Batavialand wil 150.000 bezoekers trekken

LELYSTAD
De stichting Batavialand wil meer bezoekers trekken dan dat de drie organisaties nu afzonderlijk krijgen. Als je de bezoekersaantallen van de Bataviawerf, museum Nieuw Land en het maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij elkaar optelt, komen er jaarlijks 125.000 mensen. De nieuwe stichting streeft ernaar 150.000 gasten te trekken. Dat zou een stijging van 20 procent betekenen.

Directeur Peter Verdaasdonk van de stichting Batavialand heeft een aantal grote projecten voor ogen waarmee het nieuwe erfgoedpark zich kan profileren. Zo wordt de IJsselkogge in Lelystad geconserveerd, komt de Batavia op de wal en gaat de werf een nieuw schip bouwen.

Vanaf 2016 gaan de drie organisaties op in de nieuwe stichting Batavialand en werken ze met één begroting. Daarmee wil de stichting de deadline halen die de Rijksdienst twee weken terug stelde. Die organisatie dreigde haar collectie weg te halen uit Lelystad als de samenwerking niet voor 1 januari 2016 een feit zou zijn.

reacties (14)

 • kustbewoner

   

  Deze week ( 9januari 2015 !) wordt gemeld dat Bataviawerf 90.000 bezoekers heeft getrokken, tel daar de ( 25.000)van NLE bij dan kom je aan 115.000 totaal en niet zoals door Verdaasdonk wordt verkondigd 125.000. Ook deze man is de tel kwijt.

  reageer
 • Koos W.

   

  Men heeft de afzonderlijke bezoekers bij elkaar opgeteld en komt op 125.000. Als ik dit artikel lees wil men nu in totaal 150.000 individuele bezoekers. Maar in die 125.000 van nu, zitten ook mensen die 2 of 3 dingen bezochten. Dus het werkelijke aantal individuele bezoekers ligt lager. Dus men wil veel meer dan 20% stijging! Nogal een taakstellende gedachte.

  reageer
 • kampenaar

   

  Handen af van ONS maritieme erfgoed.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Bezoekers aantal daalde beginjaren 2000 naar een bedenkelijk nivo Dit was een van de redenen om poldermuseum op te laten gaan in het Erfgoedcentrum en een samenwerkingsverband te creeeren met Bataviawerf. Totaal mislukt bij beide instellingen heerst een andere cultuur en interesse van bezoekers. En over gezamelijke promotie wordt al jaren gesproken, maar wat zie je nu in reclamespotjes en billbords langs wegen en dreven. Ze promoten zich AFZONDERLIJK ! Hoe red ik mijn eigen toko.

  reageer
 • Hans

   

  In de eerdere presentatie van Batavialand, door Lodders en Verdaasdonk, werd uitgegaan van 300.000 bezoekers. Batavialand moet nog beginnen maar de bezoekers zijn al met 50% naar beneden bijgesteld. Ik vraag me wel af of de begroting en het salaris van Verdaasdonk ook met 50% is bijgesteld. Bij het huidige Nieuwland is er bijna meer aan management kosten dan kosten uitvoerend personeel. Welke gemeentelijke partner van Nieuwland trapt nu nog in de plannen van Batavialand?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet

   

  Wat maakt dat nu eigenlijk uit in zo'n klein land. Misschien zijn dit soort historische zaken terug te brengen tot een straat in een stad/dorp. Mag die stad/dorp dan ook niet worden vermeld ? Bij een regio wordt benoemen dat nog moeilijker

  reageer
 • Barbara

   

  Ben het erg met je commentaar eens. Kopieergedrag zal nooit geschiedenis maken. Dat overleeft niet..

  reageer
 • frits

   

  Misschien moet deze regio eens stoppen om de geschiedenis van andere regio's te claimen (IJsselkogge, VOC, Batavia). Toeristen zitten echt niet op. fake te wachten. Wie VOC- of Hanze-geschiedenis wil zien, gaat naar andere steden. Deze regio kan beter het eigen karakter promoten: nieuw land op de zeebodem, moderne steden en architectuur, nieuwe wildernis, biologische tuinbouw. En dat zou een museum hier ook moeten tonen. De naam Batavialand is al zo erg fout gekozen... en dan ook nog schepen van elders nabouwen... dat kunstje kennen we nu wel.

  reageer
 • bezoeker

   

  Batavialand ????????----------------- DROOMLAND !

  reageer
 • Barbara

   

  Ik lees nergens cijfers over hoe of die gezamenlijke begroting er dan uit gaat zien. Wel zijn de gedroomde bezoekers al bekend.

  reageer
 • ed

   

  In de zojuist verschenen Bosatlas over Cultureel Erfgoed het welk is geschreven o.l.v. Rijksdienst voor Erfgoed worden helemaal geen objecten c.q. musea c.q. hun eigen archeologisch depot in Lelystad en de rest van Flevoland genoemd. Ja , eentje in Almere, een monumentje voor Joop den Uyl. Zeer slechte promotie voor Flevoland door de RCE of hebben ze de twaalfde provincie als werkgebied nu al afgeschreven. Overigens op pagina 325 van het boek wordt een enorme blunder geschreven over Ir. Lely . Men heeft zich kennelijk niet verdiept in de historie en dat mag de RCE, met al die Drs. zich wel aantrekken.

  reageer
 • Flevoburger

   

  alles valt of staat met welk product je tegen welke kosten aanbiedt. Als deze verhouding klopt krijg je zelfs met slecht weer een modderig weiland vol.

  reageer
 • lelystedeling

   

  De Bataviawerf trekt 100.000 bezoekers. RCE trekt weinig belangstellenden en zou het museum Nieuw Land dan maar 25.000 bezoekers trekken, terwijl in 2005 de verwachting werd uitgesproken alleen al voor museum 100.000 bezoekers. Men leeft daar op te grote bestuurlijke voet.

  reageer
 • kustbewoner

   

  De Stichting Batavialand wordt dus door RCE onder druk gezet om een en ander tot stand te brengen. Dit werkt nu en in het verleden niet. Toen in 2005 NLE werd geopend was de verwachting van de toenmalig direkteur ( RK) dat alleen het Erfgoedcentrum NLE al 100.000 bezoekers per jaar zou trekken. Men komt nog niet aan een derde van dit streefgetal o.a. door niet zichtbare ingang en kantooruimten (geen expo-ruimten dus) op de begane grond. Bovendien is presentatie te statisch en wordt van de oorspronkelijke opzet, ZUIDERZEEWERKEN ! en Nieuw Land, nog maar weinig vertoond.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert