Herten mogelijk al volgende winter in Hollandse Hout

LELYSTAD
Het Lelystadse college van b en w gaat ermee akkoord dat in een deel van het bosgebied Hollandse Hout edelherten worden toegelaten vanuit de Oostvaardersplassen. Het college wil hiermee tegemoet komen aan een verzoek van staatssecretaris Dijksma en Staatsbosbeheer.

Het gedeelte dat voor herten toegankelijk wordt, ligt ten oosten van de Torenvalkweg. Hekken moeten voorkomen dat de dieren in andere delen van het Hollandse Hout kunnen komen. Voor recreanten blijft het bos toegankelijk. Staatsbosbeheer moet met een plan komen om te voorkomen dat het bos wordt kaalgevreten.

Volgens de natuurbeheerder kan het Hollandse Hout volgende winter al worden opengesteld. Paarden en heckrunderen worden niet toegelaten. Deze beesten kunnen niet over de lage rasters springen, herten kunnen dat wel. De gemeenteraad stemde in 2011 tegen grote grazers in het Hollandse Hout, maar edelherten zijn als inheemse diersoort niet te verbieden.

reacties (26)

 • Leve de OVP

   

  En jij snapt helemaal niet waar de Oostvaardersplassen mondiaal om geroemd en gekopieerd wordt.

  reageer
 • Gekke Henkie

   

  Die herten moeten toch wel eerst een inburgeringscursus doen en een verblijfsvergunning aanvragen?

  reageer
 • henkb

   

  hallo Mensto, het college heeft wel gesteld dat SBB met een beheersplan moet komen, waarschijnlijk zelfde als in Oostvaardersveld, de natuur zelf laten uitzoeken is alleen van toepassing in de OVP. Overigens heeft staatssecretaris alleen recht om te beslissen maar heeft zich laten informeren door allerlei organisaties en personen.

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Jammer henkb dat jij zoveel waarde hecht aan de mening van scriptieschrijvende studenten uit Utrecht en Wageningen. Ik doe dat inderdaad niet. Maar van mij kun je ze krijgen, de onnatuurlijke aantallen herten in de aangelegde bossen. Dan zie we het wel! Hebben de Melkertbaners van SBB weer jaren werk en de studenten uit Utrecht en Wageningen weer jaren studiemateriaal. Als je even je volledige naam vermeldt, praten we over 10 jaar verder over beheer, effecten, dierenleed en wat dies meer zij! Dag henkb.

  reageer
 • henkb

   

  bos verdwijnt niet, het bos veranderd. Bij Lelystad zie je mei- en Sleedoorn opkomen en heel voorzichtig het loofhout. de meeste wilgen zijn overigens dood gegaan door ouderdom worden maar 40 tot 50 jaar oud.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • henkb

   

  hallo KC, als je driehoek ingaat ga je linksaf loop je tegen deurtje aan, kan en mag open dan loop je onder het spoor door. je kan info. ook in bezoekerscentrum vragen. Oostvaardersveld nog niet helemaal klaar, vandaag de herten er nog niet in kunnen.

  reageer
 • KC

   

  Waar? Die is er niet. Er zit geen tunnel onder de spoorlijn.

  reageer
 • Mensto Brands

   

  Het plan leidt slechts tot uitstel.Uitstel van de beslissing hoe het aantal grote grazers in OVP te verkleinen. Staatssecretaris Dijksma durft geen definitieve beslissing te nemen. Ze durft een deel van de PvdA- achterban niet voor het hoofd te stoten en probeert een definitief besluit zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven. Daarvoor heeft ze het vorige college overgehaald akkoord te gaan met het openstellen van de Hollandse Hout. Dit buiten medeweten van de raad! Raad durf stelling te nemen! Laat SBB en de staatssecretaris zelf hun problemen oplossen en deze niet door te schuiven naar de gemeente. Dit plan leidt tot nog meer grazers i.p.v. verkleining van het aantal. Uiteindelijk moet dat er toch van komen. Op welke manier dan ook: afschieten, sterilisatie of de natuur haar werk laten doen.

  reageer
 • Jos

   

  Dan zul je toch echt eens aan de Almeerse kant moeten kijken, bij het natuurbelevingscentrum de Oostvaarders. We moeten het niet mooier voorstellen dan het is; het bos verdwijnt.

  reageer
 • Ron

   

  Helaas staat juist het edelhert bekend als veroorzaker van de vraat en vooral schilschade bij bomen, vooral loofboomschors is een voedselbron bij voedselschaarste, zie wat er is gebeurd met de bomen in de OVP. Hetzelfde lot staat dit bos te wachten met de huidige populatie edelherten.

  reageer
 • henkb

   

  dus ook niet universiteit utrecht en hogeschool Wageningen en de Ecom dus allemaal zien ze het verkeerd, behalve natuurlijk de jagersgilde onder leiding van vereniging het edelhert

  reageer
 • henkb

   

  loofbomen zullen er nauwelijks onder leiden en waar toch weg is komt andere vegetatie een verrijking voor het bos

  reageer
 • henkb

   

  je opmerking klopt niet er is/komt doorgang tussen OVP en OVV is bijna klaar voor de edelherten, publiek mag er al doorheen

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Een nieuw onverstandig plan uit de koker van een organisatie (SBB) die al jaren in veel gebieden in Nederland, maar het duidelijkst in Flevoland, aantoont geen verstand te hebben van natuurbeheer. In dat opzicht is SBB, na Natuurmonumenten, een sterke tweede.

  reageer
 • Jos

   

  Achterhoedegevecht. De Edelherten trekken hun eigen plan en dat betekend dat het bos verdwijnt en er een meer open gebied ontstaat. Kijk maar aan de Almeerse kant.

  reageer
 • KC

   

  Er komt dus een verbinding tussen Oostvaardersveld en Hollandse Hout. Hoe denken zij dat te regelen. Er lopen alleen edelherten in de Oostvaardersplassen en niet in het Oostvaardersveld. Daar lopen alleen paarden. Tevens is de spoorlijn een barrière tussen deze twee gebieden zodat deze herten niet in het Oostvaardersveld kunnen komen. Ik hoop op een goede oplossing. Het gebied ligt trouwens ten zuidoosten van de Torenvalkweg richting Lage Vaart.

  reageer
 • ABS

   

  "Staatsbosbeheer moet met een plan komen om te voorkomen dat het bos wordt kaalgevreten." Voedselbonnen voor de herten dus ....

  reageer
 • Louise

   

  Daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk ontstaat er een tweede leefgebied/leefgemeenschap en lost het per saldo niets op. Maar ter geruststelling van mensen zoals u is het een mooi gebaar.

  reageer
 • wallander

   

  Vreten zat,grotere populatie,bos kapot gevreten,vreten op, hongerige edelherten,dooie edelherten,mensen gaan weer janken enz, enz.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Over die sterfte door honger: dat is alleen een probleem voor mensen die alleen de dode dieren willen zien en niet de levende.

  reageer
 • Vrolijk Frietje

   

  Ja ja .. De hertjes mogen in het bos wandelen.. Nederland is regelziek

  reageer
 • henkb

   

  klopt Jos, daarom moet volgens mij SBB met beheersplan komen van de gemeente

  reageer
 • marion

   

  heel goed idee!! Scheelt weer sterfte door honger. Gaat het deze winter nog gebeuren??

  reageer
 • Leve de OVP

   

  Inderdaad... Geweldig

  reageer
 • Jos

   

  Het bos heeft niets te vrezen van de runderen en de paarden. Het zijn met name de edelherten die in het voorjaar de bomen "schillen". Ga er maar vanuit dat het van bos een open landschap wordt. Een mooie voedselbiotoop voor de runderen en de paarden.

  reageer
 • Henk

   

  super

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert