"Oplossing problemen Stadshart ingewikkeld"

LELYSTAD
Het zal een flinke klus worden om de problemen aan te pakken waar het centrum van Lelystad mee kampt. Dat zeggen verschillende politieke partijen in de stad. Een duidelijke oplossing lijkt op dit moment niet voor handen.

De ondernemersvereniging liet maandag via een brandbrief weten dat verschillende grootwinkelbedrijven de huurcontracten voor hun panden hebben opgezegd. Welke bedrijven dat precies zijn is niet duidelijk. De ondernemersvereniging en winkelketens als Hema, H&M, en The Sting roepen de gemeente Lelystad op om het centrum aantrekkelijker te maken.

GroenLinks en het CDA kwamen vorige maand met een plan om het centrum compacter te maken en meer sfeer te geven. Volgens de InwonersPartij is een simpele oplossing niet voorhanden. Volgens de partij is de bevolking van Lelystad niet erg kapitaalkrachtig. De VVD denkt dat het centrum er pas op vooruit zal gaan als de economie van Lelystad verbetert.

reacties (28)

 • Dnz.

   

  Voor veel ondernemers zou wel eens de snelste/gemakkelijkste weg kunnen zijn: met dit publiek en hoge huren verdwijnen uit Lelystad. De brandbrief kan worden gezien als initiatief tot verandering. Maar als er zelfs lezers zijn die melden dat het zo slecht niet gaat omdat er geregeld een vrachtwagen bij een bedrijf komt (Sting) en dat ondernemers niet moeten zeuren breekt mijn klomp. Je gaat pas open als er reden is om open te gaan. (kip en het ei verhaal) Ik snap de moedeloosheid wel, echter zit de echte problematiek onder deze ijsberg! Het Lelystadse publiek loopt alleen warm voor de Euroshopper, Action, met het foldertje van de Aldi in de hand en als er 2 kroketten voor de prijs van 1 wordt weggegeven. (maar dan wel kalfskroket, want anders moeten ze "de actie verbieden en de tent opdoeken") Door deze overdrijving probeer ik het status quo weer te geven waarin wordt begeven.

  reageer
 • Bas

   

  wat doen die huilie huilie winkels zelf, ipv op koopzondag massaal dicht te zijn. Het gaat niet meer vanzelf, stop met huilen en begin met zelf eens iets te ondernemen!

  reageer
 • Pzaal

   

  Volgend jaar de huren weer omhoog gas water licht weer in prijs omhoog en de gemeentelijke belastingen. Ov duurder. Consumenten hebben dan nog minder geld elke maand. Gaat lekker zo alles word kapot gemaakt met onze zogenaamde inflatie.

  reageer
 • Louise

   

  Precies dat is gaande, maar bedrijven met hoogopgeleide medewerkers komen niet naar Lelystad. Er wordt volop ingestoken op laaggeschoolde arbeid (haven, vliegveld). Kortom je moet als stad mee met deze doelgroep. De meerverdienende trekken massaal de stad uit, ze winkelen niet alleen niet hier maar ze sturen zelfs hun kinderen hier niet naar school. Aan de randen zullen misschien een aantal wijken overblijven voor mensen die in het groen willen wonen. De rest van de stad kan zoals het Lelycentre worden, een Action, Wibra, Zeeman, Aldi, Lidl en een juwelier voor je zwarte geld.

  reageer
 • frits

   

  Klopt. Troost je, in Heerenveen zitten ze inmiddels ook met de financiele brokken van zijn megalomane denken. Braakliggende bedrijventerreinen, onbetaalbare sportvoorzieningen e.d.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Ja, dat zou mooi zijn. Decennialang hebben de Nederlandse overheden dit ook geprobeerd te stimuleren met zogeheten distributieplanologie. Zo heeft het ministerie van VROM nog geprobeerd Batavia Stad tegen te houden. Maar met het toegenomen autobezit en het internet laten mensen zich nu niet meer sturen. Mensen kopen wat ze willen en waar ze willen. En gelukkig heeft Lelystad met Batavia Stad wel iets unieks in huis. Daar moet Lelystad op voortborduren.

  reageer
 • frits

   

  Almere trekt ook winkelpubliek uit het Gooi en Zeewolde. Daarnaast is de V&D in Almere gaan zitten vanwege de verwachte groei van Almere tot ver boven de 300.000 inwoners. Er zijn wel steden met een regio met minder inwoners waar de V&D al decennia lang zit (bijvoorbeeld Den Helder) maar ook uit die steden dreigt de V&D te vertrekken. Ook C&A richt zich steeds meer op de regio's met meer inwoners. De Hema doet overigens juist het omgekeerde, en heeft ook een kleine winkelformule ontwikkeld met vooral dagelijkse producten voor kleinere steden, grote dorpen en wijkwinkelcentra. Die formule is niet afhankelijk van stadscentra met veel winkelpubliek.

  reageer
 • Jan

   

  Men had de promesse nooit zo groot moeten maken daar heeft Lelystad te weinig inwoners voor daar er ook op andere plekken in Lelystad ook winkelcentra zijn dit was een project van een wethouder die in het groot dacht en is vertrokken om burgemeester te worden in een andere stad en Lelystad in problemen achter liet. De grote winkel ketens heeft men goedkope huur contracten voor vijf jaar gegeven en deze gaan gewoon weg omdat ze nu de volle mep moeten betalen en te weinig inkomsten hebben. De Hema is in het verleden gevraagd om te verhuizen naar de kroonpassage dit heeft men niet gedaan omdat de huren daar twee maal duurder waren dan waar ze nu zitten.

  reageer
 • maan

   

  Waar kun je wel droog lopen als het regenT dan? Niet droog kunnen lopen is niet de reden van het leeg lopen. In Amsterdam loop je ook niet droog en overdekt als het regenT.

  reageer
 • maan

   

  Dat klopt niet helemaal wat jij daar beweert. Want V&D zit al jaren in Almere en toen hadden ze geen 250.000 inwoners en naar mijn weten hebben ze dat nu ook niet.

  reageer
 • Koos W.

   

  Inderdaad, als je je wilt onderscheiden, als je beter verdienende inwoners wilt aantrekken, en iets bieden wat andere gemeente niet hebben, dan moet het uitgangsleven worden verplaatst naar de kust. Havens, terrasjes en winkels, musea etc. Het huidige centrum heeft geen bestaansrecht en valt niet te redden. Dat is nou eenmaal de ontwikkeling door o.a. internet. Lelystad zal geen regiofunctie krijgen om te winkelen, dus alleen met toerisme valt er nog iets te veranderen, en dat moet aan de kust. Een boulevard, we hebben het water en de ruimte. Nu nog het lef om dit te gaan ontwikkelen.

  reageer
 • Barbara

   

  M.a.w tegenstelling arm-rijk tekent zich ook in dit gebied duidelijk af. Als beide polen door de massa als ervaringsgebied bewust beleeft zijn staat de weg naar een midden open. Dan valt de materialistische buitenkant samen met een innerlijk beleven. Volgens mij vind je daar ook de vergane beschaving terug waar een Nieuw Land zich toch erg in thuis zal weten te voelen.

  reageer
 • frits

   

  De meeste winkels kijken niet meer naar de stad, maar naar het inwonertal van de regio waarop een centrum zich richt. Zaken als de V&D en Mediamarkt hanteren een ondergrens van 250.000 inwoners. Zaken als Ikea zelfs van 500.000 inwoners. Lelystad heeft alleen een functie voor zichzelf, dus 75.000 inwoners. Andere kernen in de regio liggen te ver weg en zijn zelf groot genoeg voor een eigen winkelaanbod. Lelystad zal dus ook geen functie kunnen krijgen dan voor meer dan 75.000 inwoners. Of de stad zelf moet hard qua inwonertal gaan groeien, maar de afgelopen jaren hebben aangetoond dat ook dat kansloos is, alle ambities ten spijt.

  reageer
 • frits

   

  Mensen met een goede baan en goed inkomen willen niet meer naar Lelystad verhuizen. De groep die dat wilde, woont al op het Golf Resort. Andere projecten met dure woningbouw zijn allemaal mislukt. Die doelgroep zoekt toch echt een andere woonomgeving dan Lelystad kan bieden. Overigens beschikt de rijke doelgroep vaan over twee of meer auto's, en werken die veelal ook elders in het land. Grote kans dus dat die doelgroep elders gaat winkelen, zelfs al zouden ze hier wonen. Lelystad heeft gewoon te weinig kritische massa (inwoners en werkgelegenheid) in de stad en de regio om specialiteitenwinkels te kunnen dragen. Er zijn maximaal een stuk of 50 centra in Nederland die dat kunnen bieden. De andere centra zullen de komende jaren verdwijnen, of tot boodschappencentrum voor dagelijkse boodschappen degraderen.

  reageer
 • m.s

   

  de enige oplossing is bataviastad dichtdoen. als ik in lelystad woonde ging ik ook niet in het centrum winkelen. het ziet er niet uit. en als het regend kan je nergens droog lopen .

  reageer
 • Saskia

   

  zelfs in deze gezellige tijd staat er voor een paar dagen een mini schaatsbaan voor de bibliotheek i.p.v. een grote schaatsbaan op het stadhuisplein met een grote kerstboom, muziek, kraampjes, etc. Gemiste kansen...... Plantenbakken, extra bomen, terassen centraliseren, agoraplein is SAAI. Zo stom dat de ingang van de Agora aan de andere kant zit! Tja...ideeen genoeg. Nu de burgemeester aan zet! Zelfs in de stad zijn plekken zat die saai zijn of niet afgemaakt zijn. Gemiste kansen......

  reageer
 • michael

   

  het wordt inderdaad lastig voor steden onder de 100.000 inwoners om een winkelcentrum met grote ketens draaiende te houden. De kans ligt er voor Lelystad om kleine zelfstandige met evt. een webshop binnen te halen en die alle ruinte en kansen te geven en iets unieks uit te bouwen.

  reageer
 • Rutger

   

  Platgooien en nieuw centrum ontwikkelen aan de kust. Dan heb je samen met Batavia(stad) een uniek stadscentrum aan het water, inclusief horeca en stranden.

  reageer
 • Mark de Vries

   

  Met de herinrichting van het Stadhuisplein hoop ik dat het Stadshart wat extra aantrekkingskracht krijgt. Echter heb ik -ook na navragen- geen duidelijkheid gekregen over een duidelijke planmatige aanpak om niet alleen meer mensen naar het centrum te krijgen, maar vooral meer mensen die ook nog meer te besteden hebben. Die groep kon wel eens een andere zijn dan de mensen die er nu rond lopen. Als ik bv. door Amersfoort loop, zie ik echt een ander soort mensen lopen dan in Lelystad. En die groep lijkt me meer te besteden te hebben.... Mijn gevoel is dat er meer gezelligheid in de stad moet komen passend bij een beter bestedende doelgroep; bijvoorbeeld door meer terrasjes in de zomer en meer concentratie van horeca rond de pleinen. De gemeente zou kunnen investeren in het stimuleren van verhuizing van bestaande ondernemers naar die pleinen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als meer Bataviastad bezoekers na een dagje shoppen naar de stad gaan om daar nog wat te eten. Maar hoe profileren de huidige restaurants zich naar die bezoekers?

  reageer
 • piet

   

  Die 20 anderen gaan echt niet komen...

  reageer
 • Bas

   

  ik vraag mij iedere keer opnieuw af. Waar is onze fantastische burgemeester. Ik zie haar nooit. Heb echt het idee dat zij er geen zin in heeft. Bedenkelijk dat dan een hele gemeenteraad achter een onzichtbaar iemand staat die 0,0 vootrbrengt. Dit zegt weer genoeg over de gemeenteraad. Waar Almere er schoon n ambitieus uit ziet, zo smoezelig, vies en verpauperd Lelystad. Misschien kan de burgemeester eens met een sopje een beetje schoonmaken in De Gordiaan en eens eindelijk zorgen dat de leegstaande delen worden afgebroken.

  reageer
 • Mars

   

  Winkels weg. Bewoners weg. O, wat zal het hier lekker rustig worden! De winkeliers mogen ook wel een beetje zelfreflectie toepassen. En niemand heeft ze gedwongen om die hoge huurprijs te accepteren. Hoort ook bij het ondernemerschap. Soms win je, soms niet. En als je je geluk elders wil beproeven: Veel plezier en we bellen! Voor jullie 20 anderen.

  reageer
 • HM

   

  Het klopt dat het een probleem is dat je niet zo maar oplost. Enerzijds heb je de algemene trend dat fysieke winkels het deels afleggen tegen internet webshops. Anderzijds het probleem dat VVD en inwonerspartij goed aangeven: de samenstelling van de Lelystadse bevolking. Er moeten meer mensen in Lelystad komen met een goede baan en goed inkomen. Dus laat de gemeente daarop alle inzet richten. En dus niet meer sociale woningbouw, maar juist minder. Dat is voor een deel van de bevolking heel jammer. Maar die kunnen helaas niet allemaal in Lelystad wonen. Dat is financieel niet op te brengen. Als de gemeente die scheve bevolkingsopbouw niet erkent en zich daar vol op gaat richten wordt het met het centrum nooit meer iets. Dan wordt Lelystad dus een soort oost Groningen. Zonde!

  reageer
 • Bewoner

   

  Gewoon een voorbeeld nemen aan Duitsland. Geen vervelende reclameborden op de stoep, ook kleine zelfstandigen met winkels want de huren zijn betaalbaar, vergunningen voor terrasjes verstrekken, variërende bestrating met bomen, plantenbakken en fonteintjes, voordelig parkeren in kleine steden of voordelig parkeren aan de rand met OV korting.

  reageer
 • Jade

   

  de lachende derde is de projectontwikkelaar, die is als de huurders weg zijn, gewoon zeker van zijn huur. Want dat mogen wij belasting betalers dan betalen want het is voor hem negatieve inkomsten dus mag hij het aftrekken van zijn belasting. Dus het zijn weer de projectontwikkelaars die ons het geld uit onze zak halen. Ook geven zijn winkelruimtes weg zonder huur te hoeven betalen die zogenaamde winkels die kerstspullen verkopen en opheffingsverkoop/restanten winkels. In plaats van huur verlaging nee liever leegstand, voor de projectontwikkelaars.

  reageer
 • Pieut

   

  Lelystad kan doen wat ze wil, maar zal toch tegen het probleem aanlopen waar elke stad mee kampt: binnen nu en de volgende kerst zal 1/3 van alle detailhandelsbedrijven niet meer bestaan. Dus alle reaparatiepogingen zijn (veel) te laat en ook Lelystad zal een spookstad worden. Helaas, maar het is niet anders.

  reageer
 • frits

   

  Is toch al lang bekend dat C&A en de Newyorker overwegen te vertrekken. En dat geldt trouwens voor The Sting en Hema zelf ook. Concentratie winkels in de Promesse zal schelen. Ook gratis parkeren zou gunstig zijn, omdat het stadshart dan geen klanten meer verliest aan de winkels van de Tjalk, Palazzo, Jol, Kempenaar enzovoorts. Bekostiging is niet zo moeilijk: schaf citymarketing af, want dat heeft duidelijk 0,0 effect.

  reageer
 • Dnz

   

  Ik vrees dat de VVD gelijk heeft. Zolang er geen bedrijven naar Lelystad komen zullen alleen de Lidl, Action en Aldi het druk houden. Het waterschap + provincie moeten behouden blijven voor Lelystad, als deze ook nog weggaan (of dan wel wegbzuinigd worden) verliest Lelystad 2 van de top 4 werkgevers in de gemeente en glijden we echt richting afgrond.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert