Dronter jongeren in de ban van IS

DRONTEN
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten heeft recent signalen ontvangen dat in zijn gemeente ongeveer tien jongeren open staan voor het gedachtegoed van de Islamitische Staat (IS). Dat zei De Jonge na de nieuwjaarsbijeenkomst in De Meerpaal.

De jongeren zijn niet zodanig geradicaliseerd dat ze op het punt staan af te reizen naar Syrië of Irak, maar hun fascinatie voor IS is wel behoorlijk groot. De Jonge hoorde van de kwestie na gesprekken met ouders van de jongeren.

De burgemeester is geschrokken van de signalen. Hij heeft direct contact gezocht met de moskeeën in zijn gemeente om via hen maar ook zelf met de jongeren in gesprek te gaan over hun denkbeelden. Ook heeft de burgemeester experts uitgenodigd om de jongeren te wijzen op de risico's van hun sympathieën. De gemeente heeft twee medewerkers opgeleid om de risico's van jihadisme te herkennen en hoe er mee om te gaan.

reacties (34)

 • Wiebe Filippus (de échte)

   

  en niet te vergeten een eigen pseudoniem.

  reageer
 • wiebe filippus

   

  geef deze jongeren werk, geld en een huis, dan worden ze vanzelf minder radicaal

  reageer
 • .\/\/.

   

  "stond op 21 oktober 2013 nog in de spits" - dus dat zal wel waar zijn hè.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Politieke partijen verbieden lijkt me onze democratie onwaardig.

  reageer
 • Jan

   

  Die radicalisering vindt overal ter wereld plaats. Juist naievelingen die zo denken laten radicalen ons land binnen om vervolgens allerlei dogredenen aan te voeren waarom ze zo denken. Helaas valt dat nu eenmaal niet te begrijpen voor ons, en beter is om dit ook niet te willen begrijpen, maar dit aan te pakken en te laten zien dat we dit soort gedachtengoed hier niet willen. PVV zelf roept niet op om moskeeen in de brand te steken, wel je feiten checken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marco

   

  Tuuurlijk. Helemaal gelijk. Als we dan toch bezig zijn kunnen we ook wel even doorgaan. We heffen alle voetbalclubs op, dan zijn er geen Hooligans meer. Beveiligingspoortjes bij winkels verbieden, zal de diefstal ook best wel afnemen want dat is minder spannend. We verbieden alle snelheidscontroles, dan wordt er ook niet meer te hard gereden. En oh ja, we schaffen ook alle wapens af, dan raakt niemand meer gewond /gedood. Slaap zacht

  reageer
 • adri

   

  zou je denken? we leven in een andere wereld dan vroeger. begrijp dat ten eerste! of we daar nu een pvv bij hebben of een IS

  reageer
 • Karin

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • Swiebertje

   

  Hahaha, helemaal mee eens! Door dit soort flauwekulberichten te benoemen ontwijkt de Jonge de echte problemen die lokaal spelen. Er zijn er 10 geinteresseerd. Vroeger wou ook bijna iedereen in de klas een held(voetballer, brandweerman??) worden. De meesten zijn achter een bureau geeindigd... Kinderdromen....

  reageer
 • lesley

   

  dus je keurt het goed dat IS in Nederland is?

  reageer
 • kees d.

   

  Vind je het gek met een PVV in het land die haat zaait en nu oproept om aanslagen op moskeeën te plegen. Als men die beweging verbied zal de radicalisering best afnemen.

  reageer
 • Ron

   

  Iederren heeft zijn tekortkomingen Joost. Maar dan mag je nog wel een mening hebben over het werk van een burgemeester.

  reageer
 • Vrolijk Frietje

   

  U doet net als of Aat De Jonge transparant is..

  reageer
 • Barbara

   

  Het doel van opvoeding, als we het daar nu toch ook over hebben, is in grote trekken gericht geweest om het kind zodanig op te voeden dat het met andere burgers kan concurreren. Je eigen broodje kunnen verdienen, veel noodzakelijke-, en onnodige zaken te kunnen verzamelen en je op die manier zo geborgen mogelijk te kunnen voelen met je eigen gedoetje, eigen gezin, eigen omgeving, of eigen land. Compleet voorbijgaand aan het feit dat dit ook op grote schaal scheidingen teweeg brengt tussen culturen met elk hun eigen religie, waarden en normen e.d. Kinderen leren daardoor eigenlijk een eenzijdige persoonlijkheid te ontwikkelen, overal ter wereld. Iets dat hun ouders ook al zo hadden aan moeten leren. Wat dat betreft weet je volgens @Sjors wat je kan hebben aan een IS, maar ook hun afgrijselijk barbaarse optreden zal naar mijn idee geen verandering in brengen op weg naar wereldvrede.. Wij zijn met zijn allen kennelijk niet in staat de vuurproef van waardebepalingen te doorstaan! Tot zolang blijven we afwisselend leven in oorlogs-, of korte vredes situaties rondhangen.

  reageer
 • Jan

   

  Geestelijke armoede bedoel je? Wat een kortzichtig verhaal

  reageer
 • Dnz.

   

  Of het ironisch bedoeld, of er zit echt een draadje bij je los. - kinderen zijn altijd benieuwd, maar 8 jarige kijken echt niet veel verder dan eign woonomgeving. - onze wetgeving heeft niets, maar dan ook niets met Sharia te maken. - IS heeft juist geen duidelijke wetgeving. Koran wordt ter plaatse weer anders uitgelegd, er is helemaal geen eenheid, veel meer willekeur. - 90% eet van voedselbanken? No way. - grote armoede? Nope: misschien wel in een samenleving waarin deze gasten doldraaien als ze merken dat ze nooit een echte Nederlander, maar ook geen echte bv. Marokkaan meer zijn. (Tussen wal en schip) echte armoede is er in Nederland niet. Misschien alleen intellectuele armoede. - IS heeft in potentie genoeg fossiele brandstoffen, maar niet de kennis en vooral netwerk om een fatsoenlijke economie op te bouwen. Ze staan dusdanig geisoleerd dat er alleen geld/wapenstromen van enkele landen/organisaties komen die net zo snel weer kunnen stoppen als ze zijn begonnen. Het is maar net hoe het politieke klimaat zal veranderen.

  reageer
 • bram

   

  Links Dronten is vast wel bereid een paar honderdduizend euro belastinggeld in deze arme drommels , die gediscrimineerd en gerascimineerd worden, te investeren Dit zijn ze gewoon waard en het is een investering in de toekomst en ook nog hun mensenrecht en zo . dus..

  reageer
 • Sjors

   

  Ik kan van de kinderen goed voorstellen dat I.S een interessant land kan zijn. Hier hebben we een halve sharia wetgeving met alcohol politie, hufter aanpak etc. etc.. I.S is helder in haar wetgeving, bij het overtreden gaat je kop er af. Woon je in Dronten en ben je tussen de 8 en 12 jaar oud dan snap ik wel dat je verder wilt kijken dan je eigen saaie omgeving. Ze groeien nu zelf op in een land dat aan de rand van de afgrond hangt waar grote armoede heerst en 90% eet van voedselbanken. I.S heeft genoeg olie en gas om een rijk leven te kunnen hebben als inwoner.

  reageer
 • Joost

   

  Een burgemeester hoort transparant te zijn. Saddam hield dingen onder de pet. Moeten we niet willen. En heb geen commentaar op andermans ego. Dergelijke uitlatingen zijn een uiting van tekortkomingen van uzelf. U bent vrij om alles te zeggen, maar soms is het beter van niet. Gewoon voor uzelf.

  reageer
 • Jansen

   

  De burgemeester zegt dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt in zijn loopbaan. Klopt het is nieuw en meneer heeft alleen in extreem christelijke omgevingen gewerkt. Heeft dus totaal geen ervaring met deze geloofsrichting.

  reageer
 • Ron

   

  Wat is daar zorgelijk aan Joost? Als ik vind dat hij zichzelf hiermee op de borst klopt.

  reageer
 • lesley

   

  liefst vorig jaar al hahahaha

  reageer
 • Frietus Hollandicus

   

  Nou Nou .. minder als 10 is meer als 5.. Iemand al een berekening losgelaten op deze schrikbarende bekendmaking? In een tijd waar de inbraak bij je buurman en de knokpartijen her en der stil gehouden word door politie/gemeente komt onze Aat met wereldwijde problemen.. Ik en volgens mij vele zijn het 'goedwillende vertrouwen' allang kwijt in deze burgervader. Het lijkt wel een charmeoffensief de afgelopen maanden nu dit weer

  reageer
 • Barbara

   

  De tijd gaat razend snel en misschien wat te ver doorgedacht, maar deze kinderen, worden dus de ouders van aankomende geslachten die voor ons een nieuwe beschaving gaan bepalen? Onze verschillende, uit vele culturen stammende opvoedingsmethodes hebben kennelijk de trots gevoed alleen het eigen land belangrijk te vinden en niet ook alle andere. Mede door gebrek aan begrip voor "echte" saamhorigheid kan het woordje saamhorig een nieuwjaars optreden weer eens behoorlijk op pimpen? Met de woorden dat een Drontens speciaal opgeleide ambtenaar of twee dit sectarische spul zal gaan begeleiden gaan we dus dit nieuwe jaar in? Waar zijn hun moeders? Waarom hen niet al lang geleden betrokken bij de regie van dit theater stuk, opgevoerd door een burgemeester.

  reageer
 • Willem

   

  Hoe laat mogen we ze uitzwaaien?

  reageer
 • adri

   

  op het vliegtuig zetten richting die habibabi strijders. paspoort doorknippen en niet meer terug laten komen!

  reageer
 • joost

   

  democratie is transparant. Ik vind jou berichtgeving zorgelijker.

  reageer
 • realist

   

  Gewoon lekker laten gaan, paspoort inleveren en gemeentegeld voor iets nuttigs gebruiken.

  reageer
 • De plantsoenman

   

  Veel Nederlandse gemeenten hebben te weinig grip op radicaliserende Islamitische jongeren,dit stond op 21 oktober 2013 nog in de spits. Men wist dit dus al jaren dus wel een beetje laat en nu nodigt men experts uit om te vragen waar de zak met subsidie (geld) naar toe moet waar het dus alleen maar om draait.

  reageer
 • Ron

   

  Hij heeft Dronten gered uit de handen van IS. Begrijp ik dat goed ? Als het waar is dit verhaal dan doe je dit werk in stilte. Waarom jezelf hiermee op de borst slaan. Onbegrijpelijk.

  reageer
 • moi

   

  laat ze gaan en laat ze daar!

  reageer
 • Ab

   

  Misschien een idee om ze wel snel te laten vertrekken? Zijn wij van die ideeen af en kunnen wij rustig verder met ons leven.

  reageer
 • joop

   

  meteen enkeltje voor ze kopen. nooit meer terug komen

  reageer
 • Hoi

   

  Laten gaan, voordat ze in Dronten an de slag gaan, paspoort innemen en op de "never come back line"

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert