Tergooi ziekenhuizen en Zorggroep Almere voor rechter

ALMERE
Tergooi ziekenhuizen heeft een kort geding aangespannen tegen Zorggroep Almere. Het geding dient dinsdag voor de rechtbank van Utrecht.

De Zorggroep wil vanaf januari geen gebruik meer maken van de diensten van Tergooi op het gebied van pathologie. Daarbij gaat het om de diagnostiek naar het ontstaan en verloop van ziekten zoals kanker.

Zorggroep Almere kiest ervoor om onderzoeken voor huisartsen voortaan uit te laten voeren door het diagnostisch centrum Saltro. Dat betekent ook dat het Flevoziekenhuis niet meer wordt ingeschakeld voor bloedonderzoek, hartfilmpjes en het maken van echo's.


reacties (6)

 • ML

   

  Er is wel een aanbestedingsprocedure geweest. Of dat 'Europees' had moeten zijn weet ik niet, want je kunt mij niet wijs maken dat een laboratorium/diagnostisch centrum uit Madrid of Athene een op de Almeerse huisartsen gerichte en snelle diagnostiek kunnen leveren. Neemt niet weg dat het ernaar ruikt dat het bestuur van de zorggroep een niet zo aardig spelletje heeft gespeeld bij de keuze voor Saltro. Geld kwestie? Ik geloof er niks van. Gezondheidscentra worden verbouwd, koeriersdiensten rijden af en aan naar Utrecht, Computersystemen moeten worden aangelegd en ingericht, en de specialist in het Flevoziekenhuis heeft vooralsnog geen inzicht in de uitslagen als de patiënt vanaf de huisarts wordt doorgestuurd. (met een gevolg dat onderzoeken mogelijk dubbel moeten worden uitgevoerd.) Lang leve de Nederlandse gezondheidszorg.

  reageer
 • KC

   

  Deze dienst had zelf Europees moeten worden aanbesteed!

  reageer
 • ML

   

  Omdat de zorggroep heeft gekozen voor samenwerking met Saltro zullen alle onderzoeken van bij de huisarts afgenomen en ingeleverde materialen (urine, bloed, weefsel) voortaan in Utrecht worden uitgevoerd. Een patiënt kan aan de balie van het gezondheidscentrum niet aangeven dat hij het liever in Tergooi (pathologie) of in het Flevoziekenhuis (bloed / urine) wil laten onderzoeken. Patiënten kunnen wel blijven kiezen om voor bloed en urine onderzoek naar een prikpost van het Flevoziekenhuis te gaan (in het ziekenhuis zelf zijn ze tegenwoordig ook op zaterdag ochtend geopend). De huisartsen zullen het vast nog lastig krijgen om uitslagen terug te vinden in twee -niet gekoppelde- systemen. Helemaal als niet zeker is waar de patiënt voor het onderzoek is geweest. Terug naar oorspronkelijke bericht: Ben benieuwd naar waar het kort geding precies over gaat en natuurlijk naar de uitkomst. Nadat de zorggroep de keus voor Saltro bekend had gemaakt is langzaam duidelijk geworden dat de "aanbesteding" een wassen neus is geweest omdat de keus voor Saltro al lang was genomen.

  reageer
 • Medewerker Zorggroep Almere

   

  Dit bericht is niet juist. Vorige week werd in het item van Saltro (ook op Omroep Flevoland) duidelijk aangegeven dat cliënten daar zelf een keuze in hebben en zo heeft Zorggroep Almere dit ook altijd gecommuniceerd. Als een cliënt naar een ziekenhuis wil voor bijvoorbeeld bloedonderzoek dan kan dit altijd. De cliënt heeft de keus. Alleen als de cliënt dat liever in het eigen gezondheidscentrum wil doen (of een nabij gelegen gezondheidscentrum), dan kan dat nu via Saltro. Nu lijkt het alsof Zorggroep Almere dit voor de cliënt bepaalt, dat is absoluut onjuist.

  reageer
 • peter

   

  Dat is nou de marktwerking in de zorg! de koper mag zelf bepalen waar de zorg ingekocht wordt. Misschien waren er afspraken (contracten met het Tergooi, vandaar de rechtszaak.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  En waar gaat die rechtszaak dan over?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert