Visser eist dat hij mag vissen

URK
De eigenaar van visserijbedrijf Kaptein op Urk heeft maandag in een kort geding geëist dat hij weer mag vissen. Door een besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vreest hij financieel ten onder te gaan.

Dijksma besloot vorig jaar dat de vangst van schubvis in het IJsselmeer met 85 procent teruggebracht moet worden. Dit vanwege de slechte visstand van de schubvis.

Door deze maatregel zou de eigenaar van het visserijbedrijf vrijwel niets meer mogen vangen en komt hij in de financiële problemen. De rechter doet over enkele weken uitspraak.


reacties (19)

 • .\/\/.

   

  Het blijft een prachtige cirkelredenering: er is geen vis meer omdat er niet meer gevist wordt. Welterusten, maar ik trap er niet in.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Daarvoor mocht je inderdaad nog met gaand want vissen.

  reageer
 • tja

   

  beste kitty, weet je ook waarom die vis weggerot was? Omdat een sportvisser (die met zijn tengels van professioneel spul moet afblijven) het net boven water heeft gehaald, vervolgens heeft hij hem terug laten zakken. Hierdoor kwam het net slap te staan, hij hoort op spanning te staan, waardoor er geen ruimte meer was voor de vis en de vis dood ging. Het heeft in dit geval dus te maken met een sportvisser die van andermans spullen af moet blijven, er is inmiddels aangifte van gedaan. Een verhaal heeft vaak 2 of nog meer kanten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Werd de bodem daarvoor jaarlijks omgeploegd?

  reageer
 • Kaya

   

  Uit onderzoek is gebleken dat het slecht gaat met de visstand. Dat je nu (nog!) volle netten kunt binnen halen zegt dus niet zoveel. Over een paar jaar is het op. Zo'n onderzoek is in feite een voorspelling, ontzettend stom om dan nu nog netten vol te gaan vangen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • greenpeace

   

  De bodem op het IJsselmeer wordt al een jaar of 40 niet meer beroerd. en als er niet geploegd wordt gaat de grond dood en komt er geen voedsel voor de vissen meer boven drijven. gesnapt

  reageer
 • Karin

   

  Zoveel schubvis eet een aalscholver niet. Je kunt moeilijk de aalscholvers de schuld geven van de slechte visstand, dat komt wel door menselijk handelen. Er is onlangs onderzocht hoe de visstand is, schrikbarend slecht omdat er jaren is overbevist en jonge vis geen tijd krijgt om te groeien c.q. zich voor te planten. Ik begrijp dat het broodwinning is van mensen en dat dit dus zeer doet, maar wat als het IJsselmeer straks echt is leeg gevist? Je moet toch ook verder kijken dan het huidige seizoen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De wal keert het schip, in dat geval. Op=op. En het is van landbouw en visserij inmiddels genoegzaam bekend dat met bereid is voor marginale opbrengsten recht op de blinde muur af te stevenen. Overheidsingrijpen is dus zeer gewenst.

  reageer
 • Hendrik..

   

  Er zijn wel meer regels waar de overheid aan de burger een beperking op legt. En dan is het altijd nog zo dat de overheid het recht aan haar zijde heeft. Hoe zuur dat ook voor de burger zal zijn op dat moment. Misschien tijd om eens aan omscholing te denken en een andere baan te kiezen? Dat moeten zo veel mensen tegenwoordig doen om aan inkomsten te komen. Tijd voor de visserman om wakker te worden en zelf verantwoordelijkheid voor zijn leven en inkomsten te nemen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Er is genoeg vis, kijk maar naar de aalscholverstand

  reageer
 • Jan Peter

   

  Als ik dagelijks zie wat er dagelijks aan grote hoeveelheden schubvis wordt aangevoerd door IJsselmeer vissers bij de locale visafslag hier op Urk. Hoezo slechte visstand? Kom alsjeblieft een keer kijken op de visafslag, en ervaar het zelf. Hoezo 85% minder schubvis vangen? Ik verwijs dit naar het rijk der fabelen.

  reageer
 • Kaya

   

  Erg kortzichtig. Als het slecht gaat met de visstand en de visserij gaat gewoon door is er op een gegeven moment echt nauwelijks of geen vis meer (wiens schuld t ook is) en moet hij alsnog stoppen.

  reageer
 • Sjors

   

  Wat wil hij dan gaan vissen als de vis zo goed als op is? Ze moeten accepteren dat de vis in de meren en zeeën allemaal al gevangen zijn. De beste man kan beter muizen gaan vangen in Friesland daar is een overschot van.

  reageer
 • Jordi

   

  De staatssecretaris zal verleden jaar niet voor niets en in overleg deze maatregel genomen hebben. Het lijkt erop alsof de eigenaar van het visserijbedrijf er nu pas achterkomt dat de geldstroom minder is. Telkens weer is het volgens de visserijbranche altijd de schuld van een andere, van fuik tot slechte visstand.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je beweert dus dat de bewering over de slechte visstand onwaar is. Heeft de visser die nu eist dat hij door mag vissen deze bewering wel aangevochten? Waar en hoe?

  reageer
 • joop

   

  Begrijp eerst eens het hele verhaal van die visser, je reactie geeft. En die dat vd rotte vis kwam niet door de visser. Zijn fuiken zijn zonder toestemming boven water gehaald. En een fuik kan je niet met vis er in terug zetten. De fuik staat dan niet meer strak en de vis zal stikken. Ook werd het pas dagen later doorgegeven aan de politie en de visser. Toen de water politie ging kijken zat er dode vis in.

  reageer
 • adv

   

  Bijna geen vis meer ? ga eens een weekje mee, en geef dan je mening

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus er is bijna geen vis meer, en de visser eist dat hij gewoon door mag gaan, begrijp ik het zo goed? Jarenlang heeft de visserijbranche geprobeerd ons te laten geloven dat ze zelf aan verantwoordelijk beheer deden, en dan hoor je dit.

  reageer
 • Kitty

   

  En dankzij z'n "collega" die onlangs vis liet rotten in de fuiken, voelen weinig mensen symphatie voor de vissers... Fijn hè?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert