Provincie stemt in met Nieuwe Natuur

FLEVOLAND
Provinciale Staten hebben 22 projecten voor Nieuwe Natuur in Flevoland goedgekeurd. Dat betekent dat er ruim 100 miljoen euro is vrijgemaakt om te investeren in natuurprojecten verspreid over de hele provincie. In totaal gaat het om een oppervlakte ter grootte van 1200 voetbalvelden.

De initiatieven komen niet alleen van organisaties maar ook van inwoners. De ideeën moesten voldoen aan een aantal criteria. Natuur dichtbij steden en dorpen waar veel mensen kunnen recreëren had de voorkeur. Zo wordt het Urkerbos uitgebreid en komt er een recreatiegebied bij de Hoge Vaart in Zeewolde met bos, water en open landschap.

Veel partijen in Provinciale Staten hadden wel zorgen over het draagvlak voor de natuurprojecten. De directe omgeving is niet altijd blij met de ideeën die voorgesteld zijn. Dat was één van de redenen waarom de PVV tegen stemde woensdagavond.

De andere partijen gingen wel akkoord omdat er een platform wordt opgericht die de regie gaat houden over de projecten. Dat platform moet ook meer draagvlak creëren voor de natuurprojecten.

reacties (17)

 • Willy

   

  Het totale budget is 33,9 miljoen. Geen idee waarom de omroep het over 3x zoveel heeft. En daarvan is 2 miljoen voor Schokland. Provinciale Staten heeft besloten niet nog meer geld aan Schokland uit te geven, omdat 2 miljoen euro genoeg is voor het in stand houden. De gemeente vraagt 3 miljoen meer om het gebied mooier te maken...

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Ik heb maar liefst 2 auto's.Wegenbelasting van de eerste is 103 euro per 3 maanden.U praat over opcenten, terwijl bij de euro de cent allang afgeschaft is.In ieder geval komt er per 3 maanden bij deze auto 62 euro!!! opeuro's bij.En dit klopt echt allemaal! Maar als de provincie niet weet hoe het geld fatsoenlijk te besteden kunnen wellicht de "OPCENTEN"afgeschaft worden.Hier zullen de bewoners blijer mee zijn dan met hun gecreërde natuur.

  reageer
 • ed

   

  Wel 100 miljoen voor Nieuwe Natuur, maar geen rooie euro over voor behoud van het werelderfgoed (eiland+ natuur) Schokland. GS+ PS dit is SCHANDALIG, wees zuinig op Uw erfgoed !

  reageer
 • .\/\/.

   

  Precies: de behoeften zijn veranderd, de plannen dus ook.

  reageer
 • KC

   

  Klopt niet helemaal. Je betaalt aan indirecte provinciale lasten alleen maar de opcenten van wegenbelasting voor jouw auto als jij die hebt. Heb jij die niet dat betaal je niets.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Skylark

   

  Dit is recreatienatuur ten behoeve van de mens op commerciele basis. Andere belangen, b.v. van dieren, zijn hieraan ondergeschikt, helaas....

  reageer
 • MK

   

  Ruim 100 miljoen is wel heel veel geld. Als het maar niet net wordt als dat vorige rampenproject Oostvaarderswold. Ik ben absoluut niet tegen goed onderhoud van de natuur, maar wordt altijd een beetje huiverig als er zulke enorme bedragen voor natuur en milieuprojecten worden uitgetrokken, terwijl er niet eens bekend is of er wel draagvlak voor is.

  reageer
 • kees d.

   

  Waar de polder is voor gemaakt is allang achterhaalt. Boeren kunnen amper het hoofd boven water houden sinds de prijzen in Brussel worden gemaakt. Moet je de grond dan gewoon braak laten liggen?

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Ik vind dat er al natuur in overvloed is in deze polder.Wederom verkwisting van belastinggelden.Als voorbeeld wil ik de 3 "fietsbruggen"aanhalen in Almere buiten over de Lage Vaart en A6, en in Zeewolde over de Gooische weg.Niemand maakt hier gebruik van en de investering (eerst zogenaamde wildbruggen in het plan Oostvaarderswold) is weggegooit geld.Niemand zit op deze aangelegde natuur te wachten, behalve de provincie dan.Het wordt tijd voor verkiezingen.Ik stem zeker PVV.Het wordt echt tijd dat de provinciale lasten aanzienlijk verlaagd worden.

  reageer
 • LELY

   

  Het gebied van de Oostvaardersplassen zou geen landbouwgrond worden, maar industrieterrein . Markerwaard niet aangelegd is een grote fout geweest van de toenmalige regering in de jaren 80/90. We polderen nu immers wel in dit gebied: IJ-burg,Markerwadden, Almere-Pampus,etc.

  reageer
 • Carien van der Marel

   

  Ik vroeg me af welke 22 projecten budget krijgen. Kunnen jullie dat ook publiceren/bekend maken?

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Men vergeet waar de polder voor gemaakt is." - de polder is niet alleen voor landbouw, maar ook voor wonen, werken en recreatie. Voorbeeld: de Oostvaardersplassen waren in aanvang een stuk onontgonnen gebied, dat later pas ontgonnen zou worden als - hou je vast- er behoefte zou zijn aan méér landbouwgrond. Die behoefte is er nooit gekomen, de Markerwaard is ook nooit aangelegd. Dus nu svp niet mauwen dat de landbouwbestemming heilig is en met voeten wordt getreden.

  reageer
 • Nk

   

  De polder is echt niet alleen gemaakt voor de landbouw. Dat denken de boeren wel maar zeker ook als woonplaats voor de groeiende bevolking van vooral de Randstad. Natuur dicht bij de steden en dorpen is belangrijk en die polder is groot genoeg.

  reageer
 • henk

   

  100 miljoen waar de natuurmaffia nep natuur voor kan gaan maken , zullen ze wel weer een gat van gaan graven in onze polder ! Dat geld had men nuttiger kunnen besteden .

  reageer
 • Leen

   

  Nog meer goede landbouwgrond naar de natuur. Men vergeet waar de polder voor gemaakt is. Pure geldverspilling, landbouw hoort bij de natuur van Flevoland.

  reageer
 • nog bleker

   

  polderling is een zuurpruim. Geld wordt geïnvesteerd in groene projecten. om dit te realiseren worden diverse bedrijven ingezet om werken te maken. Het is dus geld waar in ieder geval tijdelijke economie wordt gemaakt. Verder is het goed om te weten dat onze provincie meer en meer gewaardeerd wordt om de groene inrichting. Toeristen bezoeken Flevoland daarvoor en besteden hier geld. Daarnaast is natuur van belang van gezondheid, insecten van belang voor bestuiving van gewassen en ga zo maar door. Laten we met z'n allen niet zo kauwen op dit soort thema's, maar er vooral ook van genieten en trots op zijn. De provincie heeft dit project nieuwe natuur prachtig in de samenleving gelegd. Er wordt nu natuur gemaakt met veel draagvlak. Mijn complimenten voor het provinciaal bestuur.

  reageer
 • polderling

   

  Zinloos. Dit is volstrekt zinloos. Een grote geld verkwanselerij. .. Nu denken vele; ah leuk nieuwe natuur.. Wanneer er vervolgens geld naar toe moet voor onderhoud is het een en al gezeur.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert