Woonlasten bijna 10 % gestegen door rioolrechten

LELYSTAD
De woonlasten stijgen dit jaar in Lelystad veel meer dan in alle andere grote gemeenten. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens de cijfers van het COELO stijgen de woonlasten in Lelystad dit jaar met 9,8 procent. De gemiddelde stijging in alle grote gemeenten is 0,8 procent.

Volgens de gemeente Lelystad is de stijging hoofdzakelijk het gevolg van het kostendekkend maken van de rioolrechten. Die waren volgens de gemeente de afgelopen jaren in Lelystad relatief laag. In het najaar heeft de gemeenteraad besloten deze te verhogen. De gemeente benadrukt dat op bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting dit jaar in Lelystad alleen de jaarlijkse inflatiecorrectie is toegepast.

reacties (42)

 • hl

   

  Rennie? Dit is meer dan enkel wat maagzuur vrees ik. Hier helpt zelfs anti-depressiva niet tegen. Kijk toch eens wat vrolijker naar de wereld...

  reageer
 • Matt

   

  Want nu heb je ineens minder riolering ofzo? Domme reactie.

  reageer
 • Sandra

   

  Een steeds groter aantal inwoners krijgt kwijtschelding voor de betaling van gemeente belastingen vanwege uitkering/laag inkomen,de verhoging zal niet de jackpot opleveren voor de gemeente Lelystad.

  reageer
 • Flevoburger

   

  als het niet kostendekkend is , dan is het wel te begrijpen dat er een verhoging komt. Echter, ik neem aan dat dit tekort niet in 1 jaar is ontstaan? Met een beetje financieel inzicht had men de afgelopen jaren de kosten beetje bij beetje moeten verhogen. Je geeft je burgers dan in ieder geval wel de kans om zich hier op voor te bereiden. 10% ineens / onverwacht is voor veel huishoudens veel geld. Of het is van de gemeente uit wanbeleid op financieel gebied ( men zag het niet aankomen? Wat krijgen wij volgend jaar voor onze kiezen? ) of de gemeente heeft compleet minachting voor haar eigen burgers. Niet echt een aantrekkelijk beeld voor mensen die zich in Lelystad nieuw willen vestigen. daarnaast hebben de inwoners ook deze '10 %" minder te besteden. Gaat weer lekker allemaal.......

  reageer
 • Hendrik..

   

  Leystad heeft 32820 huishoudens (google). Dit vermenigvuldigen we €100,00 dan krijgen we dus €3.282.000,00. Dat is dus ruim 10x zoveel als als het tekort op betaald parkeren. Is dat tenminste ook weer opgelost.....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Neem een Rennie, en op tijd naar bed. Ziet de wereld er morgen heel anders uit.

  reageer
 • Noor

   

  Zakkenvullers die gemeente hoeveel keer is het stadhuis al verbouwd en weer nieuwe bestrating daar is wel geld voor.

  reageer
 • Hans

   

  En gelukkig gebruikt men het vrijgekomen geld dan aan onderwijs. Is erg nodig gezien de spelling. .

  reageer
 • Hans

   

  Wat een beleid? Komt men nu pas na jaren achter dat de kosten van het riool niet kostendekkend is? Of hebben we een andere financiële m/v met andere begrotingsinzichten. Inflatie korrektie is te begrijpen. Wat zal de volgende verrassing zijn?

  reageer
 • Flopje

   

  We liggen toch aan het Markermeer? Grootste openlucht zwembad van Europa!

  reageer
 • hl

   

  Dat is waterschap en heeft niets met de gemeente te maken...

  reageer
 • schouw

   

  flauwekul... op welke wijze moet dit kostendekkend zijn? Dit is gewoon een melkkoe!!

  reageer
 • Dnz

   

  Beste Oldschool en Nol, Jammer dat mijn sarcasme niet wordt herkend. Op dit forum is het momenteel een grote orkaan van me myself and I, waar ik in diverse topics probeer tegen in te gaan. Check dus ff. Wb de verhoging van de belasting; blijkbaar is het huidige niet kostendekkend. Om de bv. LELYSTAD draaiende te houden zal het geld ergens vandaan moeten komen. Er is afgelopen jaren waanzinnig bezuinigd. Naar mijn mening ook vaak te veel en of verkeerd. Met de wetenschap dat de Lelystadse rekening aan de inwoners altijd relatief laag is geweest is het rechttrekken niet vreemd. Nee, mijn hobby is ook niet betalen, maar wel uit te leggen. Nee, ik zit niet in de gemeenteraad.

  reageer
 • rikky

   

  en we moeten al van alles scheiden, als dit zo doorgaat ga ik voor de lol mijn frituurvet in het riool gooien!!!,weet ik tenminste waar ik voor betaal!!!!,het is elk jaar meer meer meer....

  reageer
 • Beek

   

  De gemeente komt zeker weer geld tekort. Wellicht tijd voor een reorganisatie van van alle gemeente medewerkers. Ik kan mij toch niet aan de aandacht ontrekken dat er qua werk tempo ook een streepje bij kan. Ik kijk dagelijks uit op de rustplaats van de gemeente medewerkers. Lekker koffie drinken, beetje hangen, biljartspelen en dan meer als een half uurtje en dan ook nog om 4 uur naar huis en burgerzaken sluiten op vrijdagmiddag. Dat is toch niet meer van deze tijd. Ik zou zeggen ga eens in het bedrijfsleven kijken dan weet ik zeker dat ze daar binnen 2 maanden een burnout hebben. Tevens gewoon schandalig om de buskaart voor ouderen in te trekken en bushaltes op te heffen. Zo ook in de kempenaar. De gemeente ambtenaar zegt gewoonweg tegen iemand van 82. " bushalte opgeheven gaat u dan maar naar de dreef lopen waar de bus langs komt" hij of zij zegt er alleen niet bij dat het bijna 4km is. Gemeente schaam je en geef eens wat minder subsidie aan allerlij onzin projecten. Maar nee we kiezen voor de weg van de minste weerstand en laat de burger maar weer meer betalen. Ergens houd het uitknijpen een keer op!

  reageer
 • Oldschool

   

  Stumper

  reageer
 • nol

   

  nou, ik hoop voor je dat je met deze instelling gelukkig bent/wordt...echt zielig!

  reageer
 • frits

   

  Die buizen kosten evenveel, ongeacht de omvang van een huishouden. Alleen de hoeveelheid afvalwater die gezuiverd moet worden, wordt wat anders, maar diezuivering is van het waterschap. Ook het droog houden van de straten en huizen via de RWA wordt qua kosten niet anders als een huishouden groter of kleiner is. Het is dus niet raar dat een zespersoonhuishouden hetzelfde betaald als een tweepersoonshuishouden. Het is wel raar dat eenpersoonshuishoudens minder betalen. Maar dat is een politieke keuze.

  reageer
 • Dnz.

   

  Als het maar gratis is .... Zo niet? Iedereen opzouten, verbieden en opdoeken. Zonder enig nadenken. Motto 2015: me, myself and I

  reageer
 • frits

   

  Nee, Almere niet, en Biddinghuizen, Swifterbant, Emmeloord, Kampen, Zwolle, Harderwijk en iedere normale (middel)grote stad in Nederland wel. Wat zegt dat dus over Almere en Lelystad? Dat het geld aan verkeerde zaken uitgegeven wordt, en niet aan voorzieningen voor de burgers. Zo duur is een openluchtbad niet eens in aanleg en exploitatie. Maar het is maar een voorbeeld. Als we in Lelystad (of Almere) minder voorzieningen hebben dan elders, dan moeten de woonlasten hier ook lager zijn. Sluiting van het stadhuis in Lelystad op vrijdagen, zoals voorgesteld? Minder service, dus zou de belasting lager moeten worden.

  reageer
 • J de Vries

   

  Als gebruikelijk Iedereen gaat er op achteruit!!!! Behalve Rijk / Provncie / Gemeente / Waterschappen / zij ondergraven iedere keer weer de economie , door de burgers te belasten en niet HUN huishoudboekje na te lopen en ECHT TE BEZUINIGEN, dus de gewone burger er weer voor op te laten draaien LEVE DE EERLIJKE BESTUURDERS ???????

  reageer
 • Jos

   

  Komt er ook nog goed nieuws uit Lelystad?

  reageer
 • Sanne

   

  Zakkenvullers zijn de gemeentelijke instanties, de burger is weer de klos

  reageer
 • KC

   

  Niet juist. DWA is van beton en RWA is van kunststof. De betonnen buizen hebben het meeste last van de zettingen, omdat er bij elke 2 meter een mof en een spie zit, dus lekkages. Het is ook zo dat de oppositie in de raad wees op het kosten dekking maken van het riool. Nu gaat het college alles in eens invoeren en moeten de burgers op de blaren zitten! .

  reageer
 • Inwoner van Lelystad

   

  Helaas verhuizen zit er voorlopig niet in. Het overgebleven geld gaat naar de (r)overheid. Mijn goede voornemen is om kritisch te zijn op en naar dezelfde (r)overheid.

  reageer
 • Geesje 65

   

  wat ik schandalig vind is dat wij een huishouding van twee personen net zoveel betaal aan de riolering dan een gezin met 6 kinderen

  reageer
 • chris

   

  daar gaan we weer de kaalplukkers hebben weet wat gevonden. Net als het kabinet opzouten deze gemeenteraad.

  reageer
 • hl

   

  Je krijgt als inwoner van Lelystad jarenlang een korting op de rioolrechten. Nu dit niet meer houdbaar is, gaat iedereen klagen. Volgende keer maar geen korting op de kostprijs doorrekenen aan de burger, maar direct alles aftikken; dan blijft er tenminste meer over voor de 'prestige' projecten... Valt de verhoging niet zo op.

  reageer
 • Daan

   

  Almere heeft ook geen openluchtzwembad.

  reageer
 • Petra

   

  Pfffff... wat een droevenis zeg. Telkens zo te reageren op alles. Heeft u geen goede voornemens? Probeer eens te genieten van de dingen. Als u zo ontevreden en depressief wordt van een stad, verhuis dan, of is dat teveel moeite?

  reageer
 • Nora

   

  Zakkenvullers is de gemeente,wel geld voor andere projecten mensen liggen hier al onder de norm en maar betelen

  reageer
 • jake

   

  let op dit is alleen in de Getijdenaan in lelystad van toepassing ! haha!

  reageer
 • maan

   

  Dan mogen ze er ook wel een keer wat aan doen.

  reageer
 • MKM

   

  Een openluchtzwembad, over risicovolle prestigeprojecten gesproken...

  reageer
 • Pzaal

   

  Zij het van de week al. Lelystedelingen hebben dit jaar nog minder geld om in het al te lelijke stadshart uit te geven. Beste winkeliers. Verstandige keuze om de huur contact al opgezegd te hebben.

  reageer
 • Rioleur

   

  Met gescheiden stelsel en kunststof DWA leiding mogen de onderhoudskosten niet vergeleken worden met het gemiddelde van Nederland. Levensduur veel langer en dus minder afschrijving.onderhoud moet relatief goedkoper zijn.

  reageer
 • Rob

   

  mensen lees je eerst eens goed in en lees het bericht ook eens goed voor je ongenuanceerd reageert.

  reageer
 • camiel E.

   

  Het aanleggen van een onrendabel vliegveld ben je nog vergeten

  reageer
 • frits

   

  Lelystad was tot nu toe qua riolering het goedkoopst van Nederland. Nu gaan we hier ook een kostendekkend tarief betalen, wat elders in Nederland al jaren geleden ingevoerd is. Het gaat niet om de STIJGING van de kosten, maar om de OMVANG van de kosten. Die zijn in Lelystad nog altijd niet hoog in vergelijking met andere steden. Zaanstad is volgens COELO het duurste in Nederland. Overigens ben ik het er wel mee eens dat Lelystad te veel verbrast aan risicovolle prestigeprojecten. Daar gaan we als inwoners de rekening ook nog voor krijgen. De politiek moet nu echt eens mee stoppen met die flauwekul en zorgen dat deze gemeente ook betaalbaar blijft, met voldoende gewone voorzieningen. We hebben hier niet eens een openluchtzwembad...

  reageer
 • Jan

   

  Helemaal correct en dus mee eens. Gemeenteraad zit er blijkbaar voor zichzelf en het heerlijke pluche...

  reageer
 • Inwoner Lelystad

   

  De achtelijke plannen van het College en Gemeenteraad, zoals herinrichting van het Stadhuisplein, ontwikkeling van de Flevokust en aanleggen van een haven voor cruiseschepen, moet toch ergens van betaald worden. De weg van de minste weerstand is dan het plukken van de inwoners. Onderhand de mensen met een chronische ziekte en een laag inkomen (maximaal 120% van de bijstandsnorm) afschepen met een collectieve ziektekostenverzekering via de Gemeente waarbij zij oververzekerd zijn en de premie niet kunnen betalen als alternatief voor de voorheen geldende regeling voor de compensatie van het eigen risico. Wat een ongekwaliseerd stadsbestuurder in Lelystad.

  reageer
 • dude

   

  als gem lelystad nu niet bezuinigt had op de riool. de laast jaaren hoefde we niet nu zzo veel meer te betalen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert