Lelystadse moskeeën: Terrorisme is geen islamitische daad

LELYSTAD
De besturen van de drie moskeeën in Lelystad hebben in een gezamenlijk persbericht afstand genomen van de terreuraanslagen in Frankrijk vorige week. Hoewel de moskeeën het niet eens zijn met de manier waarop bevolkingsgroepen, gezindten of politici soms worden bejegend, stellen ze dat niets de laffe aanslagen rechtvaardigt.

De drie moskeeën benadrukken dat terrorisme geen islamitische daad is. Uit het feit dat bij de terreurdaden vorige week ook een slachtoffer met een islamitische achtergrond viel, blijkt volgens hen dat terrorisme geen onderscheid kent.

De moskeeën zeggen te willen streven naar een samenleving waarin elke mening wordt gerespecteerd, mensen elkaar in hun waarde laten en beseffen dat de scheidslijn tussen vrijheid van meningsuiting en belediging flinterdun is.

reacties (7)

 • Faerie

   

  .VV. dat zie je verkeerd dus. Als ik onderdeel was van een bepaalde stroming/groep en anderen zouden verschrikkelijke dingen doen in naam van, terwijl dat niet strookt met de beleving van mijn grote groep, dan zou ik ook mijn best doen om op positieve manier te laten zien dat daar een wereld van verschil is. Het gaat er niet om dat niet radicale moslims worden gezien als mede verantwoordelijk voor de daden van radicalen, maar wel dat zij aangesproken worden op de verantwoordelijk om te laten zien waar zij dan WEL voor staan en dat zij WEL respect hebben voor Nederland/westen en onze normen en waarden. En ik heb vraagtekens bij dat laatste, net als vele andere Nederlanders. En laat hem daar nou al jaren de kneep zitten. Het is dus goed dat moslims zich wel degelijk uitspreken en ik denk dat een nog actievere houding daarin binnen de eigen gelederen alleen maar een positieve wending kan zijn. Overigens ben ik het niet eens met Jan, een gewelddadige extremist hoeft niet per definitie Jihaddist of moslim te zijn. Er zijn inderdaad ook terroristische Christenen. Alleen een heel stuk minder. En er zijn extremisten die niet gewelddadig zijn. Dat is ook nog een verschil. Zijn ze nog steeds dom, stom en invasief, zoals bijvoorbeeld de idioten van de Westboro Baptist Church. Maar zolang zij geen wapens ter hand nemen en levens nemen in naam van, blijft het vrijheid van meningsuiting. Al kunnen ze met ander vervelend gedrag ook andere gedragscodes en wetten schenden.

  reageer
 • Tsja

   

  Laat jullie toch geen stroop om de mond smeren

  reageer
 • Karin

   

  Nee, alleen het slechte willen zien, dat is de oplossing!

 • nath01

   

  Het is ook nooit goed.. Wanneer de islamitische gemeenschap niets zegt, zeurt heel Nederland dat er geen geluid komt vanuit die hoek.. wordt er wel wat gezegd, wordt er weer gezeikt dat dit ook niet goed is.. Nederland, wat willen we nou?

  reageer
 • Peter

   

  Het is inderdaad zoals een aantal regeerders hebben aangegeven. Het valt niet te ontkennen dat er dagelijks zeer veel mensen vermoord worden uit naam van de Islam. En deze mensen beschouwen degenen die bijvoorbeeld niet met geweld de Islam willen verspreiden als niet-moslims. Ook nu weer zijn er in de Westerse- en Islamitsche wereld veel steunbetuigingen voor het geweld in Frankrijk. Ontkennen dat dit iets met de Islam te maken heeft is dan ook een deel van het probleem.

  reageer
 • Anna

   

  Er komen ook veel mensen om het leven door familiedrama's, of, zoals in Amerika door schietpartijen. Hier trouwens ook, in Alphen aan de Rijn. Om dit alleen maar op het geloof af te schuiven, is 1 ding, maar om dan vervolgens alle mensen die datzelfde geloof aanhangen ook maar in dezelfde hoek te stoppen? Iedere katholiek is toch ook geen kindermisbruiker?

 • Harry

   

  Laat ik de vrijheid hebben om ernstig aan de twee gezichten religieuze Islam bedoelingen te twijfelen..

  reageer
 • arie

   

  Volgens mij is het meer een probleem vanuit de achtergrond en ontwikkeling van de mens zelf. In de Centraal-Afrikaanse Republiek vluchten weer moslims voor hun leven door de moordenaars die zichzelf christelijk noemen. We leven inmiddels in een tijd waarin sommige volken/landen zich hebben ontwikkeld en door hun geestelijke achterstand kunnen anderen daar niet mee omgaan en vluchten ze terug in de enige keus die ze denken te hebben en dat is geweld.

 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Gewelddadig terrorisme is geen Islamistische daad, het is een daad die door elke persoon of groep kan worden gepleegd. Alleen is het in de moderne samenleving helaas wel zo dat het 99 van de 100 keer wel mensen zijn die schermen met de islam. Het is dus gewoon niet zo gek dat deze religieuze stroming ondertussen synoniem is geworden met terrorisme. Hoewel niet-islamieten moeten waken voor paranoia en over een kam scheren, moeten de moslims toch echt wel reëel blijven dat deze koppeling wel degelijk iets te vaak aan de orde is. Laat deze bevolkingsgroep dan ook actief extremisme bestrijden binnen hun eigen gelederen. Ik krijg nergens het idee van dat ze dat, tot nu toe, echt hebben gedaan. Dit is de eerste keer dat moslims zich echt massaal hebben uitgesproken tegen terrorisme in naam van de islam.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Laat deze bevolkingsgroep dan ook actief extremisme bestrijden binnen hun eigen gelederen." - je houdt moslims die niets met terrorisme te maken hebben dus verantwoordelijk voor de wandaden van andere moslims. Een denkfout die veel mensen maken. Zijn alle orthodoxen schuldig aan de godsdienstwaanzin in Rusland? Zijn alle katholieken schuldig aan de onderdrukking van de Polen en de Ieren? Moet ik mij schuldig voelen voor wandaden die door atheïsten worden bedreven?

 • HM

   

  Helemaal met je eens. Dit is ook een kans voor die gemeenschap om schoon schip te maken in de eigen gelederen. Spreek je uit tegen terrorisme en pak het zelf ook keihard aan. Het terrorisme zelf wordt nu wel veroordeeld maar vaak wordt er wel begrip getoond als blijkt dat het westen hun godsdienst of profeet "beledigd". Waarom zulke lange tenen? Een christen vindt het wellicht ook vervelend als er een spotprent van Jezus getoond wordt. Maar dat is toch geen reden om dan geweld tegen de tekenaar te gebruiken. Wij hebben hier vrijheid van meningsuiting en dan kan betekenen dat iemands godsdienst over overtuiging op de hak wordt genomen. Dat moet gewoon kunnen. Dat hoort nu eenmaal bij onze samenleving. Dat principe zal iedereen die hier woont eerst volledig en onvoorwaardelijk moeten onderschrijven.

 • Jan

   

  En hoe zit het dan met de jihad? De zogenaamde heilige oorlog? Wat wij terrorisme noemen, is dat niet een en hetzelfde? Laten ze daar nu eens duidelijk afstand van nemen, want het is te gemakkelijk om het een van het ander los te zien.

  reageer
 • nath01

   

  Ik denk als je je eens zou verdiepen in het term Jihad, je een hele andere invulling zou geven aan dit term dan de hedendaagse terroristen. ik ben er in ieder geval een stuk wijzer op geworden door zelf het een en ander over te lezen. Islamitisch literatuur en de nederlandse vertaling van de koran (er zijn organisaties die deze gratis doneren). Misschien zouden we dat allemaal moeten doen in plaats van NOS en de rest van de media blind te geloven.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert