Ook autochtone jongeren gefascineerd door IS

DRONTEN
Ook autochtone jongeren in Dronten die bekeerd zijn tot de islam hebben een fascinatie voor de terreurgroep Islamitische Staat. Dat bevestigt burgemeester Aat de Jonge.

Hij reageert op uitlatingen van woordvoerder Ramazan Yazir van de drie moskeeën in Dronten. Yazir kan zich niet voorstellen dat allochtone jongeren sympathieën hebben voor IS. Hij heeft geen enkel signaal gekregen. Volgens Yazir doen de moskeeën er juist alles aan om radicalisering tegen te gaan.

Burgemeester De Jonge zei tijdens zijn nieuwjaartoespraak zaterdag dat er tot tien jongeren in Dronten zijn die open staan voor het gedachtegoed van IS. Hij vertelde er niet bij dat er onder hen ook autochtone jongeren zijn. De Jonge gaat nu met ze in gesprek en hij laat zich bijstaan door experts op het gebied van de islam. Wanneer de gesprekken zijn is niet bekend. De Jonge wil er op dit moment verder niets meer over zeggen.

reacties (19)

 • Piet

   

  Is gewoon weer eens aandachttrekkerij van de Jonge, hij had al een poosje het nieuws niet gehaald, en dan gaat met deze mensen in gesprek? Wie luistert er nu naar deze publieke aandachttrekker?

  reageer
 • Ilse

   

  Dus onze burgervader roeptoetert wat, want sja wat moet je anders in je Nieuwjaarsspeech vertellen wat blijft hangen bij de mensen, en vervolgens slaat de heer Yazir van het CDA gelijk weer op standje: "Nee hoor dat zouden onze jongeren uit onze Moskee nooooooit doen". Want wij hebben van die brave Turken en Marokkanen in Dronten, echt modelburgers zijn het. De waarheid zal in het midden liggen. Dus er zullen ongetwijfeld jongeren zijn die gefascineerd zijn door ISIS maar de heer de Jonge heeft totaal geen idee van de aantallen net zo als de heer Yazir dat niet weet. Jongeren leven op een andere planeet en die gaan de heer Yazir met zijn dubbele tong, of de burgemeester met zn neerbuigende houding naar de gewone burger, heus niet vertellen wat ze denken over ISIS. De echte griezels zijn niet in beeld, die weten donders goed hoe hun ware bedoelingen te verbergen. Dit nieuwtje is een stukje op de borst klopperij van de heer de Jonge en paniekvoetbal (maar ik ben wel weer lekker in het nieuws) van de heer Yazir.

  reageer
 • Barbara

   

  Volgens mij kan het oudbollige taalgebruik dat in diverse heilige boeken gebruikt wordt een reden zijn dat veel mensen uit een zekere gewoonte en of gemak zich bij die opvoedkundige lezingen prettig voelen. Het is ook wel makkelijk om iets aan te nemen waar je zelf nog geen eigen mening over hebt kunnen vormen of een studie van gemaakt hebt. Dus of je nu Bijbels of anders georienteerd bent er moet een weg te vinden zijn die naar een midden leidt, vooral zoals meerdere religies verkondigen er toch maar 1 God bestaat. Voor atheïsten gelden andere regels uiteraard..

  reageer
 • .\/\/.

   

  Historisch gezien mag dat misschien zo zijn, maar voor de rest is Nederland een seculiere staat zonder staatsgodsdienst, waar godsdienst en overheid terecht gescheiden zijn. Meer dan 40% van de inwoners van Nederland gelooft niet in (een) God, en ik hecht er als orthodox atheïst aan te benadrukken dat Nederland géén islamitisch, christelijk, joods, boeddhistisch of anderszins religieus land is. Je mag hier geloven of niet geloven, wat je wil.

  reageer
 • San

   

  Volgens mij heeft Nederland ook een Christelijke grondslag en geen Islamitische...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • San

   

  Als zij terroristen willen steunen is dat prima, maar dan zonder enige financiele steun van de landen die deze extremisten uiteindelijk in hun vizier zullen hebben...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat je een duidelijk onderscheid moet maken tussen bepaalde groepen moslims die in het Midden-Oosten een dictatuur onderhouden en de moslims die in Nederland wonen. Met plezier schotelen de media ons een paar lawaaipapegaaiende radicale moslims uit Nederland voor, de overige Nederlandse moslims die geen vlieg kwaad doen zie en hoor je niet. Dat geeft een vertekend beeld. Over het spreken van Nederlands in de moskee het volgende. Eind 18e eeuw kregen de joden in Nederland burgerrechten. Men schakelde over op Nederlands in de synagogen. Heeft het geholpen? Is het wantrouwen dus misschien terecht wederzijds? Over autochtoon/allochtoon tenslotte, daarover zijn natuurlijk verschillende definities. Een van de meest gangbare is die van het CBS, die stelt dat allochtonen mensen zijn die zelf in het buitenland geboren zijn of waarvan een van beide ouders in het buitenland geboren is. Autochtonen zijn dus mensen die hier geboren zijn uit ouders die beide ook in Nederland geboren zijn. Bij dit soort kwesties is het nuttig te beseffen dat wij allemaal allochtoon zijn op het grootste gedeelte van de aarde.

  reageer
 • freeyourmind

   

  Smaad Die jongens adviseer ik allemaal naar een advocaat te gaan er zijn genoeg inloop uren!!

  reageer
 • freeyourmind SBD

   

  Er zijn jongeren die zich aangesproken voelen omdat, zij wegens bekering als radicaliserende jongeren zoals dat word genoemd een brief van de politie thuis hebben gehad wat dus helemaal nergens op slaat. Ook word er een naam genoemd van een persoon die zogenaamd alles heeft verteld over deze jongens bij de politie terwijl er niks van mutaties of bewijs is dat het ook echt zo is. Ik adviseer om deze jongeren naar de inloop uren van een advocaten bureau te gaan en het daar te melden en om samen met een advocaat te kijken wat er kan gedaan worden tegen SMAAD.

  reageer
 • anoniem

   

  lekker belangrijk allemaal .....hoeveel er hier van zijn of daarvan ? wie de oorlog begon ? volgens mij is het belangrijk of het waar is of niet en waar ze eventueel toe in staat zijn ! mijn kinderen groeien hier op en vind het niet prettig dat de kans bestaat dat het wel zo is ....al dat gelul voor die tijd ! uitzoeken en aanpakken ! dit geeft geen veilig gevoel ....niet wachten totdat er iets gebeurd en we er nog harder kunnen schreeuwen of met onze vingers kunnen wijzen ! daar zijn we in dit lakse nederland al goed genoeg in !

  reageer
 • Jan

   

  Echter, het Christelijke geloof heeft de martel en moordpartijen achter zich gelaten, daarentegen horen wij dagelijks de verhalen over de beestachtige gedragingen van islamieten. Geen wonder dat dit geloof, wat een geimporteerd geloof is, niet wordt vertrouwd in het westen. Bovendien wordt er geen Nederlands gesproken in de moskeeen, dus moeten we maar geloven, de ironie, wat er allemaal wordt gepredikt, dat dat zo vredelievend is. Het lijkt mij als men geloofwaardig wil gaan overkomen, dat onderhand men maar eens gewoon in het Nederlands kan gaan praten. Dat geeft meer vertrouwen en het beeld dat er echt moeite wordt gedaan om mee te doen in deze maatschappij. En het argument dat wij multicultureel zijn en de Nederlandse taal niet belangrijk is, wat jijzelf hebt beweert, dat is een van de redenen van het groeiende wantrouwen. Er niet bij willen horen, en tegelijkertijd de slachtofferrol aannemen dat men gediscrimineerd wordt. Wat bedoelt men in dit stuk trouwens met autochtone jongeren? Als je hier geboren wordt, ben je dat toch? Of praten we over jongeren die geen ouders of grootouders hebben van allochtone afkomst?

  reageer
 • joost

   

  wie startte de eerste wereld oorlog ? en de tweede wereld oorlog ? wie gooide atoombommen, wie namen miljoenen slaven in dienst, wie moorden honderden miljoenen indianen uit in noord en zuid amerika ?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je schetst een selectief beeld. Je zou ook kunnen stellen dat Europa al meer dan duizend jaar zucht onder een enorme verchristelijking. Maar daar hoor je niemand over. Nederland telt ongeveer 800.000 moslims, en dat is nog altijd minder dan de 9 miljoen christenen.

  reageer
 • joost

   

  heeft niets met IS te maken maar met afkeer tegen onze maatschappij. hoe raak je een maatschappij ? juist, door te zeggen dat je voor de 'vijant' bent. helaas gaan volwassen, geleerde mensen hier serieus op in. ik denk deels ook indekken. want in een indek maatschappij leven wij.. dat is miss ook de reden van de jongeren.. ze willen af van zn poppenkast maatschappij. hopelijk komt het allemaal goed

  reageer
 • Gerda

   

  Net als de burgemeester van Rotterdam zou ik zeggen, "laat ze naar gaan". Maar laten we alles aan uitkeringen afnemen. Want dat recht moeten ze verliezen als ze vertrekken naar het buitenland!

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Fysiek wel, maar .....

  reageer
 • Meneer Protesteer

   

  islammisering is allang en reeds aan de gang om ons heen en Europa.

  reageer
 • Bork

   

  Sommige mensen blijven oogkleppen ophouden!!!!!!

  reageer
 • Boerenverstand

   

  Is dit nog wel serieus te nemen? Leeft Aat wel in Dronten??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert