Nierpatiënt dankzij Facebook op operatietafel

ALMERE
In het AMC in Amsterdam start woensdag rond het middaguur de operatie om Almeerder Erardo Kea een nieuwe nier te geven. Hij wist vorig jaar februari via Facebook een donor te vinden.

Gemiddeld staat een nierpatiënt vier jaar op de wachtlijst. Dankzij de social media lukte het Kea in vier dagen tijd om 60 mogelijke donoren op te sporen. Naast Kea vond ook een andere nierpatiënt dankzij deze facebook-actie een match.

Erardo Kea is druk bezig om een internetplatform op te zetten om patiënten en donoren sneller met elkaar in contact te brengen. Het plan wordt uitgewerkt samen met artsen en de Nierstichting.

reacties (12)

 • Ada

   

  Besterschap Erardo en ook voor de persoon die jouw een nier heeft gegeven.

  reageer
 • ikke

   

  ik ben benieuwd als jullie ook zo zeiken als jullie zelf of je kinderen in zo situatie zouden zitten dan piepen jullie wel anders en sommige mensen kunnen en mogen niet eens een donorcodicil dragen

  reageer
 • Anabolen gebruik kan ook niet gezond zijn voor je nieren. Daar heeft dhr kea nu wel spijt van zeker

  reageer
 • .\/\/.

   

  Veel van de reacties hieronder lijken er speciaal op gericht te zijn meneer Kea te vertrappen, terwijl hij uiteindelijk iets heel vernieuwends heeft gedaan: sociale media inzetten om een nijpend persoonlijk maar ook algemeen maatschappelijk probleem onder de aandacht te brengen. Een vreemd mengsel van moraalridderij en obscurantisme.

  reageer
 • Andree

   

  Er is niets nieuws aan. Al sinds het mogelijk is gemaakt zijn er allerlei figuren met donorbemiddeling bezig. Ook soc media gebruik is al zo vaak gedaan. Het succes hangt van de ontvanger aaibaarheid af. En dat is juist het kwalijke. Als het niet lukt zal men naar de koopmarkt moeten uitwijken.

 • AdFlevo

   

  Een mooie opsteker voor meneer Kea. Ik wens hem heel veel sterkte, en hoop dat het plan een succes wordt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ariane

   

  Inderdaad merkwaardig dat iedereen hoera staat te roepen bij zo'n actie terwijl niemand zich afvraagt of de organisator zelf wel een donorcodicil heeft gehad. Ook bizar dat mensen in India hun nier niet voor geld mogen wegdoen terwijl er hier applaus moet komen voor iemand die zo dom is om hem voor niets aan een vreemde te geven.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Waarom zou iemand een donorcodicil moeten hebben. Dus eigenlijk vind jij dat, wanneer iemand zijn lever kapotgezopen heeft, en een nieuwe lever nodig heeft en een donorcodicil bezit, maar een nieuwe lever moet krijgen. Terwijl iemand door ziekte misschien geen organen kan afstaan en dus geen codicil heeft, geen nieuwe lever of nier kan krijgen

 • Ingrid

   

  Waarom moet je zelf donor zijn om een orgaan te ontvangen? Rare redenering. En als het nou niet kan, doneren, om medische redenen en je hebt een nier nodig? Ik mis hier weer totaal enig inlevingsvermogen.

 • ron

   

  oude ingenieur: Ik vind het rare veronderstellingen/ vooroordelen van je. als je dit nog als algemeenheid je afvraagt, tot daar aan toe maar door ze persoonlijk aan hem te richten/ te beschuldigen vind ik verre van gepast want daar weet je totaal niks van of je moet de man al vele jaren kennen. NB ik ben op medisch advies (geen verbod) geen bloeddonor meer mag ik dan ook geen bloed ontvangen ? PS: Hoeveel zaken heeft u zelf al afgestaan?

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Ik ben al sinds 1981 bloeddonor en heb aldus bijgedragen aan het herstel de redding van vele tientallen personen. Organen sta ik bij leven niet af. Zo dom en naïef ben ik niet. Dat zou buiten familie ook verboden worden.

 • Sophie

   

  Geweldig dat er nog goede mensen zijn! Heel veel succes en sterkte.

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Had meneer Kea voorheen zelf een donorcodicil of was hij bloeddonor? Had hij zelf een nier afgestaan? Vrijwel zeker niet. Het is gewoon misbruik van de goedheid en naïeviteit van anderen. De donorwet in Nederland moet gewoon net als in België iedereen donor maken waar men alleen met een verklaring uit. Waarna men natuurlijk ook geen ontvanger meer kan zijn.

  reageer
 • Gerda

   

  Niet iedereen denkt na over donorschap, tot iemand in zijn omgeving er mee van doen krijgt. En dan probeer je iedereen in jouw omgeving enthousiast te krijgen voor donorschap. En zie, de heer Kea heeft het voor elkaar gekregen om 60 mensen zo ver te krijgen om andere te helpen. Dat is een goede zaak voor andere

 • min

   

  Ik vind het top dat het op deze manier zo kan om te moeten wachten op een donor kan je leven er heel anders gaan uit zien ik kan zien dat jij niet in zo situatie zit je piept wel anders als je er ook in zit/zat ga dan ook maar lekker lang wachten

 • Andree

   

  Inderdaad snel de donorwet aanpassen. Uitstappen is inderdaad ook niet ontvangen. Overigens natuurlijk met een regeling voor kinderen onder de 16 en ouderen die niet meer kunnen of mogen. Afstaan bij leven moet ook verboden worden maar zal dan niet meer zo nodig zijn. Die donoren nemen ontzettend grote risico's bij de operatie en bij latere ziekte. Ik ben benieuwd of de ontvanger dan nog wat zal bijdragen.

 • "Vrijwel zeker niet"? Hoe kom je daarbij?! En een nier afstaan: Natuurlijk niet als je geen goede nieren hebt! (Overigens eens met je opmerking over de donorwet).

 • mo

   

  jeetje wens die man gewoon sterkte en stop met zeuren. heel veel succes en sterkte voor allemaal.

 • Rene

   

  Geweldig! Heel veel succes!

  reageer
 • George

   

  ook beterschap voor de donor natuurlijk, die zal het de komende tijd ook niet makkelijk hebben

  reageer
 • John

   

  Heel veel succes, top dat dit is gelukt.... Beterschap...en daarna van iedere minuut genieten.... :)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert