Onderzoek naar nut en noodzaak Knardijk

FLEVOLAND
Waterschap Zuiderzeeland en de provincie zijn een onderzoek gestart naar de nut en noodzaak van de Knardijk. Deze heeft als doel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland van elkaar te scheiden bij een dijkdoorbraak.

Mocht één van de polders onverhoopt vollopen, dan voorkomt de dijk dat de ander ook onder water komt te staan. Het onderzoek is nodig omdat de Knardijk niet meer voldoet aan de normen.

Om de waterkering wel aan de normen te laten voldoen is een miljoeneninvestering nodig. Oorspronkelijk was de Knardijk de zuidelijke buitendijk van Oostelijk Flevoland.

reacties (20)

 • -Z-

   

  ... Dit is een cultureel historisch waterbouwkundig duurzaamheid begrotingstechnisch visionair onderzoek ! Wat hier allemaal samenkomt ! Laat die dijk maar gewoon dijk blijven zoals ie er nu ligt.

  reageer
 • KC

   

  De dijken worden wel degelijk verhoogt

  reageer
 • Loes Lelystad

   

  Je zou natuurlijk kunnen stellen dat de dijk een door nog onbekende oorzaak veel te hoog en doorgebroken IJsselmeer moet kunnen tegenhouden. Dat wil zeggen dat er van de Enkhuizerdijk over de Knardijk en tot Nijkerk een doorgetrokken hoogte moet zijn. Ook ter bescherming van Amsterdam en het Gooi. Hoewel een keuze dan wellicht beter is om de Enkhuizerdijk, IJsselmeerdijk, Ketelmeerdijk en Vossemeerdijk tot de Kampersluizen te verhogen. En de overkant daar als ze droge voeten willen houden.

  reageer
 • Sander

   

  Man man man.. tuurlijk heeft het nut, zo kunnen ze in de toekomst Almere teruggeven aan de natuur en het minder criminele deel van de provincie boven water laten.

  reageer
 • ron

   

  tuurlijk heeft die dijk nut . Bij een ramp beschermd het of Almere en Zeewolde OF Lelystad en alles wat boven die dijk ligt. dat dat überhaupt ter discussie staat verbaasd me tenzij wordt bedoeld dat hij misschien wel moet worden opgehoogd dat is wat anders maar dat staat er niet helder in

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De oude ingenieur

   

  Weg halen is helemaal niet aan de orde. Als ze zorgen dat de keringsdeuren gewoon werken wanneer het nodig zou zijn dan is het wel goed. De dijk hoeft echt niet pro forma versterkt te worden wanneer er praktisch zeker nooit water tegen de dijk zal komen en wat zeker niet tot de kruin zal reiken. Het belangrijkste is natuurlijk om het IJsselwater uit Zuidelijk-Flevoland te houden als bijvoorbeeld het spuien door de Afsluitdijk een paar maanden niet zou lukken.

  reageer
 • ed

   

  Handen af van ons cultureel erfgoed en de eerste verbinding van Lelystad naar het vaste land ( 24-10-1954). Waar is het historisch besef van provinciale en waterschapsbestuurders ?

  reageer
 • pleun

   

  Deze dijk hoort gewoon bij lelystad,plus wat moeten de inwoners van lelystad haven als de sluis niet werkt. die kunnen geen kant meer op laat staan hulpdiensten en dergelijke. Nee gewoon zo laten.

  reageer
 • KC

   

  Helemaal gelijk. De Knardijk staat op de monumentenlijst. Het was de eerste dijk in Flevoland van Lelystad - Haven richting Harderwijk. .

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Toch ongelooflijk dat een waterschap in een paar jaar een onkostennota heeft van miljoenen voor een dijk die niet eens gebruikt wordt.Met al dat geld van de belastingbetalers zullen ze toch nog wel weten wat hun functie is.Ze wisten toch ook een snelle oplossing te vinden om de Vaartplas met baggerslib te dumpen.Hoe is het mogelijk dat alles gesloopt wordt?

  reageer
 • LELY

   

  Handen af van de slaapdijk de Knardijk. Kan in de toekomst nog wel eens van pas komen en zelfs functioneren als GRENS tussen een eventuele superprovincie en de rest van Flevoland.

  reageer
 • Gonny

   

  De allereerst keer dat ik in Flevoland reed, was ik verrukt van dat smalle klinkerweggetje op de Knardijk, dat zie je verder nergens! Het is authentiek, het heeft geschiedenis, het vertelt een verhaal. Cultuur geworden, bijna een monument. Afblijven!

  reageer
 • geertje

   

  niet slopen. als er geen nut mee van is. is alvast een stukje geschiedenis in deze jonge provincie

  reageer
 • Jos '56

   

  Jij wil dus graag natte voeten :-((

  reageer
 • KC

   

  Ik wil in Lelystad geen natte voeten krijgen als er iets met de dijk gebeurd bij Zeewolde of Almere. Tevens heb je op de Knardijk een mooi uitzicht op de Oostvaardersplassen en het Hollandsehout. Ook zit er een keersluis in de Knardijk tpv de Lage Vaart.

  reageer
 • Dick

   

  Bij een eventuele dijkdoorbraak zou het prettig zijn als de keersluis daar gewoon dicht kan. En dan hoef je echt niet aan de huidige eisen te gaan voldoen. Het is een "noodvoorziening". Gewoon keersluizen goed onderhouden, af en toe testen en verder met rust laten.

  reageer
 • Water Wonen en Natuur (in uw waterschapsbestuur)

   

  Weer zo'n mooi voorbeeld dat er wat te kiezen valt tijdens de waterschapsverkiezingen op 18 maart a.s. De huidige Knardijk is een door de provincie aangewezen zogenaamde regionale kering, met een heel beperkt beschermingsniveau van 1/100 d.w.z. dat de dijk zodanig sterk is dat hij een storm met water over de dijk die eens in de 100 jaar voorkomt kan weerstaan. Ter vergelijking de "buitendijken" van Flevoland hebben een nu norm van 1/4000. Daarnaast zijn er nieuwe Deltabeslissingen in de maak; ook voor onze dijken en dan is de vraag of de Knardijk nog echt nodig is voor haar oorspronkelijke functie als slaperdijk of kun je er wat anders mee gaan doen? De dijk is eerder door de provincie al aangewezen als een regionale ecologische verbindingszone. Als jaren geleden wat meer durf was getoond en slechts enkele landbouwbedrijven aan beide zijden van de Knardijk waren aangekocht voor natuur, dan had de hele Oostvaarderswolddiscussie niet gevoerd hoeven worden. De Knardijk schakelt namelijk al vele bestaande bos en natuur-gebieden aan elkaar, van Harderbroek, tot Knarbos, Wilgenreservaat en Oostvaardersplassen. Kortom aan de slag met dat onderzoek en dan verstandige besluiten nemen!

  reageer
 • johan54

   

  Voor het onderhoud en op peil houden is door de Flevolandse bevolking altijd betaald. Niet zeuren maar gewoon aanpassen of is dat geld soms in de zakken van de hoge heren verdwenen.

  reageer
 • adv

   

  Mooi laten liggen, en niets aan doen, mooi stukje rust en natuur

  reageer
 • Rob

   

  slopen die dijk. scheelt veel geld en levert weer grond op waar we wat mee kunnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert