Uitdiepen en verbreden kavelsloten weinig effect

FLEVOLAND
Het verbreden en uitdiepen van kavelsloten zorgt niet voor meer waterberging. Dat blijkt uit onderzoek van Waterschap Zuiderzeeland.

Door de maatregelen zouden de polders beter berekend moeten zijn op plotseling veel regen. Het Waterschap wil wel doorgaan met het project omdat het wel een gunstig effect heeft op de doorstroming van het water.

Uit het onderzoek blijkt verder dat landbouwgrond voor de beste waterberging zorgt. De grond neemt namelijk veel meer water op dan de sloten en plassen.

reacties (4)

 • henk

   

  Echt goede doorstroming bereik je door riet te laten groeien. Onder het riet groeit nl geen liesgras en vossestaart, wat de doorstroming wel belemmerd Riet zuivert het water. Tevens is het gunstig voor de vogelstand. Oa karekiet. Door rietgroei krijg je stevigere slootkanten. Nu zakken de slootkanten helemaal in door verzakking van de muizengaten. Wae plaag op dit moment. De doorstroming wordt weer belemmerd. Advies: maaiadvies aanpassen 1 maal per twee jaar. Daar waar riet staat. En de rietgroei bevorderen.

  reageer
 • Ger

   

  Aha, inpolderen dus.

  reageer
 • J.p

   

  Verbreden helpt wel tot meer wateropvang maar verdiepen niet . dit komt omdat gemalen het grondwaterpeil op een bepaalde hoogte moet houden. maak je de sloot 1 meter dieper dan zal zo een gemaal 1 kort ernaar 1 meter extra de polder in malen . de extra water wat daar boven opkomt bij extreme regen wordt nu door de extra breedte opgevangen

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Is dit onderzoek van de ODU (Open Deur universiteit)? Bekend van radio en TV.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert