Toegang Oostvaardersplassen beperkt

LELYSTAD
Vanaf donderdag zijn verschillende fiets- en wandelpaden in de Oostvaardersplassen en de omliggende bossen dicht. Dat is nodig om de veiligheid van passanten te garanderen.

Verzwakte dieren waarvan Staatsbosbeheer inschat dat ze de winter niet zullen overleven, worden afgeschoten om verder lijden te voorkomen. Dat zou gevaar op kunnen leveren voor omstanders. Daarnaast brengt de afsluiting meer rust voor de dieren, waardoor ze efficiënter omgaan met hun vetreserves.

Welke paden dicht zijn, is met borden aangegeven. De afsluiting duurt tot 1 mei.

reacties (32)

 • mark

   

  Echt belachelijk de ovp. Dierenleed ten top. Overheid in nederland promoot scharrelkip, scharrelei, vrije uitloop etc etc. Om van de partij van de dieren maar te zwijgen, zo jammer dat die partij zich alleen maar druk maakt over jagers, vissers en aquaria houders. Denken alleen maar aan hun eigen portemonee over het emotionele gevoel van hun kiezers. Ik stem allang niet meer op ze. Ik neem wel eens wat vlees af bij de jager in ons dorp, dat is pas vrije uitloop !

  reageer
 • pia

   

  de beesten hebben een prachtleven????? de beesten hebben een vreselijk leven!!!!!! FIJN u trots ben op de ovp, IK namelijk helemaal niet!

  reageer
 • Marlene

   

  Kom eens in februari/maart naar de OVP! Alleen jammer; waar het lijden is mag je niet komen. Natuur: Tussen hekken met zoveel grote hoefdieren op zo weinig hectares??Natuur: Zonder predatoren die normaal de zwakkere exemplaren pakken?? Het lijkt meer op een concentratiekamp voor grote grazers! Beheer dit troosteloze park dmv tijdig en goed afschot en verkoop dit vlees of geef het weg. Je creëert hier geen Afrika in een "bloempot"!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Grote grazers die in de vrije natuur leven verplaatsen zich per jaargetijde / bij voedselgebrek naar gebieden waar het goed vertoeven is. Tijdens deze verplaatsingen vallen de zwakkere dieren af, bijvoorbeeld als prooi voor andere dieren. Er is sprake van een natuurlijke kringloop. Nu hebben we een soort van grote dierentuin gecreëerd met een klein clubje bobo's die met overheidsgeld voor God spelen.

  reageer
 • Flora

   

  Ik geef ook even mijn mening: De beesten hebben een pracht leven. De paarden zitten werkelijk vol levenslust, meer dan enig ander paard dat ik in mijn leven ben tegengekomen. Ze hebben daar meer ruimte en veel meer vrijheid dan in een stal waar ze lekker vertroeteld worden of in een klein weidje lopen te pronken voor de eigenaars (minipaardjes) waar ze veel geld aan verdienen en dan over de renpaarden maar te zwijgen en zo kan wel doorgaan maar daar hoor ik jullie niet over. Staatsbosbeheer ik ben trots op de OVP en steun jullie van harte en ik weet velen met mij. Jammer dat alleen negative reactie's geplaatst worden, hoop dat er ook eens wat positieve erbij komen. Met vriendelijke groet uit lelystad Met

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • zesenzeventig

   

  Dit leugen bestaat nog steeds. Ik hoop echt er eens achter te komen wie dit alles zo in stand heeft kunnen houden. Of je moet onzettend vastberaden zijn en 100% zekerheid hebben in het resultaat of gewoon ontzettend stom zijn om niet door te hebben dat dit je reinste leugen is en allemaal op kosten van de belastingbetaler. Hopelijk blijft Frans Vera in de staat waarin hij zich nu bevindt want als hij ooit bij zijn positieven komt zal hij zien wat hij heeft aangericht. Het is een diepe schande!

  reageer
 • Toeschouwer

   

  OVP zijn een drama, een prachtig voorbeeld van falend idealisme in natuurbeleid. De populatie moet teruggebracht worden tot een laag niveau én beheert worden. Dan komt er tenminste ook nog een eerlijk stukje vlees uit dat gebied.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Pia, ze zouden Frans moeten verplichten het afschot zelf en alleen uit te voeren. Mss dat hij dan een keer door gaat krijgen dat er jaarlijks gemm meer sterven van de honger [afgeschoten worden], dan hij dacht dat er zouden kunnen leven. Maar ik vrees dat ik hem hiermee nog te hoog heb. Ze zullen wel ruim opruiming houden, immers er lopen er veel te veel volgens hun logica? De stand zou afnemen, immers zo werkt de natuur? De praktijk is echter anders, zachte winters zal dus wel geen natuur zijn. Voor een ieder die deze club steunt: gooi uw geld op een andere manier weg, maar laat de grote grazers in de ovp er niet het slachtoffer van zijn dat u geld teveel heeft

  reageer
 • J.J.

   

  Dit jaar zullen er +/- 1500 stuks worden afgeschoten! En dat elk jaar. Waanzin.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Volgens mij hoef je ook geen bioloog te zijn of verstand van Ecologie te hebben om te zien dat het gebied de laatste jaren in een troosteloze puinhoop veranderd is. Die gene die de achteruitgang van het gebied met de daarin levende dieren niet zien zijn blind of steken hun kop in de Klei. Iets wat een struisvogel nog niet zou willen.

  reageer
 • johan dirven

   

  Oostvaardersplassen natuur ??? natuurlijk niet, wel (na)gemaakte wildernis met te weinig natuurlijke vijanden voor de dieren die er onder gebracht zijn. Wel mooie omgeving om te gaan bekijken maar hopelijk wordt er beter beheer gedaan zoals bijv geboorte beperking via injectie's uit pijltjes geweer ?? of via scheiding van mannelijke en vrouwelijk dieren voor zover dat technisch uitvoer zou zijn. Als dat allemaal niet zou kunnen toch zeker eerst een groter aantal mannelijk dieren afschieten, de oudsten en hele jonge mannen daar laten. is volgende aanwas waarschijnlijk al wat kleiner. Als de helft van de grote dieren blijft lijkt me dat al meer dan genoeg.

  reageer
 • Nathalie

   

  In de natuur kunnen dieren op zoek gaan naar een nieuw gebied om eten te vinden. Dat kunnen ze nu niet. Dus niks de natuur zijn gang laten gaan. Ze hadden nooit zoveel dieren er neer moeten zetten en eens moeten nadenken....

  reageer
 • Peter

   

  Hoho, Rob Bijlsma is alles behalve een bioloog. Hij heeft geen enkele opleiding op dat vlak, dat hij zijn eigen waarnemingen heilig heeft verklaard maakt hem nog geen bioloog. Daarbij weet hij vooral veel van roofvogels, van ecosystemen heeft hij echter geen enkele kaas gegeten. Voor de rest veel jagers, boeren en andere natuurhaters in de nieuwe wildernix, wonderlijk dat ze de simpelen zo weten in te pakken.

  reageer
 • pia

   

  er moet zeker weer een film worden opgenomen, om te laten zien hoe mooi en goed het daar is!. nou het is om te janken! schande, schande , schande wat daar allemaal gebeurt. FRANS VERA, ga je kijken bij het afschieten van deze hulpeloze dieren? tenslotte, hebben ze dat aan U te danken!

  reageer
 • Lia

   

  Ja ....niet te bevatten dat er nog steeds geen goed beleid voor de OVP is Pieter. De film had de Wildernix moeten heten. Dat was eerlijker geweest. Staatsbosbeheer is daar níet zo blij mee . De nieuwe Wildernix. Deze 'tegendocumentaire' gaat over de verloren natuur in de Oostvaardersplassen - een tikkeltje grimmiger dus. De werkelijkheid is namelijk helemaal niet zo idyllisch, vindt de maker. "Heel veel kadavers. Er hing ook een kadaverlucht, zoveel dooie beesten liggen er", zei bioloog Rob Bijlsma. Heel veel trein reiziger kunnen de kadavers vanuit de trein zien liggen....dat is helaas het juiste beeld van de OVP. ============= Niet te geloven hé Corry...Het is nog steeds om te huilen.

  reageer
 • corry

   

  Nou hoe kan dat nu? We hebben nog geen winter gehad en nu gaan we de verzwakte dieren afschieten!!!! Betekent dus simpel dat er in de herfst ook al GEEN eten te vinden is voor de grote grazers. Wanneer mw Sharon Dijksma gaat u uw ambtenaren eens op de vingers tikken? ipv hun advies over de OVP klakkeloos op te volgen. Wanneer geeft men eens toe dat het speeltje van Frans Vera totaal mislukt is! Die dacht even een Nederlands Krugerpark te realiseren, als het niet om te huilen is zou ik er hard om moeten lachen. Vraag me af waar hij is afgestudeerd. Alleen een aquarium is op die plaats te realiseren want er hebben nog nooit grazers in de zee geleefd en dat was de OVP voor de drooglegging!!!

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Eten zoeken op het boerenland aan de overkant van de A6 bedoelt u dan. Dat wordt gevaarlijk autorijden.

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  De Oostvaardersplassen is een natuurgebied en geen dierentuin. Dat houdt ook in dat je de natuur zijn gang laat gaan. Het gevolg is dat in de winter dieren sterven van de honger. Dit is een normaal natuurlijk verschijnsel. Verzwakte dieren die normaal gesproken door bijvoorbeeld wolven gepakt worden, worden doormiddel van afschieten uit hun lijden verlost. Bijvoeren lost het probleem niet op en zorgt er juist voor dat de populatie verder groeit, waardoor het gebied overbegraast kan raken.

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Kan je dan ergens in het plassengebied komen??? Het is toch alleen aan de buitenkant. Een paar waarnemingsplekken bij Lelystad en Almere en tussen in vooral niets. Je moet er voor een jaartje gewoon een roedel wolven loslaten.

  reageer
 • Liesseling

   

  Niet bijvoeren, hekken weg, zodat ze naar t eten kunnen zoeken ipv vast zitten en verhongeren. Als t zo "wild" en de "natuur" Is, dan zijn die hekken niet nodig.

  reageer
 • Inwoner

   

  Bij de meeste mensen die hier steen en been klagen, ligt elke dag een stukje vlees op het bord van dieren die helemaal geen vrijheid hebben gekend. Veelal hebben deze onder veel minder gunstige omstandigheden geleefd als de dieren in de Oostvaardersplassen. Mensen hebben al snel boter op het hoofd. Laten sterven is zogenaamd zielig en bijvoeren zorgt uiteindelijk voor overpopulatie met alle gevolgen van dien. Alleen het introduceren van een natuurlijke vijand zou mogelijk soelaas kunnen bieden als alternatief voor afschieten.

  reageer
 • ANITA

   

  Wat een smerig zootje is dat daar bij Staatsbosbeheer; dat noemen ze de wildernis. de natuur?? ik ken geen natuur die dicht moet om dieren af te schieten . Dit is geen natuur dit is een misselijk makende schande. HEt grote lijden gaat beginnen ; dat mogen we niet zien dus hup hekken op slot dan gaan het jachtseizoen voor SBB van start. Walgelijk wat een mislukt project met alleen maar de dieren als slachtoffers! WORDT EENS WAKKER STEL SLAPENDE PLUCHE HANGERS IN DEN HAAG !!!

  reageer
 • Dorje van Halderen

   

  Wat een hypocrisie! Met veel bravour een volstrekt foute film maken en dan ver van de o zo tere burger de zwak gemaakte dieren afschieten. Hoe gekker kun je het maken. Dierenmishandeling is strafbaar in Nederland, behalve voor een stel pennenlikkers bij Staatsbosbeheer.

  reageer
 • P Paul

   

  Ik denk eerder dat de vrieskisten na de feestdagen weer moeten worden aangevuld van .......en consorte.

  reageer
 • Sietske

   

  Wat een ellende daar in de OVP. Dat noemen ze natuur....met hun mooie film. Het is verschrikkelijk!!!wat daar gebeurd Een boer die zo met hun dieren omgaan daar waren de dieren al lang in beslag genomen met grote kopen in de krant VERWAARLOZING. Er moet een oplossing komen.... AUB. Wanneer gaan de ogen van de politiek eens open en word daar wat aan gedaan!

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Goede actie van Staatsbosbeheer (SBB) in de Oostvaardersplassen! Beter kan het FAILLIET van haar VOLSTREKT FOUTE BEHEER niet worden aangetoond! P.S. Op zondag mag er niet worden 'gejaagd'. Naar ik aanneem gaan de afgesloten paden op zondag gewoon open.

  reageer
 • Louise

   

  Leuk gezicht al die oormerken in de natuur wordt dat dan.....

  reageer
 • Pieter

   

  Ongelooflijk dat deze dieren beul praktijken gewoon door mogen gaan met een schijnheilige achtergrond als natuurfilm.

  reageer
 • Nico

   

  Ja hoor... bijvoeren... en dan volgend jaar een nog grotere populatie. Die laten we dan weer bijna verhongeren en als ze bijna dood zijn gaan we afschieten. Een schande dat we zo omgaan met het beste scharrelvlees wat er is. Zorg gewoon voor een gezonde wildstand door te oogsten uit de "natuur". Verantwoorde vervanging voor de kilo knaller uit de supermarkt.

  reageer
 • rich

   

  groot gelijk gewoon even bijvoeren met hooi. is genoeg te krijgen bij de boeren. waar zij niets mee doen.

  reageer
 • henkb

   

  bijvoeren is geen optie. Alleen de sterkste pakt het voer. en als alles door bijvoeren wel kunnen eten wordt populatie alleen maar groter.

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Persoonlijk denk ik dat er maar weinig dieren afgeschoten hoeven te worden.We hebben immers nauwelijks winter gehad.Gewoon bijvoeren is waarschijnlijk de beste oplossing.Wat wel opvalt is dat bij dit bericht geen tweets staan van een boswachter.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert