 • Andree

   

  Wat heeft dat er mee te maken. U zoon wordt uitgebuit. Dat hoeft een ander ook niet te laten gebeuren. Uw zoon had beter zijn school afgemaakt.

  reageer
 • Andree

   

  Met de Intercity trein kun je ook mooi vanaf Grou vertrekken. Gratis parkeren en je spaart wat reistijd op het Leeuwardens voortraject. Als je niet in het centrum woont. Tegen de tijd dat je in Almere komt is de trein ook wat rustiger.

  reageer
 • Andree

   

  Bij zo'n functie is een auto met chauffeur heel normaal. Klaarblijkelijk denken mensen dat iedereen met de voorzieningen van een postkamermedewerker genoegen moet nemen. En Euro 50.000 is klein bier op een gemeentebegroting. Overigens is Leeuwarden met de Hanzelijn heel goed bereikbaar. Ik had gewild dat ze hem 5 jaar eerder in bedrijf hadden gesteld.

  reageer
 • markpb

   

  Hoezo nuanceren? elke gewone Nederlander heeft een maximum voor reiskosten die hij of zij mag ontvangen. ik reis ook dagelijks ruim 3 uur voor mijn werk. heb ook wissel diensten. een 1e klas trein abonnement kost voor hem € 6420,00, grote verschil met €50000,- nu voor deze meneer. dit soort bedragen is gewoon misbruik ook voor iemand die onze (niet de mijne) wethouder is.

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Met de auto ben je in de drukte echt niet sneller dan met de trein. Het is altijd kneiter druk op de A6. De vraag is alleen hoe je op Leeuwarden centrum komt als je daar niet vlakbij woont. In de trein kun je 's morgens wat werken en 's avonds een uiltje knappen.

  reageer
 • ron

   

  Ja: een heeeel stuk minder maar voor de anderen die het alleen over aankoop en brandstof hebben: volgens mij gaat het hier om de kosten van de chauffeur. dat je dan donderdags - als het erg laat kan worden misschien wel te laat voor de trein - 1 dag per week een chauffeur krijgt kan ik billijken maar de andere dagen: kul

  reageer
 • Cees

   

  En de chauffeur dan? Gratis?

  reageer
 • Max

   

  Dat is meer dan ons gezamenlijke inkomen. Belachelijk. En ik val na mijn nachtdiensten ook wel eens bijna in slaap. Hier een paar tips: Raampje open Meezingen met de radio Op je been slaan Even parkeren en 15 min zzzz Rondje om je auto rennen. Auto met lane assist Slapen bij een vriendin En anders wil ik je wel een lift geven.

  reageer
 • It is I

   

  Kom op mensen, deze man is jullie wethouder, hij werkt keihard om jullie stad op de kaart te zetten. Hij maakt lange werkdagen, geloof me. En hij heeft sinds mei de kosten sterk naar beneden gebracht door deels met eigen auto te rijden en te overnachten in Almere. Bovendien kiest hij de auto waarin hij gereden wordt niet uit, dat doet de gemeente zelf. Er rijdt een trein tussen Leeuwarden en Almere, zou wel een reistijd van 4 uren betekenen, dat is wel erg veel op een werkdag. Ik snap jullie reacties wel hoor, echt waar, maar wilde de boel toch wat nuanceren. Er zijn trouwens overheidsinstanties waar elke werknemer een 1e klas treinkaart krijgt om mee te reizen, enig idee wat dat kost?

  reageer
 • mattie

   

  Ja gewoon wakker blijven vroeg op bed gaan! Zo wordt je slapend rijk.Er zijn genoeg mensen die einden fietsen door weer en wind.Die per trein en bus gaan en lang onderweg zijn.En geen cent hebben bijna.Dus stoppen met die hoge bedragen kan echt niet in deze tijd kunnen heel veel mensen van eten

  reageer
 • Ron

   

  Trein doet er 1.41 uur over. Zeer acceptabel. Voorbeeldfunctie. Ik kan mij hier zo boos over maken.

  reageer
 • Ron

   

  Smoesjes. Gewoon de trein.

  reageer
 • Jay

   

  Dure brandstof tankt de wethouder dan

  reageer
 • Jay

   

  Ik zit ruim een uur in de auto om naar mijn werk te komen. Die auto moet ik zelf betalen en onderhouden, en een chauffeur zat helaas niet bij de koop in. Waarom moet voor sommige mensen een andere standaard gelden?

  reageer
 • Ron

   

  Nachtbril € 5,- bij de Action, 250 blikjes Red Bull € 250,- (1 voor elke werkdag) totaal € 255,- kan hij best zelf betalen lijkt mij? hij woont in Friesland dus de woonlasten zullen wel laag zijn en een wethouder krijgt genoeg dus ik zie het probleem niet...

  reageer
 • Josina

   

  Kan ik ook een taxi krijgen na mn nachtdiensten? Dan ben ik ook niet meer zo helder, en moet toch nog zo'n 40 kilometer?

  reageer
 • qwerty

   

  als je moe bent kun je ook een hotelkamer boeken. dat heet verantwoordelijkheidsgevoel meneer Mulder.

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Henk Mulder tijdelijk in een huurwoning laten wonen was waarschijnlijk goedkoper geweest. Ik vind dit toch wel heftige bedragen.

  reageer
 • Dingetje

   

  Ik begrijp z'n argument wel, het klopt alleen niet dat dit 50K moet kosten. De lease van een goede auto, laten we zeggen formaat volvo v60 hetzij audi a4...zelfs een Tesla kost nog geen 15K ex BTW per jaar...en dan rijden we behoorlijk luxe. Dan nog te bedenken dat meneer ook met de trein rechtstreeks van en naar Leeuwarden kan reizen wat goedkoper is dan dit grapje. Voor iemand met een bestuursfunctie weet hij in ieder geval nut en noodzaak niet van elkaar te scheiden...laat staan kosten/baten...

  reageer
 • markpb

   

  Ik heb een zoon die werkt in de horeca, geen cao, geen regels meer. moet vaak 60 <> 70 uur per week werken tot midden in de nacht. slaapt soms in zijn auto op het terrein van zijn werk. Wij liggen ook vaak waker tot ie veilig thuis is van werk midden in de nacht. kan hij ook geen auto met chauffeur krijgen vanuit de gemeente. maar ja hij is geen wethouder he!!

  reageer
 • Fen

   

  Ooit vd trein gehoord ??? Waanzinnige man !!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert