Herdenkingen in alle Flevolandse gemeenten

FLEVOLAND
In alle Flevolandse gemeenten zijn donderdag om zes uur bijeenkomsten gehouden naar aanleiding van de aanslag in Parijs, woensdag, op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven.

In Almere waren tussen de 250 en 300 mensen naar het Stadhuisplein gekomen. Ze werden kort toegesproken door voormalig stadsdichter Mario Withoud en burgemeester Annemarie Jorritsma. Ook werd een minuut stilte gehouden.

In Lelystad bezochten 100 tot 150 mensen de bijeenkomst op het Stadhuisplein. Daar voerden loco-burgemeester Jop Fackeldey en Commissaris van de Koning Leen Verbeek het woord, evenals journalist Kees Bakker van de Flevopost. Ook werd er een minuut stilte gehouden. Veel mensen hielden tijdens die stilte een pen omhoog.

In Dronten waren ongeveer 100 mensen naar het plein De Rede bij het gemeentehuis gekomen. Zij werden toegesproken door burgemeester Aat de Jonge en Ramazan Yazir van de Turkse moskee.

In Noordoostpolder was geen demonstratie buiten, maar wel was het gemeentehuis open voor mensen die bij de gebeurtenissen in Parijs wilden stilstaan. Zo'n 70 mensen hoorden daar een korte toespraak van burgemeester Aucke van der Werff. Ook was er een tekening te zien van de Poldertoren in de vorm van een potlood, gemaakt door de lokale kunstenaar Dennis de Vogel. Die wordt na afloop naar Parijs gestuurd, als blijk van medeleven.

Ook het gemeentehuis van Urk was open voor mensen die wilden stilstaan bij de aanslag in Parijs.

En in Zeewolde was eveneens een bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis, waar burgemeester Gerrit Jan Gorter het woord voerde.

reacties (45)

 • Ab

   

  Tuurlijk, keep on dreaming

  reageer
 • Flevofan

   

  Nou weet ik van heel direct uit de familie Jorritsma, dat zij het zelf flauwekul vindt dat er zoveel aandacht voor is. Volgens haar zijn het boeven en GEEN terroristen. Wat een ongelofelijke hypocriet mens is dat toch !! Dit is echt eerste hands gehoord!

  reageer
 • Barbara

   

  In reactie op de opmerking van @Peter: -Van jou mogen cabaretiers dus ook niet zeggen wat ze zeggen want het zou iemand kunnen beledigen?- Oh jawel hoor @Peter, maar mijn verbazing naar het waarom van demonstreren NU en b.v. hier in Lelystad komt voort uit het feit dat mensen binnen een mum van tijd massaal de straat op werden gelokt. Het raakt ons allemaal is snel uitgesproken, maar er is zoveel wat ons raakt en niet gehoord wil worden. Pas als er doden vallen, dempt men voor even een put. Als beesten in het rondschieten of je dat nu doelgericht doet of niet is een poging om snel extreem geladen frustraties van de hand te doen. Maar om als cartoonist de werkelijkheid in overeenstemming te willen brengen met een geestelijk ideaal, zonder rekening te houden met de realiteit van de alarmerende situatie waarin de wereld zich bevind is een poging die ook bij sommige liefhebbers van cartoons verzet oproept. Dat mag. Het vrije denken en het vrije woord.. Die z.g gevoelens van eenheid en schuilen bij elkaar werkt voor even, het werkt als een illusie die tijdelijk iets biedt wat ook weer losgelaten moet worden. Want vrijheid is voor ons allemaal. En op dat punt zijn wij nog lang niet aangekomen.

  reageer
 • Peter

   

  En dit is dus precies de reden waarom we cartoons nodig hebben! Om te relativeren en ons niet te laten leiden door wat iemand er misschien van zou vinden. Vind je het niets? Laat het dan lekker voor wat het is. Maar de grootste fout is dat we ons zouden laten leiden door de publieke opinie. Van jou mogen cabaretiers dus ook niet zeggen wat ze zeggen want het zou iemand kunnen beledigen? Dan snap je er dus inderdaad niets van en dan ga jij je inderdaad afvragen waarom we demonstreren. Trieste constatering.

  reageer
 • demonstreren tegen geweld!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Waar zijn de beelden uit Lelystad, er werd vollop gefotografeerd en gefilmd door OF (?)

  reageer
 • Neerlandicus

   

  Jammer dat u meteen kwalificaties gaat uitdelen. Een zwakke reactie? Kan, maar intolerantie begint bij het onvermogen, anderen een ander denkbeeld te laten hebben.

  reageer
 • Karin

   

  Nee. Ik vraag me af waarom hier zo (naar mijn mening) extreem op wordt gereageerd. Het was ook een extreme aanslag, maar dat was die van Breivik ook. Overigens denk ik dat de terroristen hier ook op uit zijn: flink veel anti-Moslim sentimenten, dan neemt de kans op radicalisering weer toe.

  reageer
 • Hendrik

   

  Als je niet komt, kun je die relativerende reacties ook niet horen.

  reageer
 • Jan

   

  Dus hieruit mogen we opmaken dat als het een niet gebeurd, het ander dan ook maar niet hoeft?

  reageer
 • Barbara

   

  Zwakke, vrij beschuldigende reactie, ook al noem je het 'maar"een mening.

  reageer
 • Havenaar

   

  Ik vind het verschrikkelijk wat er in parijs is gebeurd en ontroerend om de reacties te zien in medeleven en bijeenkomsten. Wel vraag ik mij af wat hier echter uit voort zal komen in maatregelen vanuit de overheden, alles steeds uit naam van terrorisme bestrijding. De maatregelen zullen vanaf nu een nog grotere en uitgebreider vlucht nemen en invloed hebben op onze bewegingsvrijheid op meerdere vlakken waarvan er al een heleboel ongemerkt in onze samenleving geslopen zijn. Zo werd er vanavond ook weer op tv gesproken over meer inbreuk op de privacy ter voorkoming en aanpak van terrorisme. Deze maand wordt het wetsvoorstel van Opstelten behandeld om computers te mogen hacken zonder dat men daar als gebruiker erg in heeft. Dus u bent verdacht zonder dat u iets heeft gedaan. Zoals u misschien weet kunnen de Amerikaanse diensten daar ook niet mee omgaan.

  reageer
 • Neerlandicus

   

  Mijn overweging om niet te gaan meedoen was dat er langzamerhand een hoog prinses Diana gehalte in de reacties komt. Is er nog iemand die een relativerend woord kan spreken, een autoriteit misschien of een journalist? Sorry maar de aandacht is te veel, te intensief, buiten proportie. En ja dat is ook maar een mening idd.

  reageer
 • ikke

   

  Je suis Charlie

  reageer
 • Karin

   

  Waarom is er bij Breivik niemand de straat opgegaan om te protesteren tegen neo - nazi's? 68 tieners dood van de jeugdafdeling van een politieke partij. Vrijheid van meningsuiting ook bedreigd, zou ik zeggen.

  reageer
 • Frans

   

  Ook Kees Bakker o.a. schrijvend voor de Flevopost sprak een paar woorden in Lelystad.

  reageer
 • mint

   

  je suis charlie!!!!

  reageer
 • Dan heb je de ogen dicht gehad zeker.... Ik denk eerder dat er meer moslims waren dan agenten

  reageer
 • update?

   

  ik lees oud nieuws omroep Flevoland. We zijn een uur verder. Hoe is de opkomst en het verloop? halloooo!!!???

  reageer
 • Lelystadse

   

  er waren meer politieagenten dan andere mensen op het stadhuisplein net

  reageer
 • Omroep Flevoland

   

  Hoofdredactioneel is besloten niet mee te doen aan de actie. Allereerst is Omroep Flevoland geen actiemedium. De minuut stilte was ook geen nationale herdenking. Daarbij komt dat als je actie voert je dat in gezamenlijkheid doet. Een aantal regionale omroepen heeft besloten niet mee te doen. Ook de NOS had vooraf aangegeven gewoon uit te zenden. Pas op het allerlaatste moment laste de NOS wel een minuut stilte in. Individueel is op de redactie wel stilgestaan bij de aanslag in Parijs. Verder doet Omroep Flevoland uitgebreid verslag van de demonstraties in de provincie.

  reageer
 • kees

   

  En waar is de burgermeester van Lelystad met haar oproep???

  reageer
 • Jeroen

   

  Smaken verschillen inderdaad, en daarom mag een cartoon nooit een reden tot terreur zijn!

  reageer
 • Anna

   

  Dit is volgens mij waar de terroristen op uit zijn: moslimhaat kweken, is een goede voedingsbodem voor radicalisering.

  reageer
 • Sjarlie Hermans

   

  Waarom kon Omroep Flevoland het niet opbrengen om 11 uur de radio en tv zenders 1 minuut te laten zwijgen?

  reageer
 • jolanda

   

  laten we ons allemaal verzamelen op het stadhuis plein in lelystad om 18.00 hier kunnen wij laten zien dat wij het niet eens zijn met wat er in parijs is gebeurd. ik wil dan ook iedereen oproepen om te komen van welk religie of ras je ook bent. dit moet stoppen. ik ben erbij

  reageer
 • .\/\/.

   

  Tolerantie is zo kort als de tenen lang zijn.

  reageer
 • Barbara

   

  Het is de toon die je aan wil slaan met het al dan niet grappige plaatje..En... smaken verschillen. Verdeeldheid blijft dus op de loer liggen met of zonder satirische cartoons.

  reageer
 • Barbara

   

  Ik meen toch ook, ondanks uw bewering dat ik vrijheid niet zou snappen, dat wanneer iemand last heeft van uiterlijke onvrijheden, b.v politieke onvrijheden of dictatuur die in hoge mate veroorzaakt worden omdat het die persoon op zo'n moment aan innerlijke vrijheid ontbreekt, die op haar beurt ontstaat omdat men middels eigen gedachtes en/of gevoelens zichzelf ook kan beperken. Wanneer je dergelijke inperkende gevoelens of denkbeelden niet steeds zou willen voeden komt er wel degelijk vrijheid in het bewustzijn. Dus hoe beperkter je gedachtes zijn hoe lastiger het wordt om uit die zelfgemaakte gevangenis te komen. Vrijheid betekent ook ongehecht zijn. "Doen door niet te doen" is ook zo'n mooie uitspraak, als je dat iets zegt. De nieuwe eeuw heeft behoefte aan het morele debat en geen nieuwe wetten en regels die ons in een volgend hokje opsluiten....

  reageer
 • Jeroen

   

  Waarom zou je wat van de gematigde islam moeten horen? Die belijden hun geloof en vallen daar niemand mee lastig.

  reageer
 • Jeroen

   

  Wat een onzin. Een cartoon, grap of satire is pad beledigend, wanneer jij jezelf erdoor laat beledigen. Wanneer je je door een plaatje laat provoceren, is er geen ruimte voor jou in een land waarbij de vrijheid van meningsuiting 1 van de pilaren van de samenleving is. Op 1 of andere ma Ier reageren andere religies veel luchtiger op de betreffende cartoons. Hoe zou dat toch komen?

  reageer
 • geyl

   

  jij snapt vrijheid blijkbaar niet. in een democratie kom je nou eenmaal andere meningen tegen die jou tegen de borst kunnen stuiten. vrijheid is niet makkelijk en zeker niet voor bange mensen. een andere mening zou iemand kunnen provoceren. maar dan nog heb je het recht om die mening te hebben.

  reageer
 • geyl

   

  wilders heeft gelijk over de islam. hoeveel charlie hebdo's zijn er nodig voordat de ogen open gaan...... gematigde islam is als een eenhoorn. je hoort er wel eens iets over maar niemand heeft het echt gezien. en die jorritsma is zo hypocriet over dit onderwerp dat ik echt niet met haar samen ga demonstreren.

  reageer
 • HO

   

  Ik wil wel komen, maar wil niet het risico lippen dat ik ineens in een demonstratie tegen moslims terecht gekomen ben ...

  reageer
 • Barbara

   

  Ik heb om eerlijk te zeggen niet echt veel respect voor dergelijke cartoonisten en keur tegelijkertijd hetgeen hen is overkomen absoluut niet goed. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar over de rug van diezelfde vrijheid worden de ideeën van luitjes die anders denken en doen wel degelijk geprovoceerd. Consequenties lijken zo te merken dan vele malen groter dan de zo gewenste vrijheid. Door de ene ideologie te rechtvaardigen tegenover een ander blijven wantrouwen en kwaadaardigheid het resultaat. De vraag blijft waar we nu tegen demonstreren..

  reageer
 • Swiebertje

   

  Wilders is hier niet schuldig aan. Degene die die mitrailleur in handen had blijft altijd schuldige. Je haalt zelf de trekker over.

  reageer
 • henk

   

  Ik lees dat het stadhuis in Emmeloord geopend is, maar neem aan dat de demonstratie op het plein voor stadhuis is?

  reageer
 • Kees

   

  Hoezo moet alles altijd maar zin hebben? Je laat, door daar te zijn, gewoon zien dat je dit soort dingen niet accepteert en opkomt voor het vrije woord. Dit soort aanslagen zijn nooit 100% te voorkomen. Iedereen die denkt van wel leeft in een sprookjeswereld.

  reageer
 • Joke

   

  Dan houdt u toch uw mondje stijf dicht.

  reageer
 • Minder

   

  Boos op Wilders? Kijk wat er in Parijs gebeurd ...straks hier.

  reageer
 • Steen

   

  Demonstreren de journalisten van omroep Flevoland op het stadhuisplein in Lelystad? Ik ga.

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Vreselijk wat er gebeurd is.Echter om nu in Almere op verzoek van Jorritsma mee te gaan lopen in een demonstratie zal niet veel nut hebben.De politiek in Europa moet het voortouw maar eens nemen.Geen woorden maar daden.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Wij zijn erbij maar laten we niet alleen demonstreren. Laat de politiek nu ook eens keihard optreden tegen radicalisering. Volg collega Aboutaleb!

  reageer
 • Donnie

   

  Een demonstratie zal fanatieke moslims niet op andere gedachten brengen.

  reageer
 • Marco

   

  Sprakeloos

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert