Waterschap wil met vissers praten over vissen op paling

FLEVOLAND
Waterschap Zuiderzeeland wil met beroepsvissers in gesprek over het vissen op aal, oftewel paling. Volgens het waterschap kan en moet dat duurzamer omdat de aanwas van jonge aal is teruggelopen.

Eerder werd gekeken naar een regeling waarbij het waterschap de vissers kon verplichten duurzamer te werken maar dat bleek juridisch niet te kunnen. Daarom wil de organisatie met de vissers in gesprek in de hoop dat ze vrijwillig willen helpen.

Zo denkt het waterschap aan het programma 'Paling over de dijk'. Daarbij vangen de vissers paling voor de gemalen op en zetten ze die over de dijk. De paling die in de herfst naar zee trekt om te paren, wordt vaak in een gemaalpomp aan mootjes gehakt. Dat heeft grote invloed op de palingstand.

reacties (17)

 • Elieanthony

   

  Weer verloren.. word echt tijd dat er een keer wat gaat geeubren. Mijn voorstel: Maak FC Emmen weer een club van de regio!Dat betekent:- geen spelers van 2e elftallen bij andere bvo's weghalen- spelers laten gaan die teveel op de begroting drukken (zijn ze al wel mee bezig geloof ik)- maar vooral: MEER SPELERS UIT DE REGIO! Hier komen supporters op af! Hoeveel leuker is het om naar bekenden' te kijken die we9l strijd willen leveren? Heeft overal een positief effect op. Meer sfeer, meer hart, meer supporters. De binding met de regio is compleet verloren. Natuurlijk zijn er altijd weer mensen die dan zeggen: Ja maar kwalitatief ga je er dan op achteruit. Misschien, maar misschien ook niet! Ik bedoel; ze verliezen nu ook al seizoenen lang achter elkaar (bijna) alles. Dus echt slechter kan het niet worden. Denk zelfs dat het voetbal zelf er beter op kan worden, zolang ze maar echte jongens in het team zitten. Genoeg talent in de regio.. ook genoeg spelers van 25-32 die wat voor het 1e elftal van Emmen kunnen betekenen.Denk daar maar eens over na met elkaar.Emmen weer terug aan de top!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "bron Google" - ah, dat is serieuze wetenschap!

  reageer
 • jauwk arafat

   

  of op aalscholvers. misschien dat de aalscholverstand dan over tien jaar is geminimaliseerd. maar de aalstand verhonderdvoudigd. want wat voor oorzaken er ook genoemd worden, sinds de aalscholvers ons land zijn binnengetrokken is dit probleem begonnen.

  reageer
 • jopie

   

  Misschien kunnen ze beter op broekpaling gaan vissen !

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  In Nederland is de laatste 50 jaar niets aan de waterlopen veranderd. De Afsluitdijk ligt er al 80 jaar en de Polders zijn 70 tot 50 jaar oud. De oevers zijn gelijk gebleven en worden de laatste 10 jaar juist verwilderd. Het water is schoner dan ooit. Waterkrachtcentrales zijn er helemaal niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Een uitdaging voor het Waterschap ???

   

  Achteruitgang /wetenschap!!onderzocht/ bron Google De palingstand is in heel Europa de laatste 20 jaar sterk achteruit gegaan. Momenteel komt in Nederland nog geen 5% voor van het aantal dat in de jaren tachtig gevonden werd. Deze afname is deels toe te schrijven aan de aantasting van hun leefruimte. Veel oevers van waterlopen zijn opgeschoond, waardoor er nog maar relatief weinig schuilplaatsen beschikbaar zijn. De ontwikkeling van waterkrachtcentrales in de afgelopen decennia kost tegelijkertijd veel palingen het leven. Daarnaast wordt de vervuiling van binnenwateren met onder andere PCB’s, dioxines en hormonen als een belangrijke factor genoemd. Het is voor palingen ook steeds moeilijker geworden om naar zoet water te trekken. Door de aanleg van sluizen en dammen zijn veel rivieren en kanalen onbereikbaar geworden. Zo heeft de afsluiting van de Zuiderzee en de Lauwersmeer de toegang vanuit de Waddenzee naar het zoete binnenwater bemoeilijkt. Er wordt op steeds meer plaatsen gewerkt aan het verbeteren van de toegang tot de binnenwateren. Onder andere door de aanleg van speciale aaltrappen. Ook het spuiregiem van de Afsluitdijk wordt aangepast om de trek naar het IJsselmeer mogelijk te maken.

  reageer
 • Andree1

   

  Je moet niet praten maar het gewoon niet langer toestaan. Als de palingstand weer goed genoeg is kan men wellicht en tegen betaling weer een jaartje vissen. Er is geen enkele noodzaak om het te tolereren. Het water en de natuur zijn van de gemeenschap en het is niet een plundergewest voor een kleine groep.

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Als het aan de visserslui had gelegen waren er in 1953 rond de Zuiderzee ook (tien)duizenden mensen verdronken. Goed voor de visstand.

  reageer
 • Antje advocaat

   

  Hoeveel hebben de vissers voor het visrecht betaald? Helemaal niets. Dus stoppen hoeft dan ook niets te kosten.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Beetje kort door de bocht, een visserman is ook niet achterlijk. Het is nog maar een handvol die hier op het IJsselmeer vist. Als het ministerie eenmalig de knip trekt en de vissers uitkoopt zijn we van al dit gezeur voor eeuwig af. Uiteindelijk zijn het niet de visserlui geweest die die dijk daar neergelegd hebben.

  reageer
 • Kaya

   

  Tegenwoordig zijn er genoeg soorten visvriendelijke gemalen, daar kan het waterschap zich beter op richten. Gesprekken met vissers en hopen op een beetje goodwill zal niet veel opleveren.

  reageer
 • ABS

   

  Wat kunnen we hierop verzinnen? Potvissen vangen ze immers ook alleen voor de onderzoek en de 'wetenschap'. Palingen om de gemiddelde lengte te kunnen bepalen? Zolang er zelfs maar 1 vis is, zullen vissers blijven vissen, zelfs als ze daarmee hun eigen graf graven.

  reageer
 • tja

   

  ik ging 15jaar geleden nog nachtvissen op paling in almere haven. 1 nacht zitten was ongeveer 10 x vangst maar de laatste jaren is het 10 nachtjes vissen en niet 1x vangst. nog n paar jaar en t is helemaal gedaan door dat bedrijfsmatig leeghalen van de meren en dan kun je uit sprookjes en geschiedenisboeken uitleggen wat er oooooit geleeft heeft in deze wateren.

  reageer
 • idd

   

  in die honderden illegale fuiken die niet opgehaald worden

  reageer
 • Bromsnor

   

  Het vreemde is dat er grote inspanningen gedaan worden om de jonge aal binnen te laten en halen. Waarbij nu zou blijken dat de aanwas juist daalt. Evident verdwijnt er dus paling. EN we kunnen wel raden waar naartoe.

  reageer
 • Antje advocaat

   

  Het waterschap heeft betere juristen nodig. Overal worden eisen gesteld aan werkmethodes en voorzieningen. Waarom zou dit hier niet kunnen?

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Er is toch niets veranderd. Vroeger draaiden de gemalen ook. Kan dat wegvangen voor de inlaat niet met een machine? Overigens wordt er bij de Afsluitdijk toch een doorlaatprogramma gevoerd. Je kan de palingvangst ook een paar jaar verbieden. Uiteindelijk betalen de vissers niets en is er dus ook geen leveringsplicht of dergelijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert