Sportbedrijf moet stoppen met uitbaten horeca

LELYSTAD
Het Sportbedrijf Lelystad moet stoppen met het uitbaten van het restaurant in sportcentrum De Koploper. Dat heeft het college van b en w bepaald.

Het college komt daarmee tegemoet aan een oproep van de gemeenteraad in december. Die vindt een aparte horeca-bv van het Sportbedrijf oneerlijke concurrentie, omdat het Sportbedrijf eigendom is van de gemeente. Het Sportbedrijf moet nu zelf op zoek naar een nieuwe uitbater, bij voorkeur uit Lelystad. Tot die tijd mag het pas heropende restaurant De Inloper geopend blijven.

De vorige huurder van het restaurant ging in december weg, omdat die de huur en pacht te hoog vond. Het Sportbedrijf is bevoegd om de pacht voor een nieuwe huurder te verlagen en heeft al aangekondigd dat het voor het financiële tekort dat dan ontstaat zal aankloppen bij de gemeenteraad. Daarmee kan de situatie ontstaan dat de gemeente het tekort op de pacht subsidieert, terwijl tegelijk de horeca-uitbater de winst uit het restaurant zelf mag houden.

reacties (30)

 • Inwoner lelystad

   

  In de rietlanden zit momenteel niemand de huurders na hsl zijn ook al weer gestopt. Ik snap dat iedereen na het sporten wat wil eten en drinken maar dan moet je open zijn van 8 tot 24 uur en dat wordt bijna onmogelijk gezien het geen vrijwilligers zijn maar mensen die ook betaald moeten worden. Als de huur dan ook nog vrij hoog is en de mensen steeds minder te besteden hebben moet je zeer creatief zijn om het winst gevend te krijgen. Het lijkt allemaal makkelijker dan het is maar ja de beste stuurlui staan aan wal!

  reageer
 • Wolf

   

  5000,-- euro pacht per maand!!!!!!! das toch niet normaal!!!!!!

  reageer
 • Mark

   

  Hoe bedoel je die laatste in? HSL zit helemaal niet meer in de Rietlanden. Als vanaf de zomervakantie niet. Er zitten al nieuwe mensen in, die een stuk meer hun best doen om er iets van te maken....

  reageer
 • Gerda

   

  Er staat dat het sportbedrijf BEVOEGD is om de prijs te verlagen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze het doen! Ik wacht af.

  reageer
 • H.

   

  Ook nu zijn ze nog open voor mensen die tot 23.00/23.30 sporten. De frituur staat aan, de bar is open. Gister nog prima gezeten daar na het tennissen. Vriendelijk personeel en we werden niet weggekeken. Dat was bij de vorige eigenaar wel anders. Daar werd je weggekeken en kon je niks meer krijgen om 21.30 omdat de keuken al dicht was.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • gast

   

  Ondernemers willen ook alleen maar subsidie? Waar baseer je dat op? Oude ondernemer heeft het 14 jaar zonder subsidie gedaan, wat ik begrijp hebben ze in aug j.l alleen om huurverlaging gevraagd € 5000 p.m is absurd!

  reageer
 • andre

   

  5000euro huur per maand is absurd. kennissen van mij zeiden op den duur. bekijk het maar we gaan daar weg. groot gelijk

  reageer
 • adje

   

  Nu begrijp ik het.. afgelopen zondag ff wezen zwemmen en aansluitend een patatje gegeten... je krijgt dan een nummer.. zelfs voor koffie een apart nummertje... want dat doet iemand anders en moet je bij een andere balie wezen... deed me denken aan het stadhuis. . Maar zoals gezegt ik begrijp het nu.. ambtenaren welke dit bedenken. .. vele andere welke op het tennistoernooi afkwamen begrepen er ook niks van.. .

  reageer
 • Peter

   

  Waar is de gemeenteraad nu mee bezig? Begrijpen ze dan niet dat op deze manier alles nodeloos veel geld kost en ze veel dingen gewoon de nek omdraaien? Eerst de beol iontruimen en dan de huur omlaag gooien. Schande en en knap staaltje onkunde.

  reageer
 • Alleen de zon komt tegenwoordig nog voor niks op.......

  reageer
 • lelystedeling

   

  Dit alles had voorkomen kunnen worden als tijdens de laatste raadsvergadering in december de raad de beuk erin gegooid had t.o.v. het College dat met het voorstel kwam als aandeelhouder in het sportbedrijf.Dan had de vorige uitbater de ruimte niet hoeven te ontruimen voor 15 december en hoefde het sportbedrijf geen nieuwe horeca zaken aan te schaffen. Kapitaalvernietiging en een zeer slechte communicatie tussen sportbedrijf-gemeente-uitbater, maar ja slechte communicatie komt vaker voor, bijvoorbeeld: Sporten voor Ouderen in de Zuiderzeewijk ( 1e gymzaal wordt gesloopt, 2e gymzaal verhuurd aan anderen, groepje ouderen kan wel in de ruimte van de dure MFA geduwd worden, begeleidster weet van niets daar behandelend ambtenaar op reces is, SCHANDE!()

  reageer
 • KC

   

  De pacht moet worden verlaagd, de oude pachter weer terug, gezellig maken en het tekort niet door de gemeente laten betalen. Verlaag de subsidie maar met dit te kort. Ook moeten zij uit de Rietlanden.

  reageer
 • Andree

   

  Laat het lekker open blijven. Waarom zou je het profijt aan een buitenstaander laten. Zo is het het goed voor de gemeenschap. Ondernemers willen ook alleen maar subsidie.

  reageer
 • Wolf

   

  Zo jij slaat de spijker op zijn kop. Want zo is het wel namelijk.

  reageer
 • Tom

   

  Voorheen was het er gezellig, met een warme uitstraling. Moet je nu eens kijken het ziet er niet uit koud en kil. Geen enkele prijslijst. en zeer onvriendelijk personeel die zelf aan de bar gaat zitten zodat het lijkt of er toch nog mensen zijn. En dan heb ik het nog niet eens over hoe ze over hun klanten roddelen. Bestelde er een broodje kroket krijg ik hem op een broodje die voor hamburgers is ontwikkeld en doen ze hem ook nog in de grill!!!!! bah ik kom er niet meer todat er een ander uitbater zit of de vorige. Want al het personeel dat er eerst zat is ontslagen. zeer triest dit

  reageer
 • Wolf

   

  Ben ik nou zo slim of u simpelweg ..m. Bij geen enkele uitbater in nl mag u uw meegebrachte etenswaren nuttigen.

  reageer
 • D.

   

  En nu wel dan? "De Inloper" Heeft op dit moment openingstijden tot 23.00, als je op maandag of donderdagavond de laatste wedstrijd voetbalt tot 23.30 kan je nu niet terecht. Bij de vorige uitbater Hsl was er altijd nog iemand aanwezig die jouw van een biertje en een balletje kon voorzien, die interesse had in de mensen die nog tosti's stond te maken om 2330 en die koffie gaf voor 160 eurocent.

  reageer
 • Lelystad

   

  gewoon de vorige uitbater terug (hsl) altijd gezellig

  reageer
 • maan

   

  Beetje onzinnige reactie. Want eigen consumptie nuttigen, mag je bij geen enkele horeca.

  reageer
 • peter

   

  Geef horeca maar aan mij.. alleen niet voor een huur van 60.000 euro per jaar. dat is compleet gestoord voor het voeren van een kantine. e.e.a. zou betekenen dat er minimaal 600.000 euro omzet in de horeca moet zitten, geloof me, de meeste restaurants en cafés in Lelystad kunnen hier alleen maar van dromen. Als de gemeente slim is, zetten ze er iemand kosteloos in, welke vervolgens een percentage afdraagt. eerlijke kansen voor de ondernemer en inkomsten voor de gemeente.

  reageer
 • Ron

   

  Heel raar dit.

  reageer
 • Mark

   

  Nou dan zijn we gauw klaar! Als er maar 1 is in Lelystad die dit zou kunnen en die zijn broek niet kan ophouden, dan moet het wel een uitbater van buiten Lelystad worden. Mijn ervaringen in de Koploper met de vorige uitbater gaven me nog niet echt het gevoel dat die er echt van wilde maken. Hoe vaak ik 's avonds na een wedstrijd nog net een laatste biertje kon mee pakken om vervolgens de tent uit te worden gekeken met mijn team... En hapjes kon je dan al vaak 2 daarvoor al niet meer krijgen. Zit je met je lege maag, na 2 uur voluit te hebben gesport... Gelukkig boden de Heeren van Stael dan een uitstekende uitkomst. Ook in de Rietlanden maakte de zelfde uitbater er echt een potje van!

  reageer
 • frits

   

  De gemeenteraad van Lelystad weet echt niet meer wat ze aan het doen zijn. Misschien moet het hele zwembad inclusief horeca gewoon eens verpacht worden, want de huidige constructie blijft rammelen, met rare subsidiestromen. Bedrijven als Optisport en Sportfondsen doen het elders in het land ook prima.

  reageer
 • Wouter

   

  Bijzondere actie van de gemeenteraad. Eerst een apart sportbedrijf oprichten dat zich moet bezighouden met sport en daarna eisen dat ze zelf hun broek kunnen ophouden (lees de voorgenomen bezuiniging op sport waarbij het sportcentrum de Koploper flink minder subsidie krijgt) Om vervolgens initiatieven die geld opleveren te verbieden.

  reageer
 • Gast

   

  Goeie zaak dat dit is teruggedraaid. Gemeenten spelen maar al te vaak ondernemertje op kosten van de belastingbetaler, en maken ondertussen echte bedrijven en werkgelegenheid kapot.

  reageer
 • Hendrik..

   

  Toestaan dat mensen hun eigen eten en drinken daar mogen gebruiken is natuurlijk ook een optie.

  reageer
 • alex

   

  de gemeente geeft de voorkeur aan en uitbater uit lelystad!! ik ken er maar 1 die dat aan kan. .en dat is de voirge uitbater...probleem opgelost!!

  reageer
 • barbara

   

  Wat een geldverspilling, eerst een ondernemer de nek om draaien en dan alsnog de huur verlagen. En de kosten neerleggen bij de gemeente???? misschien hadden ze moeten wachten met verbouwen tot het besluit genomen was en niet vooraf al aan de gang gaan, nu niet piepen achteraf.

  reageer
 • Lelystad

   

  het kon ook niet anders de gemeente is de baas er over

  reageer
 • Jeroen

   

  Dus ze laten eerst een bedrijf weggaan omdat die de pacht niet meer op kan brengen, en dan gaan ze de pacht omlaag gooien voor een nieuwe partij. Waarom is dat dan niet direct gedaan? Of mis ik iets?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert