Nieuwe cultuur in Almeerse gemeenteraad

ALMERE
Er waait een nieuwe wind door de Almeerse gemeenteraad. Niet langer stemmen partijen die in het college zitten plichtsgetrouw mee met de voorstellen van wethouders. Omdat de eigen coalitiegenoten geregeld kritiek spuien moeten wethouders nu ook steun zoeken bij oppositiepartijen.

Deze nieuwe cultuur lijkt voort te komen uit het akkoord dat de coalitiepartijen in mei met elkaar sloten. Dit coalitieakkoord is in tegenstelling tot voorgaande jaren niet dichtgetimmerd. Coalitiepartij D66 zegt dat dit bewust is gedaan zodat partijen zich meer kunnen profileren. Oppositiepartij PVV is ook blij met de nieuwe cultuur omdat ideeën van de oppositie zo vaker worden gesteund.

Toon van Dijk van de PVV meent dat de nieuwe omgangsvormen wel leiden tot spanningen in de coalitie. Volgens Jan Lems van D66 valt dat mee. Hij stelt dat er meer discussies op de politieke markt worden gevoerd. Bij het radioprogramma Forum maandagavond om 18.30 uur praten Jan Lems van D66, Toon van Dijk van de PVV en Marco de Kat van Leefbaar Almere verder over de nieuwe raadscultuur.

reacties (5)

 • -Z-

   

  Niks bijzonders, maar eindelijk gewoon. Bastiaan en Johan hebben al laten zien hoe het hoort, nu de rest van de raad nog. Niks bijzonders, zo is democratie in Nederland bedoeld. Niks bijzonders, dualisme. Wel bijzonder dat stugge voorstanders van partijdiscipline en fractiestemmen ineens ook lijken in te zien dat fractiediscipline de doodsteek van democratie is. Succes John, succes Miranda, succes Toon met het verder stimuleren van de absolute individuele EIGEN verantwoordelijkheid van individuele raadsleden !

  reageer
 • Hannes

   

  Nieuwe techniek, nieuwe economie, en nieuwe politiek. Gemeente veel succes met de nieuwe aanpak. Dan krijgt het kasteel misschien zijn bestemming. En de Floriade afkappen, dat geld kan beter gebruikt worden voor de verloedering waar nodig is.

  reageer
 • OPA Almere

   

  Eindelijk na meer dan 10 jaar komt er een sprankje dualisme in de Gemeenteraad van Almere! Nu nog echt wethouders zonder partijbinding en we zijn weer een stap verder op weg naar dualisme en neiuwe politiek.

  reageer
 • ron

   

  goed om te lezen; eindelijk politiek zoals het hoort in plaats van al die fractiediscipline

  reageer
 • nieuws-junkie

   

  zozo, het was weer een nieuwswaardig weekendje hier op omroep flevoland. het valt me op dat ik op " Almere Dichtbij " meer nieuws krijg, bijvoorbeeld over de brand in almere-haven. waarom is dat eigenlijk?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert